Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
sizden96
Abone

Hurma yemek sünnet mi

Hurma yemek sünnet mi

mustafabcosku
Selamun Aleykum.Hurma yemek sünnetmi? Bir komedyen hurma ile hasa şaka anlaminda kotu bir şey soylemisti bu durumda gulen dinden cikarmi


Cevap: Hurma yemek sünnetmi

musab
Peygamberimiz çok hurma yerdi.Özellikle orucunu hurmayla açardı.


Cevap: Hurma yemek sünnet mi

@hmet
Orucu hurma ile açmak sünnettir ama onun dışında hurma yemek sünnet değildir.


Cevap: Hurma yemek sünnet mi

musab
Peygamberimizin hurmayı sevdiği,normal zamanlarda çok kez yediği hadislerde geçmektedir.

Peygamberin çok sevdiği şey sünnet olmaz mı?


@hmet
Sünnet Nedir? Sünnetin Çeşitleri ve Hz. Muhammed’in Sünnetleri

Okudunuz mu?  Dinimizde sevgili olmak diye birşey varmı ?

Sünnet ve Sünnetin Çeşitleri

İslam Ansiklopedisi

Bu kelime, takip edilen yol, adalet davranış ve gelenek anlamlarına gelir. Dindeki anlamı ise, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sözleri ve davranışlarıdır. İslam bilginleri, Sünnet’i,
•sözlü,
•fiili,
•takriri
diye üçe ayırırlar.

1. Sözlü Sünnet (Hadis)
Sünnet’in önemli bir kısmı sözlü olanıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, Peygamberimizin sözlerinden oluşur. Bu sözlere Hadis adı verilir. Müslümanlar, “Âlemlere rahmet olarak gönderilen” Hz. Muhammed’in buyruklarını ve tavsiyelerini büyük bir dikkatle dinlemiş ve onların ışığında hareket etmişlerdir. O’nun sözleri daha sonra ilmi yollarla bir araya getirilmiş ve dünya durdukça, değerini koruyacak olan bir bilgi hazinesi oluşturulmuştur.

Okudunuz mu?  Musab b. Umeyri evinde misafir eden Medinede İslamı yayan sahabinin adı nedir?

2. Fiili Sünnet
Fiili Sünnet, Peygamberimizin ortaya koyduğu uygulamaya denir. Sözgelimi O,
•”Ben namazı nasıl kılıyorum siz de öyle kılın”,
•”Hac ile ilgili yapacaklarınızı benden öğrenin”
buyurmuşlardır. İşte bunlar, fiili Sünnet örnekleridir. Namazın farz olduğunu, hangi vakitlerde kılınacağını Kur’ân’dan öğreniyoruz. Ama nasıl tekbir alacağımızı, nasıl rükûa gideceğimizi Peygamberimizin namaz kılışına bakarak öğrenmek mümkün olmuştur.

3. Takriri Sünnet
Takriri Sünnet’e gelince, bu, Hz. Muhammed’in gördüğü ve işittiği bir şeyi ikrar ve kabul etmesidir. Sözgelimi O’nun huzurunda söylenen bir söz reddedilmemiş ise, tasvibden geçmiş sayılır; dolayısıyla benimsenerek Sünnet kabul edilir.
Ayetleri bize açıklayan, onların hayatımızdaki anlam ve öneminin ne olduğunu bildiren, Hz. Muhammed’dir. O, Kurân’a göre yaşamış ve bu ilahi Kitap’ın uygulanışını somut biçimde göstermiş ilk insandır. Hz. Muhammed’i Kuran düşüncesinin, “ete, kemiğe bürünmüş bir hali” olarak vasıflandırmak mümkündür. Bu durumda, O’nun sünnetinin ikinci ana kaynak durumunda olması son derece tabiidir.
Dikkatlerimizi Peygamberimizin Sünnet’ine çevirmeden, İslam’ı anlamak ve yaşamak elbette mümkün değildi. Bundan dolayıdır ki, Yüce Allah şöyle buyurur:
•”Peygamber’e itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.”
•”Ey inananlar! Allah’a itaat edin. Peygamber’e ve sizden buyruk sahibi olanlara, “Ulül emr’e) itaat edin.”
•”Allah ve elçisi, bir şeye hükmettiği zaman, inanan erkek ve kadına artık işlerinde seçim yoktur.”

Okudunuz mu?  İmam olmak için ne yapmam gerekir?

Hemen belirtelim ki, Sünnet yalnızca Kitap’ta yer alan hükümleri açıklamakla kalmaz; bazı hükümler de ortaya koyar.
Sözgelimi yırtıcı kuşların etinin yenmesini yasaklayan Sünnet’tir. Müslümanlar Kuran’da haram kılman domuz etini yemedikleri gibi, yırtıcı kuşların etini de yemezler.

Sünnet’in kaynak olduğu üzerinde dururken, önemli bir noktaya işaret etmemiz gerekir. Sevgili Peygamberimizin her söylediği ve her hareketi, din alanıyla doğrudan doğruya ilgili olmayabilir.

O da tıpkı hepimiz gibi yiyen, içen yorulan ve uyuyan bir insandı. Sözgelimi, O, yemede, içmede aşırılığa kaçmaz, temizliğe son derece dikkat ederdi. Müslümanların da aynı yolu izlemeleri, insan olmanın ve Peygamberimizi sevmenin bir gereğidir.
Fakat Peygamberimizin yediklerini yemenin, içtiklerini içmenin, giydiklerini giymenin Sünnet’le ilgisi yoktur. Bunlar, kişisel alışkanlıklarla, toplumun gelenek ve görenekleriyle ilgili hususlardır. Peygamberimiz, ziraatle, ticaretle veya günlük hayatı ilgilendiren sıradan birçok konularla ilgili bazı şeyler söylemiş ve birtakım uygulamalarda bulunmuş olabilir. Bunların da Sünnet’le ilgisi yoktur. Söz konusu uygulamalar, o dönemde önemli bir ihtiyacı karşılamış ve günlük hayatı kolaylaştırmış olabilir. Fakat bugün hangi ağaçlara, hangi aşıların yapılabileceğini, hangi suların temiz, hangilerinin temiz olmadığını hadis ve ilmihal kitaplarına bakarak çıkaracak değiliz. Bunlar bilimin konuları arasında yer alan ve dinle doğrudan doğruya ilgisi bulunmayan hususlardır.

 

Okudunuz mu?  İmaduddin Zengi Kimdir?

musab
Yediklerini sünnet kabul etmiyorsanız,orucunu hurmayla açmasını neden sünnet kabul ediyorsunuz?


@hmet
Su içmek sünnet midir?


musab
Soruma cevap vermeyecekseniz konuşmamın anlamı yok.


Amine
Konuyu belki farklı bir boyuta çecekez fakat çokça merak ettiğimz bir mevzu aşağıda soruya yanıt verilmiş ancak mumsema arşivinde rastlayamadık.”Hz. Âdem’in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratıldığı doğru mudur?

Okudunuz mu?  Çalıştığım yerde vücuduma yağ yapışıyor gusul alabilirmiyim

Sorunun Detayı

Yüce Allah’ın, Âdem (as)’ı, dünyanın değişik bölgelerinden alınan toprağın karışımıyla çamur yapılmış ve bu çamurla beden şekli verdirdikten sonra ruhundan üfleyerek yarattığı rivayet olunur. Fakat toplanan topraklardan yapılan çamurun bir kısmının artmış olduğunu, bu çamurun akıbetinin ne olduğunu, artan çamurla başka bir şeyin yaratılıp yaratılmadığını açıklar mısınız?

Okudunuz mu?  Şehvetsiz çıkan meni gusül gerektirir mi ?

Değerli kardeşimiz;
Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)’in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. Bu rivayeti İmmam-ı Rabbani Hazretlerinin Mektubatından öğreniyoruz:Hurma ağacı ve sinek kapan otu, hayvan gibi his ve hareket etmektedir. Hurma ağaçlarından bir kısmı erkek, bir kısmı dişidir. Erkek ağac, dişi tarafına eğilmekdedir. Erkek ağaçtan, bir madde dişiye gelmeyince, dişide meyve hâsıl olmaz.
Gerçi bütün bitkilerde bu iki organ vardır. Fakat, hurma ağacında, hayvanlar gibi görünmekdedir. Hatta, hurma ağacının başında beyâz bir şey vardır. Hayvanların yüreği gibi iş görür. Bu şey yaralanırsa veya suda kalırsa, ağaç kurur.
Yukarıda geçen hadîs-i şerifte ile belki, bu ağacın, bitkilerin en üstünü olduğuna işâret buyurulmuş olabilir.”
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Cünüpken Allah ın isimleri okunurmu?

merhaba
Hurma yemek sünnet değildir.
yukarda Sünnetin çeşitleri konusunda zaten açıklanmış.

Amine hurma ağacı hakkındaki hadis ve bilgi için teşekkürler


hurma yemek sünnet midir, hurma çekirdeği yutmak sünnet mi

Bu kategoride yer alan Güneş batarken her ibadet mi mekruhtur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hurma yemek sünnet mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.