Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:17
sizden8
Abone

Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir

Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir

burcealtug
tlf yaziyorum çok zor.
hikmet neden verilir.
hz hizir da hikmet ehlimidir¿
her. ilim ehli hikmeti gorebilir mi
ya da secebilir mi
olaylarin …..bunu baska baslikta acayim


Cevap: Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir

NuN
Kısaca Hikmet nedir?

Okudunuz mu?  Kapanıp açılmak günah mı ?

HİKMET

(الحكمة)

Din ve felsefe alanında kullanılan geniş kapsamlı bir terim.

Seyyid Şerîf el-Cürcânî’nin, Hikmet insanın gücü ölçüsünde nesnelerin mahiyet ve hakikatlerini bilmesidir şeklindeki tanımında dönemindeki felsefî telakkinin etkisi açıkça görülmektedir. Hikmetin ilim-amel bütünlüğü, gerçeği ifade eden her türlü söz, gereksiz lafızlardan arındırılmış akla uygun özlü söz gibi anlamlarına işaret eden Cürcânî, kelimenin bazı tamlamalar içinde kazandığı mânaları da belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Allah put mu?

Zemahşerî, Allah’ın dilediğine büyük bir hayır olarak verdiği hikmeti (el-Bakara 2/269) ilim ve amel uygunluğu şeklinde yorumlamıştır.

Çağdaş müfessirlerden Reşîd Rızâ hikmeti, insan iradesini hayrın ifadesi olan faydalı amele sevk eden doğru bilgi şeklinde tanımlamaktadır.

Müfessirler Kur’an’da yer alan hikmet terimini çeşitli şekillerde yorumlamışlardır. İbn Cerîr et-Taberî, Onlara kitap ve hikmeti öğretir âyetiyle (el-Bakara 2/129), Hikmeti dilediğine verir; kime hikmet verilmişse ona çok hayır verilmiş demektir; ancak akıl sahipleri düşünürler meâlindeki âyeti (el-Bakara 2/269) yorumlarken bu terimi etraflıca ele almıştır. Ona göre verildiği belirtilen hikmet söz ve fiilde isabet tir. Ayrıca Taberî, te’vil ehlinin ikinci âyetteki hikmeti Kur’an ve onun anlaşılması, sünnet, dini bilmek, din hakkında derin anlayışa sahip olmak ve dine uymak gibi çeşitli şekillerde açıkladıklarını kaydeder.

Okudunuz mu?  Zikir sonrası yaşanan olağanüstü olaylar

Fahreddin er-Râzî de Kur’an’daki hikmet terimi üzerinde önemle durmuştur. Bakara sûresinin 269. âyetini yorumlarken Mukātil b. Süleyman’ın eserine dayanarak hikmetin dört anlamı olduğunu kaydetmekte, bu anlamların ortak yönünün ilim olduğunu, ancak doğruyu bilmenin yanında doğruyu yapmanın da hikmete dahil edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Râzî’ye göre Hz. İbrâhim’in, Rabbim, bana bir hüküm ihsan et! anlamına gelen duasındaki (eş-Şuarâ 26/83) hüküm kelimesi nazarî hikmete, Ve beni sâlih kimseler arasına kat şeklindeki ifadesi de amelî hikmete delâlet etmektedir (Mefâtîĥu’l-ġayb, VII, 67-68; benzeri bir yorum için bk. Sadreddîn-i Şîrâzî, I, 21). Eşyanın hakikatini bilme, güzel ve isabetli işler yapma anlamındaki hikmet Allah’ın yalnızca peygamberlere veya müslümanlara bir lutfu değildir. Sonuçlardan sebeplere gidebilen tefekkür fiili esasen aklî bir yöneliştir; ancak doğru bilgiye ulaşan akıl sahibi, hikmete sadece kendi aklî başarısıyla ulaştığına inanırsa ona ulaşmasını mümkün kılan gerçek sebebi kavrayamamış, dolayısıyla hikmetten uzaklaşmış olur (Fahreddin er-Râzî, VII, 69).

Okudunuz mu?  Birkaç islami sorum var (11 dini soru ve cevap)

Cevap: Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir

burcealtug
ALLAH RAZI OLSUN.Sorumun devamı?


Cevap: Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir

NuN
Allah, ilmiyle amel edenlere hikmeti verir.
Allah hikmeti dilediğine verir.
Tüm Peygamberler ve Allah dostları hikmet ehlidirler.


Hikmet, hikmet nedir, Allah hikmeti dilediğine verir

Bu kategoride yer alan Kötü koku ile başkalarını rahatsız etmek kul hakkı mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hikmet nedir? Allah kimlere hikmet verir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.