Anasayfa
26 Ocak 2024, 10:59
Sohbet
Yönetici

Müzzemmil suresinden çıkarabilecek dersler

Müzzemmil suresinden çıkarabilecek dersler

melle
Müzzemmil suresinden hangi derler çıkarılabilir? Maddeler halinde

Müzzemmil Süresin Çıkan Hüküm Ve Hikmetler

1- Teheccüdün farz oluşu:
2- Kur’an’ı tertil ile okumanın vücubu:
3- Kuranın ve vahyin ağırlığı:
4- Gece kalkışı:
5- Gündüzün meşguliyetleri:
6- Allah’ı anmak ve Ona yönelmek:
7- Yalnızca Yüce Allah’a tevekkül:
8- Davet yolunda eziyetlere karşı sabır:

Okudunuz mu?  Sadakanın toplumsal faydaları

Müzzemmil sûresi," Mekke’de inmiştir. Yüce Peygamberin (s.a.v.) hayatından bir bölümünü, yani sırf Allah’a yönelişini, O’na itaatim, gece ibadetini ve Allah’ın kitabını okuyuşunu ele alır. Sûrenin ana konusu Peygamerimizin (s.a.v.) hayatıdır. Bunun içindir ki bu sûreye "Müzzemmil sûresi" denilmiştir.

Bu mübarek sûre Yüce Allah’ın, kulu ve rasulü Muhammed (s.a.v)’e göstermiş olduğu lütuf ye rahmetinden zuhur eden nâzik ve güzel bir nidasıyla başlar. O peygamber ki, Allah’ın rızasını kazanmak maksadıyla O’na ibadet uğruna bütün gayretini sarf ederdi: "Ey örtünüp bürünen! Birazı hariç, kalk geceleri namaz kıl. (Gecenin) yarısını kıl. Yahut bunu biraz azalt, ya da çoğalt ve Kur’an’i tertîl ile oku."

Okudunuz mu?  Kürtçe günlük kullanılabilecek kısa dualar ve anlamları

Daha sonra bu sûre, Yüce Allah’ın, Peygamberini, vahyi insanlara ciddî ve gayretli olarak tebliğ etmesi ve geceyi ibadetle İhya etmek suretiyle buna ruhî hazırlık yapması için görevlendirdiği vahyin ağırlığı konusunu ele alır: "Doğrusu, 17, sana ağır bir söz vahyedeceğiz. Şüphesiz gece kalkışı, (kalp ve uzuvlar arasında) tam bir uyuma ve sağlam bir kıraate daha elverişlidir. Zira gündüz vakti,-sana uzun bir meşguliyet var."

Okudunuz mu?  Azerbaycan Bayrağının Manası !

Bu sûre, Peygamber (s.a.y)’e-müşriklerin eziyetlerine karşı sabretmesini ve Allah intikam alıncaya kadar onlardan güzel bir şekilde uzak dur–masını emreder: "Onların söylediklerine katlan. Onlardan güzel bir şekilde uzak dur. Nimet içinde yüzen o yalanlayıcıları bana bırak ve onlara biraz mühlet ver."

Bundan sonra Yüce Allah müşrikleri kıyamet gününde azap ve şiddetli ceza vermekle tehdit eder. O gün orada çocukların saçlarını ağartacak korkunç ve dehşet verici şeyler meydana gelir. "Hiç şüphesiz bizim katımızda (onlar için hazırlanmış) boyunduruklar, yakıcı bir ateş, boğaza duran bir yiyecek ve elem verici bir azap vardır. O gün yeryüzü ve dağlar sarsılır. Dağlar çöküntü ile akıp giden kum yığınına döner."

Okudunuz mu?  Sağlık personeli için Hac sınav soru ve cevapları 2014

Bu mübarek sûre, Peygamber (s.a.v.) ve Ashabı (r. anhum), hayatın bazı işleri için vakit bulsunlar diye, onlara bir rahmet olarak Yüce Allah’ın peygamber ve mü’minlerin gece ibadet etme yüklerini hafiflettiğini bildirerek sona erer.


Cevap: Müzzemmil suresinden çıkarabilecek dersler

AYSEN
muzzemmil suresi gece kalkıp ibadet etmenin öneminden bahsettiği gibi sabırlı olmaktan ve herdaim Allah’a tevekkül etmektende bahsetmektedir

Bu kategoride yer alan Akrabaların biribirine karşı sorumlulukları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müzzemmil suresinden çıkarabilecek dersler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.