Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:50
missa03
Abone

Allaha nasıl dua edilir

Allaha nasıl dua edilir

Kayıtsız Üye
Merhaba,ben lise öğrencisiyim ve Allah’ıma ellerimi açıp,dua etmek,O’nun bana yardımcı olmasını çookkk istiyorum ve nasıl dua edileceğini, Yüce Rabbim Allah’ımın , neye,nasıl,niçin sevdiğini ve yaptırmak istediğini vb. bunları öğrenmek istiyorum. LüTfEnNnNN yardımcı olun bizlere ve bizlerin hayır dualarını alın teşekkür ederim,sevgilerimle …


Cevap: Allah’a nasıl dua edilir

@hmet
Nasıl Dua Etmeliyiz?

Allah katında bize değer kazandıran dua’nın sahih bir düzlemde, doğru bir ölçü ile dillendirilmesi elzemdir. Duada biçim ve muhtevanın uyumlu olması gerekir. Rabbimizin rızasını, memnuniyetini, hoşnutluğunu ve takdirini elde etmenin en önemli yollarından biri olan dua eylemimizde yanılgıya düşmemek istiyorsak konu ile ilgili temel bakış açımızı Kur’an’a göre oluşturmamız gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Kuran kursu öğreticisi nasıl olunur?

Bu çalışmamızda Kur’an’da örnek gösterilen dualardan bahsedeceğiz. Bu örnek dualar ya bir peygamberlerin ağzından ilahi kelam şeklinde, ya salih bir müminin ifadesinin aktarımı ya da yüce Rabbimizin bize nasıl dua etmemiz gerektiği ile ilgili rehberlik yapması şeklinde dillendirilmektedir.

Kur’an’da rastladığımız bu model dualar bir işin başında, ortasında, sonunda yahut ta bir sevinç anında veya üzüntü esnasında sonsuz kudret sahibi Rabbimizin merhametine sığınma şeklinde olmaktadır.

Okudunuz mu?  Cinsel ilişkiye gusletmeden girmek

Dua’ya icabetin olabilmesi için özellikle günahlardan istiğfarda içeriyorsa dünyada iken yapılması gerekir. Ahirette yapılan günahları itiraf ve istiğfar duasının, dünyaya geri dönüş taleplerinin hiçbir anlamı yoktur. Onun için icabet de yoktur. (Bkz. 23/Müminûn, 103.108)

Rabbimize bollukta ve darlıkta, zenginlik ve fakirlikte varsılken ve yoksulken daima O’na yönelişimizin ve O’na inancımızın bir ifadesi olarak dile gelmiyorsa dua değerli addedilmeyi hak etmiyor demektir. (Bkz. 25/Furkan, 77)

Okudunuz mu?  Neden Ramazan Bayramı Üç, Kurban Bayramı Dört Gündür?

Dua ve ibadete aslında yüce Allah’ın ihtiyacı yoktur. Çünkü O müstağnidir. Kendi kendine yeterlidir. Bir başkasının O’nu anmasına, övgüsüne ihtiyacı yoktur. Fakat dua ile yücelmeye, nefsin kötü tutkularına karşı çıkmayı öğrenmeye, Tevhid’in gereği olan sadece rabbine yakarış ve O’na sığınış eğitimine salih kulların ihtiyacı vardır. (Bkz. 27/Neml, 40)

Okudunuz mu?  Bismillahi, Allahumme cennibe'ş-Şeytâne. ve cennib'iş-Şey-tâne ma rezaktenî

Dua ile eğitim geceleyin ayır bir öneme sahiptir. Mü’minler geceleri rablerine secde ederek geçirirler. (17/İsra,79; 25/Furkan,64; 50/Kâf,40)

A- İcabeti Hak Eden Dualar

1- Yüce Allah gönülden boyun eğen akıl sahiplerinin sefihlik içermeyen dualarını kabul eder. Rabbimiz kadın, erkek ayrımı göstermeksizin, cihad, hicret, O’nun yolunda işkence çekmek, can vermek vb. şartları yerine getirmeleri durumunda mü’minlerin geçmiş günahlarını da silecek şekilde duaları kabul buyurarak icabet eder. Dualarımız özden gelen yalvarışlar şeklinde olmalıdır. (Bkz. 7/A’raf, 55.)

Okudunuz mu?  Tuvalete girmeden ve çıkarken okunan dualar

"Ve Rableri onların dualarını şöyle cevaplar: ‘ister erkek, ister kadın olsun (Benim yolumda) cihad edenlerden hiç kimsenin çabasını boşa çıkarmayacağım. Çünkü hepiniz birbirinizin soyundan gelirsiniz. Zulüm ve kötülük diyarından hicret edenlere, yurtlarından sürülenlere, Benim yolumda eziyet çekenlere ve bu yolda savaşıp öldürülenlere gelince, onların kötülüklerini mutlaka sileceğim, ve onları, Allah’tan bir mükafat olarak, içinde ırmaklar akan has cennetlere sokacağım: Zira mükafatların en güzeli Allah katında olanıdır." (3/Ali-İmran, 195)

Okudunuz mu?  Allahın varlığının delilleri ve bunların açıklaması maddeler halinde

2- Hz. Musa’nın buzağı’ya tapınan halkını helak etmemesi için yakarışı Yüce Allah şöyle icabet etmiştir.

"… (Allah) şöyle icabet etti:

‘Azabıma dilediğim kimseyi uğratabilirim. Ama rahmetim her şeyi kuşatır. Bunun içindir ki, onu (rahmetimi) Bana karşı sorumluluk bilincine sahip olan (Muttaki), arınmak için verilmesi gerekeni (Zekatı) veren ve ayetlerimize inanan kimselere pay olarak ayıracağım." (7/A’raf, 156)

Okudunuz mu?  İftiralar karşısında yapılması gerekenler

B- Kabul Görmeyen Dualar

Duaların kabul görebilmesi için muhtevasının ve ifade şeklinin edebine uygun olması gerekir. Kur’an’da Rabbimiz hoş karşılamadığı ve boşa çıkardığı bazı yakarış örnekleri vardır. Bu duaların sahipleri genelde dünyaya geri dönüp ikinci bir hayat sürdürmeleri için kendilerine şans verilmesini istemektedirler. Ahireti inkar edenler, amel defterini sol yanından alan kafirler tarafından dile getirilecek, Reenkarnasyon isteğini Yüce Rabbimiz kale almayacaktır. Çünkü onların cehennem halkı olduğu kesinleşmiş, amelleriyle evlendirilmişlerdir.
Fevzi Zülaloğlu

Okudunuz mu?  İslam dinine göre Internette Okey Oynamak caiz mi değil mi?

Cevap: Allah’a nasıl dua edilir

yasemin
Allahu Zülcelâl, tevazu ve alçak gönüllülüğü çok sever.
İnsan, Allahu Zülcelal’e karşı daima başı eğik olmalıdır. Allah’ın rahmeti, tevazu sahibi insanların üzerine yağmur gibi yağar. Sadatı Kiram’ın meşrebi de böyledir. İnsan, Allahu Zülcelal’e ve mümin kardeşlerine karşı ne kadar tevazulu ve alçak gönüllü olursa Allah’ın rahmeti de o kişiye, o kadar fazla gelir.

Okudunuz mu?  Semazen neden döner

Allaha nasıl dua etmeliyiz, dua nasıl edilir

Bu kategoride yer alan İslam dinine göre sevap olan davranışlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allaha nasıl dua edilir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.