Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:24
Sizden
Yönetici

Cahil komşularıma karşı nasıl davranayım

Cahil komşularıma karşı nasıl davranayım

Şema
< Allah ın selamı üzerinize olsun benim öyle cahil komşularım varki artık beni hayatımdan bezdirdiler bunlar için ne yapabilirim ne yapsam olmuyor hadislerlşe onlara cevap verdim benim için hased ve kinci biri diye düşünüyorlar verdigim hadis ise şudur ahirete ve Allah’a iman eden komşusunu rahatsız etmesin işte buydu hadis Allah rızası için banada önerilerde bulunun ne yapmam lazım nasıl mesaj versem anlarlar beni >
bunu bir kardeşimiz bir başka sitemizde sordu. cevap vermek isteyen kardeşler olursa iletirim inşAllah

şimdiden Allah hepinizden razı olsun


Cevap: cahil komşularıma karşı nasıl davranayım

Efdal
Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

Yani komşuluk ilişkilerinin ne kadar önemli oldugu aktarılmış bizlere. Bir müslüman komşuları ile iyi ilişkiler içerisinde olmalıdır.Yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermeli komşusu ile küs olmama ilkeleri dogrultusunda hareket etmelidir ve komşuları rahatsız edecek davranışlardan kacınmalıdır.Evin içinde dahi olsa yüksek sesle konuşmamalı,gece temizlik yapmaya kalkmamalı, tv izlerken yüksek seste izlememeli kısacası her türlü gürültü ve patırtıyı yapmaktan kacınması gerekir…Komşularımızı yakın cevremizden daha fazla görüyoruz minik kırgınlıklarda olcaktır yanlış anlamalarda neticede insanız önemli olan bunu sürdürmemek ve elimizden geldigince onları alamaya calışıp tatlı dille doğru yola görmesine yardımcı olmak her insanın anlayacagı bir üslüp vardır.Sizde sizi yanlış anladıgını düşündügünüz komşularınızın kafasındaki hased ve kinci biri saplantılarını değiştirmek için biraz zor olcaktır ama zamanla bunu başarabilirisniz mesela yarından itibaren bu düşüncelerinin degişmesi için ilk adımı atın topluca davet edip ikramlarda bulunun bu hadisin acıklamasını yapın ve komşu haklarından bahsedin biraz ,inanın sonucunda kafalarındaki o düşünceden arınıcaklardır ve zamanla inşAllah sohbete dönüştürün haftada belirli günler toplanın her iki taraf içinde yararlı olcaktır. Buna benzer bir olay yaşadıgımdan anlıyorum sizi ama inanın zamanla faydalı sözlerinizin ve güleryüzün neticesini alcaksınız…


Yanıt: cahil komşularıma karşı nasıl davranayım

Şema
< Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

Okudunuz mu?  Sevgili için dua.. biriyle çıkmak yani sevgili olmak için dua etmek cazimidir?

Yani komşuluk ilişkilerinin ne kadar önemli oldugu aktarılmış bizlere. Bir müslüman komşuları ile iyi ilişkiler içerisinde olmalıdır.Yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermeli komşusu ile küs olmama ilkeleri dogrultusunda hareket etmelidir ve komşuları rahatsız edecek davranışlardan kacınmalıdır.Evin içinde dahi olsa yüksek sesle konuşmamalı,gece temizlik yapmaya kalkmamalı, tv izlerken yüksek seste izlememeli kısacası her türlü gürültü ve patırtıyı yapmaktan kacınması gerekir…Komşularımızı yakın cevremizden daha fazla görüyoruz minik kırgınlıklarda olcaktır yanlış anlamalarda neticede insanız önemli olan bunu sürdürmemek ve elimizden geldigince onları alamaya calışıp tatlı dille doğru yola görmesine yardımcı olmak her insanın anlayacagı bir üslüp vardır.Sizde sizi yanlış anladıgını düşündügünüz komşularınızın kafasındaki hased ve kinci biri saplantılarını değiştirmek için biraz zor olcaktır ama zamanla bunu başarabilirisniz mesela yarından itibaren bu düşüncelerinin degişmesi için ilk adımı atın topluca davet edip ikramlarda bulunun bu hadisin acıklamasını yapın ve komşu haklarından bahsedin biraz ,inanın sonucunda kafalarındaki o düşünceden arınıcaklardır ve zamanla inşAllah sohbete dönüştürün haftada belirli günler toplanın her iki taraf içinde yararlı olcaktır. Buna benzer bir olay yaşadıgımdan anlıyorum sizi ama inanın zamanla faydalı sözlerinizin ve güleryüzün neticesini alcaksınız… >
………………………

Okudunuz mu?  Bakarak Boşalmak Gusül Abdesti Gerektirir Mi

Allah razı olsun:)

arkadaşlar tavsiyelerde bulunacak kimse yok mu:S


Soru: cahil komşularıma karşı nasıl davranayım

beylerbeyi
S.a,
Ben de yaşadım ve çok sevdiğim evimden taşınıp kiraya çıktım. Ve ne oldu? Öfkeyle kalkıp zararla oturdum. Zira, geldiğim yerde de öyle bir komşuya sahip oldum ki – çoook dua etmiştim hayırlı komşu için – bir senem azap içinde geçti. Güleryüzle ve defalarca rica etmeme rağmen hiçbir şey değişmedi ve en sonunda yönetime şikayet etmek durumunda kaldım. Netice:0 . O vakit anladım, sabredip sığınmadığım Rabbim imtihanımı benimle birlikte hicrete göndermişti. Üzerimize silkelenmeyen halı, çarşaf; balkonda telaffuz edemeyeceğim pislikler, bağırış çağırış; gecenin bir vakti aile kavgaları ( kapıya polis gelecek kadar ), sabahın köründe banyoda şarkılar… Sade ben değil, alt kat komşum, üst komşum ve şaşkınlıklar içinde diğer sakinler. Kısaca, Allah’a sığının ve dua edin. Zira en sonunda ben hiçbir şey yapmadım ve görmezden gelmeye çalışıp sabrettim. Penceremi kapattım, çamaşırımı balkona sermedim, perdemi çektim, masamı kaldırdım balkondan, balkonum yok gibi yaşadım. İmtihanım bir senenin sonunda nihayetlendi ve taşınıp gittiler. Çok başarılı olduğum söylenemez zor olanı halletmek adına ama kesinlikle söyleyebileceğim sürtüşmeyin ve hatta nasihatte bile bulunmayın. Sadece küçük ikramlarla hoş olun. İyi görüştüğü komşusu varsa ondan rica edebilirsiniz belki. Kaçabileceğiniz bir yer yok. İmtihan bu! Neticesi sabırla koruk üzüm olsun duam… Allah yardımcınız olsun…

Okudunuz mu?  Güçlü irade nasıl kazanılır

irem naz
Amin Allah dünyada da ahretdede hayırlı komşu versin cümlemize.


mumsema
"İyi komşuluk, sadece eziyet etmemek değil; İyi komşuluk, komşunun eziyetine karşı sabırlı olmandır.”

İslamin emirlerine göre, doğru bir şekilde komşularla geçinirsek, bu iyi geçinme sayesinde dostluklar doğacak, problem ve sıkıntılar giderilecek ve insanlar rahatlığa kavuşarak güçlü bir ruh kazanabileceklerdir.
Bazen de komşunun çilesi çekilmeli. Bu iyi bir komşuluğun şartıdır. "İyi komşuluk”, sadece komşulara bir eziyet ve zarar vermemek değildir. Bazen, komşudan bize gelen eziyetlere ve kötülüklere karşı sabretmek de bu iyi komşuluğun nişanesidir. Eğer ilişkilerimizin kesilmesini istemiyorsak, çok sabırlı olmalı ve tahammül göstermeliyiz. Yoksa kötü cevaba kötü karşılık vermek, çirkin davranışlara aynısıyla mukabelede bulunmak, hakir bir ruhun ve himmetten yoksun oluşun alametidir. Bu işi herkes yapabilir. Geçinme ve tahammül; irade, iman ve büyüklük isteyen bir haslettir.


Şema
yardımcı olan herkesten Allah razı olsun:)

Okudunuz mu?  Allah Neden Kur'an'da Ben Yerine Biz Diyor? Kuranda Allaha "O" denmesi neden?

Mumtehine
Ibni Omer ve Aysee r.a’dan rivayetle Resulullah sav buyuruyor ki;
" Cebrail bana komsuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komsuyu komsuya mirasci kilacak sandim ."

Hadisi serifteki;

"Neredeyse komsuyu komsuya mirasci kilacak sandim "
ifadesinin anlami, Cebrail bu konuda Allahu Teala’dan bir emir getirecek ve miras taksiminde tipki akraba gibi komsuya da hak taniyacak sanmasidir.Komsularimiz, ev halkimizdan sonra yuzlerini en çok gördüğümuz kimselerdir. Bu sebeple onlarin dindar ve iyi ahlakli kimseler olmasi arzu edilir. Fakat kendilerini secmek elimizde olmadigindan komsularimizin gayri muslim veya kotu ahlakli olmalari da mumkundur.Ancak bu yine onemli degildir,bizler hakkiyla komsulugumuzu yerine getirebilirsek insaAllah her sey guzellesecektir bi-iznillah..tipki Hasan basri ve komsusunun hikayesindeki gibi…:

Hasan Basri bir gun hastalanir ..Bunu duyan yahudi komsusu kendisini ziyarete gelir ve evdeki diski kokusundan oldukca rahatsiz olur yahudi ve dayanamayip,sorar Hasan Basri Hazretlerine..cevap tam konumuz uzeredir;
"Komsuluk hakkina riayet etmek için sana haber veremedim,bu koku senin tuvaletinden bizim eve sizmaktadir yillardir"der..
Bu saygi ve hosgoru karsisinda komsu yahudi utanir ve bu yuce ahlaka hayran kalir ve orada kelime-i sehadet getirerek musluman olur…!

Allahu Teala her emrine hakkiyla riayet eden kullarindan etsin cümlemizi insaAllah…Allahu Teala razı olsun cumlenizden..!


Şema
sağol mumtehine kardeş

Okudunuz mu?  Oyunda küfür ve küfüre gülmek

komşularla iyi geçinme duası, komşuyla iyi geçinme duası, komşuyla iyi geçinmek için dua

Bu kategoride yer alan Büyük olan Rabbimi tesbih ve tenzih ederim" mânâsına rükû'da söylenen tesbih... bu doğrumu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cahil komşularıma karşı nasıl davranayım Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.