Anasayfa
12 Aralık 2023, 7:08
Sohbet
Yönetici

Mevlid konusu

Mevlid konusu

Molla_Efdal
Mevlid Konusu

Tanımı

Mevlid, Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem‘in doğumunu, yaşamını ve ahlakını anlatan edebî metinlerin makam ve usûl ile okunmasıdır. Mevlid’de Salavat-ı Şerif, dua ve Kur’an-ı Kerim okunur.

Hükmü

Alimler Mevlid’in bid’at olduğu konusunda ittifak etmişlerlerdir. Bazı âlimler bid’at-ı seyyie (kötü bid’at) demişsede çoğunluk bid’at-ı hasene (güzel bid’at) demiştir. Ayrıca çoğunluk caiz olduğunu da söylemiştir.

Okudunuz mu?  Büyük ikramiye çıkanların ibretlik sonu

Bir takım insanlar şu hadis-i şerif delil göstererek bid’at’ın güzeli olmaz diyor.
"Sözün en hayırlısı Allah’ın kitabıdır; yolun en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin kötüsü sonradan çıkanlardır. Her bid’at sapıklıktır"(Müslim, Mişkat I, 51)

Bu hadis dinimiz’de olmayan bir şeyin sonradan ortaya çıkması ile ilgilidir. Yani İslam ile uzaktan yakından ilgisi olmamasına rağmen yapılan kötü bid’atlerdir. Kurşun döktürmek böyledir. Fakat bid’at-ı hasene, dinde yeni bir şey çıkarmak değil dinde olan uygulamaları sistemleştirmektir. Mevlid’de böyledir. Zira az önce bahsettiğimiz gibi mevlidde salavat-ı Şerif , dua ve Kur’an-ı Kerim okunur. Ayrıca baz ı hadisler mevlide delil olabilecek kapsamdadır. Şöyle ki: Ebu Katade (r.a)’dan rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v)’e Pazartesi orucu sorulduğunda şöyle buyurmuştur: Ben bu günde dünyaya geldim ve bugünde benim üzerime Kur’an nazil olmuştur. (Müslim)

Okudunuz mu?  İsra suresinin ilk ayetinin anlamı nedir?

Cevap: Mevlid konusu

AYSEVEN
mevlid aslında nasıl kötü bir şey olarak görülmemeli kuranı kerimin okunduğu Allah kelamının söylendiği bu güzel ortamlar insana feyiz vermekte ve daha çok inanç sağlamaktadır


mevlidin konusu nedir, Mevlütün konusu nedir , mevlid

Bu kategoride yer alan Mahşer günü ne demektir? Kısaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevlid konusu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.