Anasayfa
1 Haziran 2023, 9:00
sizden6
Abone

Topluluk gıybeti yapmak

Topluluk gıybeti yapmak

Gül988
Topluluk hakkında konuşmak gıybet olur mu?
Bu Sabah oturmuştum annemle , konu ruslardan gidiyordu annem dedi ki Benin Rus arkadaşlarım olsaydı onlardan Bi şeyler öğrenerdim azerbaycanlı kızlardan kötü şeyler öğrenmektense . Bende diyorum ki "aksine ben ruslardan kötü kötü şeyler öğreniyorum azerbaycanlılardan değil . Gerçi sonra düzeltdim kendimi ama ben bütün ruslara kötü mü dedim acaba , topluluklu giybet mı yaptım ?

Okudunuz mu?  Hocaların okuyuş farkı

Yorum: Topluluklu giybete girmek

VESSELAM
Ve Aleykümüsselam,
< ben bütün ruslara kötü mü dedim acaba >
Gıybet belirli kişiye yapılan şeydir. Ayrıca kötü bişeyde söylememişsiniz. Yaptığınız gıybete girmez İnşaAllah. Allah’a emanet olun.

Tevbe edilse bir daha konuşulmasa, onlara hayır dua edilse telafi edilebilir mi? "İnsanlar, millet, herkes" diye ırk belirtmeden konuşmak da gıybet midir?

Okudunuz mu?  Beddua aldım tutar mı?

< Cevap

Evet ğıybet olur. Ğıybet: Bir kimsenin gıyabında hoşlanmayacağı bir söz söylemek, çekiştirmek; meydanda olmama, kaybolma hâli. Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır. Gıybet, insan veya insanla ilgili birtakım şeyler üzerinde olur. Kişinin bedeni, nesebi, ahlâkı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, bineği… dedikodu konusu olabilir. Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak… Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi sözkonusu kişinin kalbini kırar.

Okudunuz mu?  Bulaşıcı hastalıktan ötürü vefat etmek

Gıybet eden kişinin günâhtan kurtulması için pişmanlık duyması, tövbe etmesi, mümkünse gıybetini yaptığı kimse ile helâlleşmesi gerekir. Gıybeti yapılan da merhametli davranır, affeder. Düstur: "affa yapış(mak), iyiyi emret(mek), cahillerden uzak ol(maktır) (el-A’râf, 7/ 199). >


Yorum: Topluluk gıybeti yapmak

#UguR
Eğer bir yerde gıybet varsa ve siz onları uyarmıyorsanız en iyisi sizin orayı terk edip başka odaya geçmenizdir. O oda soğuk olsa bile geçin. Güzel değil mi bu öyle bir ortamdan gidiyorsun Allah için.

Okudunuz mu?  İslamın güncellenmesi ne demek? Din güncellenir mi

Gıybetmi

Misafir
Benim topluluk suizanla ilgili söylediğim şeye araştırdım yazılarda helallik mevzuna çok takılmıştım kafaya takmıştım ,aileme açtığımda moral vermek için benim takıldığım konu üzerinden misal vererek olmamış bir şey üzerinden şu şehirliler toprak sattı şu topluluk böyle yaptı sen kimseye zarar vermemişsin malına gasp etmemişsin tövbe et gibisinden moral verdi.Ama onun niyeti kötüleme yada suizan değildi bana bir şey anlatmaya yardımcı olmaya çalıştı.Ama o şehirlileri söyledi gıybet oluyor mu benim yüzümden günaha mi girdi vesvese mi yapıyorum niyet önemlidir?

Okudunuz mu?  Gusül alırken bazı problemler yaşıyorum bakar mısınız ? Bunlar gusüle engel mi ?

arifselim
Gıybet etmek şahıs hakkında olabileceği gibi bir topluluk hakkında da yapılabilir. Kendilerinden helallik alma imkanı olmayan bu tür gıybet durumlarında sadece tövbe edilmesi yeterlidir. Elbette tövbe ile birlikte bir daha o günahı işlememelidir. Allah pişman olup tövbe eden kullarını bağışlar.

Okudunuz mu?  Gusülde küpe delikleri ıslanmayan kişi ne yapmalıdır ?

Kayıtsız Üye
Sorumun kendimle iligli cevabı almıstım, huzursuz oldugum için babamın bana yardımcı olmak için benim üzerimden örnek vererek anlatması yani benim gibi zanda bulunmadı kötü niyet yok inanarak soylemedi misal vererek anlattı ama sözle söyledi o toplulukları o da mı gunaha gırdı

Okudunuz mu?  Kadın erkek karışık havuz

topluluk giybeti , topluluk gıybet, belirli bir toplulugun giybeti

Bu kategoride yer alan Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Topluluk gıybeti yapmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.