Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:49
Ahlak
Yönetici

Vesvese ve kalbe gelen düşünceler

Vesvese ve kalbe gelen düşünceler

__VerD__
VESVESE VE KALBE GELEN DÜŞÜNCELER

Vesvese, şeytanın kalbe attığı boş, basit ve batıl düşüncelerdir.

Şeytanın kalbe vesvese vermekten başka yaptığı bir şey yoktur.

Vesvese, hak yola giren, Allah’a yönelen müminlere gelir.

Eğer kafir ve münafıklar, bizde vesvese yoktur diyorlarsa, doğrudur. çünkü onlarda, iman, İslam, Allah, ahiret, tövbe, zikir, salih amel gibi düşünce ve endişe bulunmadığı için, şeytanın onlardan almak ve çalmak isteyeceği bir şey yoktur.

Zaten onlar, şeytanın dostlarıdır; şeytan onlardan razı, onlar şeytandan memnundurlar.

Şeytan kendisine düşman olup Allah’ın dostluğuna yönelen, zikre, hayra niyetlenen kimselere musallat olur. Eğer vesveseden korkulmaz, peşine düşülmez, kendisiyle amel edilmezse hiçbir zararı olmaz. Hadiste belirtildiği gibi mümin, vesveseye uymadığı ve kötü düşünceleri Allah için terkettiği için bir sevap bile alır.

Ayrıca Resulullah (s.a.v) Efendimiz, bir hadislerinde nefis ve şeytandan kaynaklanan kötü düşüncelerin, konuşulmadığı ve onlarla amel edilmediği müddetçe affedildiğini müjdelemiştir.

Ashaptan bazıları Allah Resulüne (s.a.v) gelerek:

"Ya ResulAllah! Allah, iman ve İslam’a dair kalbimize öyle düşünceler geliyor ki, gökten düşüp parçalanmak onları söylemekten daha iyidir; bunun sebebi nedir?" diye sordular; Efendimiz (s.a.v):

"Bu sırf imandır; sizde bulunan imanın alametidir." buyurdu.

Eğer daha önce böyle bir konu açılmışsa özür dilerim!..

VESVESEDEN KURTULMA YOLLARI

Vesvesenin en güzel ilacı ilim, zikir ve Allahu Teala’ya sığınmaktır. Çünkü Allahu Teala, muttaki kullarının, tefekkür ve zikir ile şeytanın hilelerini nasıl fark ettiklerini şöyle haber vermiştir:

"Şüphesiz, muttaki olanlara, şeytandan bir vesvese geldiğinde, (Allah’ı hatırlayıp, geleni) iyice düşünürler ve onun (rahmani mi şeytani mi olduğunu) hemen anlayıverirler."

Vesvese, boş bir sözdür. Mümin her duyduğu ve her aklına gelen ile amel edemez. Onların doğruluğunu ilim ve insafla ölçer; değerlendirir. Sonuçta dinin usul ve edeplerine uymuyorsa kaldırır atar.

Okudunuz mu?  Şirk koşmaya örnekler

Kalbe gelen düşünceler, dinin helal ve haramını bildiren hükümler ile değerlendirilir; onlar helal ise haktandır, alınır. Haram ise, şeytandandır, kaçılır. Şu halde, insan ve cin şeytanlardan gelen fısıltı, fikir ve davetleri tanımak için herkese farz olan temel ilimleri bilmek gerekir. Cahil insan, şeytanın maskarası olur. Helali haramı birbirine karıştırır; hurafeye din diye sarılır. Her türlü cereyana kapılır; şeytanlar da onu istediği gibi kullanır. Bu, halden Allahu Teala’ya sığınırız.

Şeytandan gelen vesveselere karşı nasıl davranacağımızı Resulullah (s.a.v) Efendimiz şöyle öğretmiştir:

"Şeytan sizden birisine gelir ve:

"Yeri kim yarattı, göğü kim yarattı, şunu kim yarattı, bunu kim yarattı?" diye sorar. Kul da hepsine: "Allah yarattı"diye cevao verir. Sonunda:

"Peki, Allah’ı kim yarattı?" diye kalbe bir soru atar. İçinde böyle bir soru bulan kimse, onun şeytandan olduğunu bilsin, hemen soruya son versin, Euzu besmele çekip Allah’a sığınsın ve: Ben Allah’a ve O’nun peygamberlerine iman ettim desin."

Eğer benzeri soruları insan şeytanları sorarsa yine aynı şekilde davranmalı ve onlara karşı:"Allah birdir, hiç kimseye muhtaç değildir, doğurmamış/kimseyi evlat edinmemiştir, doğrulmamıştır/sonradan olmuş değildir, hiçbir şey O’na denk değildir."manasındaki "ihlas" suresini okumalıdır.

Şeytanın vesvese yolu ve şekli çoktur. Kendisi mümin kalbini çelemez ise, insanlar içinden seçtiği şeytan tipliler bunu başarmak ve kalbi karıştırmak ister. Bunun için yemin etmiştir ve bunu gerçekleştirmek için Allah’tan mühlet almıştır.

Şeytan müminlerin azılı düşmanlarıdır. O bize saldırdıkça biz de Yüce Rabbimize kaçmalı, zikredip O’na yalvarmalıyız. "Felak" ve "Nas" sureleri bize bunu öğretiyor. Allahu Teala, "Nas" suresinde şeytanı "hannas" olarak tanıtmıştır.

Hannas, kalbi boş bulunca ona saldıran, kalb zikre geçince de hemen sinip kaçan demektir. Hz. Rasulullah (s.a.v) Efendimiz, şeytanın bu halini şöyle anlatmıştır:

Okudunuz mu?  Zina, evlilik dışı girilen cinsel ilişkidir!

"Şeytan, vesvese vermek için insanın kalbine hortumu uzatır; eğer o Allah’ı zikrederse hemen sinip kaçar. Allah’ı zikretmeyi unutursa kalbi iyice sarıp bir lokma gibi yutar. İşte bundan sonra vesvese vermeye başlar."

Ölene kadar yakamızı bırakmayacak bu sinsi düşmandan korunmak için devamlı Yüce Mevla’nın yardımını istemeliyiz.


Cevap: vesvese ve kalbe gelen düşünceler…

suara
Allah razı olsun verd emegine saglik…

Rabbim bizleri seytanin vesvese ve desiselerinden muhafaza buyursun insAllah


Yanıt: vesvese ve kalbe gelen düşünceler…

Hoca
< Vesvesenin en güzel ilacı ilim, zikir ve Allahu Teala’ya sığınmaktır. >
ve şeytanın dediğini yapmamaktır. Allah (cc), bizi Alim, Zakir ve O’na sığınanlardan etsin. amin


Soru: vesvese ve kalbe gelen düşünceler…

rana
< Allah (cc), bizi Alim, Zakir ve O’na sığınanlardan etsin. amin >
amin amin amin

Allah c.c. razı olsun VerD


sam55
Aslında ne kadar saçmadır dimi bunları düşünmek , Nefes aliyoruz, görüyoruz ve yürüyoruz , ihtiyaclarımızı giderebiliyoruz vucudumuz ne kadar eksiksiz yaratılmış , dünya ne kadar eksiksiz yaratılmış . İnsan ilk önce bunları düşünmeli bence 🙂 Kimin gücü yeter ALLAHDAN ‘den Başka =) ALLAH yolundan ayırmasın bizi 🙂


musab.b.umeyr
Güzel yazıydı.Aydınlatıcıydı.
Allah razı olsun…

Selametle…


yeskaraa
İstemeden küfür etmekte vesvese midir?


ikra_40
Allah bizleri yolundan ayırmasın İnşAllah


rüyamm
rabbim insAllah bizleri korur..benimde çok oluyor…kalbime olmadik zamanda olmadik seyler giriyor..ve düsüncelerim degisik yönlerde ilerliyor…rabbim affetsin…


yeskaraa
AMİN.Hepimizi İnşaALLAH


lagarivb
aslında gelen vesveselerin hepsi kötü değildir. müspet vesvese ayrıdır,zararlı vesvese ayrıdır,zararsızı ayrıdır. Bide şüphe vardır şüpheyle vesvesede ayrıdır. Bunları ayırt etmeden hangi vesveseden kurtulmamızı gerektiğini öğrenmeden mücadelede zor.


Kayıtsız Üye
nolur bana yardim edin kardeslerim bende de bu vesveselerden çok var ve aldirmamaya umursamamaya calisiyorum benim annem komik bir sey dedi hemen Allah’a ait çok cirkin kufur gecti icimden ben aldirmadim ve BİSMİLLAH dedim ve guldum annemin soylediyi komik seye ve kendimi saklayamadim simdi ise çok korkuyorum lütfen bana yardim edin ben gunahmi isledim?

Okudunuz mu?  Kalbin Afetleri

CimBomLee
Arkadaşlar ben bu sayfa sayesinde vesveselerımın ustunden gelebılmeyı basardım. Artık seytan yanıma bıle yaklasamıyor. İçimden bir ses guslün,namazın vs gibi şeyler olmadı diyor. Abdestimi ve namazımı kabul eden Allah, Çatla kahrından şeytan diyorum ve bana yakınlaşamıyor. Vesveseyi yenebilmek için üzerine gidin arkadaşlar. Çok deil kısa zamanda şeytan uzaklaşacaktır. Bu duruma geldıgımden dolayı bu sayfaya şükranlarımı sunarım
Selam ve Dua ile…


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm hocam abdest her namaz öncesi lavaboya gidiyorum ihtiyaç olsun olmasın çünkü abdest alırken veya namaz anında sürekli gaz kaçmış gibi hissediyorum bu 1, güsul abdest alırken ağızda gargara yaptıktan sonra balgam atıyorum balgam attıktan sonra tekrar gargara yapmam gerekir mi bu 2. ,yine güsul abdesti alırken burna su çekmenin ölçüsünü kaçırıyorum bazen 33 kere çektiğin oluyor bu 3 , namaz abdesti alırken suyun başında neredeyse yarım saatim geçiyor kollarımı ovuştura ovuştura yüzüme ayrıntılı bir şekilde suyu temas ettire ettire burnumu neredeyse pırıl pırıl yapacak şekilde abdest alıyorum ve bu beni o kadar daraltmaya başladı artık yalnızca farz olan kısımları yapıyorum bunun hakkındaki fetva nedir lütfen Allah rızası için herbirini ayrıntılı bir şekilde yazın bunların dışında nerdeyse 1 haftadır öyle yada böyle her akşam rüyamda ihtilam olmuş gibi hissediyorum adam gibi bir şey hatırlamıyorum ama şüpheye düşüyorum ve neredeyse 1 haftadır hergün gusül abdest alıyorum. 5vakit namaz kılamıyorum çünkü hervakit tam kışsam namazdan uzaklaşacakmışım gibi oluyorum şunu da bildiğim için ibadetin gerekirse az ama süreli olanı makbuldür bu yüzden az kılıyorum belki ama sürekli kılmaya çalışıyorum, kıldıklarımdada mesela öğlenin sünnetlerini kılmıyorum yatsının sünnetlerini ve vitri vacibini kılmıyorum ikindinin sünnetini kılmıyorum kılamıyorum çünkü aşırı yorgun hissediyorum sabah ve akşamı tam kılıyorum Uzun oldu biliyorum ama yardımcı olursanız Allah razı olsun olmasanızda Allah razı olsun……

Okudunuz mu?  Kumar Nedir ? Zararları Nelerdir ??

Kayıtsız Üye
Hocam sağolun ama numaralandırdığım sorularımı cevaplarmısınız? 1 haftadır öyle yada böyle hergün güsul abdest alıyorum ya rüyadan emin olamıyorum yada iç çamaşırımda bir beyaz leke görüyorum lütfen yardım edin …..


ACİLSERVİS
Türlü türlü dert dediğin şeylerin hiç birisi dert değil. Belki hiç derdin yoktur diye dert icat ediyorsundur. Guslün farz ve sünnetlerini öğren ve sadece o kadarını yap. Hayal kurup soru üretmeye gerek yok.


ZazaReis23
ben bazen kendimi psikolojim bozulmuş ya da stresli olunca insan olduğumu inkar etmiyorum ama insan değilmişim gibi şeyler söylüyorum sanki o stres kalkınca düzeliyorum bu vesvese midir.Bir anda içimden kendimi insan gibi hissetmiyorum dedim o streste açlıktanda olabilir mi? Ben bazen açlıktan ya da durgunluktan bazen böyle olabiliyorum


Yesemindemir
Birde hocam banyoya girmeden önce küçük abdest bozuyorum ve yine 10 dakika bekliyorum istibra için ve son kez yapıyorum. Günlük çok az su için kişiyim. Bazen istibra yapacam diye 20 dakikaya kader tuvalette bekliyorum sonra kagitla silip su ile tahatatanıyorum. Fakat sürekli su ile yikerken idrar hissi geliyor ve öylece taharatlanmaya devam ediyorum üzün süre ve aynı durum banyoya girerken oluyor eğer manto almak 15 dakika sürüyor sa benim ki tam 1 saat sürüyor( nasıl koltururum bu durumdan) ?
Saygilarimla hocam 😊

Okudunuz mu?  Kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yolları

Oxy
Merhabalar , Ben 11 Yaşındayım…Çok Büyük Bir Günah İşledim , Üstüne Üstlük Acaba Kaç Tane Kul Hakkı Aldım 🙁 Buna Tövbe Ettikten Sonra Şeytan Vesvese Vermeye Başladı… Allah -HAŞA- Dışında Başka Bir İlah Olduğu , ki Hala Allah Dışında Bir İlaha Tapmıyorum , Ki Tapmayacağım (ASLA)… Üstüne Üstlük Sapıkça Ve Kötü Bir şey Okuduğumda , Gördüğümde Onu Allah’a Tepiyor Ve … Allahı ???… Anladınız…

Bunların Günah Olmadığını Anladım , Ama Yine Vesvese Vermeye Başladı Arkasından… Önce Putları DÜşünüyordum Saliseler Sonra Sıkı Bir Ses İçimden (YA RABBİM) Dedi. Bunlarıda Ben Putlara Tapma Olarak Algıladım VE DİREK ALLAH TEKTİR DEDİM…

Aynı Zamanda Bu Olay Yüzünden Şeytana Bildiğiniz Savaş Açtım…

Burda 2 Husus Var Benim İçin. 1 – İntihar Etmeyeceğim 2-"Allahım , Sen Hayırlısıyla Ölümü , Hayırlısı İse Yaşamayı Bana Ver" Demek… 2.Ci Günahmıdır Bilmiyorum Ama Şeytana Bildiğiniz Bunun İçin SAVAŞ AÇTIM…

Birde Bunun Üstüne , Galiba Benim Küçüklüğüm (9-11 Yaş Arası) Cahiliye Dönemi Gibi Birşey… Dua Ederken Etmeyi Bıraktım Akşamları… Ezan Sesini Duyunca Eskiden Sesi Kapatırdım Bu Yaşlar Arasında Kapatıp Bitene Kadar Bildiğiniz -HAŞA- Öfff… Diyordum :((

Başka Birşeyde , Kafir Olabiliceğim. Çünkü Bazen Günah İşlerken (Haramlarda Dahil Maalesef) "Bismillahirrahmanirrahim" Diyordum…

Kutsal Mekan Olan Kâbeye Kutsal Deyince , Ve ya Okuyunca (Kuranı Yalanladın , Kafir Oldun) Diye Aklımdan Geçiyor… ALLAH Sonsuz Merhametlidir Diyince Aynı Şeyi Diyor… Bende Tövbe Diyorum…

Bütün Günahlarıma Tövbe Ettim. Hele Hele Beni Kafir Yapan Birşey Olduysa. Akşam Yatarken Diyorum , Sabah Yine (Sayılmadı) Diyor Aklımdan Bir şey.. 2 Ayda Bütün Hayatımın Zevki Çürüdü… Lütfen Yardım Edin..

Şüphesizki ALLAH Vardır Ve Birdir , Ve Muhammed Aleyhisselam Onun Kulu Ve Elçisidir… Allah Sonsuzdur , O Doğmadığı Gibi Doğurmamıştırda , Allah En Yücedir , En Büyüktür.

ALLAHa Emanet Olun.

Okudunuz mu?  İçkinin Kötülüğü

Selamın Aleyküm. Ben 11 Yaşındayım. Bende Cahiliye Dönemi Gibi Bir Dönem Vardı Galiba (9-11 Yaş Arası) Bu 2 Yılda Çok Fazla Sünah İşledim…

Kaç Kul Hakkı Aldım Kaç Tane Haram – Günah İşledim , Allah Bilir… Hatta Bir Ara Akşamları Dua Etmeyi Bile Unutmuştum…

Küçükken Ezan Sesi Gelince Bir Şeyin Sesi Varsa Kapatırdım , 9 – 11 Yaşları Arasında (ÖFFFFF) Diyerek Geçiyordu Ezan Sesi… Maalesef..

Kafir’de Olabilirim Çünkü Bir Günah – Haram İşlerken Bazen (Bismillahirrahmanirrahim) Diyordum.

Bunları Öğrenince Birde Şeytan Vesvese Vermeye Başladı. ALLAH İle Bazı -HAŞA- Şeylerin Bir Olduğu Aklımdan Geçiyordu … Tabii ki Bende Buna Karşılık Veriyorum Ve Dahada Büyüyor. Kalbim İsyan Ediyor , Kara Pus Onu Davet Ediyor. Sonra Sapıkça Şeyleri Ve Küfürleri – Kötü Sözleri ALLAH’a Çevirmeye Başladı…

Bunların Günah Olmadığını Anladım , Sonra Şöyle Bir Olay Çıka Geldi ..

Bir Siteye Sordum Bunları Günahmıdır Diye (Büyük Günah Ve Vesveseleri) Gelen Cevap (Günah Değildir) idi. Ama Soruyu Sorduktan Sonra Uyudum Ve İlk Önce Putlar Aklımdan Geçti , Sonrada Kalın Bir Ses (YA RABBİM) Dedi İçimden. Bende Putlara Tapıyorum Sandım Ve Kelime-i Şehadet Getirdim , ALLAH’tan Vesvese Olduğunu Biliyordum , Fazla Etki Yaratamadı O Yüzden…

Kaç Günah İşlediğimi Sayamaz Oldum. 1 Büyük Günahtan Milyonlarcaya Çıkmıştı…

Ben Bütün Günahlarıma Tövbe Ettim. Hele Hele Beni Kafir Yapan Birşey Varsa , Ama Akşam BUnu SÖylesem , Sabah (Sayılmadı) Diyordu İçimden…

Kutsal Mekan Kâbe Diyince (Kuran’ı Yalanladın) Demeye Başladı Sonra , Ondan Sonrada Sonsuz Merhametli ALLAH Diyince Aynı Şeyi Yapmaya Başladı , Ben İyi Birşey Desemde Onu Kötü Yapıyordu…

Şimdi , Bunların Günahı Yazılırmı ? Ve Bir Sorum Daha Olacak Bununla Alakasız ,

Şimdi , Ben Bir Platformda Birşey Satıyorum , Ama 10 Kuruşa Satarsam 8 Kuruş Kazanıyorum. Alan Kişi 10 Kuruş Ödüyor. Diğer 2 Kuruş Platform’un Yapımcısına Gidiyor…

Okudunuz mu?  Harama Bakmak Ve Zararları

Bu Vergimidir ? Yoksa Faiz Mi ?

ALLAH’a Emanet Olun , Şüphesizki ALLAH Vardır Ve Birdir , Ve Muhammed Aleyhisselam Onun Kulu Ve Elçisidir. ALLAH En Yücedir , ALLAH’tan Yüce , ALLAH’tan Büyük Hiç Bir Varlık Yoktur.


Kayıtsız Üye
Hocam merhabalar. Bir konuda çok sıkıntı çekiyorum.Çok vesveseliyim. Ben telefondan tilavet dinliyorum birkaç yıldır.Dinlediğim tilavetler coğu zaman aklıma geliyor.mesela yolda giderken aklıma geliyor,düşünüyorum.
Ama ben ne zaman bir haram işleyecek olsam o zaman bile aklıma geliyor,günah esnasında da geliyor.Şöyle ki:Ben bir haram işlerken aklıma geliyor.Bir şey yapmasam hüküm olmayacak biliyorum.Ama illaki bir şey yapıyorum.mesela haram işlerken aklıma geldi ya başımı sallıyorum,başka yere bakıyorum falan veya haram işlerken "Allah tam kork muyor musun,hafife mi aliyorsun" gibi sorular geliyor aklıma.Bende öyle olmadığı için,hafife almadığım için bir an kafamı indiriyorum gibi gibi (haram işlerken aynı ayna yapıyorum bunları)..
Haram olan bir şeye besmele ile başlamak küfürdür.Haram işlerken bunlari yaptığım için "acaba küfre mi girdim" diye vesvese ediyorum ve onlarca kez tövbe etmişimdir.
Lütfen detayli bir şekilde açıklayın hocam.Günah işlemek tabi istemem de günahı düşündüğüm zaman "sen gene bunun gibi bir şey yaparsın,tilavet düşünürsün" gibi aklıma geliyor.Hep vesvese…
Bu yaptıklarım hüküm sayılır mı? Haram işlerken aklıma ne yaparsam tilavet gelmez? Günahlardan tabiki tövbe etmek istiyorum da gene düşebilirim yani..


ACİLSERVİS
Allah vesveseni daim etsin. seni günahlardan alıkoyuyorsa ne güzel.


Kayıtsız Üye
Aynı şeyi bende yaşıyorum.bir işle meşgul iken bir anda kalbimde bir fısıltı hissettim şirk ile alakalıydı.sanki kalbim kabul etti anlamadım bir garip oldu.şu an içim içimi yiyor


Kayıtsız Üye
Hocam ben 12 yaşındayken arabaların içindeki şöforlere lazer tutuyordum. Ve kaza yaptılar mı diye şuan içim içimi yiyor. Amacım onların kaza yapması değildi sadece sinirlerini bozmaktı. Bana günah yazılır mu yoksa vesvese midir acaba

Okudunuz mu?  Faizin Toplumsal Zararları

ACİLSERVİS
Aklı başında ergenliğe girmiş biri günah işlediğinde ona günah yazılır.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm, Çocuğum 5 yaşında, erkek çocuğu, çocuğa İslam dinimizi öğretiyorum, öğrettiğim için besmelesiz bir yere gitmez ya da çıkmaz küçüklüğünden beri, yemeğine öyle başlar. Ama çocuğun aklına sürekli kötü şeyler geliyor, mesela küfür geliyor ya da kötülük geliyor, ya da korkunç şeyler, onları söylüyor ve çocuk açık açık söylüyor diyor ki " anne şeytan aklıma kötü kötü şeyler getiriyor " , "Şeytandan Allah’a sığın" diyorum, çocuk öyle diyor, sonra diyor ki " anne şeytan bana diyor ki Allah’tan bana sığın" , çok üzülüyorum. Öyle durumlar çok oluyor ve sürekli Besmele ve tövbe çektiriyorum. Çocuğa vesveseler korunması için ne yapabilirim ve çocuğa acaba niye öyle acayip vesveseler geliyor ?


misafir1
Allah bağışlasın, çocuk yetiştirmek gibi sıkca ihmal edilen böyle önemli belki de en önemli bir meselemizin üzerinde durduğunuz için, Rabbim sizden razı olsun, Allah yardımcınız olsun ancak ne bileyim çocuğa küfrü şirki şeytanı fazlaca da teferruatlı anlatmaya veya çetrefiline gerek var mı bilmiyorum. lokman hakim oğluna, yavrucuğum Allah a sakın şirk koşma şüphesiz şirk büyük zulümdür demişdir yani anlamına ulaştığında bu kullanım, yeter de artar bir ifadedir. ancak çocukdan ziyade sizin vesveseleriniz veya bu konuda korkularınız olabilir, çocuğun günahı olmaz ki tevbe ettiresiniz. ben çocuk yetiştirmedim, Allah ı, hayatı, ölümü, hesab gününü anlatmak hususunda bunu güzelce yapanlardan yardım isteyeceğimi düşünüyorum ancak çocuk zaten bakar, siz ne yaparsanız onu yapar. mesela çocuğa dişlerini fırçala dersiniz fırçalamaz ama sizi dişlerinizi fırçalarken görürse, diş fırçasını elinden alamazsınız. yani çocuk beraber hayatlarınızda islamı güzel ahlakı gördükce, bunlar üzerinde iz edinecekdir inşaAllah. diyanetin çocuk yetiştirme hususunda hem çocuklara hem ebeveynlere yol göstermiş olduğu çalışmalar olabilir veya bu konuda sizden tecrübeli olan ve meyvelerini almış kimselere de danışabilirsiniz. çocuk sizden, Rabbine güvenmeyi Rabbine dayanmayı güzeli çirkini çirkinden uzak durmayı aslandan kaçar gibi kaçmayı görse öğrense yeter. sizi bilmem tanımam ama zaten başka şeyler öğrettiğiniz zaman ehil bir yerden bunların eğitimini almaya kalkacak olsa, önce sizlerin veya bizlerin öğrettiklerini unutturmaları gerekir. mesela bir felak nas ezberletseniz öğretseniz de sonrasında kuran kursuna gittiğinde, önce sizlerin veya bizlerin öğretirken yaptığımız yanlışlıkları düzeltmeye çalışırlar. yani güzel bir örneklik ve bu örneklikde bir tutarlılık görmek çocuğa yetecekdir inşaAllah. artık yaşına, anlamasına ve bizim yaşadığımız değil kendisinin yaşayacağı zamana yönelik eğitim vermek hususunda yardımlar alabilirsiniz. ancak sizin de en büyük azığınız Allah ın rızasına uygun bir çocuk yetiştirme arzusudur. önce siz de bu hususda Allah a güvenin sonra inşaAllah çocukda basit açık sağlam birisi olacakdır. Allah yardımcınız olsun.

Okudunuz mu?  Alkol ve Uyuşturucu

misafir1
lokman hekimden örnek verdim diye yanlış da anlamayın, küfrü bırakıp şirke sardırın da demiyorum. fazla çetrefile gerek yok demek istiyorum. çocuğun, Allah a benzer hiçbir şey olmadığını ve ona hiçbir şeyin eş/ortak koşulmamasını idrak etmesi yeterlidir inşaAllah. geriye kalanı da güzel bir örneklikle görecek ve kendisi, istemeseniz bile alacakdır. mesela çocuğa besmele çektirmenize bile gerek yok, önemli olan sizi yemeğe besmeleyle başlar görmesidir. arada eksikleri olursa da takviye ederseniz yetecekdir inşaAllah. zaten çocuklar bismillahı çok seviyor, kendilerine de kolay geliyor, zaten yemeğe bismillahirrahmanirrahimle değil bismillahla başlanır diyecem de mevzu olacak. benim demek istediğim bu mevzuları çocuğa aksettirmeye gerek yok. Allah ın ismiyle iş yapsa yeter de artar, istenen olması gereken o zaten. Rabbini bilir, hayrı temizi güzeli öğrenir, yanlışlıklardan yalandan vesaire kaçınmayı da sizin söylediklerinizle değil sizden gördüğüyle öğrenir. çocuğun akıl seviyesine/çağına göre, nelerin nasıl izah edilmesi hususunda da tecrübeli kimselere danışabilir, diyanete bakabilirsiniz. siz zaten hayırlı evlat iyidir uşaklıkda yapar demiyorsunuz, Rabbine kul olsun istiyorsunuz sizlik bir şey yok. siz bu salih niyetinizde sadık olursanız, Allah yardımcınız olacakdır inşaAllah. bazen bakıyorum sofrada sünnete uygun hiçbir şey olmuyor ama her şey çocuğa öğretilmeye çalışılıyor. sofrada besmele çeken kimse yok herkes çocuğa besmele çektirmeye çalışıyor, anne sofrada telefonla oynuyor çocuğuna sofrada oyun olmaz diyor boş bir zamanına gelirse kızıyor. çocuk sizin işlerinizi Rabbinize bıraktığınızı görürse, Rabbinize tevekkül ettiğinizi, Rabbinize dayandığınızı ve emin olduğunuzu görürse; kendisi de Rabbine güvenmeyi öğrenir. çocuk sizin iş yaptığınızı görürse o da iş yapmayı öğrenir, sizin işlerinize Allah ın ismiyle başladığınızı görürse o da bunu öğrenir. artık zamanla çevresinden gördüklerine de akıl seviyesine göre izahlar yaparsınız ve bu hususdaki azığınızda salih niyetiniz ve buna olan sadakatiniz. kurcalamanız yüklenmeniz değil, dirayetli tutarlı olmanız. Allah yardımcınız olsun.
size bir şey söyleyeyim mi aslında çocuklar da büyükleri eğitiyor.

Okudunuz mu?  Günah kavramı

vesvese, kalbe gelen vesveseler, kalbe gelen vesvese

Bu kategoride yer alan Riya (gizli şirk) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesvese ve kalbe gelen düşünceler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.