Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:46
Siyer
Yönetici

Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

Hoca
Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

Fahr-i Kâinât Efendimiz’in mûtad olan oturuş tarzı, diz üstü oturma şeklinde idi. (Müslim, Îmân, 1, 5; Buhârî, Îmân 37) Fakat bunun hariçinde de oturuş şekilleri vardı.
Bunlardan biri bağdaş kurarak oturmasıdır. Câbir bin Semure -radıyallâhu anhümâ- , Resûlullah Efendimiz’in , sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice yükselinceye kadar, bağdaş kurarak oturduğunu haber vermektedir. (Ebû Dâvûd, Edeb, 26)
Bağdaş kurarak oturmak, Peygamber Efendimiz’in hoşlandığı ve çokça yaptığı oturuş biçimlerinden biriydi. Çünkü bu oturuş, insanı rahat ettiren, avret mahallinin açılmasını engelleyen ve edep kâidelerine uygun düşen bir oturuş tarzıdır. Allâh Resûlü, sâdece mescidde değil, başka meclislerde de çoğu zaman böyle otururdu. Sahâbenin de Peygamberimiz’in bu oturuş tarzına uyduklarını ve onun gibi oturmayı tercih ettiklerini görmekteyiz.
Bir diğeri kurfusâ veya ihtibâ denilen oturuş şeklidir. İbn-i Ömer – radıyallâhu anhümâ-; Resûlullah – sallallâhu aleyhi ve sellem- ‘i Kâbe’nin avlusunda elleriyle dizlerini tutarak şöyle otururken gördüm. demiş ve uyluklarını karnına dayayıp kolları ile dizlerini tutarak, kaba etleri üzerine oturmuştur. (Buhârî, İsti’zân, 34)
Kayle bint-i Mahreme de ; (Müslüman olmak için geldiğimde) Resûlullah – sallallâhu aleyhi ve sellem- ‘i dizlerini karnına dayamış, dizlerini elleriyle tutup kaba etleri üzerine oturmuş vaziyette gördüm. Onu böyle huşû ve huzûr içinde mütevâzi bir vaziyette oturur görünce, korkudan irkildim. demektedir. (Ebû Dâvud, Edeb, 22) Bu tarz, Peygamber Efendimiz’in çokça yaptığı, hatta Kâdî İyâz’a göre bağdaş kurarak oturmaktan daha çok tercih ettiği bir oturuştur. Tesettürün tam sağlanması ve avret yerinin açılma ihtimali gibi bir durumun olmaması, bu oturuş şeklinin tercih sebebidir. Sahâbe-i kirâm da çoğu kere böyle otururlardı. Toplumumuzda bu oturuş biçiminin yaygın oluşu, her halde bu sünnetin uygulanışından kaynaklanmaktadır.
Yalnız Resûl-i Ekrem Efendimiz, Cuma günü imam hutbe okurken bu şekilde oturup hutbe dinlemeyi yasaklamıştır. (Ebu Dâvûd, Salât, 228) Çünkü bu oturuş biçimi uyuklamaya sebep olur ve kişiyi hutbeyi dinleme vecibesinden alıkoyar. En kötüsü de abdestin bozulmasına sebep olabilir.
Allâh Resûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem- çömelerek de oturmuştur. İhtifâz veya ik’a kelimeleri ile ifade edilen bu tarzı, daha çok bir şey yerken kullanmıştır. Enes bin Mâlik -radıyallâhü anh-:
Ben, Nebiyy-i Ekrem Efendimiz’i çömelerek oturmuş olduğu hâlde hurma yerken gördüm. demiştir. (Müslim, Eşribe, 148-149)
Fahr-i Kâinât Efendimiz’in müşâhede edilen bir diğer oturuş şekli de havuz veya kuyunun kenarına oturup ayaklarını aşağıya doğru sarkıtmasıdır. Ebû Mûsâ el-Eş’arî -radıyallâhu anh-‘ın anlattığı bir hâdisede Allâh Resûlü, bir kısım ashabıyla birlikte Erîs kuyusunun kenarına oturarak ayaklarını kuyu boşluğuna sarkıtmıştır. (Buhari, Ashâbu’n-Nebi, 5) usve-i hasene

Okudunuz mu?  Müslümanlar ilk hicretlerini nereye yaptılar?


Cevap: Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

rana
bu güzel bilgiler için Allah c.c. razı olsun


Yanıt: Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

Hesna
اللهم صل علي سيدنا مهمد و علي ال سيدنا مهمد

ALLAHumme salli ala seyyidina Muhammed(Selamun Aleykum.v)in ve ala ali seyyidina Muhammed(Selamun Aleykum.v)

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Kaç Yaşındayken Babası Vefat Etmiştir?

Yorum: Peygamber efendimizin oturuş şekilleri

Kayıtsız Üye
hem diyorsunuz dizleri kırarak oturmayı peygamberimiz yapardı ve bu şekilde oturmanın yaygın olmasının sebebi peygamberimiz oturduğundan dolayı. hem de diyorsunuz ki. cuma günü bu şekilde oturmayı yasaklamıştı.bu şekilde oturuşta avret yeri açılma ihtimali olduğundan ve abdest kaçmasından dolayı.peki normal de de oturulduğu zaman bunlar olmayacak mı.vel hasıl net bir şey anlaşılmadı anlattıklarınızdan.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin süt kardeşlerinin isimleri nelerdir?

Şem’a
< vel hasıl net bir şey anlaşılmadı anlattıklarınızdan. >
Kardeş sen konuyu anlamadın.
Tek mekruh oturuş şekli var o da makadı yere koyup dizleri yukarı dikleyerek oturmaktır. Diğer tüm şekiller caizdir


peygamber efendimizin oturuş şekilleri, peygamber efendimizin oturuşu, Peygambeimiz nasıl otururdu

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin (s.a.v) en sevdiği renk başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin oturuş şekilleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.