Anasayfa
15 Mart 2023, 17:19
sizden3
Abone

Allah kainata müdahale eder mi?

Allah kainata müdahale eder mi?

kastamonu37
Allah dünyaya, insan hayatına, savaşlara, zor durumda kalan bir insana, tıbbi olarak imkansız olan sağlık sorunlarına, haksızlığa uğrayanlara, vs vs vs… Kısacası Allah dünyaya kainata müdahale eder mi? Yoksa Allah herşeyi belli bir hesap ile yaratmış ve hiçbirşeye karışmamakta mıdır?

Ben Allah’ın dünyaya müdahale etmediğini ve kurduğu düzen ile ilerlediğini düşünüyorum. Bu yüzden de mucizevi şeylerin olmayacağını, güçsüz bir İslam ordusunun teknolojik bir hristiyan ordusu veya Yahudi ordusuna karşı galip gelemeyeceğini vs düşünüyorum. Çünkü herşey düzene göre hareket ediyor. Dua konusu kafamı karıştırıyor müdahale anlamına gelir duaların kabulü ama bunu da şu şekilde düşünüyorum kabul olan dualar genelde tesadüfi şeyler çok düşünülen o hususta çalışılan konular dua kabul olduğu için mi yoksa çok düşünülüp üzerinde çalışıldığı için mi orasını bilmiyorum.


Yorum: Allah kainata müdahale eder mi??

imam
Allah ne iş yapar?

Rahman süresi 29. Ayeti oku her an mudahele halindedir

"Göklerde ve yerde herkes ondan ister. Her gün O bir iştedir." Yani bütün gök ehli ve dünyadakiler muhtaç oldukları her şeyi ondan isterler. Semalardakiler O’ndan bağışlanmalarını ister, ama nzık istemezler. Dünyadakiler ise her ikisini de isterler. Melekler de insanlar için hem rızık, hem de mağfiret isterler. O halde ne melekler alemi, ne de insanlar ve cinler alemi O’ndan müstağni olamazlar. Maddenin kendisine münasip olana ihtiyacı olur, bitkiler kendi varlıklarını devam ettirecek şeye ihtiyaç duyarlar, insan maddî ve manevî hayatını ayakta tutacak şeylere, hayvan devamını sağlayacak unsurlara ihtiyaç duyar. Bu ayet-i kerime Allah’ın hiçbir varlığına muhtaç olmadığım, ama bütün varlıkların her an O’na muhtaç olduklarını ve halleri ve dilleriyle hep O’ndan istedikleri, Cenab-ı Hakk’ın her gün ve her an bir faaliyette olduğunu, bu cümleden olarak her an dirilttiğini, öldürdüğünü, rızık verdiğini, zengin ve fakir yaptığını, aziz ve zelil ettiğini, hasta edip şifa verdiğini, kimine verip kimine vermediğini, affedip cezalandırdığını ve sayılmayacak kadar benzeri haller üzre olduğunu haber vermektedir.

İbni Cerir, Taberani ve İbni Asâkir’in Abdullah bin Münib el-Ezdî’den rivayet ettiklerine göre Rasullulah (s.a.) "Hergün O bir işdedir" ayetini okudu. Biz "Ya RasulAllah bu iş nedir?" deyince O "Bir günahı affetmesi, bir sıkıntıyı gidermesi, bazılarını yükseltip diğer bazılarını zelil etmesidir." diye cevap verdi. "O halde Rabbinizin nimetlerinin hangisini yalanlayabilirsiniz?" Yani Allah’ın hangi nimetini inkâr edebilirsiniz? Zira Onun kullarının işlerini yürütmede işinin muhtelif oluşu, inkârı mümkün olmayan, hiçbir inkarcı için inkârı kolay olmayan bir nimettir.

—————————————————-

Okudunuz mu?  Mezarlıktaki Ses

Tarihi okusaydın bu sözleri sarf etmezdin. Teknoloji tarihi nedir, Teknolojide ilerlemek emin olun beş on sene sürmez ümitvar olun
13 asır dünyayı yönettik ve inşAllah yakında yine yönetim elimize geçecek yine yöneteceğiz
Ümitsiz olmayınız istikbal İslamındır


Kayıtsız Üye
Müthiş bir soru. Sakız cignemek orucumu bozar mı , gusül abdestim oldu mu gibi sorular soranlarla dünya yönetilemez. Bu soru bir çok muslumanin sorusudur. Deizm e goturen yolun baslangici.
Cevap ise bir o kadar basit ve izahsız.
Dunyayi hiç bir zaman yonetmedik. Çinden, japonyadan ve Amerika Ä·itasindan haberiniz yok heralde.
Dunya tarihini okumamiş birinin cevabı.
Mantıklı bir cevap lütfen.
Bende bu soruya cevap bekliyorum.

Okudunuz mu?  Ailem beni sevdiğime vermiyor ne yapmalıyım

Bu sorunun cevabi 13 asır dünyayı yönettik yakında yine yöneteceğiz mi?


Yorum: Allah kainata müdahale eder mi??

vel Fecr
keşke biraz okusanda seni bir sudan yaratan rabbini tanısan.

bir burnun yüzünden düştüğün hallere bak.


mum
< gusül abdestim oldu mu gibi sorular soranlarla dünya yönetilemez >
Yok siz keyfine bakın ve Allahı eleştirip durun siz dünyayı yönetirsiniz!!

< soru bir çok muslumanin sorusudur. Deizm e goturen yolun baslangici. >
İnsanlar yoldan çıkıp birbirlerine yardım etmez, zulmeder sonra faturayı da Allah’a yazar
Hiç mi düşünmez misiniz?
Allah teala insanın her işine müdahele etse bu sefer nerde özgürlüğümüz bu nasıl imtihan dersiniz?

Aklınızı kullanın uyanın forumduasi.com/kuran-meali/40998-akletmek-dusunmek-konusunda-ayeti-kerimeler.html

< Dunyayi hiç bir zaman yonetmedik >
Amerikan tarihini dahi bilmeyen cahillerin cevabı biraz araştırın


Elcevap
Sevgili din kardeşim. Çok güzel bir soru sormuşsun inşaAllah tatmin edici bir cevap vereceğim.
Elbetteki Allah (C.C.) dünyayı kanun ve kaideler üzerine yaratmıştır. Bu kanunların insanın mantık ve aklıyla anlayabilecek hale getirilmesine bilim denir. Sebepler imtihan sırrının perdesidir. Sebepleri yerine getirmek perdeyi örtmektir. Çevremizde görebileceğimiz her şey Allah’ın yaratımıdır. Allah zamandan munezzehtir.

Okudunuz mu?  Yaratmak kelimesi

Türk ve islam tarihinde çok defa zayıf orduların güçlü olanları yendiğini okuyabilirsiniz.
Kaynaklarda bu olaylar savaş tarihi ve ordu asker sayısı ile kayıt altına alınmıştır. Şaşıracağınız oranlar görebilirsiniz.
Vahiy Peygamberimize (Sav) indiğinde yapayalnız bir müslümandı. Çölde küçük bir beldeden başlayan islam Dünyanın her yerine ulâştı. Şuan Dünyanın neredeyse dörtte biri ehli kıbledır. Bu mucizedir. Tek bir kuldan milyar insana. Zayıfken güçlenmeye. Bu tam bir Allah nimetidir. Sebeplerle izahı zordur.
Bu gibi izahat ve örnekleri size sunmaktan ziyade size manevi kuvvet noktasıni gostermek istiyorum.
Allah dileseydi tüm dunya musluman olurdu. Allah dileseydi tum musluman ulkeler guclu olurdu. Muslumanlar hiç hasta olmazdı. Bir dua ederlerdi ekonomileride, teknolojoleride bir anda çok iyi olurdu. Muslumana her istediği verilirdi kâfirlerde bunu görür hemen musluman olurdu. Allah dileseydi fakirlik, dert ve belalar Müslümanlara hiç dokunmazdi. Bunu gören gayri muslim olanlar hemen musluman olurdu. Ama Allah oyle dilemiyor.
DUNYA hayatının Allah katında sinek kanadı kadar değeri yoktur. Allah her insana dunyada aynı imtihan şartlarını sunar. Musluman olduk diye mucizeler ve kerametler uzerimize yağmayacak. Imtihan sırrı devam edecek. Taki son nefese kadar.
Gayri müslim beldesinde yâşayan bir ayağı aksak olan kız Allah a dua edermiş Allah’ım ben müslümanım bir ayağım aksak onlar gayri muslim ama saglamlar dermiş. Her gun her gece şifa istermiş. Allah sonunda istediğini vermiş. Yıllar sonra ehli keşf olmuş gençlik halini görmüş. Allah ona bir eksik nimetle ahirette bin eşsiz nimeti vaad ederken o ise bu durumu anlamadan red ettiğinı bilmiş. Haline tövbe etmiş.
Dunya nimeti düşük ve zelildir.
Muslumanlar cenneti bu dunyada bulacaklarını sanmasınlar. Zorluklar ve sıkıntılar ķömürü elmas yapar. Dua kapısı açıktır. Lakin her dua mucize gibi kabule ulaşsa imtihan perdesi yırtılır. Adalet sarsılır. Dualarin oyle gizli vesilelerle kabule ulaşır ve sen duanın hikmeti olduğunu anlamazsın. Bazende insan hayır olcak sanıp şerri ister bilmeden. Onada bu verilmez. Bazen çok israrci olur verilir. Sonunda pişman olur.
Bir Allah dostu dua ederiken Allah ‘in ilminden bir zerre kendisine ulaşmış. Duayi kesmiş tovbe ederim sevginden ve rızandan gayrısını istemem demiş.
Allah pek cömerttir duaları hep kabul eder fakat insan pek sabırsızdır çok acele eder.
Musluman olduk diye sebeplere önem vermezsek Allah’in kanunlarına muhalefet etmiş oluruz.
Dualar sebepler ambalajıyla kabul edilir çoğu zaman. Bazende ambalajsız gelir. Bunun şükrünü ben yapamam diye ağlarsın.

Okudunuz mu?  Televizyon izlerken kadınları görünce yüzümüzü çevirmemiz gerekir mi?

Kayıtsız Üye
Dünyayı Müslümanlar ne zaman yönetti. Cok iyi tarih bilgim vardır. Bilmiyorsam öğretin. Hangi tarihler onlar.
Mesela japonya kim tarafindan feth edildi?
Mesela cin kim tarafindan feth edildi?
Brezilya Kanada Amerika Ingiltere Rusya hangi musluman ulke tarafindan yonetildi tarihte.. Dunyayi yonetince hak din oldugumu ortaya cikacak. Dunyada en yaygin Din hangisi biliyormusunuz?
Fakir hristiyan ulkelerde var çok zengin hristiyan ulkelerde var??
13 asir dunyayi yonettiysek neden dunya musluman olmadi. Japonlar cinliler avrupalilar ve amerikalilar ruslar farkli din ve mesheplerden fakat gucluler

Okudunuz mu?  Herşeye şükür edilir mi ?

ixa
Allah yapacağı yaratacağı şeyleri ve kimseleri en başından beri belli bir ölçüyle ve kudretle yazmıştır.Herkes ve her şey için sınırlar koymuştur.Kainat deyince aklınıza sadece Dünya mı geliyor ? Yarattığı düzen zaten kusursuz ayrıca bir müdahaleye gerek yokki. Bizler düzeni bozuyoruz ve kaosa sürüklüyoruz hem canlıları hem de cansızları.Etrafımızda ve ya Dünya’mızda bulunan acı,zulüm ve ölümler, biz insanların eseri.Bunlar için Allah’ı suçlamak akıl ve vicdan dışıdır.Olaylara makul bir izah getirebilmek için bütün ihtimalleri ve eylemleri değerlendirmek gerekmez mi ? Her eylemin; nedeni ve sonucu yokmudur,olanlara bakıp acaba neden oldu diye düşünmek gerekmez mi ? Biz O’ndan yardım dilemedikçe niçin bize yardım etsinki.Dua istemenin yani Allah’tan istemenin adıdır.Bugün kimse sorsan Dünya barışı ister,ama ortada öyle bir barışın esamesi bile okunmuyor,istemekle de olmuyor.Başkalarının suçlarını,şeytanlıklarını (ki onlar bunu özgür iradeleriyle gerçekleştiriyor.),Yaratıcıdan bilmek zulüm değil mi?
Allah kainata müdahale ediyor,aksi takdirde bin defa parçalanmıştı Dünya’mız..Bu müdahalesini de en başından belirlediği düzen ile yapıyor.
Öncelikle hepimiz şunu çok iyi bilmeliyiz ki Allah için zaman ve mekan kavramı yok.Dün,bugün ve yarın diye bir şey yok,sadece an var Allah için.Bunu anlamamız mümkün değil,biz zaman ve mekana bağlandık ancak bu varsayımla yaklaşmamız mümkün.Ve emin olunki kimsenin hakkı kimsede kalmayacak,ne ölünün ölüde ne de dirinin diride.Her hak sahibine verilecektir.Savaş,ölüm genel bakıldığında şer diye adlandırılabilir fakat bireysel yaklaşımlarda hayır olarak kabul edilebilir.Bunu da yaşayan bilir.Kısıtlı bir bakış açısı kısıtlı bir görüş sağlar.O yüzden dar görüşlerinizle gidip herhangi bir köşede kendi içinizi daraltın.Zalimane cahilliğinizi,aynaya bakarak kendinize yansıtın.
Allah’ın müdahalesiz bıraktığı insanların iradesidir,irade sahip olduğunun sorumluluğu altındadır.Hayatının değişmesini isteyen kendini değiştirir çünkü hayat dediğimiz ruhani güç insanın içinden gelir dışından değil.Dünya değişmek istiyorsa,içindekiler değişmelidir çünkü Dünya’yı şekillendiren insanlardır,iradeleridir,seçimleridir.Kötüler çoğunluktaysa Dünya kötüdür.İyiler çoğunluktaysa Dünya iyidir.Herhalde anaokulu öğrencisi bile anlamıştır artık.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz insan öldürdü mü

Kayıtsız Üye
Dünyayı müslümanlar ne zaman yönetti diyen arkadaş,
600 yıllık Osmanlı Tarihine bak bakalım neler yapılmış.
Ayrıca yanlışın çok olması yanlışı doğru yapmaz.30 kişilik sınıfta,doğru olan E şıkkını sadece 1 kişi işaretlese de doğrudur;
30 kişi işaretlese de doğrudur.

Peygamberimizin çok güzel bir sözü vardır: ‘Dünyanın Allah nazarında bir sinek kanadı kadar değeri olsaydı kafirlere 1 yudum su içirmezdi’

Allah dünyada hem müminlere hem kafirlere rızık verir.
Ancak Ahiret’te SADECE müminlere rızık vardır.

Okudunuz mu?  Evde misafir varken camiye gitmenin hükmü nedir

Bir devlet güçlü diye o devletin mensup olduğu din kanıtlanmaz,kanıtlanamaz.Başka aklınıza takılan "MANTIKLI" sorular varsa sorun.
Buradaki kardeşler seve seve yanıtlar inşaAllah.


kastamonu37
Hepinizin yorumlarını okudum ayrı ayrı hepinize teşekkürler. Evet bende herkesin aslında merak ettiği ve bunaldığı bir konu olduğunu düşünüyorum bu sorunun. Beni tatmin eden en iyi cevap Kur’an da Allah’ın müdahalesi ile ilgili olan ayeti kerime oldu. Çünkü kanıtı olan bir cevap oldu.

Fakat bunun dışında ben dahil birçok insan bu dünya hayatında dini inancı ne kadar tam olursa olsun bilimsel ve mantık ile ilgili kanunlarla mı yoksa Allah’ın müdahalesi ile mi herşeyin olduğu konusunda ciddi ikileme dusebiliyor. Cevabı ayette var evet zaten herşeyin cevabı ayetlerde var her anlam çıkarılabilir.

Ama insan zengin olmak için, sağlık için, imkansız mucizevi istekleri için, bir evi arabası yatı katı olması için, bir işe başvuru yaparken kabul edilmek için, evlilik ve hayırlı eş için vs vs örnekler artabilir çok dualar ediyor eder de.

Buraya kadar herşey tamam, ama bu dualar sonucunda duaları kabul olmaz belki olabilir olan da vardır ama kendi bildiğim şekilde konuşuyorum ve insan kabul olmayınca araştırmaya sorgulamaya başlar daha sonra buralardan vs dini bilgisi olan insanlardan şu cevabı alır;

Zenginlik için dua mı ediyorsun? önce çok çalış sonra dua et.

Sağlık için mi dua ediyorsun? Önce doktorlara git verdikleri ilaçları kullan tedavini ol sonra dua et.

Okudunuz mu?  Bakara Suresi Son Ayet Tefsiri

Ev, araba, yat, kat mı? Çalış kazan dua et.

İşe başlayacaksın kabul edilirsen? Dua et.

Evlenmek istiyorsun hayırlı eş istiyorsun? Önce sen hayırlı iyi biri ol sonra dua et karşına temiz hayırlı eşler çıkar.

Vs vs örnekler çoğaltılabilir.

Ama bunlar çalışmaya ve dua etmeye rağmen olmadığı zaman o istek senin için hayırlı değilmiş demekki denilir. Hocam hayırlı eş istedim hiç zina da yapmadım karşıma zina yapmış kadınlar çıkıyor neden? Ama bir arkadaşım hep zina yapmış karşısına tertemiz kızlar çıkmış ve mutlu evliliği var vs diye çıkan sorular..

Hocam çalıştım çabaladım ev araba için dua ettim ama alamadım. Haram kazanan içki zina eksik olmayan Allah’a inancı olmayan adam evde aldı araba da neden?

Hocam iş başvuru yaptım dua ettim ama olmadı neden?

Hocam ameliyat oldum o kadar dua ettim sağlığım daha kötü oldu neden?

Vs vs bunlara cevap senin için hayırlısı değilmiş, bir kapı kapanır başka kapı açılır, mükâfatını ahirette alırsın gibi şeyler olur.

Sonucu olumlu olursa kabul olundu duan denilir ama bu ikisi de ihtimaller dahilinde mantık ve bilim ile olması mümkün olabilecek şeylerdi içki içip zina yapan da bu başarıyı dua etmeden elde edebildi. Hristiyan da ateist de deist de Yahudi de herkes çalışıp didinip birşeyleri başarabildi.

Okudunuz mu?  Oyunda adam öldürürken besmele çekmek insanı dinden çıkarır mı ?

Sorumun sebebi bu… Allah’ın yarattığı düzen ile devam eden bir yaşam var ve dua da edilse ne olursa olsun zaten herşey yayında ilerliyor iyi de olsan kötü de dua da etsen zina da yapsan bu şekilde ve didinip çalışıp dua ettiğimiz şeyler zaten üzerinde çalıştığımız için olma ihtimali yüksek olup olan şeyler değil mi?

Bunun dışında dünyada hiçbir şekilde mümkün olmayan ihtimal dahilinde bile olmayan Kur’an da yazan veya hadisler ile sabit olaylar hariç sadece dua ile bir şey elde edebiliyor muyuz?

Bunları sormak ayıp değil merak edilen insanın aklını kurcalayan şeyler ve bilim ile olması mümkün olmayan şeyleri insan hangi çaba ve çalışma ile uğraşıp sonrasında dua ederek isteyebilir ki?

Belli bir düzen var ve bu düzen ile herşey devam ediyor haksızlığa uğrayan haksızlık karşısında Allah’a sığınıp dua da etse mahkemeler vs zengin ve güçlü olanın tarafına çalışıyor.

Bilemiyorum sizler ne düşünüyorsunuz merak ettim. Çünkü kafam karışık dünya düzeni Kur’an da yazılı ayetler ve hadisler dışında böyle bir gerçeği de önümüze seriyor.

Tarih de okudum Osmanlı Selçuklu Moğollar ve Asrı Saadet döneminde yaşanılan olaylar ama bunlarda ihtimal dahilinde değil mi? Kaybedilen savaş daha çok değil mi ? Osmanlı dünyaya hukmederken savaş gemisi dökme toplar kullanan ozaman ki teknolojinin sahibiydi. Sonra İngiltere ve Almanya oldu söz sahibi. Şimdi de söz sahibi Amerika Çin ve Rusya.

Okudunuz mu?  Ödül çekilişine katılmak caiz midir

mum
< Dunyayi yonetince hak din oldugumu ortaya cikacak. >
İlk başta eleştiren sen, cevap veren biz, sonra yine itiraz eden sen 🙂
Amerikan tarihi en fazla 2 asırdır, islam ümmetinin dünyaya hüküm sürmesi tarihini de sen oku öğren.

< 13 asir dunyayi yonettiysek neden dunya musluman olmadi >
sizin gibi dinini öğrenmeden eleştirenler yüzünden.
Sen hangi tefsiri hangi hadis ve fıkıh kitabını okudun hangi islami kaynak eser okudun Allah aşkına yaz?
Biz müslümanlar asla ehli kitabı zorla müslümanlaştırmayız (kaşınmadıkları sürece) Tarih boyunca dileyen kiliseye dileyen havraya dileyen camiye gitmiştir.
< Japonlar cinliler avrupalilar ve amerikalilar ruslar farkli din ve mesheplerden fakat gucluler >
Bunu herkes biliyor, Allah çalışana verir.

Bu kategoride yer alan İslam dininin yasakladığı kötü davranış ve alışkanlıklar bulunur.Bunlarla ilgili ayet ve hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah kainata müdahale eder mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.