Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:37
sizden1
Abone

Teheccüd namazı nasıl kılınır?

Teheccüd namazı nasıl kılınır?

hafiz_e
hocam teheccüd namazını biliyoruz ve elimizden geldiğince kılmaya da çalışıyoruz.bu namaz hakkında bilgilerimizi tazelesek çok iyi olur..
mesela bu namazı kaç rekat kılabiliriz ve bu namazda özel okunabilecek sureler var mı? bu konuda yardımcı olursanız seviniriz..


Cevap: teheccüd namazı nasıl kılınır?

mumsema
Teheccüd namazı dört veya sekiz rekat kılınabileceği gibi, iki rekat da kılınabilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir.

< hocam teheccüd namazını biliyoruz ve elimizden geldiğince kılmaya da çalışıyoruz.bu namaz hakkında bilgilerimizi tazelesek çok iyi olur.. >
< mesela bu namazı kaç rekat kılabiliriz ve bu namazda özel okunabilecek sureler var mı? bu konuda yardımcı olursanız seviniriz.. >
Teheccüd Namazı

Ayet:
Gecenin bir kısmında kalk ve sana mahsus bir fazlalık olmak üzere onunla (Kur’an’Ia) namaz kıl. Rabbinin seni övgüye değer bir makama çıkarması umulur. (îsra/79)

Hadis:
Hz. Peygamber’e "Farz namazlardan sonra hangi namaz daha faziletlidir?" diye sorulduğunda, Hz. Peygamber "Gece kalkıp kılman namaz" diye cevap vermiştir.
(Müslim/1163 ve başka muhaddisler, (Ebu Hüreyre’den))

"Aman gece kalkmaya gayret edin! Çünkü o sizden önceki sâlih kimselerin âdeti ve Allah’a yakınlıktır. (Bu ibâdet) günahlardan alı kor, hatalara kefâret olur ve bedenden dertleri giderir." (Tirmizî, De’avât, 101)

İmamı A’zam’a göre: Yatsı namazından sonra , daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza "gece namazı"denir.

İmamı Şafii’ye göre: Yatsı namazından sonra, bir miktar uyuduktan sonra, uyanıp kılınacak nafile namaza "gece namazı"denir.

Uykudan kalkıp kılındığı için bu namaza teheccüd denilmektedir. Çünkü teheccüd, uykuyu terketmek demektir. Teheccüd namazı, rekât sayısıyla sınırlandırılmamış bir sünnettir (hnefide 12). Bu sünnet, uykudan uyandıktan sonra ve fecr’den önce eda edilir.

Cumhur Ulemaya göre, İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir.

Geniş bilgi için (hanefi mezhebi ölçü alınarak)


Yanıt: teheccüd namazı nasıl kılınır?

asmina
Selamün Aleyküm
İmsak vaktine yarım saat kala gece teheccüd namazı kılınabilirmi, yoksa mutlaka gecee saat 01-03 arasımı kılınması gerek.

Okudunuz mu?  Kurandaki çelişkilere örnekler!!!

Soru: teheccüd namazı nasıl kılınır?

Hoca
< Selamün Aleyküm
İmsak vaktine yarım saat kala gece teheccüd namazı kılınabilirmi, yoksa mutlaka gecee saat 01-03 arasımı kılınması gerek. >

ve aleykümüsselam.
imsak vaktine kadar kılınabilir.


ömerhattab
teheccüd namazı nasıl kılınır? Teheccüd namazını kılanların en büyük özeligi yüzlerindeki nurun insanlara aşikar olmasıdır…

Okudunuz mu?  Metal dinlemek caiz mi?...

SEMASEMASEMA
Allah razı olsun verdiğiniz bilgi için.tembellik edip kalkamıyorum.yapmadığım o kadar çok şey var ki.her gün zamanımı boş yere öldürüyorum.boş geçiyor.keşke her gece kalkıp teheccüd namazı kılmayı alışkanlık yapsam.


konyalıali
selamun aleyküm arkadaşlar. Teheccüd namazı kılmak çok güzel bir şey ama ben size teheccüd namazından önce bir şey söylemek istiyorum. günümüzde insanlar bırakın teheccüd namazını sabah namazını vaktinde kılmaya üşeniyor. Farz namazları bile bu kadar önemsemez hale gelmişler. Önce bu sabah namazını doğru düzgün vaktinde kılmaya çalışalım. ondan sonra böyle güzel ibadetlere yönelelim. Benden önce mesaj yazan arkadaşında dediği gibi bir günde ne kadar boş vaktimiz oluyor hepsini boşa harcıyoruz bu boş vakitlerimizin hesabı bize ahirette sorulacak. Allah yardımcımız olsun ALLAH İBADETLERİMİZİ DERGAH İZZETİNDE KABUL ETSİN.

Okudunuz mu?  İstemeden akla gelen düşünceler şirk midir?

Hoca
< selamun aleyküm arkadaşlar. Teheccüd namazı kılmak çok güzel bir şey ama ben size teheccüd namazından önce bir şey söylemek istiyorum. günümüzde insanlar bırakın teheccüd namazını sabah namazını vaktinde kılmaya üşeniyor. Farz namazları bile bu kadar önemsemez hale gelmişler. Önce bu sabah namazını doğru düzgün vaktinde kılmaya çalışalım. ondan sonra böyle güzel ibadetlere yönelelim. Benden önce mesaj yazan arkadaşında dediği gibi bir günde ne kadar boş vaktimiz oluyor hepsini boşa harcıyoruz bu boş vakitlerimizin hesabı bize ahirette sorulacak. Allah yardımcımız olsun ALLAH İBADETLERİMİZİ DERGAH İZZETİNDE KABUL ETSİN. >
ve aleykumusselam
öğle ikindi ve akşamı kılmak herkesin işi, yatsı ve sabah namazlarını kılmak er kişinin işi:)
teheccüd için çaba sarfedenler zaten sabah namazını kılan kardeşlerdir. teheccüd kılayım derken sabah namazını ihmal etmek, kaş yapayım derken göz çıkarmaktır.
Allah (cc) kalmizdeki nifak tohumlarını sabah ve yatsını namazlarını kılarak temizlemeyi nasip etsin. amin

Okudunuz mu?  İstimnadan sonra gusül

denizturk
tehecüd namazı kılarken ikirekatta bir selam veriliyor ya oon rekat kılmakiçin niyet etsek iki rekatta bir niyeti tekrarlamakmı gerkiyor . bana acil yardım cı olursanız çok sevinirim Allah Razı Olsun


Hoca
Teheccüd namazı menduptur. İki ilâ oniki rekat arasında kılınabilir. En azı iki rekat, en çoğu oniki, ortası ise sekiz rekattır. Her iki rekatta selam verilmesi daha faziletlidir.


halil akyaz
bu güzel bilgiler için saygılar sunuyorum……birde sabah ve yatsı namazını terketmenin münafıklık alameti olduğunu biliyorum…en içten saygılarımla.


Hoca
Yatsı ve sabah cemaate gitmemek nifaktandır. bu iki namaz münafıklara ağır gelir.


-2ç-
Gece namazını ilk defa bu gece kılmaya başlayacağım. :] Allah herkese nasip etsin,sadece istemekle değil nasip kısmet aslında.
Sadece nasıl kılınacağını öğrenmek için bakınıyordum. Konuşmalar paylaşımlar çok hoşuma gitti. :] Muhammed’in ümmetinin hepsine nasip olur inşAllah ibadetlerini yerine getirmek. :]


ayça_m
Allah Razı Olsun…Allah Hepimize Gece Kalkmayı nasip etsin…

Okudunuz mu?  Dinimi nasıl öğrenirim

peygamberaşığ
selamun aleyküm teheccüt namazında hangi duaları okumak gerektiğini soracaktım cevaplarsanız bahtiyar olurm şimdiden ALLAH RAZI OLSUN


gül:)
teheccüd namazı gece namazıdır.
Yatsıdan sonra uyuyup uyandıktan sonra kılınır.
vakti imsak vaktinin girmesiyle biter.


mumsema
< selamun aleyküm teheccüt namazında hangi duaları okumak gerektiğini soracaktım cevaplarsanız bahtiyar olurm şimdiden ALLAH RAZI OLSUN >
ve aleykumusselam.
Teheccüd, diğer namazlar gibi kılınır. sadece niyeti ve zamanı farklıdır.

Teheccüd nedir?
Teheccüd Nasıl kılınır?
Teheccüdde neler okunur?
Teheccüd niyeti nasıldır?

Arapça bir kelime olan teheccüd, hem uyumak, hem de uyanmak manalarına gelmektedir. Dinî bir kavram olarak teheccüd namazı ise, gece kılınan namaz demektir. Yatsı namazından sonra, terâvîh ve vitir namazının dışında, uyumadan veya bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınan gece namazlarının tamamı için teheccüd ifadesi kullanılmaktadır.
Hz. Peygamberin sürekli olarak devam ettiği teheccüd namazı, sevabı çok bir ibadet olup müminler için menduptur. Kur’ân-ı Kerim’de, "Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer bir makama göndereceğini umabilirsin." buyurulmaktadır (İsrâ, 17/79). Hz. Peygamber de, "Kim gece uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ve kadınlardan yazılır." buyurmuştur (Ebû Dâvûd, Salât, 307). Teheccüd namazı dört veya sekiz rekat kılınabileceği gibi, iki rekat da kılınabilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Anne hakkı nedir

kanarya
Teheccüd namazı dört veya sekiz rekat kılınabileceği gibi, iki rekat da kılınabilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir.


Kayıtsız Üye
bu namaz nasıl kılınır yanı sünnet gıbımı farz gıbımı bunu acıklarsanız sevınırım


Desert Rose
Teheccüd namazı dört veya sekiz rekat kılınabileceği gibi,
iki rekat da kılınabilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir.


mumsema
Teheccüd / Gece namazı nasıl kılınır?
Teheccüt namazı, yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılındığı için "teheccüd" denmiştir. Yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uykudan önce kılması da mümkündür. İki, dört veya sekiz rekât olarak kılınabilir. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir. Cenâb-ı Hak Peygamber Efendimiz’e (asm) bu namazı şu âyetle emretmiştir:
Teheccüt namazına, Niyet ettim Allah rızası için teheccüt namazını kılmaya diye niyet edilir.
Eğer gece teheccüt namazına kalkacak isek, vitir namazını geciktirip teheccüdün ardından gecenin son namazı olarak kılmamız daha faziletlidir. Vitir namazı gecenin son namazı olarak teşrî kılınmıştır. Gece kalkmak konusunda problem yaşayanlar için bu namaz gene yatmadan önceki son namaz olmalıdır. Yani teheccüdü bu namazdan önce kılmalıdır. Teheccüt ve vitir namazları geceye bırakıldığı zaman, namaz tesbihatını yatsı namazından sonra yapmak gerekir. Vitir namazından sonra ayrıca muhtelif duâlar ve virdler yapılabilir.
Teheccüt namazı, gece boyunca fecrin doğuşuna kadar kılınabilir. Peki, fecir doğduğunda hâlâ kılınmamışsa?
Hazret-i Âişe (ra) diyor ki:
Bir diğer rivayet de Hazret-i Ömer’den (ra):
Hazır söz geceden açılmışken, geceleyin dileklerin kabul edildiği bir saatle ilgili bir hadîsi de buraya almadan geçmeyelim. Cabir (ra) rivayet etmiştir ki:

Okudunuz mu?  Dinden nasıl çıkılır?

mumsema
Teheccüd namazı, 2 veya 4 rekat farz veya sünnet namazı gibi kılabilirsiniz. farketmiyor zaten.


Kayıtsız Üye
Allah (c.c) hepinizden razı olsun,yaptiginiz ibadetleri kabul etsin,insAllah


Kayıtsız Üye
Selamualeykum hocam simdi ben aksam namazından sonra hatip uyuyorum genelde ve gece 12:00 ile 01:00 arasi uyaniyorum uyandiktan sonra önce yatsi namazını kilip arkasından da teheccud namazı kilsam mahbul olur mu

Okudunuz mu?  Netten Tefsir Kitabı Alacam Ne kadar Güvenilir?

mum
teheccüd namazı nasıl kılınır

SORU: Selamünaleyküm. Hocam teheccüd namazı toplamda kaç rekât kılınır. Teheccüd namazına nasıl niyet edilir. Diyelim ki 6 rekât her 2 rekâtta bir selam verdimizi düşünürsek her selamdan sonra nasıl niyet edeceğiz? Hocam diğer sorumda cemaatle kılınan namaza geç kalmışsak ne yapmamız gerekiyor o anki rekâtı kaçırıp kaçırmadığımızı nasıl anlayacağız kaçırdığımız rekâtı veya rekâtları nasıl kılacağız. Allah’a emanet olunuz.

CEVAP: Selamünaleyküm.1- Teheccüd namazı, gece yarısından sonra kılınan nafile bir namazdır. Bütün nafile namazlar gibi ona da ‘Allah için namaz kılmaya niyet ettim’ diyerek namaza niyet edilebilir. Sekiz rekât kılınır. İki, dört, altı, sekiz olarak da kılınabilir. Selam verdikten sonra ikinci bir iki rekâta başlarken niyet gerekmez. O niyet sonuna kadar yeterlidir.2- Bir cemaate uyan kimse, cemaati nerede yakalarsa orada uyar. Eğer rükûdan kalkmadan imamı yakalarsa o rekâtı yakalamış olur. Rükû bittikten sonra ise rekât kaçmış olur. İmam selam verdiğinde kaç rekât eksik kıldı ise onları tamamlar. O eksik rekâtlar mesela birinci ve ikinci rekât ise, tek başına kıldığında nasıl kılacaksa o iki rekâtı, imam selam verdikten sonra o şekilde kılar. Sadece şu noktaya dikkat eder: HER İKİ REKÂTTA BİR TEHİYYATA OTURMAK GEREKECEĞİNDEN İMAMLA KILDIĞINDAN SAYMAYA BAŞLAYARAK KILDIĞI SAYISI İKİYİ DOLDURDUKÇA TEHİYYATA OTURUR. Son tahiyyatta da selam verir.
Nureddin Yıldız Hoca

Okudunuz mu?  Cinlerden aktif korunma duası

Kayıtsız Üye
Ben 15 yaşındayım namazımi çok şükür kiliyorum ama sabah namazına kalkamiyorum sabah namazınıdam inşAllah kılacak ve gece namazına da basliyacam ama aksam namazı nasıl kılınır her zamanki namazımız gibidir biliyom ama başlamadan ne denir bu soyleseniz çok sevinirim

Okudunuz mu?  Allah sevdiği kuluna böyle işaretler gönderebilir mi

Kayıtsız Üye
Acaba 4 rekat kılarken,iki rekattan sonra sadece fatihamı okunur farz namaz gibimi yoksa sünnet gibi her dört rekatta zammı süre okunur mu acaba?


mum
Teheccüd namazı dörder rekat olarak kıdığınızda hanefi mezhebine göre 3. ve 4. rekatta zammı süre okunur ama şafii mezhebine göre sadece fatiha okunur.


Kayıtsız Üye
Hocam selamün aleyküm size bir sorum olacaktı teheccüd namazını sabah namazına 20 dakika kala kılsak vakit olarak uygun mudur?


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Teheccüd namazını en son imsak vakti girmeden öncesine kadar kılınabilir. İmsak vaktinin girmesi ile artık sabah namazı vakti başlamış olur.


teheccüd namazı nasıl kılınır, teheccüd namazı, teheccüd

Bu kategoride yer alan Namazda dua ederken ellerim ağırlaşıyor neden ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teheccüd namazı nasıl kılınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.