Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:49
Mezhepler
Yönetici

Ehlibeyt kimlerdir?

Ehlibeyt kimlerdir?

hamza76
Bismillahirrahmanirrahim

Soru-47: Benim bazı sorularım var. 1-Ehl-i Beyt kelimesinin Türkçe anlamı nedir? 2-Ben Ehl-i Beyt İmâmları kavramından hiç bir şey anlamıyorum; lütfen bana bu kavramı açıklayın. 3-İmâmlar kaç kişidirler? Her kes İmâm olabilir mi? Bana cevap yazın; teşekkürler..

Cevap-47: Muhterem kardeşim, sorularınızın cevabı kısaca şöyledir:
1-Ehl-i Beyt, Arapça "Ehl" ve "Beyt" kelimelerinden oluşan bileşik bir kelimedir. Râgıp İsfahanî Meşhur "Kur’ânî terimler" sözlüğü olan Mufredât kitabında "Ehl"in kişiyle soy, vb. yönlerden bir bağı olan şahıs anlamına geldiğini açıklamıştır. Ekreb’ul Mevârid adlı tanınmış lügat kitabında da "Ehl" kelimesinin kişinin akrabaları anlamına geldiği açıklanmıştır. "Beyt" kelimesinin ise asıl anlamı ev ve mesken olmakla birlikte şeref ve tazimi göstermek için kullanıldığı lügat bilginleri tarafından vurgulanmıştır. Bu bileşik kelimeden maksat Hz Muhammed’in (Allah’ın salatı ona ve temiz Ehl-i Beytine olsun) yakın akrabası olduğunda şüphe yoktur. Ancak burada üzerinde durulması gereken bir husus Kur’ân ve Hadis terminolojisinde Ehl-i Beyt kelimesinden maksadın kimler olduğudur.
Bu husus Kur’ân’da Ahzap suresi âyet 33te geçmiş ve Allah’ın Ehl-i Beyt kavramı altına girenlerden her türlü kusuru uzaklaştırıp kendilerini tertemiz kılmayı irade ettiği açıklanmıştır ve bir çok hadisde Peygamber (Allah’ın salatı ona ve temiz Ehl-i Beytine olsun), Ehl-i Beyt hakkında önemli tavsiyelerde bulunmuştur. Örneğin "Sekaleyn hadisi" diye meşhur olan sahih ve mütevâtir hadiste, kendisinden sonra iki değerli emanet bıraktığını, bu iki emanetin Kur’ân ve Ehl-i Beyt’i olduğunu açıklamış ve Müslümanların bu iki emanete birlikte sarıldığı müddetçe asla sapıklığa düşmeyeceğini bildirmiştir. Veya "Ehl-i Beyt’imden ayrı düşmeyin onlardan öne geçmeyin ve onlardan ayrılarak geride de kalmayın ve onlara bir şey öğretmeye kalkışmayın; çünkü onlar sizden daha bilgilidir" buyurduğu sabittir. Yukarıdaki âyet ve bu konudaki yüzlerce hadis dikkate alınırsa, Ehl-i Beyt’in kimler olduğu sorusunun, üzerinde önemle durulmaya şayan bir konu olduğu ortaya çıkar.
Ehl-i Beyt Mektebinin alimleri, Ehl-i Beyt’ten maksat Peygamber’in döneminde Hz. Muhammed’in kendisi, Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz Hüseyin olduğunda ve Peygamber’den sonra ise Hz. Hüseyn’in soyundan olan dokuz İmâm olduğunda hiçbir kuşkuya kapılmamışlardır. Bu hususta en büyük delil Hz. Peygamber’den nakledilen kesin hadislerdir. Örnek olarak bu hususu açıklayan yüzlerce sahih hadisten bir kaçını aşağıda zikrediyoruz:
Ehl-i Beyt Mektebinin Büyük muhaddislerinden olan Şeyh Saduk, Uyun-i Ahbar-ir Riza kitabında İmâm Cafer Sâdık’tan o da babalarından şöyle nakleder: "Hz. Ali’den Peygamber’in ‘Ben aranızda iki emanet bırakıyorum’ hadisinde geçen yakın akrabalarından maksat kimlerdir diye sorulunca Hz. Ali: ‘Ben, Hasan ve Hüseyin ve dokuz İmâmlardır ki onların dokuzuncusu Hz. Mehdi’dir. Bunlar Kur’ân’dan Kur’ân da bunlardan ayrılamaz..’ diye buyurmuştur." (Uyun-u Ahbar-ir Rıza, C.1, S.46)
Ehl-i Sünnet’in önde gelen muhaddislerinden olan Müslim, kendi Sahih’inde ve Tirmizi kendi süneninde naklederler ki "Gelin çağıralım…" diye başlayan (ve Resulullah’ın Necran Hıristiyanlarıyla lanetleşmesi olayını işleyen) "Mübahele âyeti" indiğinde Peygamber (s.a.a), Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin’i çağırarak şöyle dedi: "Allah’ım! İşte bunlar benim yakınlarımdır (Ehl-i Beytimdir.)" (Sahih-i Muslim, C.4, Hadis: 1871)
Yine Tirmizi kendi Sünen’inde rivâyet eder ki, (Tathir âyeti diye bilinen ve) "Allah siz Ehl-i Beyt’ten her türlü kusuru uzaklaştırmak ve sizleri tertemiz kılmak ister" buyuran âyet, Peygamber’in değerli hanımlarından olan Ümm-ü Seleme’nin evinde nazil oldu; bunun üzerine Peygamber (s.a.a) Fatıma, Hasan ve Hüseyin’i çağırdı. Hz. Ali de Peygamber’in kendi arkasında yer alacak şekilde onların üzerine bir örtü çekti ve şöyle dedi: "Allah’ım! Bunlar benim Ehl-i Beytim’dir; bunlardan her türlü kusuru uzaklaştır ve onları tertemiz kıl." Ümm-ü Seleme: "Ey Allah’ın Resulü, ben de onlarla bir arada olabilir miyim?" deyince, Peygamber: "Sen kendi yerinde kal; senin sonun iyidir" diye cevap verdi." Suyuti’nin nakline göre hadisin sonu şöyledir: Ümm-ü Seleme "Ben örtüyü kaldırarak onların yanına katılmak istedim ama Peygamber (s.a.a) örtüyü benim elimden çekti ve "Senin sonun iyidir" dedi.
Ehl-i Beyt’ten maksadın sadece Peygamber, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin olduğunu Ehl-i Sünnet’in de bir çok büyük şahsiyeti itiraf etmektedir. Ashaptan Aişe, Ümm-ü Seleme, Ebu Said-il Hudri, Enes b. Malik ve Vaile de bu görüşü teyit etmektedirler. Bizce temel kaynaklara müracaat eden insaf sahibi bir insan için, Ehl-i Beyt’ten maksadın Peygamber, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin olduğunda şüphesi kalmaz. Ama ne yazık ki bunun gibi kesin olan bir çok gerçek, tarihte sürekli bazıları tarafından hasır altı edilmeğe çalışılmıştır.
2-Ehl-i Beyt İmâmları, Hz Ali, Hz. Hasan, Hz Hüseyin, Hz İmâm Zeyn’ül Abidin, Hz. İmâm Muhammed Bâkır, Hz İmâm Cafer Sâdık, Hz. İmâm Musa Kazım, Hz. İmâm Muhammed Taki, Hz İmâm Ali Naki, Hz. İmâm Hasan Askeri ve Hz. İmâm Mehdi’dir. İlk üç İmâm’ın (Hz Ali, Hz. Hasan ve Hz Hüseyin’in) imâm ve Ehl-i Beyt’ten oldukları yukarıda bazılarına işaret ettiğimiz deliller ışığında sabittir. Diğer İmâmlar ise Hz. Hüseyn’in soyundan gelen -yukarıda isimleri anılan- dokuz İmâmdır. Bunların Ehl-i Beyt’ten oluşları ve İmâm oldukları, hem önceki İmâmların açık vasiyetleri ve hem de Peygamber’den gelen bir çok sahih hadisle sabittir.
3-Her kes İmâm olamaz; çünkü Ehl-i Beyt mektebine göre, imâmet makamı Allah tarafından verilen ilahi bir makamdır. Bu konu ise hem Kur’ân ve hadisler ışığında ve hem de akli kesin delillerle ispatlanmıştır. Allah hepimizi dininin gerçek öğretilerini bulmak ve onu yaşamak ve yaşatmak için samimice çaba gösteren kullarından eylesin. Amin!


Cevap: ehlibeyt kimlerdir

Hoca
< 3-Her kes İmâm olamaz; çünkü Ehl-i Beyt mektebine göre, imâmet makamı Allah tarafından verilen ilahi bir makamdır. Bu konu ise hem Kur’ân ve hadisler ışığında ve hem de akli kesin delillerle ispatlanmıştır. Allah hepimizi dininin gerçek öğretilerini bulmak ve onu yaşamak ve yaşatmak için samimice çaba gösteren kullarından eylesin. Amin! >
tamamen yanlış bilgiler!! ehli beyte saygımız sonsuzdur, onlara canımız fedadır ama onların dışındada imam olur. bu ehli sünnetin görüdür ki doğru olanda budur.

Okudunuz mu?  Ameli Mezhepler Arasındaki Farklar

kevser yayıncılığın hiçbir kitabını okumam tavsiyede etmem. kardeş bir daha reklam yaparsan banlanırsın. bu iki konundan reklam siliyorum.

Allah (cc), ehli sünnet inancından ayırmasın bizi


Yanıt: ehlibeyt kimlerdir

hamza76
selamun aleyküm doğru dediğin senin görüşünmü bunu açıklarmısın yoksa kuranın ve hz Muhammed s.a.v min görüşümü doğruyu söylüyorsan kurandan ayet getir ve peygamber efendimizden hadis sahih olanlardan kuranla hadis bir biriyle çakışmıycak birbirini tasdikliycek ama şia olarak hem kurandan hem hadisten biz getiririz işte gerçek söyleyen bunu yapar maide süresi 55 okuyun hadislerdede onun hz ali hakkında indiği aşikardır ahzap 33 ayetinde geçen ehlibeytte onlardır hadis kitaplarınızdada bunun hz ali ve onun ailesi hakkında indiği aşikardır kaldıki sizin görüşünüz şuki masum insanlar dururken peygamber efendimizin kendisinde ilim almış hayatı boyunca birbirleriyle ayrılmamış ve ben ilim şehriyim alide onun kapısı demiş ve gadir humda velayetini açıklamış ama sen ehlibeytten başkalarınında imam olacağını söylüyorsun delilini söyle havaya boş laf söyleme delil getir ayetle ve hadisle başka sözler beni ikna edemez şayet Allah rızası için diyorsak ona kul isek başkalarına kul olmaz isteyenler yalan sözler kullanır hak etmediği makamı layıkmış gibi gösterirler hakkı olanın hakkını gabs ederler bundan daha kötüsü bunun hak gabs ettiğini bilip hayla onları savunuan insanlar var vesselam

Okudunuz mu?  Bir kardeş kardeşini emzirebilir mi?

Soru: ehlibeyt kimlerdir

Hoca
< selamun aleyküm doğru dediğin senin görüşünmü bunu açıklarmısın yoksa kuranın ve hz Muhammed s.a.v min görüşümü doğruyu söylüyorsan kurandan ayet getir ve peygamber efendimizden hadis sahih olanlardan kuranla hadis bir biriyle çakışmıycak birbirini tasdikliycek ama şia olarak hem kurandan hem hadisten biz getiririz işte gerçek söyleyen bunu yapar maide süresi 55 okuyun hadislerdede onun hz ali hakkında indiği aşikardır ahzap 33 ayetinde geçen ehlibeytte onlardır hadis kitaplarınızdada bunun hz ali ve onun ailesi hakkında indiği aşikardır kaldıki sizin görüşünüz şuki masum insanlar dururken peygamber efendimizin kendisinde ilim almış hayatı boyunca birbirleriyle ayrılmamış ve ben ilim şehriyim alide onun kapısı demiş ve gadir humda velayetini açıklamış ama sen ehlibeytten başkalarınında imam olacağını söylüyorsun delilini söyle havaya boş laf söyleme delil getir ayetle ve hadisle başka sözler beni ikna edemez şayet Allah rızası için diyorsak ona kul isek başkalarına kul olmaz isteyenler yalan sözler kullanır hak etmediği makamı layıkmış gibi gösterirler hakkı olanın hakkını gabs ederler bundan daha kötüsü bunun hak gabs ettiğini bilip hayla onları savunuan insanlar var vesselam >
şia yı bu ifratlarından dolayı Allah için sevmiyorum

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebinde guslün farzları

doğruneyse
öncelikle doğruyu nasip etsin insanlara göstersin yaradan, ben hak yolun ehlibeytin olduğuna her zaman inanırım, gerçek müslümanlık ehlibeyt yoludur, bugün geçmişte ehlibeyti kabul etmeyen yazarlar bile artık ehlibeytin doğru yol olduğunu kabul etmek zorunda kaldılar, neden biliyormusun onu bunu banlayan sana söylüyorum nedenini; çünkü yaradan onların beyinlerine işledi doğruyu, elması yer altında veya başka bir yerde ömürler boyu saklayamazsın elmas elmaslığını elbet gösterecektir,yer yüzüne çıkacaktır önüne geçemezsin inkarla yalancılıkla, bir yere varamazsın,eğer burda yazılanlara tahammülün yoksa daha insan bile sayılamazsın eğer yüreğin yaradanla atıyorsa(ki sanmıyorum) o zaman tahammül eder gerçekleri araştırırsın, kibirinden arınırsın, sana tavsiyem yaradanın uygun gördüğü gibi önce kibirden kurtul, kalp güzel olursa dilden güzel sözler çıkar(hz.ali) unutma, gerçekleri öte alemde görücez, buna inancım tamdır çok şükür,

Okudunuz mu?  Fıkıh ilmi ile ilgili söylenmiş sözler

kevseri
Bazıları Ehlibeyt ile Ehli sapıüı bir gösterme derdinde. Kimse ehlibeyt kötü yolda demiyor sadece bazı ehlibeyt mektebi, ehlibeyt yolu gibi kavramları kullana sapıklar ehlibeyt e hıyanet ederek sözde bir ehlibeyt sevgisinden bahsediyor.


nekseun
< şia yı bu ifratlarından dolayı Allah için sevmiyorum >
Şahsıma yazıyorum bende ehlı sünnetı sevmıyorum Allah ıcın NEFISLERIYLE OLDUKLARI ICIN
Boyle yazsam hos olur mum arkadaşım
Din kardeşim hamza76 arkadaşımız ne güzel yazmıs ayet sunmus kurandan delıllı konusmus arkadaşımızın yazdıgına ınanmıyorsan arastıracaksın dınımızde bunu buyurur arastırmayı dogruyu bulmayı ılım bılım kadın erkege esıt ınmısdır sart ınmısdır cevrenden duyduklarınla olmaz dın konuları arastır ayaetlere bak hadislere bak kurandakı ayatlerle uyusuyormu ona bak ancak bu sekılde bu’la bılırsın doğru yolu şia ol yada yada ehl sünnet bu hepımız ıcın gecerlıdır ha ben demıyorum kı şiaların ıcınde sapık yok tabıkıde var denksız ınsanlar dını menfaatlarına kullananlar ehl sünnet te yokmu sanıyorsun 4 buyuk messep var dıyorsun meshep nezaman cıkmısdır mezhep hak olsaydı bunu peyganber efendımız (s.a.v) soylemezmıydı kuranda bana ayet goster buna dahıl ehl sünnet yoluna gecıcem oyle bırsey olsaydı bunu 4 buyuk halife soylemezmıydı uygulamazmıydı arkadaşım bunların kanıtlarıyla gel . Hamza arkadaşımız sana kural’dan delin sunmuş ayet belırtmıs Ahzap suresi ayet 33’te arastır kardesım
demekkı tek sapıklar şialardan cıkmıyor her dının her meshebınde sapık vardır onemlı olan sen kendın dogruyu bula bılmen. Ben her şianın sozu dogrudur demıyorum ama bu sadece benım ıcın gecerlı degıl sızle ıcınde gecerlı ALLAH bızlere özgur ırade ve dusunce vermısdır neden vermısdır nı ıcın vermısdır sadece hocalarmı ımamlarmı alımlermı dını arastıra bılır normal bır vatandas normal bır ınsan dını arastıramazmı ip ucu vereyım sana hadislerı kuranı kerımle ayetlerle karsılastır celıskı yoksa hadisler dogrudur eyer celıskı varsa o hadıs doğru degıldır hadıs degısıme eklentıye ugramısdır .şia ıcındekı sapıklardan bır ornek vereyım muta nıkahı var şia’lıkdakı bazı sapıkler cıkarlarına kullanmıslar sadece şia’larda degıl bütün Müslümanlar ıcın gecerlıdır muta nıkahı ama saptırılmısdır nısa süresi 24 ayet okuya bılırsınız gercegı kendınız gorun muta nıkahında ilişki kesınlıkle haram klınmısdır bende şia ‘ım her alımden duydugumuza ınansak vay halımıza ALLAH ‘U teala kuranı kerımı nı’ıcın yer yuzune ındırmısdır okunması ve meyalının anlanşilması ıcın ındırılmısdır
ALLAH doğru yolu nasıp elesın tum dını kardeslerıme

Okudunuz mu?  Dört mezhebe göre teravih namazının hükmü nedir?

yskk
Mum kardeşim doğru söylemiş, şia’ dan başka imam olmazmış, öylemi ? Elmalılı Hamdi Yazır Meali:
Hem vekarınızla evlerinizde durun da evvelki cahiliyyet çıkışı gibi süslenib çıkmayın, namaz kılın, zekât verin, Allah ve Resulüne itaat edin, Allah sâde şunu istiyor: sizden kiri uzaklaştırsın da ey ehli beyt sizi tertemiz, pampâk etsin!
Kimsenin Ehli beyt ‘e karşı olduğunu sanmıyorum. Biz Hz. Ali ve onun çocuklarını canımızdan çok severiz ama sapık şia, ilk üç halifeyi sever mi onu söyleyin.


Kayıtsız Üye
Merhaba değerli kardeşim. Üç Halifeyi neden sia sevmiyor sormusunuz.ben sia degilim ama ehlibeyt zurriyetindenim.hakikat şuki 3 halife dinin deresinde önce bu hükmün ne olduğunu bilelim sonra hangi taraf doğru itikat dogrulugunun cevabı ortaya çıkar.Hakkin hükümlerine karşı gelen ne zaman hak sahibi hakkini kendinde hak görmüştür.neden sorarsan çünkü Halife taşıdığı mana mügalefettir.Mugalif kim olursa olsun hükümsüzdür.

Okudunuz mu?  Dört Mezhebe Göre Cinsel Organa Dokunmak Abdesti Bozar mı?

Kayıtsız Üye
Ehli beyt peygamberin soyundan gelenlerdir.


mum
Enes bin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor:

"Resûlullaha(asm) Ehl-i Beytin kimler olduğu soruldu. Resûlullah, ‘Her takva sahibi.’ buyurdu ve

‘Onun dostları, emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınanlardır.’ (Enfal, 8/34) âyetini okudu."
(Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir, No: 219)

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cünüpken Müslüman Olan Kafire Gusül Almak Farz mı?

ehlibeyt kimlerdir, ehlibeyt kimdir, ehli beyt kimlerdir

Bu kategoride yer alan Şia'da Ezan ve ikamede "Eşhedu enne aliyyen veliyullah" denmesinin hükmü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ehlibeyt kimlerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.