Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli

Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli

google
şafii mezhebinde sabah namazında itidalden sonra kunut okumak ab’az olan sünnetlerdendir. yani namazın parçası hükmünde olan kuvvetli sünnetlerdendir.
okumayıp unutan, selam vermden önce sehiv secdesine gider.


Cevap: Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli

AZRA
Allah cc razı olsun emeğine sağlık çok güzel bir paylaşım


Yanıt: Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli

Amine
< Şafii mezhebinde kunut eb’ad (kuvvetli) sünnetlerdendir. Terkedildiğinde sehiv secdesi gerekir. Bu kunut sabah namazının farzının ikinci rekatinde rükudan kalktıktan sonra, ayakta okunur. >


Gerekli bir paylaşım sunmuşsunuz…Allah c.c razı olsun Sedanur.

Okudunuz mu?  Yatsı namazının farzından sonra ilk sünnet kılınır mı ?

Soru: Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli

ömer kardeş
Allah razı olsun kardeşim elinize sağlık


Hoca
Şafii mezhebinde okunan kunut duası ve anlamı:


Enes (r a) diyor ki: Resulullah (sav) dünyadan ayrılıncaya kadar sabah namazında kunuta devam ettiHasan bAli (ra) diyor ki, Resulullah (sav) şöyle dememi emretti:
" Allahummehdinî fîmen hedeyte ve âfinî fîmen âfeyte ve tevellenî fîmen tevelleyte ve bârik lî fîmâ a’teyte, vekınî şerre mâ kadayte, fe inneke takdî ve lâ yukdâ aleyke ve innehu lâ yezillu men vâleyte, ve la yeizzu men adeyte, tebârekte Rabbenâ ve teâleyte
[Muhtar olan görüşe göre kunutta belli bir dua yoktur hangi duayı yapsa olurAncak faziletli olan Peygamberimizin yaptığı duadır]
"Allah’ım hidayet ettiklerinin arasında bana da hidayet et, afiyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver, sahip çıktıklarının arasında bana da sahip çıkBana verdiklerine bereket verBeni her türlü şerden koruSen hükmedersin, kimse sana hükmedemezArka çıktığın hor olmazRabbimiz mübarek ve yücesinSana hamdolsun. Sana tevbe eder istiğfar erdeim.”
Seyidimiz Muhammed’e, Aline ve Ashabına salat ve selam olsun

Kaynak: Tirmizi bu hadisin hasen olduğunu söylemiştirHzAli’nin oğlu Muhammed bin Hanefiyye şöyle demiştir: Bu duayı babam sabah namazında kunutunda okurdu


find
İmam Şafii mezhebinde sabah namazında, 2. rekatın itidalinde kunut okumak sünnettir.

Okudunuz mu?  Bilerek abdestsiz namaz kılınırsa ne olur? Böyle bir kimse dinden çıkmış olur mu?

chidotuka
Allah razı olsun


VanLi
Allah razı olsun paylaşım güzel.


Hoca
Kunut dualarını okumanın hükmü konusunda:


1-Hanefi mezhebinde bunlardan birisini vitir namazında okumak vacibdir. Alkıhümme inna nesteînüke." duasına okumak güzeldir, bundan sonra da RasûlulHasan’a öğrettiği "Allahiimehdinîfimen hedeyt…" duasını da eklemek ef-• İdii’ Ama sabah namazında kunût okunmaz, çünkü Peygamberimiz sabah namazdaki kunûtu terk etmiştir, [90]sadece musibet anında okunabilir. [91]

Okudunuz mu?  İhlas suresi yanlış okunsa


2-Maliki mezhebine göre sabah namazında kunût okumak müstehabdır. İmam Malik’e göre "Altahümme inna nesteînüke,." duasını okumak müstehabdır. [92]


3-Şafiî mezhebine göre sabah namazında vitir okumak sünnet-i milekked.ed.ir, terki halinde namaz bozulmaz, ama sehiv secdesi gerekir. Vitir namazmdaki kunût da onlara göre sadece Ramazan ayının son yarısında okunur ve müstehabdır. Ayrıca kunût dualarını birleştirmek de müstehabdır. [93]

Okudunuz mu?  Namazda salli barik okumak farz mı?


4-Hanbeli mezhebinde İse Rasûlullah’ın Hz. Hasan’a öğrettiği "Allahiimehdinî fimen hedeyt…" duasını okumak müstehap, Hz. Ömer’den nakledilen "Allahümme inna nesteînüke." duası ile birleştirmek güzeldir. Vitir namazmdaki kunûtun sadece Ramazanın son yarısında okunması ile ilgili de İmam Ahmed’den bir rivayet bulunmaktadır. Ayrıca ondan sabah namazında kunûtun okunması ile ilgili iki ayrı görüş nakledilir. [94] Kunût duası ile ilgili müctehid imamların diğer görüşleri ve ihtilafları için bk. Müsned Trc. 699/1569 nolu rivayetin açıklaması.
§Kunût konusu Vitir Namazı bölümünde de zikredilecektir. [95]

[91] Kâsân , Bedâıu s-imam Muhammed, el-nucce, _
[92] SehnCm. el-Müdevvenetü’l-kübra, 1/102; ibn Rüsd,
[93] Nevevi, Mecmu, 111/492, Ezkar, 114, 116
[94] İbn Kudâme, Muğnu 1/785, 7S7-788
[95] İmam Ahmed b. Hanbel, El-Müsned, el-Fethu’r-Rabbani Tertibi, Ensar Yayıncılık: 6/66-67.

KUNUT DUALARI:
اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَ نَسْتَغْفِرُكَ وَ نَسْتَهْدِيكَ، وَ نُؤْمِنُ بِكَ وَ نَتُوبُ اِلَيْكَ،
وَ نَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنُثْنِى عَلَيْك اْلخَيْرَ كُلَّهُ نَشْكُرُكَ وَ لاَ نَكْفُرُكَ، وَ نَخْلَعُ وَ نَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ.

Okudunuz mu?  Kaza namazında 3. ve 4. rekatta zamm-ı sure okunur mu?

OKUNUŞU: "Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfiruke ve nestehdîk. Ve nü’minü bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyk. Ve nüsnî aleyke’l-hayra küllehû neşküruke ve lâ nekfüruk. Ve nahleu ve netrukü men yefcüruk.
ANLAMI: "Allahım, biz senden yardım dileriz, günahlarımızı örtmeni isteriz, bizi yoluna kabul etmeni umarız. Sana inanır, sana yönelir ve seni kendimize vekil ederiz. Yaptığın bütün hayırları yâd eder, sana teşekkür ederiz. Nankör olmayız. Sana karşı günah işleyenle ilişkimizi keser, onu terk ederiz.”
اَللَّهُمَّ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ لَكَ نُصَلِّى وَ نَسْجُدُ، وَ اِلَيْكَ نَسعْىَ وَ نَحْفِدُ،
نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَ نَخْشَى عَذَابَكَ، اِنَّ عَذَابَكَ بِاْلكُفَّارِ مُلْحِقٌ

Okudunuz mu?  Namaz kılarken kadınla erkek arasındaki mesafe ne kadar olmalıdır?

OKUNUŞU: Allâhümme iyyâke na’budu ve leke nusallî ve nescüd. Ve ileyke nes’â ve nahfid. Nercû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bi’l-küffâri mülhık.”
ANLAMI: "Allahım, yalnız sana kul olur, senin için namaz kılar, secde ederiz. Sana yönelir, emrine derhal uyarız. Rahmetini umar, azabından da korkarız. Çünkü senin azabın kâfirlerin peşini bırakmaz.”
Bu duaların yerine Peygamberimiz sallAllahu aleyhi ve sellemin Ali radıyAllahu anh’a öğrettiği şu duanın da okunması tavsiye edilir:
اللَّهُمَّ اهْدِنيِ فِيمَنْ هَدَيْتَ وَعَافِنيِ فِيمَنْ عَافَيْتَ وَتَوَلَّنِي فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ وَباَرِكْ ليِ فِيماَ أَعْطَيْتَ وَ قِنيِ شَرَّ ماَ قَضَيْتَ فَإِنَّكَ تَقْضِي وَلاَ يُقْضَي عَلَيْكَ وَإنَّهُ لاَ يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ تَبَارَكْتَ رَبَّناَ وَتَعَالَيْتَ

Okudunuz mu?  İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

OKUNUŞU: Allâhümme’hdinî fîmen hedeyt. Ve âfinî fîmen âfeyt. Ve tevellenî fîmen tevelleyt. Ve bârik lî fîmâ a’dayt. Ve qınî şerra mâ qadayt. Fe inneke taqdî ve lâ yuqdâ aleyk. Ve innehû lâ yezillu men vâleyt. Tebârakte rabbenâ ve teâleyt.
ANLAMI: "Ey Allahım! Hidayet verdiğin kimseler içerisinde bana da hidayet ver. Afiyet verdiğin kimseler içerisinde bana da afiyet ver. Sevdiğin kimseler içerisinde beni de sev. Bana verdiğin şeylerde bereket ver. Takdir ettiklerinin şerrinden beni koru. Senin velisi olduğun kimse alçalmaz. Sen kutlu ve yücesin ey Rabbimiz.” (Tirmizi, Salât, 341)

Okudunuz mu?  10 sure bilen vitir namazında ne okur?

Fetva Meclisi
Şafii mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra kunut duası okumak kuvvetli sünnetlerdendir. Şafii mezhebine mensup olan bir kimse Hanefi bir imama uyduğunda, rükûdan kalktıktan sonra vakit bulursa kunut duasını okur. Eğer okuyacağı kadar bir vakit bulamazsa kunutu terk eder ve namazın sonunda imamdan ayrı olarak sehiv secdesi yapar (Nevevî, el-Mecmû’, Dâru’l-Fikr, IV, 290).

Okudunuz mu?  Televizyon olan odada namaz kılınır mı?

şafilerde kunut duası, sabah namazında ayakta okunan dua, şafilerde sabah namazında konut

Bu kategoride yer alan Namazda kıyamda iken ayaklar arası açıklık ne kadar olmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebinde sabah namazında kunut okumanın hükmü ve şekli Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.