Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
Hadisler
Yönetici

Alimlerin Fazileti hakkında hadisler

Alimlerin Fazileti hakkında hadisler

rana
ALİMLERİN FAZİLETİ

4072 – Ebu Ümame radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’a biri âbid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti.
"Alimin âbide üstünlüğü, benim, sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir" buyurdu."
Tirmizi, İlim 19, (2686).

4073 – Yine Tirmizi’nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "…Aleyhissalatu vesselam sonra buyurdular ki: "Allah Teâla Hazretleri, melekleri, semâvat ehli, deliğindeki karıncaya, denizindeki balıklara varıncaya kadar arz ehli, halka hayrı öğretene mağfiret duasında bulunur."
Hadis Tirmizi’nin aynı babındadır.

4074 – İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Tek bir fakih, şeytana bin âbidden daha yamandır."
Tirmizi, İlim 19, (2083).

4075 – Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: "Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!" buyurdular. "Biz bunu sormadık!" demeleri üzerine: "Öyleyse o, Halîlullah’ın oğlu, Nebiyyullah’ın oğlu Nebiyyullah’ın oğlu Yusuf’tur" buyurmuştu. Yine itirazla: "Hayır bunu da sormadık" dediler. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz?" dedi. "Evet (Ey Allah’ın Resûlü!) dediler. "Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam’da da en hayırlılarıdır!" cevabını verdi."
Buhari, Enbiya 8, 14, 19, Menakıb 1, 25, Tefsir, Yusaf 1; Müslim, Fezail 168, (2378).

4076 – Hz. Ali radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Dinde fakih (bilgili) olan kimse ne iyi kimsedir! Kendisine muhtaç olununca faydalı olur. Kendisine ihtiyaç olmayınca ilmini artırır."
Rezin tahric etmiştir.

4077 – Yine Hz. Ali radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim, benden sonra öldürülmüş olan bir sünnetimi ihya ederse beni seviyor demektir. Beni seven de benimle beraberdir."
Rezin tahric etmiştir.

4078 – Ebu’d-Derda radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın şöyle dediğini işittim: "Kim bir ilim öğrenmek için bir yola sülûk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar âlim için istiğfar ederler. Âlimin âbid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Âlimler peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir."
Ebu Davud, İlm 1, (3641); Tirmizi, İlm 19, (2683); İbnu Mace, Mukaddime 17, (223).

Okudunuz mu?  Hastaya Dua Etmek

Alimlerin fazileti ile ilgili hadisler

Hoca
Alimlerin fazileti ile ilgili hadisler

"Bir adam ulemaya istikbal (hürmet) ederse, Beni istikbal etmiş olur. Bir kimse ulemayı ziyaret ederse, Beni ziyaret etmiş olur. Bir kimse ulema meclisinde bulunursa, Benim meclisimde de bulunmuş olur. Benim meclisimde bulunan ise, sanki Rabbının meclisinde bulunmuş olur."
Ravi: Hz. Behz İbni Hakim (r.a.)

Okudunuz mu?  Vesvese ile ilgili hadis ve açıklaması

Ulema yeryüzünün kandilleri, Peygamberlerin halifeleri, Benim ve diğer Peygamberlerin vârisleridir.
Ravi: Hz. Ali (r.a.)

Ulema, Allah’ın kulları üzerinde Peygamberlerin eminleridir. Siz onlardan çekinin ve onlara taarruz etmeyin. Onlar hükümet erkanı ile ihtilat etmedikçe ve dünyaya karışmadıkça (Deyleminin lafzında şu ibare vardır): Sultanla ihtilat eder ve dünyaya karışırlarsa o vakit Peygamberlere hiyanet etmiş sayılırlar, o zaman bunlaran sakının.
Ravi: Hz. Hasan İbni Sufyan (r.a.)

Okudunuz mu?  Abdullah ibni Mesud'un(r.a.) Felak ve Nas sureleri hakkındaki görüşleri

Ulema, Peygamberlerin varisleridir. Gök ehli onları sever ve öldüklerinde denizdeki balıklar bile kıyamete kadar onlara istiğfar ederler.
Ravi: Hz. Bera (r.a.)

Ulema, Allah’ın halkı üzerinde eminleridir.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

Ulema kılavuz, muttekiler efendilerdir. Bunların meclisinde bulunmak, dinin kuvvetini ziyade eder.
Ravi: Hz Enes (r.a.)

Okudunuz mu?  Şam (Suriye) ile ilgili hadisler

Ulema üç kısımdır: Kendi ilmi sebebiyle halk ta hayat bulur, kendi de hayat bulur. Halkı berhudar eder, kendini mahveder. İlmi ile kendini kurtarır, halka ise faydası olmaz.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

İnsanlar üzerine bir zaman gelir ki onda ulema, köpekler öldürülür gibi öldürülür. Keşke o zaman ulema birlik olsaydı.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

Ulema ile hem meclis ol, semada tanılasın. Müslümanların büyüklerine hürmet et, Cennette Bana komşu olasın.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)

Okudunuz mu?  Peygamberimize göre Akıllı ve Aciz insanın özellikleri

Ulema ile hem meclis olun. Ve diz dize sıkışın. Zira Allah, ölü kalbleri hikmet nuru ile diriltir. Semanın yağmuru ile ölü toprağı diriltmesi gibi.
Ravi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)

Ümmetimden iki sınıf salih olursa, ümmette salih olur. Umera ve Ulema.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

Ulema ile oturmak ibadettir.
Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma)

RAMUZU’L – EHADİS


Yanıt: Alimlerin Fazileti hakkında hadisler

Ecrinim
İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Tek bir fakih, şeytana bin âbidden daha yamandır."
Tirmizi, İlim 19, (2083)

Ulema, Peygamberlerin varisleridir. Gök ehli onları sever ve öldüklerinde denizdeki balıklar bile kıyamete kadar onlara istiğfar ederler.
Ravi: Hz. Bera (r.a.)

Allah c.c. razı olsun,emeğinize sağlık


Yorum: Alimlerin Fazileti hakkında hadisler

imam
Alimlerle ilgili hadisler

Abdullah b. Amr b. As (r.a) şöyle demiştir:
«Veda haccında Rasulullah (s.a.s)’den işittim, buyurdu ki: «allah-u Teala ilmi kullarından çekmek (yani silmek) suretiyle değil, alimlerin ruhlarını almak suretiyle kaldıracaktır. Nihayet hiçbir alim kalmayınca halk kendilerine cahil kimseleri önder edinirler. Bunlara bazı konular sorulur. Onlar da ilimleri olmadığı halde fetva verirler de hem kendileri sapıklığa düşerler hemde halkı saptırırlar.»

Okudunuz mu?  Cömertlik (Sehavet) ve Cimrilik (Buhl) hakkında hadisler

(Buhari-Müslim)


HADİSTEN NE İSTİFADE EDERİZ

– Hadis, toplumların kitleler halinde dinden çıkmasına yada topluca büyük haram işlemesine sebebiyet veren çok önemli bir faktörü vurguluyor. Cahil alimler ve ilimsizce verilen fetvalar…. İslami toplum yapısında ye beşeri sosyal düzenlerde bilen kimseler (alimler) daima önder ve yönlendirici olarak kabul edilegelmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarakta bu liderlerin yapmış olduğu isabetli yada hatalı davranışlar aynen kendilerine uyanlara yansımış ye onlar da liderlerinin fikirlerini aynen benimsemişlerdir, işte, yüce İslam dini bu gerçeğe dikkat çekerek bizleri uyarıyor. Ve alim kisvesindeki cahillerden yada bunlara tabi olan zır cahillerden olmamızı kesinlikle yasaklıyor. Bu tip kimselerin örneklerini günümüzde her yerde görebiliriz. Her şeye gücü yeten Allah kıyametin bir alameti olan bu fitneden bizi korusun.

Okudunuz mu?  Ehl-i Beyt ile ilgili Hadis-i Şerifler

zekeriya
ilim ikidir biri helal haram bilqileri dünyada kitaplarda yazılı olan bilqiler bir başka ilim daha varki sadece Allahın bildiqi Allah’a yakın olanların kalplerinde bulunan Allah bilqisi hz ömer öldüqünde oqlu ilmin onda dokuzu babamla beraber mezara qitmişdir deyince yanında bulunanlar içimizde binlerce sahabe var demeleri üzerine hz ömerin oqlu sizin anladıqınız ilim kitaplardaki bilqiler babamın ilmi kalbinde bulunan Allahın büyüklüqünün delilleri Allahdan korkma ilmidir babam Allahı en iyi bilen Allahda en çok korkan biriydi demişdir Allahü teala hz isaya ya isa yerle qöqün arasını doduracak kadar ibadet yapsan benim düşmanlarıma kafirlere kızmadıkdan sonra benim dostlarım müminlere sevmedikden sonra hiçbir ibadetine deqer vermem demişdir hz musaya Allahü teala ya musa benim için hanqi ameli ibadeti yaptın deyince hz musa namaz kıldım oruc tutdum zikir yaptım dua yaptım demişdir allshü teala bu yaptıqın ibadetler senin içindir hiç benim dostlarıma dost benim düşmanlarıma düşman edindinmi kendine deyince hz musa Allahın ne istediqini öqrenmişdir bütün müminler Allahın dostu bütün kafirler Allahın düşmanıdır

Okudunuz mu?  Akıl Baliğ Olmayan Çocuk İmam Olabilir Mi?

ZEKERİYYE
Esselamü aleyküm verahmetullahi ve beraketühü vedaimen ebeden daimen anti kafir anti münafik anti fasik anti facir anti zalim anti tagut anti deccal anti şeytan türkiye denizli acipayam ilçesi yassihöyük köyü doğumli baba adi halil anne adi emine 11 10 1971 denizli bağbaşi mahallesi zümrüt evler mahallesi esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve beraketühü ve daimen ebeden osmani zinnureyn camiinde Allah’a ibadet eden Allahin kulu zekeriyya dünyada ve ahiretde Allahiin Allahiin noksan sifatlardan münezzeh kemal güçlerinin halde ve gelecekde dünya ve ahiret bizlerle olsun halde ve gelecekde dünya ve ahiret Allahin yedi kudretine emanet olalim inşaAllahü teala amin amin amin Allah’a Allahin meleklerinin bütün insanların bütün cinlerin Allahin yarattiği ve yaratacaği bütün mahlukatinin yapdiği yapacaği hamdlerden fazla Allah’a amd üstüne hamd olsun elhamdülillahi rabbil alemin velhamdülillahi rabbil alemin amin amin amin fil evveline vel ahirin adede ma alimAllahü teala ve zinete ma alimAllahü teala ve mila ma alimAllahü teala vehüve ale külli şeyin gadir esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve beraketühü ve daimen ebeden daimen dünya ve ahiret Allahin yedi kudretine emanet olalim inşaAllahü teala amin amin amin

Okudunuz mu?  Yanında Yemek Yenen, Oruçlu Kimsenin Değeri Ve Kıymeti

alimlerle ilgili hadisler, alimler hakkında hadisler, alimler hakkında hadis

Bu kategoride yer alan Ayakta işeme başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alimlerin Fazileti hakkında hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.