Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:35
sizden1
Abone

Yaş Maya kullanmak caiz midir?

Yaş Maya kullanmak caiz midir?

Rose_love
Selamun Aleykum, ben yaş mayanın pişirilme sırasında alkol yaptığına dair buna benzer bişey okumustum, bu durumda yaş mayayı kullanmak caiz midir? Bu alkol meselesi tam olarak nedir bilen var mi?


Yorum: Yaş Maya kullanmak caiz midir?

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Yaş maya veya bira mayası olarak bilinen mayaların aslında alkol yoktur ve kullanılması caizdir. Kullanımı esnasında oluşan bir miktar alkol maddesi olduğu bilinmektedir. Ancak yediğimiz bir çok gıda içerisinde doğal olarak bulunan bir miktar alkol bulunur. Örneğin bir elmanın içinde bile küçük bir oranda alkol bulunmaktadır. Bunlar haram olan ve sarhoş edici özellikte değildir. Dolayısıyla bu mayanın kullanımı esnasında da oluşan alkol haram değildir. O maya pişirim esnasında içindeki alkol oranı buharlaşarak gider.

Okudunuz mu?  Allah kainata müdahale eder mi?

– Ekmek örneğini verecek olursak, hamur, maya katılarak kabartılır. Maya undaki nişastayı bir çeşit şeker olan glikoza dönüştürür, sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırır. Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlar. Daha sonra hamur fırına sürülür ve pişirme sırasında ısınan karbondioksit genleşerek ekmeğin daha da kabarmasına yol açar. Pişirme işleminin sonunda hamurun karılmasında kullanılan suyun bir bölümü, karbondioksit ve alkol uçar. Ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir duruma gelir.

Okudunuz mu?  Cuma namazından sonra öğle namazı

Özetle, bira mayası olarak isimlendirilen hamur mayasının kullanılması caizdir. Haram olan şey, mayanın gıdalarla kullanılıp alkollü ürün elde edilmesi ve tüketilmesidir.


Yorum: Yaş Maya kullanmak caiz midir?

Rose_love
Allah razı olsun sizden, çok güzel açıklamışsınız.. teşekkür ederim!


Yorum: Yaş Maya kullanmak caiz midir?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm yaş maya ayaktaki mantarı geçirdiğine dair duyum aldım fakat yaş maya ayağa sürülürse günahı var mı? Şimdiden teşekkürler

Okudunuz mu?  Güsul abdesti alırken gülmek

ekmek mayası helal mi , yaş maya helal mi, hamur mayası helalmi

Bu kategoride yer alan Dinden çıkma ile ilgili vesveseler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yaş Maya kullanmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.