Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:12

Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi

Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam bazı bahçelerin ağaçları dışarı sarkıyor. Başkasına ait olduğu için izinsiz koparılması haram biliyorum. Yoldan giderken birisi sarkan ağaçtan meyve koparttı. Çocuklarına verdi. Bende izinsiz kopartmak haram deyince kopartan kadın göz hakkı var . Haram değil. Diye bana kızdı. Şimdi ben yanlış mı yaptım haram mı değil mi? Haram değilse

Haram olmayan bir şeye haram demekle günaha girdim mi? İkinci sorum 10 yaşlarında çocuklar yolda cüzi miktar para buluyorlar. Babalarına parayı bulduklarını söylüyor. Baba ise parayı harcayın demiş. Çocuklar bana sordular . Ben bulunan para etraftakilere sorulur. Sahibi yoksa belediye ya da camiye vermeliydiniz Haram olur dedim. Hocam bu konularda emin olduğum şeylerde dahi uyarmaktan korkmaya başladım. Acaba yanlış söylerim diye. Yanlışlarda uyarmasam da vicdanım el vermiyor. Örneğin çalıştığım ortamda yalan söyleniyor ben dayanamıyorum doğruyu savununca benimle atışıyorlar. Sussam . Ne yapacağımı bilmiyorum . Susarsam günaha girer miyim?

Okudunuz mu?  Saçı siyaha boyamak neden günah, öğrenebilir miyim

Yorum: Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi

seyit gazi
insanları uyarmak bu ümmetin vasfıdır sizinde bunu yapabiliyor olmanız çok güzel ancak çeşitli vasıflarıda vardır. önce tavsiye edilenin doğru olup olmadığı iyi bilinmelidir sonra karşımızdaki insanın bunu yapıp yapmadığı bilinmelidir ki karşımızdaki insan ben o söylediğini yapmıyordum diyebilir ama yanlışlarımızın hatırlatılacağı o kadar husus var ki bunu bırakmayın. daha temellerine ve daha bildiklerinize yönelin. bu nankörlükle bu haramlarla bu iş olmaz gibi . tepeden değil, kibar ve anlayışlı genel iman ve genel ahlak duruşlarına kimse karşılık vermez. savunma mekanizması geliştirse bile kulağına çalınmış hatırlamış olur ve bir dahaki seferine uzak durabilir.

Okudunuz mu?  Cuma üç kere üst üste cuma namazına gitmeyenin nikahı düşer mi?

mesela ilk verdiğiniz örnekle ilgili çeşitli ölçüler vardır. keza ikinci verdiğiniz örneklede ilgili öyle… mesela bulunan mal kalkıpda kimsenin dönüp bakmayacağı cinsten değersiz fakat kullanılabilir bir şeyse farklıdır, değerli bir mal ise sorumluluğunu üstlenme açısından farklıdır, diğer türlü de farklıdır. muhafaza etme koşulları da vardır ve değerliyse peşine düşülür bir şeyse polise, o kadar değerli değil ise belli bir süre muhafaza edilip sadaka olarak verilmesi durumu vardır ve o sadakada o malı bulanın değil malın sahibinin adına yapılır ama o malı muhafaza edip şartlarını yerine getirine de emanete sahip çıkmanın karşılığı verilir. yani ayrıntısını bilmediğiniz konularda daha genel konuşabilirsiniz. buluntu mal derttir. iyilik yapacam derken mal sahibinin malını bulamamasına da sebeb olunabilir.

Okudunuz mu?  Siyah nokta sıkmak abdesti bozar mı?

daha temel daha bildiğiniz hususlara yönelebilir, ayrıntısını bilmediğiniz hususlarda da daha genel konuşabilirsiniz, insanları uyaran insanlara gerçekten muhtacız.

mesela bu konuyla kıyaslamıyorum benim bir akrabam var % 49 özür belgesi var aklı kıt ama beş vakit namazında otururuz bir konu olur koca koca adamlar hakim olmuşlar bilmem ne olmuşlar ahiretlerini nasıl yakıyorlar ben anlamıyorum diyor şu sözlere falan muhtacız. aklı başında açık seçik türlü masiyetlere bulaşılma durumları ile karşılaşıyoruz. karşımızdakide kendini öyle güzel anlatıyor ki, ya susuyoruz ya onaylıyoruz. nasıl bu harama düşersin diyemiyoruz.

Okudunuz mu?  Ölünün mezarından toprak almak ve mezardan çiçek koparmak günah mı?

Yorum: Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi

seyit gazi
zalim olsun mazlum olsun kardeşinize yardımında olun buyrulmuş… ya rasulAllah mazlumu anladıkta zalime nasıl yardımında bulunalım dediklerinde ise onunda o zulmüne mani olarak ona yardım edin buyurulmuş. yine israiloğullarının ilk bozulmaları emri bin maruf nehyi anil münkeri yerine getirmemeleri ile olmuş. aralarından birisi birini bir münkeri bir haramı işlerken görmüş ve onu bundan men etmiş, ikinci kere gördüğü zaman onu uyarmamış sonra oturup kalkmışlar ve oturup kalka kalka kalbleride birbirlerine karışmış.

Okudunuz mu?  Kan alışı ve satışı caiz mi?

Yorum: Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi

Kuldurdileyen
Haksızlık yapılmakta olduğu halde susmak tehlikelidir. Ama kardeşinin hatasını gördüğünde önce onu ört ve onu utandırma. Sonra doğruyu onu kırmadan anlatmanın yolunu bul. İnsanları kırmak ve onları isyana sürüklemek, bunu yapsam, seni kırsam, Rabbimin yüzüne nasıl bakabilirim? Yahut birini görsem ki gizlice veya aleni haksızlık yapıyor, insanlara zarar veriyor, orda sussam, hesap gününde Allah a nasıl bakabilirim? Sen hata mı görüyorsun, bir haksızlık mı buluyorsun? Hataya haksızlık gibi, haksızlığa hata gibi yanaşma. İnsanlara yardım etmenin yolunu buluyorsan, bil ki bu sadece Allah ın bir lüfudur sana. Rabbine hamd et sana iyilik yapma fırsatı sunmuştur. Sen insanları kırıyor, isyana sürüklüyorsan bil ki şeytanın senin üzerinde bir hilesi vardır. O halden Allah sığın, bu oyundan korunmanı dile. Herkese her zaman iylik yapamayabiliriz. Her şey sadece Allah ın bize nasip ettiği kadar. İnsanların senden duyacakları doğrularsa ancakkendi hak ettikleri kadar. Sen onları uyarmaktan öte de bir şey yapamazsın. Hakkı olmayan duyamaz, duysa anlayamaz bile. Bu ne dedi ki derler etraflarına. Bu sözü duyduğunda anla artık. Nasiplerimiz tercihlerimiz kadar, hak ettiklerimiz kadar. Bize söylenenler, bizim anladıklarımız da bu kadar. Yolunu Kuran la aydınlat, Hadislerle. Şu yazdıklarımı bırak hakiki ışık arıyor isen oraya bak. Yolumuzun ışığı orda.

Okudunuz mu?  Küçük çocukların kız erkek fark etmez dudaklarını öpmek uygun mu değil mi?

arifselim
Başkasına ait olan bir şeyde göz hakkı diye bir şey veya öyle bir hak yoktur. Dışarı sarksa bile başkasına ait olan bir ağaçtan bir şey yemek haramdır kul hakkıdır. Buluntu bir şey veya bir parayı da kullanmak caiz değildir. Bunlar önce ilan edilmelidir veya günümüzde emniyet veya yetkililere verilmelidir. Hakkında kesin bilgi sahibi olduğun şeyleri başkalarına söyleyebilirsin. Ama sıkmadan, bunaltmadan ve anlayacakları bir üslupla hareket etmeye gayret et.

Okudunuz mu?  Bilardo oynamak caiz mi?

Erkan bay
Herkese selamın aleyküm öncelikle ben 15 yasındayım ve tokatlıyım. Kocaelinde oturuyorum geçen günlerde memleketimize gitmiştik ve bahçemizde uğraşırken yandan bir erik ağacı görüp birkaç tane yemiştim sahibini tanıyorum ona söylemeden tekrar kocaeline geldik ve ben şuan çok pişmanlık çekiyorum ne yapmalıyım lütfen yardım edin

Okudunuz mu?  Çıplak ayakla namaz kılmak

Ensar
Yemiş olduğunuz meyvelerin sahibini tanımanız sizin için büyük bir fırsat, bilindiği üzre o meyvelerde sokağa sarkmış olsa dahi hakkımız asla yoktur. Eğer o kişiye ulaşma imkanı varsa biran önce arayın yada gidip helallik alın.


Fanta İçmek, yola sarkan meyveyi yemwk, dallari yola sarkan agacin meyvesini yemek gunahmi

Bu kategoride yer alan Kanser hastalığından ölen kişi şehit olur mu veya şehitlik sevabı alır mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bahçeden yola sarkan meyve yemek helal mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.