Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
missa03
Abone

Veli toplantısına gitmek caiz mi

Veli toplantısına gitmek caiz mi

Kayıtsız Üye
-Veli toplantısına gitmek caiz mi?Toplantıda öğrencilerin konuşulması istenilmeyen dedikodu yapılıyor Mesela kaç zayıfı var gibi…
-Veli toplantısı gıybet mi?Kul hakkı kapsamında girer mi?
-Böyle gıybet yapıldığında yanlışıkla veyaa bilerek sövmek kul hakkı mı?
-Sövmek mi daha günah yoksa ayıplarını (zayıflarını ders durumu vb kul hakkı olmayan şeylerin) ortaya çıkartarak konuşulmaması gereken şeylerle rezil etmek mi?
-İbadetine engel olursa dinini düşünmene ve çok zaman alıyor vb nedenle okula gitmek caiz mi?(Dünya ağırlıklı dersler var ama bir şeyler öğreniyorsun caiz etmen yapabilir mi?)
-Kuran okumak mı dünya ilmi mi daha güzel ve daha sevap?

Okudunuz mu?  Namaza yeni başladım 28 yaşındayım eskiden kalan kaza namazlarını nasıl kılarım

Yorum: Veli toplantısına gitmek caiz mi

arifselim
– Veli toplantılarına gitmek bir zarurettir. Orda talebelerin sorunları ve eksiklikleri konuşulacak bu gereklidir ve olması gerekir.

– Veli toplantısı kul hakkı değil tam aksine olması gerekir.

– Okula gitmek ve eğitim görmek gereklidir. Dünyevi bilgi ve ilimler öğrenilmesi gerekir. Dünyevi olabilir, her dünyevi iş haram değildir. İbadetlerine engel olmamasına dikkat edilmelidir.

Okudunuz mu?  Tütsü yakmak caiz mi

Yorum: Veli toplantısına gitmek caiz mi

Kayıtsız Üye
1- Gıybet demek bir kişinin hoşlanmadığı bir şeyin konusulmasidır.Yani onun iyiliği için kalkipta ayıplarını başkalarına soylemek Gıybet tir.Bu yuzden sizin yorumunuza mantikli bulmuyorum.(Din kardeşinin yüzüne söylemekten hoşlanmayacağın şey gıybettir.) [İbni Asakir
2-Tamam iyiliği için Gıybet yapılıyor tamam da kalkıpta günah işleyen namaz kılmayan birinin kalkipta namaz kılmıyor yalan söylüyor gibi seyleri velisine söylemek muhtemelen bu haberi duyunca üzülür.Ogut vermek Gıybet olmayabilir.Sadece herkesin içinde olması uygun olmaz.Tek başına olabilir.Ama genede mahcup olma ihtimali var . Tek başına belki uygun olabilir.
3-Dinde bilem zorlama yokken o konuda zorlanamaz.Cunku eğitim sistemi at yarışı ve zorlamaktan çalışmayanlar gerizekali diye anilmaktir.Meslek edinmek gerçekten zor Allah yardım etsin.Yani sizin yoruma katilmiyom ve benim de yorum olduğunu belirtiyor bende bir öğrenci olduğumdan fetva değil yorumdur.

Okudunuz mu?  Cennette kadınlara tesettür olacakmı yoksa tesettürsüz mü? Açık olan insanlar cennete giremiyecek mi?

Yorum: Veli toplantısına gitmek caiz mi

arifselim
Cevabımıza katılmayabilirsin elbette sen bilirsin. Bizim cevabımız bir anne ve babaya çocuklarının eğitimi, gelişimi ve eksikliklerinin giderilmesi amacıyla verilmiştir. Elbette eğitim olmazsa o şekilde konuşulması gıybet olur. Ama eğitimde çocukların sorunlarını konuşmadan hata ve eksiklikleri nasıl giderilebilsin. Bu olması gerekir ki nesil korunabilsin ve eğitimini alabilsin.

Okudunuz mu?  Haram parayı fakire vermek

Kayıtsız Üye
Dunyevi bir konuda Cocugun dersleri zayıf ders çalışmıyor .Bu çocuktan bir şey olmaz derste uyuyor .Derste soru sordum cevap vermiyor odev yok Demek caiz diyorsun. Bu aileye fitne sokmaktır bence.O çocuk bundan uzulurse bu Gıybet tır Heleki herkesin içinde konuşması rezilliktir.(çünkü toplumda övünme duygusu hakim)Ahirete Önemli olan bir muabet yapmak bilem mesela Çocuğun iyiliği için namaz kılmıyor günah işliyor zina yapıyor vs. diye bir muabet yapmak bilem uygun değilken o muabet uygun diyorsun seni ilgilendirmez ki.Ama dediğin gibi başkasının hakkına gasp ediyor mesela kavga ediyor onu şikayet etmek Gıybet değildir.Rehperluk çalışması yapmak su kadar ders çalışması durumu fena değil Demekte Gıybet degildir.Cunku ayıbı ortaya cikmaz.Ayip varsa gizlenmelidir.Demek istediğim her doğru ve toplum da kalıplaşmış şey caiz diyemeyiz .Her doğruyu toplumda yaymak sakıncalı demeliyiz.Mesela evli olmayanlarin el ele tutusmasi toplumda sorun yokken dinde sakıncalıdır.BenceToplim doğrudur demek iyi değildir.(Akıl ve mantık uygunluğuyla yorumdur fetva değildir)

Bu kategoride yer alan İbni sina, harizmi, piri reis, ali kuşçu neler icat etmiştir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Veli toplantısına gitmek caiz mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.