Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:38
Hikayeler
Yönetici

Az Sadaka (yaşanmış bir öykü)

Az Sadaka (yaşanmış bir öykü)

Gülehasret
Az Sadaka
Kayhan SERT

Yoğun bir iş gününün ardından minibüsteyim. Eve dönüyorum. Minibüs hınca hınç dolu. Dışarıda müthiş bir trafik var. Yayalar, araçlarla yarışıyor âdeta. Kalabalığın içinde eski komşumuz Hasan Amca’yı görüyorum. Herkesin sevdiği bu güzel insanı görünce bütün yorgunluğumu unutup bir an önce onun yanına gitmek geliyor içimden. Köprü çıkışı güç belâ kalabalığı yararak minibüsten kendimi dışarı atıyorum. Koşar adımlarla Hasan Amca’ya doğru ilerliyorum. Tam bu sırada kaldırıma oturmuş yaşlı bir kadın gözüme çarpıyor. Bu yaşlı kadının bir dilenci olduğunu anlıyorum. Yoldan gençlerden yardım etmelerini istiyor. Gençlerse kadının dediğine aldırış etmez bir havada. Kâh onu itip kakıyor, kâh söylediği sözlerle alay ediyorlar. Hatta birisi, kadının taklidini bile yapıyor. Gençlerin bu yakışıksız tavırlarına kızıyorum doğrusu.
Bu duygular içinde Hasan Amca’nın yanına varıyorum. Bir süre oradan buradan hoşbeş ediyoruz. Bu arada bana bir de öğüt vermekten geri kalmıyor: Evlat hep böyle güler yüzlü ol. Unutma gülümsemek, sadakadır… Biraz daha böyle sohbet ediyor, ayrılıyoruz.
Tam Hasan Amca’nın gülümsemek ve sadaka ile ilgili öğüdünü düşünürken yaşlı dilenci takılıyor aklıma. Dönüp bu dilencinin yanına geliyorum. Alaycı gençlerinse çoktan gitmiş olduklarını fark ediyorum.
Kadının yanına vardığımda, bir şey demesine meydan vermeden cebimden çıkardığım bir lirayı avucuna bırakıyorum. Sonra dönüp geldiğim yöne doğru koşturuyorum. Verdiğim bu bir liradan dolayı hiçbir şey kaybetmiyorum. Eksilen hiçbir yanım olmuyor. Az sadaka çok belâyı def eder sözü yankılanıyor kulaklarımda.
Tekrar bir minibüse mi bineyim, yoksa kalan yolu yayan mı gideyim diye düşünürken trafiğin tıkanmaya başladığını fark ediyorum. Yayan gitmek daha akıllıca geliyor. Ağır ağır yürümeye koyuluyorum.
Birkaç dakika geçiyor, geçmiyor ki müthiş bir gürültüyle sarsılıyor ortalık. Merakla sesin geldiği yöne bakıyorum. Bu gürültünün az aşağıda meydana gelen zincirleme trafik kazasından geldiğini öğreniyorum. Ortalık bir anda ana-baba gününe dönüyor… Bir süre sonra emniyet, olay yerini çember altına alıyor. Kalabalık hemen uzaklaştırılıyor oradan.
Ertesi gün televizyonlardan öğrendiğime göre; kontrolden çıkan bir tanker, hızını alamayıp, önüne çıkan araçları ezip geçiyor. Neden sonra bir direğe çarparak güç bela durabiliyor. Haberin devamında; ezilen araçlardan birinin de, benim indiğim minibüs olduğunu fark ediyorum. Ha! Bir de yaralılar arasında dilenci kadınla alay eden gençlerin de olduğunu görüyorum. Kolları, kanatları sargılarla dolu. Sunucu tankerdeki yakıtın ateş almamasına şükretmemiz gerektiğinden bahsediliyor.
Dilenciye verdiğim bir lira aklıma geliyor: Belki o sadaka yüzünden tanker patlamamış, kazanın etkisi, o an benim bulunduğum yere kadar gelmemiştir. diye geçiriyorum içimden. Kim bilir? Onu bilmem ama bildiğim bir şey var ki, o da eğer minibüsten inmeseydim; tankerin önüne kattığı minibüste ben de olacaktım.
Hasan Amca’nın sözlerini şimdi daha iyi anlıyorum. Evet, bir kez daha az sadaka çok belayı defediyor.

Okudunuz mu?  Gölge (dede ve torun hikayesi)


Cevap: Az Sadaka

Hoca
< az sadaka çok belayı defediyor. >
bu konuda hiçkimsenin şüphesi olmasın.


Yanıt: Az Sadaka (yaşanmış bir öykü)

mızrap
Allah razı olsun kardeşim.


Soru: Az Sadaka (yaşanmış bir öykü)

OGOG
"Sadaka ile mal eksilmez"


DZALBAY
Çok nefis bir paylaşım.Allah cc razı olsun.

Okudunuz mu?  Akıllı tavşan

meryemgül1
Malın bekçisi sadakadır. (Atasözü)
Bu güzel sunum için Allah c.c.razı olsun kardeş


talha bayram
gerçekten etkileyici elimizde olanın hepsini bize ait olmadığını Yaradan Rabbimin sadaka yada zekat yoluyla bunları paylaşmamız gerektiğini ve bu paylaşımla bela ve musubetlerin def edileceğini yazan bir kaç hadis var çok güzel kardeşim paylaşım Allah’a emanet ol

Okudunuz mu?  Güzellik bakan gözdedir

Berât1
Evet, bir kez daha az sadaka çok belayı defediyor.

evet doğrudur az sadaka belayı önlüyor
yalnız bir şey söylemek istiyorumki bu iyi niyetide suistimal eden dilenciler coğaldı
Allah c.c. bunları ayırt etmede yardımcımız olsun


KaLPNuRu
Allah razı olsun. Sadaka ile mal eksilmez, mal bereketlenir.
Her müminin müminine vazifesi. Elimizden geldiği kadar yardim da bulunalim.
Allah rizasi için verelim. Ahirette bunlar karsimiza cikicak ve mükafati kat kat ödenecek insAllah.

Okudunuz mu?  40 milyon sevap kazanmak ister misiniz?

ravza 2
ellerinize sağlık çok güzel bir yazı sağolasınız


islami17
Allah razı olsun Gülehasret kardeşim. Çok güzel bir paylaşımdı. Bende de buna benzer bir hikaye var. Allah nasip ederse yazacağım.
< "Az sadaka çok belâyı def eder” >
Gerçekten de öyle. Miktarı önemli değil yeterki gönülden verilsin.
Cenabı Hak tarafından küçücük bir sadaka bile önemlidir.
Selam ve duayla…

Okudunuz mu?  Kuranı yırtan kız ibretlik

HaFZıNGöZYaŞı
Allah(c.c) razı olsun.Böyle güzel bir konuyu paylaştığınız için.


FaNi BeŞeR
Allah (c.c) razı olsun. Gerçekten ibretlik bir paylaşım.


İslam ehli
ALLAH razı olsun gerçekten harikaydı teşekkürler


sadaka ile ilgili hikayeler, sadaka ile ilgili kıssalar, sadaka ile ilgili hikaye

Bu kategoride yer alan Sigara Hakkında Bir Hikaye: Bir Musibet Bin Nasihatten İyidir. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Az Sadaka (yaşanmış bir öykü) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.