Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:18
missa01
Abone

Topluca Tövbe/istiğfar Etmek

Topluca Tövbe/istiğfar Etmek

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm.
1. Günahlarımıza topluca tövbe/istiğfar ettikten sonra, içinden bir tek günahı tekrar işlesek bütün günahların tövbesi mi bozulmuş olur yoksa sadece işlediğimiz günahın mı ?
2. Topluca tövbe edip de bazı günahlarda hâlâ bulunan bir kulun durumu nedir ? Yani bu durumda topluca tövbe etmemesi mi gerekir ?


Yorum: Topluca Tövbe/istiğfar Etmek

klav
Aleykümüsselam. Sanırım tövbenin ne olduğun u bilmiyorsun. Sorudan bu anlaşılıyor. Tövbe işlenen bir yasağa pişman olmaktır bu pişmanlık lafta değil gerçekten vazgeçmek pişman olmaktır. Sen hala bir günaha devam ediyorsan o günaha zaten tövbe etmemişsin. Tövben lafta kalmış nasuh tevbesi değil..

Okudunuz mu?  İntiharın günah olmadığı durumlar

Yorum: Topluca Tövbe/istiğfar Etmek

Omer Faruk
< Selâmün aleyküm.
1. Günahlarımıza topluca tövbe/istiğfar ettikten sonra, içinden bir tek günahı tekrar işlesek bütün günahların tövbesi mi bozulmuş olur yoksa sadece işlediğimiz günahın mı ?
2. Topluca tövbe edip de bazı günahlarda hâlâ bulunan bir kulun durumu nedir ? Yani bu durumda topluca tövbe etmemesi mi gerekir ? >

Aleykümselam Sevgili Kardeşim,

Okudunuz mu?  İbadet esasları nelerdir?

Günahsız insan olmadığı gibi tövbe ettikten sonra tekrar hata yapmayan insan da yoktur. Burada önemli olan; müslümanın günahlarına çok pişman olması ve yapmamak için gayret sarfetmesidir. Tekrar tekrar işlese de her defasında arayı uzatmadan samimiyetle tevbe etmelidir. Yaptığı hatalar kötü bir alışkanlıktan kaynaklanıyorsa bu alışkanlığını tedavi etmek için önlemler alması da tevbe etme demektir.

Münafık ile müslümanı ayıran en ince ayrıntı, Münafık günahlarını alışkanlık haline getirir ve pişmanlık hissini kaybeder, müslüman ise günahlarını alışkanlık haline getirmemek için çaba sarfeder ve her defasında çok pişmanlık duyar.

Okudunuz mu?  Guslü neler bozar ?

Selametle ve Allah’ın rahmetiyle kalın…


Yorum: Topluca Tövbe/istiğfar Etmek

Kayıtsız Üye
Ben de onu anlatmaya çalışıyorum. Sonuçta hatasız kul yok, herkes ister istemez günah işliyor küçük de olsa. Şimdi kişi topluca tövbe ederken günahlarına gerçekten pişman fakat içinden birini bozuyor. Günah dediğim de kalp kırmak vesaire. Hatta tövbe ederken o aklına gelmemiş bile. Onun için öğrenmek istedim.


seyit gazi
birisi birisinden özür dilerken, ne için ve niye özür dilediğinin farkında olmasını önemserim. özür tabi ki de kıymetlidir ancak ne için dilendiği bilinmeden dilenen özür, ne yaptığını bilmeyen birisinin duygusallığından kaynaklanır. tabi ki bu da kıymetlidir ancak bu kimse zaten özrünün farkında olmadığı için bunu işlemeye devam edecek, bu fiilin sebeblerini gözden geçirmeyecek ve buna karşı önlemler almayacaktır.

Okudunuz mu?  Sübhaneke hangi surede

ben Allah ın bağışlayıcılığının sebeblerinden birininde, Allah ın azameti olduğunu düşünürüm. kul Allah a bir zarar veremez, Allah avc nin planlarını aksatamaz ki. kul Allah avc nin bağışlayamayacağı, haşa Allah a dert olup Allah ın üzerini çizemeyeceği bir amel işleyemez.

ilk paragrafda yazdıklarım, bizim daha yerli yerinde tevbe etmemiz ve kötü amellerimizden kurtulabilmemiz içindi. Allah ın nazarında ise samimiyetten başkası para etmez. ben samimiyetle, salih(güzel) niyetle; kendi kendimizi oyaladığımız duygusallığın karıştırılmamasını kastettim.

Okudunuz mu?  Ölümden Korkuyorum

topluca tevbe de edilir, tabi biz unuttuklarımız ve farkında olmadıklarımız içinde Allahdan bağışlanma dileriz. zaten nelerden tevbe etmesi gerektiğini tek tek sayabilecek olan da herhalde yoktur ancak yine de tevbe ettiğimiz amellerin de tek tek ele alınmaları isabetli olabilecektir. bu da kendimizi kuruntulara sevketmemiz için değil sebeblerini ve sonuçlarını gözden geçirebilmemiz içindir. inan sadece işlerinin akıbetlerini(sonuçlarını) düşünerek Allah ın yardımıyla, günahlarının % 90 ından kurtulabilirsin. bunları da bir görev olarak görmez zaten uzun vadede ne sana ne de kimseye bir hayır gelmeyeceğini idrak ettiğin için bu fiillerin yanlışlığından dolayı menfaatin için terkedebilirsin.

Okudunuz mu?  Arapçada ''falan bin falan'' veya ''falan ebu falan'' ne demek

her halükarda da günahlar işlenmeye devam edecek. bir günahı sildirmenin en güzel yolu da hemen ardından hayırlı bir amel işlemektir. hatta yeterince uyanık olursan kötü amellerini de sevablara çevirebilirsin. bunun içinde Allah ı tanıman, dinini öğrenmen, Allah ın neleri ne zaman nasıl sevdiğini bilmen gerekir.

Okudunuz mu?  Kullanılmayan banyoda namaz kılınır mı

kalb kırmak ise kul hakkına girer. onlarla helalleşmen, verdiğin zararları ortadan kaldırman ve insanların onurlarını iade etmen gerekir. utanmak ve kınanmak ateşten hayırlıdır. bundan karşındaki insanların da payı, karşılıklı hatalar da olabilir. gereksiz kuruntulara ve vesveselere de kapılmamalısın. sana kalb kırdıran etkenler nelerse onlardan uzak durursan, kimsenin kalbini kırman için ortada bir sebeb kalmaz. yani sana aksilik yaptıranın da seni içinde bıraktığı aksi bir durum vardır. bunları gözden geçiren ve uzak duran en aksi insan bile şeker gibi olabilecekken; bunları gözden geçirmeyen ve kendini aksi durumların içinde bırakan ve bunların burnuna burnuna sokulan en şeker gibi bir insan bile aksileşebilecektir. ayrıca bundan kurtulmak içinde haddine hududuna riayet etmen, haklarına kanaat etmen gerekir.

Okudunuz mu?  Uyuşturucunun toplumsal zararları nelerdir

kul hakların içinde pişmanlık duyabilir, Allahdan bağışlanma dileyebilir, seni böyle durumlardan uzak tutması için dua edebilir, girdiğin kul haklarından helalleşmenin yolunu açmasını ve bunlardan kurtulmayı isteyebilirsin ancak aksi takdirlerde de bunu da vesvese veya kuruntu haline getirmemeli, verdiğin zararları ortadan kaldırmalı, insanların onurlarını iade etmeli ve sonucunu Allah a bırakmalısın. esas ne için yaratıldığımızı da unutmamalısın.

Okudunuz mu?  İlk Müslümanlar Kimlerdir Gördükleri İşkenceler Nelerdir ?

Kayıtsız Üye
Bu sorulara cevabımı tam olarak alamadığım için tekrar soruyorum. Ben gerçek bir tövbe yapmak istiyorum ama insan illa ki ufak da olsa yine bir günah işler ister istemez, kimse mükemmel olmadığı için. Ne yapmalıyım bilemedim ?


ACİLSERVİS
İnsan belki günah işlerim diye tövbeyi ertelemez. Gerçekten pişman olan tövbesini yapar.

Bu kategoride yer alan Zombilerden kuranda bahsediliyor mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Topluca Tövbe/istiğfar Etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.