Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:09
sizden9
Abone

Namazda secde sayısını şaşırmak

Namazda secde sayısını şaşırmak

Millennium
Namazın bir rekatında kaçıncı secdede durduğundan emin olamayan birisi ne yapar?

Mesela ikindi namazının farzını kılıyoruz. İkinci rekatta secdeye vardık, kalktık, ama secdeye 1 kere mi, yoksa 2 kere mi gittiğimizden emin değiliz. Bu durumda olan kişi oturup namaza devam mı eder, yoksa tekrar secdeye mi gider? Namazın sonunda yanılma secdesi yapar mı?

Okudunuz mu?  Ya içim hiç rahat değil arkadaşlar

Bir sorum daha vardı, fazladan bir konu açmak istemedim: Kişi akşam namazının farzını kılıp sünnetini kılarken yellenme yüzünden abdestinin bozulduğunu düşünse/kanaat getirse ve namazı o anda bozsa, sonra yatsı okunsa, farzı kaza etmesi gerekir mi, yoksa kılınan akşam namazı sahih olur mu?


Cevap: Namazda secde sayısını şaşırmak

yasemin
1. si : acaba birinci rekattamıyım yoksa ikidemi , yok yok , birdi , hayır ikiydi v.s. tarzında gelen düşünceler vesvesedir. Buna itimat etme , hemen düşün bir hangisi ağır basıyorsa onu niyetlenerek kılmaya devam et , eğerki gerçekten unutup aklına gelmiyorsa ozaman sehiv secdesi yap , ama bunuda devamlı yapmak alışkanlık haline gelir , şeytan hep yanıldığını zannettirir. Mümkün mertebe sehiv secdesinden uzak dur , namaz kılarken dünyevi şeyler düşünmemeye çalış .
2. si: Buda bir vesvese , yellenme hissi gelebilir fakat ses veya koku farkedersen bozmalısın ki bozduğundada o namazın kazasını yapmalısın

Okudunuz mu?  Abdest alırken ne okunur

Cevap: Namazda secde sayısını şaşırmak

Millennium

Çok sağolun cevap için, akşsam namazının farzını kaza etmeme gerek yok sanırım o halde? Sünnetlerin kazası olmuyor diye biliyorum, yani sabah namazının sünneti hariç, o da öğleden önce kılınacak olursa diye, doğru mudur?


Cevap: Namazda secde sayısını şaşırmak

yasemin
Doğrudur . Farzların kazasını kılarız .

Okudunuz mu?  Müsle Ne Demek

Millennium

Peki secde sayısında şüpheye düştüğümüz bir durumda o anda secde yapmadan namazın sonunda sehiv secdesi yapmak o secdenin de yerini tutar mı, namaz geçerli midir? Mesela ikinci rekatta iki kez secde yapmadığımız konusunda şüpheye düştük veya yapmadığımızı gerçekten hatırladık. Ama bu hatırlama üçüncü rekatın secdesini yaparken oldu, namaza olduğu gibi devam edip sonunda sehiv secdesi yapmak yeterli midir, yoksa o üçüncü rekatta 3 kere mi secdeye varmamız gerek?

Okudunuz mu?  Siyah sortumda kurumus beyaz leke var.. Gusul gerekir mi?

halilcan
aradım ama bazı cevaplar buldum ama tam bende anlamadım.

Değerli kardeşimiz;
Farzın tehiri halinde:
Sual: Farzın tehirinde secde-i sehv gerekir mi?
CEVAP
Evet gerekir. Kıraati [Kur’an okumayı] unutup sadece Sübhaneke okuduktan sonra rükûa veya secdeye giden kimse, geri dönüp kıraati yaptıktan sonra, tekrar rükû ve secdeyi yapar. Farz tehir edildiği için secde-i sehv de gerekir. Rükû ve secdeyi yapmazsa namazı sahih olmaz. Çünkü namazda tertip yani farzları sıra ile yapmak farzdır. Rükûu unutup secdeye giden, tekrar dönüp rükûu yapmazsa namazı sahih olmaz. Rükû yaparsa, namazın sonunda secde-i sehv de gerekir.

Okudunuz mu?  Uykuda gelen sıvı

İki secde farzdır. Secdeleri peş peşe yapmak vacibdir. İki secdeden biri unutulup namaz içinde hatırlanınca hemen o secde yapılır, namazın sonunda da secde-i sehv gerekir. Son teşehhüdde Ettehıyyatü okuyacak kadar oturmayanın da namazı sahih olmaz. İki rekâtlı namazda, ikinci rekâtta değil de üçüncü rekâtta otursa, 4 rekâtlı namazda, dörtte oturmayıp beşinci rekâtta otursa, namazı sahih olmaz; çünkü farz yerinde yapılmamış oluyor.

Okudunuz mu?  Dudak kabuğunu yanlışlıkla yutmak orucu bozar mı ?

Farzın tekrarı halinde:
Sual: Üç secde yapan veya iki rüku yapanın, secde-i sehv ile namazı tamam olur mu?
CEVAP
Evet tamam olur.

Değerli kardeşimiz;

Her rek’atta iki secde yapılır. Bunlardan birisi bilerek terkedilse namaz bozulur, sehven terkedilse hatırlandığında yapılmalıdır.

Bir rekâtta ilk secdeden sonra yanılarak sonraki rekâta kalkar ve o rekâtı iki secdesi ile yerine getirdikten sonra, namazın sonunda terkettiği bu secdeyi hatırlayıp, o secdeyi de yerine getirse, sıraya uymadığından dolayı bu kimseye sehiv secdesi yapmak vacib olur. Selâmdan sonra bile hatırlansa, namaza aykırı bir şey yapılmamışsa secdeye varılır, daha sonra son oturuş iade edilerek sehiv secdeleri yapılır.

Okudunuz mu?  Bir rekatta 2 sure

namazda secde sayısını unutmak, 3 kere secde yapmak, namazda secdenin birini unutmak

Bu kategoride yer alan Öbür dünyada gözüm kör olsun diye yemin etse ve yapmasa ne olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda secde sayısını şaşırmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.