Anasayfa
6 Ağustos 2021, 6:37
Sohbet
Yönetici

Tevessül ve İstiğase

Tevessül ve İstiğase

Molla_Efdal
Değerli kardeşlerimiz;

Selefi-Vehabi grupların etkili olduğu şu asırda insanlar yanlış yola sürüklenebiliyor.

Bundan önce Tevessül konusunu dair uzunca yazılar yazılmasına rağmen bazı kimselerin hala bu fikirlerini insanlara dayatma hususunda çaba sarfettiğini görüyoruz. Birbirine çok benzemesine Tevessül ve Himmet farklı kavramlardır. Öncelikle bu iki konuyu açıklayalım.

Okudunuz mu?  Ölüye fatiha mı?

1-Tevessül

Mana olarak Tevessül, birşeyi vesile etmek gibi anlamlara gelir. İslam’da Tevessül bir hayırlı ameli yada Allah’ın salih kullarını vesile ederek ona yaklaşmaya çalışmaktır.

a.Ayet-i Kerimeler’den deliller

"Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve O’na yaklaşmak için vesileler arayın."(Maide:35)

Okudunuz mu?  Masal tatlı dil

"… Eğer onlar (hata ve günah işleyerek) kendi nefislerine eziyet ettikleri zaman sana gelseler ve Allah’tan bağışlanmayı dileselerdi, Resul de onların bağışlanması için istiğfarda bulunsaydı, Allah’ın tövbelerini kabul ettiğini ve merhametli olduğunu göreceklerdi.(Nisa:64)

b.Hadis-i Şeriflerden deliller

Enes bin Malik’den (r.a) rivayet etmiştir:
Halk yağmursuz kalıp kıtlığa uğradıkları zaman Ömer İbnul Hattab, (Peygamber’in amcası) Abbas İbni Abdilmuttalib’i vesîle edinerek yağmur duası yapar ve duada Ya Allah! bizler, peygamberimizi vesîle edinerek sana niyaz ettiğimizde bize yağmur ihsan ederdin. Peygamberimizin amcasını vesîle edinerek senden niyaz ediyoruz. Yağmur ihsan eyle (Buhari, İstiska:3)

Okudunuz mu?  Hz.Mevlana der ki;

İbni Mes’ud (RadıyAllahu anh) dan rivayet edilen bir hadisi şerifte:
Allah, onlar sebebiyle yer halkından belaları kaldırır (Ali el-Müttaki, Kenzu’l Ummal, No:34612, 12/190; Ahmed İbni Hanbel, El-Müsned, No:896, 1/238)

Enes bin Malik (r.a) rivayet etmiştir ki:
Hz.Ali’nin (r.a.) annesi Fatıma binti Esed, Hz. Peygamber (s.a.v), onun kabrini kazmış ve mübarek elleriyle toprağını çıkardıktan sonra, yanı üzerine kabre yatarak şöyle dua etmiştir:
"Allah öyle bir Allah’tır ki diriltir ve öldürür. O Allah diridir, ölmez. Peygamberinin ve benden önceki Peygamberlerin hakkı için Fatıma binti Esed’i affet, ona Kelime-i Tevhidi telkin et be kabir rahatlığı ver. Çünkü sen merhametlilerin en merhametlisisin." Dört defa tekbir getirdikten sonra, Hz. Abbas ve Hz. Ebubekir (r.anhuma) onu lahde yerleştirdiler.(Taberanî,Heysemî; Mecmau’z-Zevaid; 9/257)

Okudunuz mu?  Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

2-Himmet

Himmet, duanın bir çeşididir. Bir kimsenin kalbini bütün düşüncelerden, ‘hatara’lardan temzileyip yalnızca Allah ile huzur bularak, O’ndan istemesidir. Kendisi adına Salih kulların’dan Allah’a dua etmesini istemektir.

a.Ayet-i Kerimeler’den deliller

"Sizin duanız Peygamber duası gibi değildir"(Nur:63)

b.Hadis-i Şerifler’den deliller

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin (s.a.v) en çok sevdiği yemek Tirit

Sizin biriniz bir şey kaybederse yahut yanında arkadaşı bulunmadığı bir yerde yardım dilerse:
‘Ey Allah’ın kulları bana yardım edin! Ey Allah’ın kulları bana imdad edin!’ Desin. Çünkü Allah’ın bizim göremediğiz kulları vardır.
(Taberani, el-Mu’cemu’l Kebir, No:290, 17/117; Haysemi, Mecme’u’zevaid, No: 17103, 10/188)

Okudunuz mu?  Kaybolan Şeyi Bulmak İçin Dua

Cevap: Tevessül ve İstiğase

VESLiHAN
herşeyin sahibi Allahtır yanlız ondan yardım istenir bu yüzden ona yalvarılmalı imdatı ondan beklnmelidir Allah samimi edilen hangi duayı boş çevirirki onun herşeye gücü yeter

Bu kategoride yer alan Çakı nedir? Kısaca. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tevessül ve İstiğase Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.