Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:29
sizden95
Abone

Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak…

Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak…

Bismilleah
Selamun Aleyküm.

Mumsema’dan devamlı olarak istifade ediyordum, bu gün kayıt oldum. Ve bir sorum var.

Ben bir zaman, çok sevdiğim bir ağabeyime bir miktar para borç verdim. aradan iki yıl geçi hala vermedi. Verme ihtimalide düşükte olsa hala var. Yani böyle bir alacağım var. Diğer taraftan ise Google reklamlarından bir miktar para kazanmıştım ve bunu harcamıştım. Yeni öğrendim ki bu kazanç %100 caiz değilmiş ve helal olmadığını düşündüğüm kısmını sadaka olarak vermeliymişim. Çünkü google, caiz olmayan reklamda koyuyor, sakıncasız reklam da koyuyor. (Sorularlaislamiyet’te daha önceden sorulmuş sorulara verilen cevaplardan bu şekilde anlaşılıyor).

Okudunuz mu?  Şu tesettür normal sayılır mı? Etek, Gömlek, Şal

Şimdi ben bu helalliği şüpheli kazancımı, borcum yerine sayabilir miyim? Bu alacaklı olduğum kişiye, "kardeşim borcunun şu kadarını sadaka sayıyorum" diyebilir miyim? Yoksa illaki, helal kazancımdan, harcamış olduğum bu şüpheli parayı tasadduk mu etmeliyim?


Yorum: Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak…

vel Fecr
ikisi farklı meselelerdir.
öncelikle google reklamlarının detayını bilmemekle beraber, eğer kişi haram para kazanıyorsa bunu sadaka infak zekat gibi hayır meselelerde kullanamaz. çünkü paranın kendisi haramdır.
nureddin yıldız ocanın bir lafı var. sidik ile abdest alınırmı meselesi.

Okudunuz mu?  Vesvese , Şirk ile Aşk

borç meselesi ise ayrı bir meseledir.
aleyhisselam efendimiz borçlunun borcu kapanana kadar cenaze namazını kıldırmazdı.
eğer unuttuysa hatırlatınız.
durumu yoksa veremiyorsa tasadduk edebilirsiniz.
durumu varda vermiyorsa bunun hesabını mahşerde verecektir.
borçlunun borcunu ödeyemediği durumda ona parayı infak etmek çok övülmüş bir meseledir.

Okudunuz mu?  Adetli iken saç kestirilir mi?

tabi bu meseleler hayatında islam olan kişileri kapsar.


Yorum: Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak…

Bismilleah
Google reklamlarında interneti kullanan herkes bilir ki, caiz olmayan reklamlarda çıkabiliyor. Ve buradan kazandığım para’da şüpheli bir kazanç oluyor. Şimdi caiz olmadığını öğrendiğim ve şüpheli olarak kazandığım ve zamanında harcadığım şu an mevcut olmayan bu parayı temizlemek için şimdi ne yapmalıyım?

Okudunuz mu?  Namazdan sonra okunması gereken ve sünnet olan dua ve zikirlerin sıralaması nasıldır?

Yorum: Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak…

arifselim
Şüpheli olduğundan emin olduğun bir parayı elinden çıkarma imkanın varsa çıkarırsın ama bu imkan yoksa bunun yerine tövbe eder ve bir miktar sadaka verebilirsin.


Bismilleah
Evet, bende helalliği şüpheli olan ve zamanında harcayıp bitirdiğim bu parayı şimdi helal kazancım ile tasadduk ederek tevbe etmek istiyorum. Bu tasadduku borç verdiğim kimsenin vereceği paradan düşebilir miyim?

Okudunuz mu?  Birine dinsiz demek

Omer Faruk
< Evet, bende helalliği şüpheli olan ve zamanında harcayıp bitirdiğim bu parayı şimdi helal kazancım ile tasadduk ederek tevbe etmek istiyorum. Bu tasadduku borç verdiğim kimsenin vereceği paradan düşebilir miyim? >
Sana borçlu olan kişiye bağışlayarak bu şüpheli durumdan kendini kurtarabilirsin kardeşim. Buna aliveli, veliali diyebiliriz. Ama bunu illa sadaka diye belirtmene gerek yok. Çünkü toplumumuzda sadaka veriyorum demek insanları rencide ediyor. Daha nazik bir ifade kullanarak da maksadına ulaşabilirsin. Sizde kalsın, artık vermenize gerek yok gibi…

Okudunuz mu?  Müşterinin isteği üzerine kaşını almak günah mı?

Haram, helal dikkatiniz Allah’a kavuşuncaya kadar sürsün, inşAllah… Siz de bizlere dua ediniz…


vel Fecr
< Google reklamlarında interneti kullanan herkes bilir ki, caiz olmayan reklamlarda çıkabiliyor. Ve buradan kazandığım para’da şüpheli bir kazanç oluyor. Şimdi caiz olmadığını öğrendiğim ve şüpheli olarak kazandığım ve zamanında harcadığım şu an mevcut olmayan bu parayı temizlemek için şimdi ne yapmalıyım? >
haram olduğuna eminsen o parayı imha etmen en hayırlı olandır.

Okudunuz mu?  İmanım Zayıf Hissediyorum ?

Omer Faruk
< haram olduğuna eminsen o parayı imha etmen en hayırlı olandır. >
Güzel kardeşim, para imha edilir mi? Allahuekber!


vel Fecr
ribadan kazanılan paralar imha edilir elbet.


Omer Faruk
Güzel kardeşim, kaynak? Senin fikrin ise bu seni bağlar. Ancak ben soruyu kaynak için sormuştum. Hiçbir mezhepte böyle bir kural okumadım. Beni bilgilendirirsen sevinirim.
< ribadan kazanılan paralar imha edilir elbet. >


Kayıtsız Üye
Nefsinizi ve içinizden sizinle konuşan, akıl vermeye kalkan şeytanın sesini durdurabilirseniz bana şunu söyleyin. Kalbinizde, o dünyanın, Allah katında değersiz olan, para denen kağıt parçasına karşı bir sevgi var mıdır? Eğer sizde Allah gibi o paraya zerre değer vermiyorsanız, yarattığı her şeyi doyuran, esirgeyen, büyüten yaşatan ve öldüren sadece Allah’tır diye iman etmişseniz. O paranın size zarar vermesi mümkün değildir, çünkü o hem değersiz hemde çaresiz bir dünya parçasıdır. Ama içinizde ona karşı ufak bir sevgi varsa ona bazı anlamlar yüklüyorsunuzdur ki bu da iman nurunuzun azalmasına neden olur. Bunuda sadaka ve bol tövbe ile parlatma yolunu seçmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Umulur ki, Allah dan umudu kesmeyesiniz. Kulların tövbesi Allah katında değerlidir ve Allah af etmeyi çok sever ve çok merhametli olandır.

Bu kategoride yer alan Yaşama Sevincim Kalmadı... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şüpheli Parayı Sadaka Vereceğim, Ancak… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.