Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:14
sizden96
Abone

Birkaç islami sorum var (11 dini soru ve cevap)

Birkaç islami sorum var (11 dini soru ve cevap)

Kaptan-ı Dery
Selamın Aleyküm.Namaza yeni başladım kitaplarda yeterince detaylı bilgi yok sorularımı cevaplayıp yardımcı olursanız sevinirim.

1-Normal zamanda tesbih çekerken yarıda bırakmak günah mıdır ? Yani 99’u tamamlamadan bırakmak.
2-Cuma namazından sonra cenaze olunca imam cenaze namazı olduğu için tesbih çektirmiyor.Bu doğru bişey mi ? Diğer normal günlerde de oluyor tabi.
3-Namazda ayaktayken zammı sureyi okumayı unutup birden rukuya eğilip hemen tekrar kalmak namazı bozar mı ? Ne yapmak gerekir ?
4-Bazıları ettehiyyatü yü okurken işaret parmağı kaldırıyor.Bazıları da normal devam ediyor.Hangisi doğrudur ?
5-Alkol,içki vs satan yerden alışveriş yapmak günah mıdır ?
6-4. rekata otururken ben bazen salli ve bariki yanlışlıkla fazla ya da eksik okuyorum.Bir de 2.rekatda sadece ettehiyyatü okunacağı zaman salli ve barik okuyorum şaşırıp.Ne yapmalıyım ? Namazı tekrar etmek gerekir mi ?
7-+18 hikayeler okumak günah mıdır ?
8-Tesbih ve duadan sonra 11 ihlas birer tane Felak ve Nas 67 kere Estağfirullah , 10 kere SubhanAllahi ve bihamdihi subhanAllahil azim okuyorum.Doğru mu yapıyorum , eksiğim var mı ya da yanlışım ?
9-Dediğim gibi namaza yeni başladım.Zammı sure olarak sadece Kevser , İhlas , Felak ve Nas surelerini biliyorum ve bunları namazda sırasına göre okuyorum.Namazım kabul olur mu ? Kunut duasını da bilmiyorum.Vitir namazını kılarken ne yapmalıyım ?
10-Namazdan sonra 3 aşağı 5 yukarı hep aynı duayı ediyorum hep bu yanlış mıdır?Açıkcası nasıl dua edileceğini pek bilmiyorum.
11-Ben salonda namaz kılıyordum.2 metre yanımda da anneannem namaza durdu.Namazdan sonra da erkek ile kadın yan yana namaz kılmaz dedim.Normalde kılmaz da ben senin anneannenim bişey olmaz sen benim evladımsın dedi.Anneannem benim yanımda namaz kılabilir mi ?

Okudunuz mu?  En Küçük Günahı Dahi Olan Bile Cehennemde Cezasını Çekecek mi?

Sorularımı cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler


Kaside
Aleykum selam kardeşim. Sorularınıza ayrı ayrı cevap vereceğiz,

Birinci sorunuzun Cevabı: Kardeşim Namazdan sonra yapılan Tesbihat sünnettir, Terkinde günah yoktur ama sevaptan mahrumiyet söz konusudur. Bu zamanda Sünneti Yaşamanın Ehemmiyeti hakkında sanırım sadece şu Hadis-i Şerif Kafi gelir;
"Ümmetimin arasında, fitne yayıldığı zaman sünnetime sarılana, yüz şehit sevabı vardır."

Namazdan sonra Tesbihatın Yapılmasının Fazileti hakkında ise şu Hadis-i Şerife bakınız:

Okudunuz mu?  Ayetel Kürsi okuyunca Güvende Miyim?

" Kim her namazın arkasından 33 kere Allah’ı tesbih eder, 33 kere Allah’a hamd eder, 33 kere de Allah’ı tekbir ederse bunların tamamı 99 olup, esma-ı hüsna’nın sayısı kadardır. Yüzüncüde; Allah’tan başka ilah yoktur, tek ilah yalnız O’dur, ortağı da yoktur. Bütün mülk O’na aittir, bütün hamd ve sena O’nadır. O her şeye kadirdir" derse, denizin köpükleri kadar günahları olsa bile bağışlanır" (Müslim)

İkinci Sorunuzun Cevabı:

Bilindiği gibi ölüm tahakkuk edince cenazenin bir an evvel namazını kılıp defnetmek için acele etmek sünnettir. Peygamberimiz (sa.) Talha bin Beraa hakkında şöyle buyuruyor:

"Ölünce cenaze namazını kılmak için bana haber veriniz. Bu hususta geç kalmayınız. Bir müslümanın cenazesi aile efradı arasında bekletilmesi doğru değildir".

Görüldüğü gibi teçhiz, tekfin ve defn hususunda acele etmek sünnettir. Ama bunun mânâsı koşa koşa abdest almak, acele acele vakit namazını kılmak, sonra teşbih ve duayı terk etmek demek değildir. Tersine maksat gerekli olmadığı halde onu bekletmektir.

Bu nedenle namazın teşbih ve sünnet olan zikrini terk etmek sünnet olamaz. Çünkü namazın akabindeki zikir, teşbih ve dua her zaman için sünnettir. Peygamber (sa.) cenaze olduğu zaman bunları terk ediniz dememiştir. Ancak farz ve vacip olmadığı için terkinden dolayı günaha girilmiş olmaz.

Okudunuz mu?  Neden erkek kadına göre üstün yaratılmış?

Guray
Üçüncü Sorunun :
cevabı eğer Rükuda iken hatırlarsan geri doğrulup sureyi okur tekrar rükuya gidersin ve namaz sonunda sevih secdesi yaparsın. (şafii mezhebine göre zammı sureyi unutmak sevih secdesi gerektirmez.)

Dördüncü sorunun cevabı :

sağ elin işaret parmağını kaldırmak sünnettir terkinde namaz sahih olur sadece sünnet terkedilmiş olur

Hz. Peygamber namazda oturunca ellerini dizleri üzerine koyardı. Sağ elinin işaret parmağını kaldırır, onunla Allah’ın birliğine işaret ederdi. Sol elini de -parmaklarını uzatarak-sol dizi üzerine koyardı’ İllAllah kelimesi söylenirken bu parmakla tevhid’e işaret edilir; birliğin sembolü olarak kaldırılır " (Müslim/580)


Cevap: Birkaç sorum var

Kaside
Üçüncü Sorunuzun Cevabı : Rükûdan doğrulup zammı sureyi okur. Tekrar rükûa gider. Bu durumda secde-i sehv gerekmez diyenler olduğu gibi, gerekir diyen âlimler de vardır.


Guray
Beşinci Sorunun cevabı :

”(Şarap yapmak için üzüm) Sıkan (içkiyi imal eden), kendisi için sıkılan (imal edilen), içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınanlara lanet olsun.”(Tirmizi, Büyü 59; İbni Mace, Eşribe, 6)

Okudunuz mu?  Yukarda Allah var demek?

Zaruri durumlar dışında içki satan yerlerden alışveriş etmemek daha iyidir


Kaside
5. Soruyu cevaplamış kardeşimiz..

Altıncı Sorunun Cevabı:

Teşehhüd de (namazda tahiyyatı okumak) vaciptir.(Şa’bi ve İshak’ın görüşü)

Teşehhüd’de salat okunması.(salli barik) Şafii ve Ahmed İbnu Hanbel’e göre farz ise de, Hanefilere, Malik’e ve cumhura göre sünnettir.

Salavatların Terki Namazı bozmaz kardeşim,Ama yanlış okumayalım bir an önce bu eksiklikleri giderelim


Kaside
7. Sorunun Cevabı: Harama yol açan, Harama davet eden bütün eylemler, Fiiller, Davranışlar Günahtır kardeşim. Sakınmamız gerekir

Tesbih ve duadan sonra 11 ihlas birer tane Felak ve Nas 67 kere Estağfirullah , 10 kere SubhanAllahi ve bihamdihi subhanAllahil azim okuyorum.Doğru mu yapıyorum , eksiğim var mı ya da yanlışım ?

8. Sorunuzun Cevabı: Namazdan sonra 11 ihlas okunur yada 67 estağfirullah okunur şeklinde bir Hadisle Karşılaşmadım böyle bir uygulama söz konusu değildir..

Okudunuz mu?  Cennette Zenginlik/Fakirlik

Sünnet olan ; Namazdan sonra 33 Kez SübhanAllah ,33 Kez Elhamdulillah, 33 kez Allahu Ekber diyerek yüzüncüyü de ; "la ilahe illa’llahü vahdehü la şerîke leh, lehülmülkü ve lehül-hamdü ve huve ala külli şey’in kadîr"’. demek sureti ile tamamlamaktır.. Tesbihat öncesi Ayet’el Kürsi okumak, Tesbihat sonrası da İhlas-Felak- Nas Surelerini okumak sünnettir.

9. Sorunuzun Cevabı: Vitir namazında kunut duaları yerine rabbena duası okunabilir. Kunutta hiç dua okumamak sehiv secdesi gerektirir. Ancak her hangi bir duayı okuduktan sonra sehiv secdesi gerekmez. Namaz kılmanız için iki süre dahi ezbere bilmeniz kafidir. Yani uygulamanızda sıkıntı yoktur yeter ki doğru okuyunuz. Rabbim kabul buyursun


Kaptan-ı Dery
Cevaplar için teşekkür ederim.Allah razı olsun.

6. sorum ile ilgili olarak ;

Bilinçsizce iki kere okumakta bir sakınca var mıdır ?

8. sorum ile ilgili olarak ;

Namaza başlamadan önce internette araştırma yaptıydım.Burada rastladım bu bilgiyle.

Sual: Duadan sonra okunacak sure ve zikirler nelerdir?
CEVAP
11 kere İhlas-ı şerif, bir kere Kuleuzüler okunur ve 67 Estağfirullah denerek yetmişe tamamlanır. On kere (SübhanAllah ve bi-hamdihi sübhanAllahilazim) denir. Sübhane Rabbike âyeti okunur.

Okudunuz mu?  Tehlil hakkında kafamı karıştıran bir konu

Kaside
10. Sorunun Cevabı: Resulullahın (s.a.v.) Eshabı Kiramın ve İslam Büyüklerinin duaları bizler için kafidir, Onları örnek almalıyız, Okumamız gerekir kardeşim…

Kardeşim adres veriniz bize size İmam Gazali Hazretlerinin Dua ve Zikir Adlı Kitabını hediye olarak gönderelim..:)

Ve Kitap tavsiyesinde bulunalım bu konuda…

İmam Nenevi Hazretlerinin El-Ezkar/Dualar adlı eseri bulunmaz bir kitaptır…

11. Sorunun Cevabı; Bayanların erkeklerin biraz gerisinde durmaları daha isabetlidir bu anne, kız kardeş olsada durum böyledir kardeşim.. Erkeğin bayanla aynı hizada,yanyana namaza durmaları uygun değildir,

8. sorunuzda dinimiz islamın verdiği Duadan sonra okunacak sure ve zikirler nelerdir? adlı soruda zikirle alakalı verdiği bu bilgide kaynak yoktur kardeşim, Hangi Hadis Aliminden nakletmişler, Resulullah ne zaman, böyle tesbihat yapmış belirtmemişlerdir. Namazdan sonra elbette istediğiniz zikirleri istedğiniz kadar çekebilirsiniz bunda mahsur yoktur.. Ama sünnet üzre yapılanı yukarıda yazmıştık…


Kaptan-ı Dery
Şimdi tam anlamıyla bilinçlendim namaz konusunda.Yardımlarınız için binlerce teşekkürler.Allah razı olsun.Tabiki çok sevinirim seve seve veririm adresimi.Çok teşekkürler


imamhatipli42
< imamhatipli42
Kardeşim, sizin aracılığınızla verrsin adresini bizde Allah için Dini kitaplardan hediye gönderelim, Hayra vesile olan Hayrı yapan gibidir. Buna mani olmayalım kardeşim… >

Kusura bakmayın kardeşler niyet hayır da olsa iletişim bilgisi vermek yasak. Adminlerle irtibata geçin onlar belki size yardımcı olacaktır.

Okudunuz mu?  Organ nakli caiz mi?

Mstfaa.cpr
Az önce benim yeni namaza baslayip da neredeyse benim le hep ayni sorularin cevabini merak eden arkadaşi ve ona cevap yazan kiymetli abilerimizin yazilarini okudum.
Hem bilgilendirdiginiz gibi hemde kitap hediye etmeyi istiyorsunuz.
İsin acigi benimde canim kaldi.
Bende Allah in izniyle 1 ay oldu namaza baslayali ve her namazın arkasina 1 kaza namazı kilali.
Bende sizden dini kitaplar istiyorum.
Hem namaz
Hem dua
Hem sevaplar ve günahlar
Hem helal ve haram lar
Hemde
Efendimiz (sallalahu aleyhim vesellem)
İn hayati, sünnetleri, salavat-ı şerif leri
Ve buna benzer dini bilgiler..
Sizin sayenizde bende ve etrafimdakilerde eksiklerini giderirler.
Tesekur ederim simdiden


Kayıtsız üye
Kolay gelsin hocam,

Birkaç sorum olacak.
1.Soru : Hocam ben internetteki bazı programları,dosyaları,oyunları vb şeyleri cracklı yani satın almadan
indiriyorum.Bu programları yapanlar müslüman değil bunu biliyorum aralarında belki nadir müslümanlar vardır.Ama cebimde
param olsa yani bu programları oyunları alacak kadar onunla alırdım.Bazen oluyor o paralar elime geçiyor ama bir
ihtiyacıma veriyorum.Oyunu ve programı işim düştüğünde kullanıyorum.Ticari bir iş yapmıyorum o programlarla.
Bilgisayar bölümü mezunuyum orda gördüğüm için üzerinde duruyorum daha çok.Bunun vebali nedir?
Bu parayı meslek edinince ödemek istiyorum ödeyebildiğim kadar.Yardıma ihtiyacı olanlara vereceğim inşAllah
bu beni bu vebalden kurtarırmı ne dersiniz hocam.Ticarete döktüğüm zamanlarda oldu bu işi ama ozamanlar bilgim yetersizdi.
Şimdi bilgim yeterince arttı.O müslüman olmayanların hakları varmıdır bunlara yanıt istiyorum hocam.

Okudunuz mu?  Hz Muaviye sahabe midir?

2.Soru : Hocam ben zihin kontrolü programlarıyla izlenip dinleniyorum.Bunlar yüzünden hakkımda bir sürü iftira,dedikodu çıktı.
Ailem beni hasta zannedip doktora götürdü onları kırmak istemedim bir şey diyemedim.Bu yüzden ekpssye bile girdim ve geçer not aldım atanacağım.
Buraya atandığımda aldığım para harammı helalmi olur?
İnsanların bana bakış açıları çok değişti.belki sizde inanmadınız ama bu işle uğraşan istihbarattan birileriyle tanıştım bundan kurtulmak için
bana bir tür cihaz önerdiler.Bu dinleyenler izleyenler elektromanyetik dalga kontrolüyle izliyor biz gibi mağdurları.Bana inanmanız için size
link atmayı düşünüyorum bu yazının sonunda.Bu şeytani insanlar cep ve bilgisayar programlarıyla izliyor bizleri.Bu yüzden bazen konuşmakta çekiniyorum.
Unuttuklarım oluyor.Sizlerin görüşleri nelerdir çok merak ediyorum.Eğer online görüşebilirsek daha detaylı görüşmek isterim sizlerle.Kuranda bahsediliyor
bu olaylardan "Kalpleri hakkıyla ancak o(Allah cc)) bilir gibi şeyler geçiyor bundan anladığımız gibi bundan Allah mesul ve Allahtan başkasının bu yetkiye izni yoktur.
Diyebilirsiniz belki ondan başkası bilemez diye ama izleyenlerden bir kaçını gördüm elindeki programı göremedim ona ulaşsaydım zaten çoğu mağdura faydam dokunurdu.
Bu şeytani insanların durumu ne olur aklıma geldikçe dua etmeye çalışıyorum namazlarımı kılıyorum.Cehennemden çıkarma onları Allahım gibi şeyler söylüyorum.
Neler önerirsin hocam bu sorumada cevap bekliyorum.Bu elektromanyetik dinlenmeler ,izlenmeler takip yöntemine "mk ultra" adı veriliyor nette araştırabilirsiniz hocam.

Okudunuz mu?  Bir Hadis sahih veya uydurma olduğunu nasıl anlarız ?

3.Soru : Hocam Kuranda geçen Salih amelli kişiler kavramı sadece bir kişiden çıkmış olabilirmi yani Allahın sevdiği bir kulu vardır ve ona örnek olanlar salih
kişilerdir böyle diyebilirmiyiz buna ne dersiniz.
Bu sorularıma cevap bekliyorum hocam teşekkürler.


arifselim
1. cevap:

Ücretsiz olmayan program veya oyunları kullanmamak gerekir bunlar kul hakkına girebilir. Eğer kul hakkına bir şey giriyorsa ancak karşıya ulaşma imkanı yoksa o zaman bunun yerine sadaka verilebilir ve tövbe edilir.

Okudunuz mu?  Keşke Doğmasaydım Demek Günahmıdır?

2. cevap:

Zihin kontrolü ve benzeri konuları biz sizin için maalesef cevaplayamayız. Bu konuda güvenilir ve uzman bir kimse ile görüşmenizi tavsiye ederim.

3. cevap:

Salih amel demek, Allah’ın razı olduğu ve emrettiği şeyleri yapmak anlamında kullanılır. Burdaki kavram bir isim veya bir şahıs için kullanılmamıştır. Bu tür konuları ayrıntılı bir şekilde anlamak için tefsir okumanızı tavsiye ederim.


tesbihatı yarım bırakmak, ayet el kürsi yi unutarak eksik okumak, temiz bir kalp

Bu kategoride yer alan Amin deyince elimizi yüzümüze sürmemiz şart mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birkaç islami sorum var (11 dini soru ve cevap) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.