Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:18
sizden3
Abone

Aklımı karıştıran sorular

Aklımı karıştıran sorular

teknikk280
Selamun Aleykum.
1) Allahın zaman ve mekandan münezzeh olduğunu biliyorum ama icimi sorular kemiriyor. Mekanda olmak Allah için degisiklik, noksanlık olduğundan mumkun değil diyoruz. Peki Hz.Allah sonsuz kudretiyle degisiklik olmadan, noksanlık olmadan mekanda bulunmayı neden diliyemiyor?
2) Allahü teâlâ için haşayurudu, guldu, indi, cikti gibi sozler kullanilmaz. cunki Hz.Allah hickimseye benzemez. Hz.Allahin da gormesi var insanin da. Dogru ikisi birbirinden çok farkli. Ama ne kadar farkli olsa da yine her ikisi görme fiili sonucta. Bu da bir ortak benzerlik degilmi? Ayette bahsedilen boyle bir benzerlik degilse ozaman neden Allahü teâlâ için haşa yurume, koşma gibi fiiller bizimkinden tamamen farklı oldugu kabul edilerek olabilecegini kabul etmiyoruz?
3) Hz.Allah ın göze ihtiyacı yoktur. Oyuzden gormesi goz ile degildir. Peki Hz.Allahın sonsuz kudretiyle ihtiyacı olduğu için değil sirf kendi istedigi için goze sahip olamazmi? Bu goz bizim gozumuzden tamamen farklı ve cisim şeklinde olmadan?

Okudunuz mu?  Masonların yaptığı şeyleri izlemek oynamak dinlemek günah mı ?

Cevap: Aklımı karıştıran sorular

Abdulhamid
1)Hanefi mezhebinin imamı Ebû Hanife (öl. 150/766) şöyle demektedir:
"Bilmiyorum, Rabbim gökte midir, yerde midir" diyen kâfir olur. "ALLAH Arş’ın üzerindedir ama Arş gökte midir, yoksa yerde midir, onu bilmiyorum" diyen de kâfir olur.
—————————————————————————————————————————–
– Benim üzerime mu’min bir köle azat etmek vacib oldu. Bu kâfi midir? diye sordu.
Peygamber (s.a.v) o cariyeye sordu: "Sen mu’min misin?"
Cariye: "Evet" dedi.
Peygamber (s.a.v.): "Peki, ALLAH nerededir?" diye sordu.
Cariye göğe işaret etti.
Bunun üzerine Peygamber: "Onu azad et, o mu’mindir" dedi.
(Muslim, el-Mesacid, 33; Ebû Davud, es-Salat, 167, Eyman, 16; Nesâî, Sehv ; Muvatta, Itk.8-9; Ahmed îbn Hanbel, 11/291. 1;
İbnu Ebi’l-İzz el-Hanefi, Şerhu’l Akîdeti’t-Tahâviyye, Beyrut 1988, s. 288; İmam-ı Azam’ın Beş Eseri, İstanbul, 1981, s. 45-48 Arabca kısmı).
—————————————————————————————————————————–
Nitekim Ebû Hanife’nin talebesi Ebû Yusuf, ALLAH’ın gökte (yukarıda) olduğunu reddeden Bişr el-Merisî’yi bu görüşünden dolayı hesaba çekmiş ve tövbe etmesini istemiştir.
(İbnu Ebi’l-İzz el-Hanefi, Şerhu’l Akîdeti’t-Tahâviyye, Beyrut 1988, s. 288)
—————————————————————————————————————————–
İmam Mâlik’e ALLAH’ın Arş’a nasıl istivâ ettiği sorulduğunda; "O Rahman, kendini vasıfladığı şekilde Arş’a istivâ etmiştir, O’nun hakkında nasıl sorusu sorulmaz" demiştir. Başka bir rivayete göre ise şöyle demiştir:

Okudunuz mu?  İmanmnı ve ALLAH a olan inancımı kaybetmeye başlıyorum artık

"İstivâ (Arab dilinde anlamı)meçhul değildir. Keyfiyeti akıl ile bilinmez. Buna iman etmek vacibdir ve bu konuda soru sormak bid’attir" (Beyhakî, el-Esmâ’ ve’s-Sıfât; Mısır 1358, s. 408)
—————————————————————————————————————————–
2) Allah’ın yarattıklarını/sanatını düşünün, Onun Zatını düşünmeyin anlamına gelen hadisler vardır. Farklı ifadelerle gelen bu hadis rivayetlerini Ebu Nuaym, Taberani, İbn Ebi Şeybe, Isfahani, Beyhakî, Ebu’ş-şeyh gibi bir çok hadis alimi rivayet etmiştir. (bk. Acluni; Keşfu’l-Hafa, I/357-358, 449)

Allah’ın zatıyla ilgili çok düşünüyorsun yapma.Allah duyar,görür ancak keyfiyetini biz bilemeyiz.Bu konuları düşünme.Sahabeler bu işlere dalmadı.Kendilerine bildirilmemiş konuları kendi akıllarını zorlayarak,felsefe yaparak araştırmadılar.İman ettiler,devam ettiler.

Okudunuz mu?  En sevap oruç ayları

Ekleme:

Gökte olanın sizi yere geçirmeyeceğinden emin misiniz? Bir bakmışsınız ki, o (yeryüzü) sallanıp-çalkalanmaktadır. Gökte olanın başınıza tas yağdırmasından güvende mısınız? Benim uyarmamın nasıl olduğunu yakında bileceksiniz. (el-Mülk 67/16-17)

Rahman, Arş’a istiva etti. (Ta-Ha 20/5)


Cevap: Aklımı karıştıran sorular

teknikk280
Allah mekandan münezzehtir. Haşa siz gokte oldugunumu soyluyorsunuz yoksa yanlismi anladim?


Cevap: Aklımı karıştıran sorular

Abdulhamid
Evet.Imam Azam Ebu Hanife’nin de görüşü budur.Ayrıca cariye Allah nerededir sorusuna göğü işaret ettiğinde hata yapıyor olsaydı Peygamber(SAV)’ın onu düzeltmemesi düşünülemezdi çünkü Din’le ilgili yanlış bir şey yapıldığını gördüğü zaman onu düzeltirdi.


teknikk280
Peki gökler yaratılmadan önce haşa neredeydi? Allahta degisiklik olmaz


Abdulhamid
Allah dilediğini dilediği gibi yaratır.Bize Kuran ve sünnetten delil geldiği halde aklımızı bu delillerden öne alarak düşünürsek Kuran ve Sünneti iptale gidecek kararlar alırız kendi kafamıza göre.Biz delile tabiyiz.Allah ve rasulu ne dediyse o.Ayrıca çok fazla derine gidip felsefe yapmaya,Allah’ın bize bilmediği gaybi konuları felsefeyle çözmeye çalışmamalısın.Rabbim hiç bir şeye muhtaç değildir,tüm eksikliklerden münezzehtir.Nasıl yarattıysa öyle yarattı.Biz ondan ve rasulunden gelenlere tabi olanlarız.

Okudunuz mu?  Akıntı husunda Maliki mezhebini taklit etmek

teknikk280
O delili kendi kafamiza gore soylememiz gerekir. Halef alimlerinin soylediklerine bak. Hicbirsey yokken Allahü teâlâ olduguna gore (hadisde geciyor)gogu de yaratan Allahü teâlâ. Ozaman bu soru cikiyor gok olmadiginda hasa neredeydi? Allah zamandan mekandan munezzehtir.


Abdulhamid
Halef alimlerinden bazıları yukarıda açıkladığım gibi Te’vil(yorum) yoluna gitmiş.Kuran ve sünnetten delil olmasına rağmen kendi kanılarına göre yargıya varmış olabilirler.Sorun şu Allah ve Rasulu(SAV)’ın cevap vermediği sorulara kendi aklımızı zorlayarak cevap aramak,bunu yaparkende etrafı kırıp dökmek.Allah’tan ve Rasulunden(SAV) ne geldiyse kabul et rahat et.Bu kadar basit.

Okudunuz mu?  Cinsel ilişkiye girmeden cünüp olur mu ?

"Allah, gökleri ve yeri, ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş’a kurulandır. Sizin için ondan başka hiçbir dost, hiçbir şefaatçi yoktur. Hâlâ düşünüp öğüt almayacak mısınız?"(Secde Suresi-Ayet 4)


teknikk280
Ben Allah zamandan ve mekandan munezzehtir diye inaniyorum. Her Hadisi her okuyan anlayamaz. Alim olmak gerekir.


Kayıtsız Üye
Mumsema selamun aleykum arkadaşlar sizlere sorularim olacakti
1.diyelim ben bir futbol takimini tutuyorum ve matçlarinda onlarin kazanması için dua etsem diğer takimin hakkini yermiyim
2.bir futbol takiminin giydigi formayi diktirip aynisini giymek onlari taklit anlamina mi gelir yani gunahmidir
3.bankadan çekilen faizli parayla yapilan banyoda gusül abdesti almak caizmidir
4.yarişmalardan kazanilan paralar mesela kim milyoner olmak ister? gibi kullanmak caizmidir
şimdiden teşekkürler


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam.
1 – Senin bir takımı desteklemen veya dua etmen ne sana ne de ona bir faydası var. Rakibin hakkına da girmezsin.
2 – Renkler ve işaretlerde uygunsa sıkıntı yok.
3 – Faizli para her yerde haramdır.
4 – Yarışma parası helaldir.

Okudunuz mu?  Müslüman birine küfretmek dinden çıkarır mı?

Her müslüman en bir ilmihal okuması gerekir. Zorundadır.


Leyla.azer
Esselamü aleykum.benim de bir kaç sorum var.
1. Ben Azerbaycanda yaşıyorum. Babam şii,annem sünni.aama hangi mezhebden olduğu bilinmiyor.ben mühürsüz,eli bağlı, yani sünni namazı kılıyorum.kendim için bir mezheb seçmek zorundamıyım?
2. İlmihal okumak gerek diyorsunuz.burda bulamıyorum.hepsi şiilerin kitapları.onlarda da tahrif olunmuş bilgiler çok.internetden yükleyip okumam caizmi? Eğer olursa linkini buraya ata bilirmisiniz? Yükleyip okumam için?
Çok teşekkür ederim


vel Fecr
@leyla azer ve aleykum selam. 4 hak mezhep dışındakiler bidattır, kafanızın bulanmaması adına bir mezhebe tabi olup o mezhepde istikrar sağlamanız en güzelidir.

şu da var. dinin asıllarında mezheb kavramı yoktur. nasıl dersen. bir namaz bir oruç helal haram bunlar bellidir. mezheplik konular genelde fıkıhi konulardır. siz namaz kılmak için nasıl kılınırı öğrenip devam edebilirsiniz.

Okudunuz mu?  Taziyede zikir yapılırmı yapılıyosa nasıl yapılır

Leyla.azer
Cevabınız için Allah razı olsun.çok özür dileyerek soruyorum.belki de bana cahil diyeceksiniz ama 4 mezheb derken hangileri kasdediyorsunuz? Mesela siz hangi mezhebdensiniz?


Ebû Mansur
4 mezhep derken Ehl-i Sünnet’in 4 hak mezhepini kastediyor.
Hanefî,Şafiî,Hanbelî ve Mâlikî.
Bunlardan birine uyun.


phoenix2071
4 hak mezhep vardır.
bunlar;

-Şafii
-Hanefi
-Hanbeli
-Maliki

mezhepleridir.bunlardan hangisine kendinizi daha yakın buluyorsanız ona uyun derim.mesela ben şafii mezhebinin görüşlerine daha çok uyuyorum.sağlıcakla kal kardeşim…


vel Fecr
< Cevabınız için Allah razı olsun.çok özür dileyerek soruyorum.belki de bana cahil diyeceksiniz ama 4 mezheb derken hangileri kasdediyorsunuz? Mesela siz hangi mezhebdensiniz? >
ecmain. kardeş sağolsun açıklamış.

ben şafi mezhebine tabiyim.


Leyla.azer
Teşekkürler.ben bu konuda ggeniş bir bilgi edinip sonra birine tabi olurum.her halde olurum.aklım karışıyor böyle.internetde araştırma yapsam doğru bilgiler elde ede bilirmiyim? Mesela biri kendine göre doğru bildiyini yazar ben de ona uyarım ama başka bir yerde yanlış olduğunu görürüm.böyle şeylerle karşılamamak için nerden bilgi almamı önerirsiniz? Allah razı olsun hepinizden

Okudunuz mu?  Namazın kabul olmadığı durumlar

vel Fecr
bacım dediğim gibi helal ve haramlar 4 hak mezhepte aynıdır. değişen ince fıkıhi konulardır.
mesela nureddin yıldız var youtubede videoları var bu hoca kuran ve sünnete göre konuşur bunu dinleyebilirsiniz en azından.
evvela bir namazlarınızı oturtun inş.


Leyla.azer
Bir sorum daha olacaktı.önceki mesajlarımda da dediğim gibi eşim ve ailesi namaz kılmama,örtünmeme karşı insanlar.5 yaşındakı kızım da onların düşüncesinde gidiyor.bu da beni çok korkutuyor.daha 3 yaşındayken İhlas suresini öyretdiğim çocuk şimdi bana anne tüm günü namaz mı kılınırmış diye saçma sorular soruyor.eskiden ilahiler dinlerdik,bakara suresi falan hepsi telefonumda var onları dinlerdik beraber.çok severdi.şimdi anne ben şarkı dinlemek istiyorum falan diyor.namaz kılarken artık yanımda durmak istemiyor.yaptıklarımı tekrarlamak istemiyor.çocuğu namaza ve islama ısındırmak için ne yapa bilirim

Okudunuz mu?  Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?

vel Fecr
ufak çocukların beyinleri yazı yazılmamış defter gibi tertemizdir.
çocuk etrafında ne gördüyse onu hayatına sokar.
durumunuz zor Allah yardımcınız olsun. yapabileceğiniz şey mümkün mertebe çocuğu yanınızda tutmanız ve ona Allahı anlatmanızdır.
mesela yemeklerin ve suyun Allahtan geldiğini anlatmak gibi.


Leyla.azer
Allah razı olsun.bu biraz zor işte.ben öğretmenim.okulda olduğum zamanlarda babaannesiyle kalıyor.yalnız kalmaya çalıştığımda da çocuğu bizden soğutuyorsun diyip tartışma çıkarıyorlar.dua ediyorum hep.zorla da namazda yanımda tutarsam daha da uuzaklaşır benden diye korkuyorum.bunun için dua ve zikr var mı? Varsa atarmısınız?


vel Fecr
buradan öteye pek yorum yapamam. artık mesele size dönüyor.
dünyamı ahiretmi diye.
evde çocuğu babaanneye bırakırsanız bazı sonlar kaçınılmaz olabilir ve buna engel olmanız zor.

dua ve zikir derken. en başta amele yansıtmak gerekiyor bu hali, nasıl yani dersen. evine vakit harcaman gerekiyor. çocuğuna vs.
dua ve Allahı zikreden kalp, bir müminin sürekli hali olması gerekir. ne kadar yapabiliyoruz o ayrı.
ama hiç çaba göstermeden dua edeyimde bu işler düzelsin demek, biraz samimiyetsiz olur.

Okudunuz mu?  Şu an cennet veya cehennem varmı? benim bildiğim var ama içinde insanlar yok doğrumu?

düşün ben işe gitmiyorum ama her ay maaşım yatsın demek gibi. artık bir tarafları seçmeniz gerekiyor.


mum
1. Ehli Sünnet demek, Kitap ve sünnete uygun islam düşüncesi demektir. Doğru itikat budur. Adına mezhep dense de asıl islam inancı budur.
2. Diyanet islam ilmihali cep telefonu uygulamasında var(play store)

tıkla oku: diyanet.gov.tr/tr-tr/Kurumsal/Detay/5255


Maliki özür

Bu kategoride yer alan Rüyalanınca gusül gerekir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aklımı karıştıran sorular Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.