Anasayfa
31 Ocak 2022, 16:41
sizden1
Abone

Abdest alırken emin olamamak

Abdest alırken emin olamamak

nurilk
Merhabalar herkese,

Ben abdest alırken çok sıkıntı yaşıyorum. Namaza başlayalı yaklaşık 6 ay oluyor. Önceleri normal abdest alıp çıkıyordum tahminim birkaç dk sürüyordu. Sonra internetten araştırmaya başladım yanlış bir şey yapıyor muyum acaba diye. Okudukça abdest sürem uzamaya başladı. Bir ara bir sebepten Maliki mezhebini taklit ettim ve abdestim nerdeyse yarım saate ulaştı. Bu beni çok zor durumda bıraktı. Malikiyi taklidi bıraktığımda yaklaşık 8 dkya indirdim, artık indirdiğim en son hali 6 dk. Babaannem abdest alırken benim kadar sürmüyor. Hemen alıp çıkıyor ve ben abdest alırken şüpheye düşüyorum. Yüzümü defalarca yıkadığım oluyor. Temel sorunlarımı aşağıda yazdım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Zekatın hesaplanması

1. Yüzümün sınırı ne? Ne kadarını yıkamalıyım ya da nokta kadar yer kuru kaldı mı? Çene altına kadar yıkanmalı diyorlar. Yani çene altı dahil mi değil mi? Kaşlarımın altı kuru kalıyor mu? Kirpiklerimin altı kuru kalıyor mu?
2. Başımın ne kadarını meshetmem gerekiyor. Hanefi mezhebindenim ve bu mezhebe göre dörtte biri farz biliyorum ancak okuduğum kadarıyla peygamberimiz başının tamamını meshetmiş. Öyleyse Hanefi mezhebi neden farklı bir uygulama yapıyor ve peygamberimiz erkek saçı kısa. Ben kadınım saçım uzun, nasıl meshetmem gerekiyor?
3. Abdest kaç dakikada alınmalı?

Okudunuz mu?  Kuran okurken arada nefes almanın hükmü nedir?

Cevap: Abdest alırken emin olamamak

Abdulhamid
Sizde vesvese var.şeytan taktik olarak koparabildiğini koparır.Size namazı bıraktırmaya,namazdan abdestten bezdirmeye çalışıyor.

Rasûlüllah sallallâhü aleyhi ve sellem bazı insanların bu konuda vesveseye düşebileceklerini haber vermiş ve Abdest (alırken vesvese vermek) için ‘Velehân’ denilen bir şeytan vardır. Suyun vesvesesinden sakının. Tirmizî, Tahâret, 43; İbn Mâce, Tahâret, 49; Ahmed b. Hanbel, V, 136; Ayrıca bkz, Tebrîzî, Muhammed b. Abdillah el-Hatîb, Mişkâtu’l-Mesâbih, Beyrut, 1979, I, 131.

Okudunuz mu?  Gusul abdesti alırken ağzımıza su kaçması

Bismillah’sız girmeyin tuvalete veya banyoya.

1)Soru:Abdest alırken çene altını(yani gırtlağa kadar olan kısmı) yıkamak da farz mıdır? Hanefi mezhebine göre; bu şekilde alınan abdestler geçersiz mi olmuş olur?

Cevap Selamünaleyküm. Abdestte yıkanması farz olan yüzün sınırı iki kulak yumuşağı arası ile baştaki tüy bitim noktasından ÇENE ALTININ BOĞAZ İLE BİTİŞTİĞİ YERE kadar olan kısımdır.Nureddin Yıldız

Okudunuz mu?  Şu güne kadar şunu yapmayacağım diye yemin etmek

2)Sual: Kadının çok uzun saçını mesh etmesi nasıl olur? Saçın üst yüzüne ıslak eli değdirmek mi yoksa hem üstünü hem altını iyice elini gezdirip ıslatmak mı gerekir?
CEVAP
Saçı uzunsa, ıslatılmış elle başı mesh ederken, sarkan saçlarını tutup aşağıya doğru, yani saçın sonuna kadar çeker. Altını üstünü ıslatmak gerekmez, ıslaklık azalsa da, hattâ hiç kalmasa da elin değmesi yeter.

Okudunuz mu?  Whatsapp kullanmak caiz mi?

Hanefiye göre başınızın tamamını meshetmen sünnettir ve müstehaptır.

3)Öyle yarım saat falan bunlar şeytanın vesveselerindendir.şeytanı sevindirmeyin.onun oyuncağı olmayın.


Cevap: Abdest alırken emin olamamak

nurilk
Çene altının boğaz ile bitiştiği yer kafamı karıştırıyor. Yani çene altı yıkanacak mı?


Cevap: Abdest alırken emin olamamak

Mucahid
çene altı kemik başladığı yere kadar yıkanır

Okudunuz mu?  Boşanma Sonrası Aynı Evde Bir Süre Yaşamak

nurilk
Abdest alırken emin olamamak
Yani demek istediğim burda işaretli olan bölge yıkanmalı mı?


Mucahid
alt işaretin başlangıcına kadar olan kısım yıkanır.

Abdest alırken emin olamamak


nurilk
Çok teşekkür ederim. Beni büyük bir zahmetten kurtardınız


Abdulhamid
Mücahid kardeş çene altın da dahil demek istedin değil mi ?


nurilk
Çenenin altı da mı dahil?

Okudunuz mu?  Kağıda ALLAH yazmak

İbnî_er-Rumî
Açık rivayette yüz için bir sınır belirlenmemiştir. Ancak îslâm Fakihlerinin çoğuna göre yüzün sınırı, baştaki saç bitiminden çene altına ve bir kulak yumuşağından diğerine kadar olan kısımdır. Hidâye şerhinde, Bahr-i Râik ve İbn-i Abidîn’de de ayni husus belirtilmiştir.


HamzaAdam
Hanefide, İmam-ı Azama göre saçın bir tek teline bile mesh, mesh sayılır.

Okudunuz mu?  Milli piyangodan kazanılan para ile eşya almak haram mıdır vebali nedir

HamzaAdam
Sabah kalktığında yüzünü yıkarken şüphe etmeyen insan abdest alırken neden şüphe ediyor.
Çünki orada abdest alıyor, ille ıslanması lazım ya. Aynısı bizdede var, hikaye.
Vesvese varsa, en kolay hükme göre işi tamamlamalı. Hanefide, İmam-ı Azama göre saçın 1 teline bile meshetsen meshetmiş oluyorsun.
Her organı 1er kez yıkamak farz, üçe tamamlamak sünnettir. Yüzü yıkarsın elinle kitaplarda yazan sınıra kadar, çenenin altına geçmeyecek çenenin altını yıkamayacaksın o kadar. Sen onun milimine santimine kadar nasıl ölçeceksin, Allahım ıslanmadı, tam sınırına kadar yıkayabildimmi filan, bunlar hikaye. Bu bir zorluktur. Boşa uğraşmaktır. Zorlamaya gerek yok, yıkadıkça yıkamak isteyeceksin. Böyle sonu gelmez, 1 kere yıkadım mı tamam, Allahım elimden gelen bu.

Okudunuz mu?  Işıkcılar cemaatini yakinen tanıyanlar var mı?

HamzaAdam
Abdest alırken yanına birini çağır öyle al, bak bakalım şeytan ne diyecek.


abdestte yüzün sınırları, abdest de yuzun sinirlari, abdest alırken yüzünü yıkama sınırı nereye kadardır

Bu kategoride yer alan Deodorant kullanımı ve abdest başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdest alırken emin olamamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.