Anasayfa
28 Mart 2023, 22:29
sizden4
Abone

Namazda gülmek ile ilgili ölçü nedir

Namazda gülmek ile ilgili ölçü nedir

sehervakti
Namazda güldüm nefes sesimi duydum kimse yoktu yanımda kimse duydumu duymadı mı bilmiyorum ama hahaha diye kahkaha atmadım sadece nefesli şekilde güldüm sadece namazı iade ettim abdestim bozulmamıştır değil mi?


Cevap: Namazda gülmek ile ilgili

Darusselam
Namazda sesli gülmenin hem namazı hem de abdesti bozmasının delili nedir?

Okudunuz mu?  Domuz Demek Günah mı?

Hanefiler (1) namazda gülme ile kahkahayı birbirinden ayırmışlardır. Hanefilere göre gülmek sadece kendisinin duyabileceği kadar olan harekettir. Gülmede yanındakiler sesi işitmez. Bu şekilde gülmenin hükmü sadece namazı bozmuş olmaktır. Bu türlü gülmek abdesti bozmaz.

Fakat kahkaha hem namaz kılanın kendisinin hem de yanındakilerin işiteceği kadar olandır. Bu hem namazı hem de abdesti bozar. Tebessüm ise sessiz olarak ortaya çıkan hareket olup bundan ötürü namaz bozulmaz.

Okudunuz mu?  Namaz kılıyorum ama içimde gösteriş merakı var :(

Hanefilerin yukarıdaki görüşlerinin dayandığı delil mana olarak şu hadisi şeriftir: "Sizden her kim kahkaha ile sesli olarak gülerse hem namazı hem de abdesti birlikte iade etisin." (2)

El-Hidaye 1, 6.; El-Bedayi 1, 232

Bu konuda rivayet edilmiş müsned ve mürsel hadisler vardır. Müsned olan hadisler Ebu Musa el Eşari, Ebu Hureyre, Abdullah b. Ömer, Enes b. Malik, Cabir b. Abdullah, İmran b. Husayn ve Ebu’l-Muleyh tarafından rivayet edilmiştir. Ebu Musa hadisini Taberani rivayet etmiştir: "Bir ara Resulullah (a.s.) insanlara namaz kıldırırken bir adam mescide girerek mescid içindeki bir çukura düşmüştü. Bu adamın gözleri kör idi. Namazdaki cemaatin çoğu buna güldüler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.) gülen cemaatin namazları ile birlikte abdestlerini yenilemelerini emretmiştir." Nasbu’r-Raye 1, 47-54.

Okudunuz mu?  Karı koca yan yana namaz kılabilir mi?

(bk. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, c. 2, s. 151)


Cevap: Namazda gülmek ile ilgili

sehervakti
Bana sadece sorumun cevabı gerekti ben bunları zaten biliyorum nefes sesini sordum çünkü bunda şüpheye düşmüştüm
Allah razı olsun


Yorum: Namazda gülmek ile ilgili ölçü nedir

yaslıkimse
Bende namazda nefesimi gulerken duyuyorum bu namazı bozarmi

Okudunuz mu?  Birinin Üzerine Yemin Edip Etmediğimi Hatırlamıyorum

namazda gulmek, namazda gülmenin ölçüsü, namazda nefes vermek

Bu kategoride yer alan Neden bu dualar kabul olmuyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda gülmek ile ilgili ölçü nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.