Anasayfa
22 Kasım 2021, 22:09
sizden1
Abone

Kul hakkı ile ilgili vesveseler

Kul hakkı ile ilgili vesveseler

hayatt_58
Allah‘in selamı ve rahmeti üzerinize olsun inşAllah. Esselamün aleyküm.
Değerli hocalarım, din kardeşlerim ismim Yunus 18 yaşıma gireli çok olmadı bana bu son yıllarda yüce Rabbim öyle bir şey verdiki eskiden kül hakkı gibi durumlara en ufak bir şekilde dikkat etmezken artık son derece titizlikle dikkat ediyorum.
Ama artık çok sıkıldım gerçekten bu yıl son senem Üniversiteye gideceğim.
İnşAllah sınavı kazanırsam ama kul hakkı konusunda o kadar sıkıntıda ve zor durumdayım ki anlatamam.
Size şöyle izah edeyim bu sıkıntımı, mesela istemeden birinin hırkasına zarar verdim hemen aklıma düşünceler gelir hırkasına zarar verdim kul hakkına girdim? Hırkasına zarar verdim şimdi evde annesi onu normalde yıkayacak olsa benim zararımı fark etmese bile benim düşüncem annesi onu yıkadığında benimde bir zararım olduğu için annesininde hakkına girdim şeklinde düşünceler oluyor ve sonra bu uzaya uzaya içinden bir sürü bu gibi durumlar çıkaracak kadar kafayı taktım ve eski halimi çok özlüyorum.
Efendim diyorum kendi kendime içimde düşünüyorum kul hakkına girmeyeceğim
diyorum ve girmiyorumda ama ne oluyorsa mesela ayağım okulun içerisinde sınıfın duvarının herhangi bir yerine değdi diyelim ben devlet malına zarar vermiş gibi düşünüyorum nice kul hakkına giren insanlar var hırsızlık yapan mı dersin adam öldüren mi dersin ama mesela ben sırf takıntımdan dolayı öksürdüm diye kul hakkına girdim diye kendimi yiyip bitiriyorum sırf sınıfa girerken elimi elime vurup ses çıkardım diye (kimse bu sese dikkat bile etmedi) kul hakkına girdim diye düşünüyorum.
Okulda masa sandalye taşırken yanlışlıkla sandalyenin ayak kısmı çok az bir kısmı yanlışlıkla orda taşıyan başka birine değdi diye kul hakkına girdim diye düşünüyorum ve hayatımı mahvediyorum ama bu elimde olmuyor.
Hocalarım ALLAH sizden razı olsun size bir kaç soru soracağım bu sorularıma inşAllah içimi rahatlatacak cevaplar gelir ve bende tamamen temiz olduktan sonra aklımdaki bu takıntılar gittikten sonra inşAllah bu vesveselerden kurtulmaya çalışacağım.

Okudunuz mu?  Abdestin bozulup bozulmaması hakkında soru ve umre

Suallerim şunlar;

Bende sanırım takıntı gibi bir durum var buda utangaçlığımdan gelen bir durum olduğunu düşünüyorum kalabalık ortamda böyle burnuma felan dokunuyorum , aşağıya bakarak yürüyorum ve öksürüp böyle elimi ağzıma felan koyuyorum ağzıma koymadan kastım öksürdüğümüzde birçoğumuz ağzına elini koyar ya o şekilde her neyse sınıfa girerken kenarda sandalyede birileri oturuyordu millet koridordaydı bende öksürdüm ama bu öksürük içimden aniden gelen mecburi öksürük değildi takıntı gibi bir durum bilinçli öksürüyorum biraz yüksek seslemi öksürdüm tam hatırlamıyorum ama sınıfa girerken öksürdüm şöyle bir şeyde diyeyim ben millet öksürüğümden rahatsız oldu demiyorum ha rahatsız olmadida demiyorum orasını bilemem herkes normaldi yani hocam benim takıntımdan dolayı böyle bir şey yapmam ve ordakilerinde varsayıyorum rahatsız olması kül hakkı mıdır?

Okulda bir abimiz vardı bizi sandalye masa felan taşımak için çağırdı gittik taşıyorduk işte daha sonra iki tane sandalye aldım spor salonuna çıkarıyordum orda yanımdan geçen bir arkadaşa sandalyenin ayağı hafifçe değdi galiba oda umursamadı bile devam etti yoluna burda kül hakkına girdim mi?

Okudunuz mu?  Sabah uyandığımda bir sıvı gördüm meziye benzer ama içimde şüphe var

Arkadaşlarımla oyun oynarken bir oyunda arkadaşım birine bir şey satacaktı galiba bende arkadaşıma dedim belkide adam seni kekliyor felan dedim ama ondan sonrada ”adama kekliyor demiyorum da” gibisinden bir şey söyledim yani burada adama doğrudan dolandırıcı anlamında bir şey söylemedim sadece belkide adam seni kekliyor dedim daha sonrasındada üstte tırnak içine aldığım sözü söyledim burada kül hakkına girdim mi hocam?

Hocam babam mutfak masa sandalye felan almıştı adamlar getirdi sandalyeyi çıkardılar masayıda aşağıda arabada sağlamlaştırıyorlardı herhalde bende anneme dedim aşağıda sökecekler onu nasıl getirsinler sonra yukarı çıkaratacaklar gibisinden bir şey dedim ama adamlar herhalde sağlamlaştırıyorlardı galiba daha sonra masayı sökmeden yukarı getirdiler bem sökecekler diye düşünmüştüm burada onların hakkına girdim mi? iftira gibi durumlardan. Amacım iftira değildi.

Hocam oynadığım başka bir oyunda yanlışlıkla arakdaşlarıma zarar veriyorum bazen Dost ateşi açık olduğundan bir çok kişi ister istemez bazen zarar veriyor bu kul hakkımıdır? Aynı oyunda bir yabancı arkadaş ”its b” gibisinden bir şey demişti bende kafedeydim bir arkadaşımla, onun dediğini böyle tekrar ediyordum kendimce taklit etmek gibi bir amacım felan yoktu yani dalga geçmek felan zaten tekrar ettiğimide o yabancı arkadaş duymuyordu bu kul hakkımıdır?

Hocam bu oyunda awp denilen güçlü bir silah var genellikle takım arkadaşımızdan birisi veya karşı takımdan biri bunu kullandığında ve öldüğünde yerden onun silahını alırım ve çoğu kişi böyle yapar ben bu silahı almıştım oldum silahım düştü arkamdada bir başkası vardı arkadaşıma almıştır heralde gibisinden bir şey dedim bu durumda o arkamda duran arkadaşa iftira atmış mı oldum amacım iftira atmak felan değildi genellikle awp silahı yerden alınır böyle durumlarda ondan dedim

Okudunuz mu?  Koltuk altına sürülen deodorant gusle engelmidir

Hocam işte benim durumum böyle vahim bir durum sizden ricam bana bu üstteki sorularım için net cevap verin ki bende kafamdaki bu sorunları atayım daha sonrasında ise bu kul hakkı hakkındaki vesveselerden kurtulmaya çalışayım. Lütfen hocam çok içten ve düşünerek yazıyorum bu yazımı İnşAllah sizde bana bu içtenlikle bir evladınız, kardeşiniz
gibi cevaplar verirsiniz ALLAH sizlerden razı olsun lütfen derdime deva olun
.


Yorum: Kul hakkı ile ilgili vesveseler

Takva
Ve Aleyküm Selam ve Rahmetullah,
Yüce Rabbimin (Celle Celalühü) Rahmeti ve Sonsuz Bağışlayıcılığı Tüm Müslüman Kullarının Üzerine Olsun İnşALLAH.

Şimdi Güzel Kardeşim, ne güzel, titizlikle dikkat ediyormuşsun bu duruma. Kul hakkı gerçekten çok zor bir durum. Ben de seninle benzer durumdayım. Ben hoca değilim, o nedenle neyin kul hakkına girip neyin girmediğini söyleyemem.

Lâkin sana şunu söyleyebilirim. Geçmişte işlediğin bütün günahlardan tövbe et. Allah yoluna dön. Takva ve İhlas sahibi olmaya çalış. Sürekli sevap işlemeye çalış. Güzel ahlak sahibi ol. Kul haklarından Yüce Allah’a (Celle Celalühü) sığın. Ve en erken şekilde ödemeye çalış.

Kul hakkı işlediğin kişiler için hayır dualar et, onları bulabilirsen haklarını öde ve güzel sözler söyle. Namaza başla. Mahşerin dehşetinden kendini muhafaza et, zira o öyle bir günki boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hakkı kısas sûretiyle alınacaktır. (1)

Okudunuz mu?  Çin işkencesi deyiminin hikayesi hakkında bir bilginiz var mı? bilgisi olanlar beni aydınlatabilir mi?

Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, bir hadiste buyurmaktadır:
1 Her hak sahibine hakkını vereceksiniz. Hatta boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan kısas sûretiyle hakkı alınacaktır.

Bende Rabbimizin Rızasını kazanmaya çalışıyorum. Sana yardım etmek için seni rahatlacak sözler ve hadisler paylaşmaya çalışıyorum. Sende böyle yap, Yüce Rabbimizin (Celle Celalühü) Rızasına kazanmaya çalış.

Yüce Allah’a (Celle Celalühü) Emanet Olunuz…
O nun (Celle Celalühü) Rahmeti ve Bereketi üzerimizden hiç ama hiç eksik olmasın, hep korusun bizleri.


Yorum: Kul hakkı ile ilgili vesveseler

hayatt_58
Yüce ALLAH‘ım senden razı olsun inşAllah kardeşim eğer benden büyüksen saygı değer abim, ablam. Çok teşekkür ederim o güzel cevabın için o kadar zor durumdayım ki mesela böyle hayaller kuruyorum gerek tatil olsun gerek universite felan olsun bunlarla ilgili hayaller kuruyorum ama bu takıntılar kul hakkı ile ilgili vesveler aklıma gelince kendimi bitiriyorum her sabah uyandıgımda bu dertle uyanmak beni çok üzüyor bazen o kadar üzülüyorum o kadar daralıyorum ki aklıma kötü şeyler geliyor islamla ilgili az çok anlamışsınızdır burada söylemek istemiyorum ha yanlış da anlamayın küfür vb. şeyler değil. Bazen diyorum elin yabancısı neler yapıyor ben sırf şurada öksürdüm diye kul hakkına mı girdim diye kendimi yiyip bitiriyorum diye düşünüyorum. Gerçekten çok zor zamanlar içerisindeyim eskiden böyle değildim. Ne olduysa 11. sınıfın 2. döneminden sonra oldu ve bu hallere geldim şimdi 12. sınıfım. Çok dikkat ediyorum nice kul hakkı işleyenler var ALLAH‘a şükür birinin malını çalmıyorum yetimin hakkını yemiyorum ama şurada taşıdıgım sandalyenin hafifçe ayak kısmı başka bir taşıyana değdi diye kul hakkına girdim diğer dünyada helal etmez ise ne yapcağım ne edeceğim diye kendimi bitiriyorum. Artık cidden sıkıldım hocam çok sıkıldım intihara sürüklenecek kadar sıkıldım ama ALLAH‘ın bana verdiği bu cana asla ihanet etmem ama iş oraya gidecek kadar ilerledi. Gerek mumsema sitesinde olsun gerek başka sitelerde olsun çok soru sordum hocam 1 günde 2 günde bir soru soruyorum bu sorularda çoğunlukla üstte bahsettiğim türden gerçekten çok sıkıldım ve bıktım bazen düşünüyorum şu sitelerde gerçekten merak ettiğim soruları sorsamda keşke her gün bu kul hakkı ile olan vesveselerimle ilgili olan soruları sormasam gerçekten çok istiyorum bunu. Bu sitede önde gelen bazı değerli hocalarım var sağolsun onlar yine cevap veriyor bana değerli hocalarım artık bu vesveselerden kurtulmak istiyorum üstte yazmış oldugum yazımı okuyup bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Takva kardeşim dediğim gibi eğer büyükseniz benden değerli abim, ablam yorumun için çok teşekkür ederim ALLAH senden razı olsun inşAllah. Değerli hocalarım sizdende cevap bekliyorum

Okudunuz mu?  Bir İlahi Habib Allah ResulAllah NebiAllah hafif zikirli bi ses

Yorum: Kul hakkı ile ilgili vesveseler

Takva
Ne demek güzel kardeşim, Dinimiz İslâm bize bunu emretmiyor mu? Yardımlaşmayı…

Yüce Rabbim (Celle Celalühü) senden de ebediyen razı olsun. Ama fazla takıntı yaptığını görüyorum. Bir psikoloğa veya psikiyatriste görünmende fayda var. Aksi takdirde bu şekilde hayatın çok zorlaşır. İnşALLAH şifa bulursun.

Allah’a emanet olun…
Sağlıcakla.


ak.su1
Değerli hocalarım sorunumu bu yazıda anlattım okumak isterseniz cevap vermek isterseniz cevaplarınızı bekliyorum. Artık gerçekten bıktım yaşamak istemiyorum. Daraldım çok daraldım, bunaldım. Şu zamana kadar kimsenin kasıtlı bir şekilde açıktan hakkını yemediğim halde, Şurada dışarıda elime su damladı diye bir başkasının dokunacağı yere dokunursam kul hakkına girerim gibi düşüncelere kapılmamın sebebi ne? Neden botumun fermuarını çektiğimde,Sol elimi kullanamaz hale geliyorum? Neden mi size söyleyeyim o fermuardan elime kir bulaşır biriyle selamlaştığımda veya bir yere dokunduğumda kul hakkına girerim diye düşünüyorum. Kafayı yemek üzereyim. Kendi içimden kendimce söylediğim aklıma gelen şeylerde bile kul hakkına girmiş gibi hissediyorum. Sürekli geçmişte yaşadığım şeyleri aklıma getiriyorum(Geçmiş dediğim 1,2,3 gün veyada 2,4,5 saat kadar öncesi vs. vs.) diyorum şu bu vesvese, kul hakkı değil tamam diyorum, o gece akşam olup yattığımda sabah kalktığımda bunları hatırlamayınca fena sıkıntıya giriyorum. Çok kötü duruma düşüyorum. Günüm sürekli böyle geçmeye başladı .İyice kötü olmaya başladım. Sürekli kafamda yok bu kul hakkı değildi bu vesvese gibi düşünceler. Ya… hani diyorum bir kişinin hakkınımı yedim malınımı çaldım iftiramı attım diyorum ama bunlarda çare olmuyor. Şurada küçücük şeyler yüzünden kendimi yiyip bitiriyorum. Neden böyle oldu. Anlam veremiyorum ellerimi çekinerek kullanıyorum. Peki ya neden mi? nedeni kul hakkına girerim diye. Ben artık yaşamak istemiyorum inanın ki bıktım son 1 – 1.5 yıldır belki az belkide daha fazla bilemiyorum ama bu son zamanlarda gerçekten kötüyüm. Bu cümleleri yazarken bile kul hakkına girmiş gibi düşünceler geliyor Allahım yarabbim ya. En korktuğum şey dinime olan bağımlılığımın inancımın düşmesi. Cuma namazını kılarken, ibadet etmeye giderken bile ellerim beni çok zor duruma düşürüyor. İbadet ederken bile kul hakkına girdim diye düşünüyorum. Market, kafe vs yerlere gittiğimde kapının kulpunu kullanırken sıkıntı çekiyorum ya tek parmağımla yada kasılarak değişik değişik şekilde açıyorum. Sebebi ise oraya elim değdiğinde kirlenir bir başkası dokununca kul hakkına girerim diye. Evden her çıktığımda elimi yıkamak zorunda kalıyorum kendimi kasarak hareket ediyorum. Hayat benim için hiç iyi gitmiyor. Mesela oyun oynuyorum oyunda arkadaşım bir yere gitmiş galiba karakteri öylece duruyor cam vs şeyler var oyunda, karakterinin yanına gidip yere cam koyup kırdım belki bilgisayardaysa kırılma sesini duyup oyuna geri döner diye. Daha sonra geldiğinde bilgisayardamıydın felan diye sordum Ha 10 dk öncemi, abim vardı felan gibisinden bir şey dedi. Ve işte o zaman kırılma seslerinden dolayı rahatsız ettim kul hakkına girdim diye düşünceler bana gelmeye başladı tabi ki. Bunun gibi bir , iki , üç sorun varken hayatımda son zamanlarda artık günde belki onlarca sorunla karşı karşıya kalıyorum. Hepsini düşünmeye çalışıyorum bu vesvese bu kul hakkı değil diyorum bu olayları hatırlamayınca felaket daralıyorum. Ne olur hocalarım bu forumda olsun başka yerde olsun bir çok soru sordum, Çok cevap aldım Allah razı olsun. Lütfen bana bu konu hakkında da güzel bir cevap verin. Artık benim için bitsin bu sorun ne olur. Sebepsiz bir şekilde anlam veremediğim bir olay daha üstte bir başkası gibi cümleler kurdum değilmi bana gelen düşünce bu cümleyi kurdum ortada bir şahıs olmamasına rağmen herhangi birini kast etmeme rağmen ben gıybet yaptım kul hakkına girdim gibi düşünceler geliyor. Cümleleri alaşılır ve güzel bir şekilde yazmak için aklımdaki düşünceleri birazını yazıya döktüğüm zaman değiştirerek yazdım. İşte herşey bu şekilde hocalarım.

Okudunuz mu?  Ailem namaz kılmamı istemiyor

Kayıtsız Üye
Bu biraz takıntı konusuysa şimdiden sorduğum için özür dilerim. Bize sınıfta öğretmenimiz deftere soru yazdırmıştı. Cevaplarını kitaptan bulun demişti. Ben de o zaman yapmadım. Sonradan defterimi tamamlarken arkadaşımın defterinden o soruların cevaplarını da yazdım. Ama not verme falan bitti. Bu ta 1. Dönem oldu. Öğretmen o sorulara bakıp not vermedi. Deftere yazı yazıyorsak ona puan veriyor. 100 de vermedi. Bu kul hakkı olur mu? Tekrar o soruların cevaplarını kitaptan bulmam gerektiğini düşünüyorum. Eğer yapmazsam hayatım hep haram olacak gibi geliyor. Bu vesvese değil mi? Öğretmenimiz o soruları yazılıya hazırlık olsun diye yazdırdı büyük ihtimalle.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken ayakların durumu

Kayıtsız Üye
Deyerli kardeşim öncelikle Selamün Aleyküm

Bende senin gibiyim ama sana bir tavsiyede bulunacağım şimdi beni iyi dinle:

Kul haklarından korunmak istiyor musun? Yani mahşer gününde kulların sevaplarına dokunmasından korunmak istiyorsan şu zikri yap tavsiye ederim eyer şu zikri yaparsan sevapların kapalı kutuda kalacak korunacaktır:

Okudunuz mu?  Oruçluydum ama şehvetime yenik düştüm ne yapmalıyım

Sabah güneş doğmadan önce:"SUBHANALLAHİ VE Bİ HAMDİHİ SUBHANALLAHİL AZİM ESTAĞFİRULLAH VE ETÜBÜ İLEYH"

Akşam güneş batmadan önce:"SUBHANALLAHİ VE Bİ HAMDİHİ SUBHANALLAHİL AZİM"

bunları yaparsan kardeş İnşAllah hak sahibleri sevabına dokunamayacak !


misafir1
hak sahibi çatır çatır alır hakkını ancak düşülen hata, insanın o gün hesabın Allah a kaldığını unutmasıdır. insanlar kul hakkını, Allah avc ile hukuklarının önüne koyuyor, Allah avc nin hududlarını göz ardı edebiliyor ve bunları helallerin ve haramların da önüne koyabiliyor. insanlar sadece kul hakkını biliyor, Allah ın haklarını hududlarını umursamıyor. sıkca karşılaşır oldum, zina kul hakkıdır diyorlar, yav kardeşim zina Allah avc nin arşını titreten bir fiildir ne kul hakkından bahsediyorsun. ondan sonra insanlar sevgilimden ayrılsam kul hakkı mı olur diye soruyor. adam içki alıyor içki içiyor, ben içki satanın kul hakkına mı girdim sonuçda içki satması haramdı, bende buna sebeb oldum kul hakkına mı girdim diyor. kimin hangi hakkı olduğunu karman çorman yapıyorlar, ondan sonra da tek bildikleri kul hakkı oluyor, daha doğrusu bilmedikleri kul hakkı oluyor. adı üzerinde kul hakkı, gider bir kulun hakkını alırsın budur kul hakkı. Allah korusun kul hakkı almayın tabi, hele bir gönlü kırmayın hor hakir görmeyin ama kimin hangi haklarının belli olmadığı bir alemde de kaybolmayın.

Okudunuz mu?  Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım?

themost
Merhaba herkese bir şey hakkında konuşmak istiyorum, kul hakkı yedim mi yemedim mi diye çok aklıma şeyler geliyor. ya herkesin hakkını yediysem, ben ne yaparım bilmiyorum. bir ara bir forum dolduruyorduk cevaplar yanlış doldurduğumu fark ettim ve çıktım ama kabul olmuş ya ben birinin hakkını yediysem ne yaparım o zaman… çok üzülüyorum kafayı yiyeceğim aklımdan çıkmıyor herkesin hakkını yemiş miyimdir eğer yediysem kefareti nasıl öderim bilmiyorum bilen biri yazabilir mi

Merhaba arkadaşlar misafirden de yazmıştım bulamadım ya da yanıtlanmadı bilmiyorum.. kayıt oldum şimdi tekrar yazacağım
ben çok üzülüyorum bir konu hakkında. kul hakkı yedim mi yemedim mi bilmiyorum kafayı yemek üzereyim. bir forum doldurmuştuk ve devam et e basmıştım sonra kabul etmedi üstte boş bıraktığım bir yer varmış ben de başından beri cevapların ya yanlışsa diye düşündüm ve çıktım kayıt olmadığımı sanıyordum ama kayıt olmuşum şimdi ben diğer insanların hakkını mı yemiş oldum.. öyleyse ben herkesin hakkını nasıl öderim ne yapmam gerekir kefaret mi ödemek lazım ne yapayım bilmiyorum :(((((

Okudunuz mu?  Kafirin namazı kabul olur mu

anonim11
Merhaba arkadaşlar dün aklıma şeytan bir vesvese getirdi eskiden yaşanan bir olaydı
Öğrenciydim ben ozaman halada öğrenciyim otobüse binmek için normalde 2 tl istiyorlar ama ben öğrenci olduğum için 1 tl verdim ve götürdü beni 1 2 gün böyle beni götürdü(1tl vererek) 3 gün otobüsten inerken otobüse binmek 2 tl dedi dün aklıma bu vesvese geldi acaba kul hakkına girdim mi ? girdiysem onunla helalleşmeye çalışırdımda ulaşamıyorum. Sadece 1 tl vardı o zamanlar bende normalde 2 tl ile gidiyordum 1 tl okulda kendimi doyurmak için diğer 1tl de o otobüsçüye vermek için.
Nolur biri yardım etsin şeytan aklıma bu vesveseleri takıyor düşünmemeye çalışıyorum olmuyor çok vicdan azabı çekiyorum bu vesveseler yüzünden


yillar oncesinden aldiqim kul haklari var, kul hakki ta, kul hakkı vesvesesi

Bu kategoride yer alan Son oturuşta salli barikden sonra okunabilecek dualar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkı ile ilgili vesveseler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.