Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:33
missa0
Abone

Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak

Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm, bugün bir tanıdık eve geldi, ablam evde olmadığımı şöyle dedi. Bende gelen o tanıdığa ablamın evde olmadığını söyledim. Tanıdıkla konuşurken, VAllahi mi dedi. Bende onayladım… ( bunun hükmü nedir hocam?) Hocam ben yalan söylemek istemiyorum, başkaları yüzünden yalan söylüyorum. Şuan çok kötü oldum. Yardımcı olursanız çok sevinirim hocam…


Korkudan yalan yere yemin etmek

Efdal
Korkudan yalan yere yemin etmek

Herhangi bişey bana ait olduğu halde benim değil deyip yalan yere yemin etmenin tövbesi nasıl olur?

Yalan yere yemin etmek büyük günahlardandır.Kişinin canından olma tehlikesi olmadığı halde bir anlık utanç veya anlık rezil olma korkusundan bile olsa hüküm aynıdır.Bu durumda İmamı azama göre kişinin tevbe edip Allahtan affını dilemekten başka bu dünyada başka çaresi Yani yemi bozma da olduğu gibi keffareti yoktur.Zira Zira Peygamber(s.a.v.)efendimiz:
”Kim yalan yere yemin ederse,Allah onu cehenneme sokar”buyurmuştur.Ve bu yemin’in pişmanlık duyarak Allah’tan mağfiret dilemekten başka keffareti’ de yoktur.

Okudunuz mu?  Kasaplık günah mıdır?

İmamı Şafii:Keffareti vardır.Zira keffaret,Allah’ın yüce adına karşı işlenen saygısızlık günahını,ortadan kaldırmak içindir ki;yemin’i gamusta (yalan yere yemin),yaptıgı yalana Allah’ı şahit gösterdiği için Saygısızlık günahı işlenmiştir demiştir.

İmamı Hanefi’de Yemin’i gamus halis günah’tır.Keffaret ise,oruç ile ödenen ve niyetsiz sahih olmayan bir ibadet’tir.Bunun için keffaret büyük günaha karşılık olamaz.demiştir.

Yalan yere yemin etmek hakkında Âyet-i Celîle:

Allah’a olan ahidlerine ve yeminlerine bedel (küçük bir menfaat) satın alanlar için âhirette hiç bir nasib yoktur. Allah kıyâmet günü onlara itibar etmez, nazar-ı ilâhîden mahrum kılar. onları temize çıkarmaz. Onlar için elem verici azab vardır. (S. Âl-i İmrân 77)

Hadis-i Şerif:

Kim bir müslümanın malını almak için yalan yere yemin ederse Kıyâmet gününde ilâhî gazaba uğramış olarak huzur-u ilâhîye getirilir . (Abdullah b. Mes’ud R.A.)

Okudunuz mu?  Ailedeki ve toplumdaki sorumluluklarımız nelerdir

Hadis-i Şerif:

Her kim yalan yere yemin ederek müslümanın malını elinden alırsa Allahü Teâlâ ona Cennet’i haram, Cehennem’i vâcib kılar … «Yâ RasûlAllah, değersiz bir şey olsa da mı?» sualine Rasûlüllah S.A.V. Misvak ağacından koparılmış bir dal olsa da… buyurdu.


Cevap: Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak

Kayıtsız Üye
Merhaba bunu yazdım için utanç duyuyorum eski erkek arkadaşım beni tehtid ediyor bir şey yapamiyorum ve bazen ona doğruları soyleyemiyorum söylesem kötü olacak çünkü tehtid artacak peşimi bırakmıyor onu tatmin etmemi istiyor kurtulamıyorum tövbe ediyorum ama çok günah işledim ailenin üzerine hep yemin ettiriyor yalan yere yemin etmek zorunda kalıyorum çok vicdan azabı çekiyorum yalan yere ettim yalanlr aileme zarar verecek diye korkuyorum napmam lazım yardım edin caresizim


Yorum: Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak

Kayıtsız Üye
Benim erkek arkadaşim seninle evlenmem için baska biriyle bir şey yapmadigima inanmak istiyor ve yemin ictiriyo hep bana bende çok mecbur kalinca ediyorum sizce ne yapmayilim çok zor durumdayim seviyorum onu

Okudunuz mu?  Bir Yılı Geçmeyen Arsaya Zekat Düşer Mi

Kayıtsız Üye
Ben önceden yaptığım bişi için yapmadım dedim yemin et dediler istemeden yemin ederim dedim inanmadılar kurana el bas dediler basmadım basmam dedim orda yalan olduğu ortaya cıktı bu konuda yardımcı olurmusunuz


afsarbeyi
Yemin ederim demek yemin sayılmaz. zaten Kurana da el basmamışsın. Yaminle ilgili bir sıkıntı yok.


Kayıtsız Üye
Benim babam ile halam küs . Bende bir gün halamda kalmıştım babamın haberi olmuş ve bana kızdı. Telefonda beni okuldan almak tehtidiyle bana bir daha onun evine gitmemem için dinimin üzerine yemin ettirdi . Ben bunu zorla mı yapmış oluyorum nitekim bunun için oruç tutmalı mıyım ?


mum
Babanızın haladan küs olma sebebi "ALLAH" ise yani Allahın emrine muhalif davrandıkları için küsmüşse babaya itaat etmeniz farzdır ama gereksiz bazı davranış ve sözlerden dolayı sıradan bir küsme ise gidip kalmasanız da halanızı arayın çünkü sıla-i rahim farzdır

Okudunuz mu?  Hz. Alinin Fazileti ve Menkıbeleri

Reaction
Es Selamun Abiler ablalar. Tam tarih vermiyeyim ama 2-3 sene önce babam namaz kıldın mı diye soru sordu bende korkudan yemin ettim ve babam gittikten sonra namazı hemen kıldım tövbe ettim. Yemin kefareti var mıdır acaba? Fakiri doyurmak için elimden geldiği kadar yaparım ve pişmanım şuanda.


mum
< Es Selamun >
Esselamu Aleykum olsa daha güzel olur.

Yalan yere yemin etmek kefaret gerektirir. 2018 yılı miktarı 190 tl dir. Buna gücü yetmeyen 3 gün oruç tutar.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm.öok zordayım bir anda nasıl yaptığımı bilmeden yalan yere yemin ettim bu Yaşıma kadar en korktuğum şeylerdendi.eşimle aramızda olan bir maddi sırrı ailesinin yanında ifşa edince hayır öyle değil dedim o da yemin etsene dedi ederim dedim hayatım boyunca bu kadar kötü hissetmemiştim ne yapmalıyım perişanım

Okudunuz mu?  İslam ahlakında sabır, şükür, tevekkül, tövbe ve sorumluluğun önemi

Hoca
Ne kadar kötü bir şey yaptığınızı bilseydiniz bir ömür asla bir daha böyle bir şey yapmazdınız.
Eşinizden özür dileyin, Allah’a karışı tövbe edin ve yemin kefareti ödeyin.


Kayıtsız Üye
Nişanlım çok zor durumdaydı onun için bir arkadaşımdan borç aldım nişanlım da bana benim üstüme yemin et kimseden borç almadığına dedi bende mecbur kaldım ve yemin ettim çünkü o paranın biran önce yatırılması gerekiyordu şuanda çok korkuyorum ona bir şey olacak diye. Sizce ne yapmalıyım?


Şem’a
< Sizce ne yapmalıyım? >
Yemin Allah adı ile olur, Allah adı dışında kişilerle yemin ettiğiniz için günahkarsınız, tövbe etmeli ve nişanlınıza da yalan söylediğiniz için helallik istemelisiniz.


Kayıtsız Üye
Bugün evin elektriğini yatırmak için kardeşimden gizli parasını aldım üzerinde ekleyip yatıracaktım gördü o mutfakta idi bende sana geliyor diyecektim dedim inanmadı ekmek çarpın dedim ve ilk kez hayatımda böyle yalan yere yemin ettim çok üzgünüm onlara kızgınlık alkol alıyor eve çok katkıları olmuyor bu mazeret değil ama her şey üzerime ve su an çok sıkıntıdayım maddi açıdan ve aynı evde yaşıyoruz babamız da yok ben ne yapmalıyım

Okudunuz mu?  Muhabbet ne demektir?

Kayıtsız Üye
Arkadaşım bişey yaptın dedi bende yemin ederim yapmadım dedim basit bir durumdu ufak ama yaptım desem sıkıntı büyüycekti bende yapmadım yemin ederim dedim ne yapmalıyım


emirhan uysal
Şöyle diyiniz daha uygun olur.
Allah görüyor ki yapmadım 🙂 Ben sürekli bu şekilde cevap veririm.Tavsiye ederim.


arifselim
Yalan yere yemin etmenin küçüğü büyüğü yoktur. Yalan bir şeye Allah adıyla yemin etmek çok büyük günahlardandır. Öyle ki bunun kefareti dahi yoktur. Tövbe istiğfar et ve bir daha yalan yere asla yemin etme.

Okudunuz mu?  Yedi kat gökler ve sidretü'l-münteha

ruh12
Erkek arkadaşımla 1 yıldır beraberiz. Ona sadece 1 erkek arkadaşım olduğunu onunla da ilk beraberliğimi yaşadığımı bir daha erkek arkadaşım olmadığını söyledim bunun için yemin ettirdi bana yemin etmek zorunda kaldım ama ondan sonra bir kaç erkek arkadaşım daha oldu ve yaşanmışlıklarım vardı. Sürekli üzerime gelip yalan söylüyosun yemin et diye diye defalarca yemin etmek zorunda kaldım. Ne yapıcağımı bilemiyorum ama yalan yere yemin etmek zorunda kalmak içime çok rahatsız bir his veriyor bu duygu beni kahrediyor onu da çok seviyorum ama ilk günden beri tek düşündüğüm kimseye yaşadıklarımı anlatıp günahlarıma ortak koşmak zorunda olmadığım düşüncesiydi sonuçta bunlar onu ilgilendirmezdi çünkü o da bakir bir erkek değildi ondan dolayı böyle oldu her şey. Sizce ne yapmalıyım?


Ensar
Her ne olursa olsun yalan yere yalan söylememeli siniz. Yalan söyleyene islam dinimizce büyük vebal altına koymaktadır. Sizin bu basit olayınız yalan yere yemin etmeyi gerektirmez. Sizin yapmanız doğruyu söylemeseniz de yalan yere yemin etmemek olmayaşınızdır.
Allah cc bir ayetinde
"Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır." (Nahl,16/94) buyurmuştur.
Yalan yere edilen yeminin kefareti yoktur. Yapılması gereken şey Allahtan af ve mağfiret dileyin. Yapmış olunan yalan yere yemini ancak Allah af eder. Birdaha işlememek üzere Allahtan mağfiret dileyin.

Okudunuz mu?  Kuranda cami kelimesi hangi ayette geçiyor

ruh12
peki sizce bunları itiraf etmeli miyim öyle mi tövbe etmeliyim nasıl olucak onu merak ediyorum?


misafir1
günahlar Allah a karşı işlenir ve sizin işlediğiniz günahlardan bir rahatsızlığınız veya bir şikayetiniz görünmüyor. aksine yeni sayfalar açmayı tercih ediyor görünüyorsunuz. bilmiyorum belki farkında bile olmayabilirsiniz. erkekler ve kadınlar birbirleriyle imtihan edilirler ve kendierini sakınmak durumundadırlar ve zina büyük bir günahdır, yollarını da kapatmak gerekir. erkek ve kadının birbirlerine helal olmalarının tek yolu nikahdır. Allah avc kadını kullanmayın diyor. Allah avc ye karşı geliniyor. kadın kendinin kullanılmamasını söyleyenin hududlarını aşıyor, ona karşı büyük bir cürüm işliyor, bağışlanma dilese kendisini suçlamayacak olanı çok da tınmıyor; bunun yerine üzerinde hiçbir hakkı olmamasına rağmen, kendisini kullananlara, sonrasında da kendisini suçlayacak olanlara mahcub oluyor. enteresan yani.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken sigara içmenin bir mahzuru varmı?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim geri dönüşleriniz için ama ben zaten önceki yaşadığım hatalardan dolayı çok pişmanlık yaşadım kendi içimde o ayrı. Şu an kendim içsel olarak bundan rahatsızım evet yalan söylemek çok kötü ama yalan yere yemin ettirilmek zorunda kalmak daha kötü. Maalesef ki bir çok kadın bu durumdan dolayı çok sıkıntı çekiyordur zina yapmış olsa da olmasa da. Erkekler sürekli en ince detayına kadar kadınların hayatlarını sorguladıkları için ve onları kendileri gibi düşünmedikleri için böyle bu durumları yaşayan çok kadın var yeryüzünde. Ben kendimi kalbimi rahatsız hissettiğim için sürekli tövbe namazları kılıyorum ama sürekli düşündüğüm şey onu kandırdım yalan söyledim bu düşünce beni çok rahatsız ediyor. Bunu itiraf etmek zorunda mıyım onu net olarak söyler misiniz yoksa ben bir ömür böyle mi hissedicem ?

Okudunuz mu?  Arefe günü ihlas okumanın fazileti nedir?

yalan yere yemin etmek zorunda kalmak, yalan yere yemin etmek, mecburiyetten yalan yere yemin etmek

Bu kategoride yer alan Zilhicce ayında yapılacak ibadetler nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.