Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:34
sizden95
Abone

Domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir?

Domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir?

_Furkan_
Selamun aleyküm diş fırçaları tıraş fırçaları gibi eşyalarda domuz kılı var mı.bildiklerinizi yazabilirmisiniz.Bir de kafama takılan bir şey berbere gittiğimizde üzerimizdeki kılları temizlemek için bir fırça kullanılıyor ne yapmak lazım o fırçada söylenildiği gibi bir şey varsa üzerimize değince üzerimizdeki kıyafetler pis mi oluyor bir de şunu sorucam diğelim kıyafetimize domuz kılı deydi kıyafetimiz başka bir şeye değince o nesne pis sayılır mı kalbimden bu sadece ilk temas için geçerlidir diye geçiyor fetvası neyse doğrusu neyse o dur.İnş. hocalarımızdan cevaplarını bekliyorum.


Cevap: domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir?

naqshi
ve aleyküm selam. kardeşim işin kolayından ve ucuzundan plastikkullanmak duruken neden diş fırçalarında ve traş fırçalarında domuz kılı kullanılsınki? berberlerde kullanılan fırçalarıın nevini bilemem ama eğer domuz kılı varsa üstüne değince elbisen kirlenir ama ona temas eden diğer bir elbisene geçmez çünkü fırçada tam olarak bulaşıcı bir şey olmadığı için diğer elbiselerine bir şey geçmez. bu konu şafi mezhebindeki köpeğin hükmü gibidir vesselam

Okudunuz mu?  Öğle Namazı Kazası

Yanıt: domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir?

naqshi
DOMUZ KILI VE FIRÇALARIMIZ

Geçenlerde İstanbul da Nalburiye Fuarı vardı. Fırça üreticileri ile yapılan görüşmeler domuz kılı olayını bütün vahameti ile bir kere daha ortaya çıkarttı. Bu sebeple, domuz kılı ve fırçalar konusunu tekrar gündeme taşımak ihtiyacını duyduk.

Fırça deyip hemen geçmeyin, günlük hayatımızda çok yönlü yer alan bir eşya. Dişlerimiz için diş fırçası, elbisemiz için elbise fırçası, ayakkabımız için ayakkabı fırçası, sakal tıraşımız için sakal fırçası, saç tıraşımız için berber fırçası, badana için badana fırçası, yağlı boyamız için boya fırçası, ev temizliği için temizlik fırçası, hamur işlerimizin yüzlerine yağ ve yumurta sürmek için yağlama fırçası, hanımlar için rimel fırçası, oje fırçası .

Okudunuz mu?  Gusülsüz Abdestsiz Namaz Kılmak

Ülkemizde firça üretimi için at kılı, keçi kılı, sansar kılı, plastik lifler ve maalesef çogunlukta ise domuz kılı kullanılmaktadir.

Fuara katılan ve Müsluman olduklarını ifade eden, bazı firça üretici firmaların yetkilileri ile yaptığımız görüsmeleri özetlersek:
– Diş firçalari çoğunlukla plastik elyaftan yapılıyormuş.
– Badana fırçaları çogunluk at kılından yapılıyormuş.
– Sakal tıraş fırçaları, elbise fırçaları, ayakkabı firçaları, berberlerin kullandığı fırçalar hem domuz kılından hem de baska hayvanın kılından yapılıyormuş
– Ama yağlı boya fırçalarının tamamı domuz kılından üretiliyormuş.

Bilhassa hamur işlerinde evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanılan yağlama fırçalarinda durum daha vahim. Çünki domuz kılı ekmeğimizin, pidemizin, lahmacunumuzun, pogaça, simit ve böreklerimizin üzerinde dolaşıyor! Bu maksat için, bu müslüman üreticiler(!) hem plastikten hem de domuz kılından yaglama firçalari imal ediyorlarmış. Bu malları müşterilerine satarken ikaz ediyorlarmış, ancak çoğu pideciler, lahmacuncular, fırıncılar plastik fırça yerine daha çok dayandığı(!) için domuz kılından yapılmış yağlama fırçalarını tercih ediyorlarmiş.

Okudunuz mu?  Tırnak ve gusül?

Yağlı boya fırçalarına gelince, firma yetkilileri, dünyada başka alternatifinin olmadığını iddia etseler de, bu iddiaya inanmak mümkün degil. Bize göre, bunun mutlaka helal bir alternatifi olmalı. Allah(cc) ın bizatihi necis olduğunu bildirdiği bir hayvanın kılına bizi mahkum etmesi mümkün olabilir mi? Asla!…Bunu aklımızdan geçirmemiz bile abes olur, bizi vabale sokar. 502 Gümrük tarife numarası Evcil veya yaban domuz kıllari vs faslından yurdumuza getirtilen domuz kıllarının miktarı her yıl 500-600 ton civarındadır ve yaklaşık 3-4 milyon ABD dolari ödenmektedir. Büyük çoğunluğunun ithal edildiği ülke ise Çin dir.

NE YAPACAGIZ?

Olayın vahameti ortada. Bu durumda Müsluman tüketici ne yapmalıdır?Herzaman ifade ettiğimiz gibi bu konuda da teklifimiz, önce sorgulamak, sonra güven vermeyen ürün , üretici ve satıcıları BOYKOT etmek. Sorgulamaya önce kendimizden ve evimizden başlamalıyız. Elbise fırçamızdan, ayakkabı fırçamıza, temizlik fırçamızdan tıraş fırçamıza, hamur yağlama fırçamızdan diş, rimel, oje ve diğer tuvalet fırçamıza kadar bütün şüphelendiğimiz fırçalarımızdan kurtulmalıyız. Bunun için, bu eşyalarımızdan birer kıl kopartalım ve kibritle ucundan yakalım.Yanan kısım, yanmayan kısmın tepesinde bir topak olusturur. Bu kısmı parmaklarımız arasında ufalamaya çalıştığımızda ufalanmıyorsa bu kıl plastiktir, ufalanıp dağılıyorsa bu kıl da hayvan kılı demektir.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken birinin aklına gelmesi ve ona sinirlenmek

Bu temizlikten sonra fırıncımızı, pidecimizi, lahmacuncumuzu, berberimizi, satıcılarımızı, üreticilerimizi sorgulamalıyız. Sorgulamalarımız sonucunda geçer not almayan ürün, üretici ve satıcıları BOYKOT etmeliyiz. İlgili Bakanlıklara mesajlar göndermeliyiz. Ürün etiketlerinde hangi hayvan kökenli ise o hayvanın isminin belirtilmesini talep etmeliyiz. Bu bizim insan olarak en temel, en doğal hakkımızdır. Kim olursa olsun, hiçbir kimse bizi bilgimizin dışında aldatmaya ve gerçekleri gizlemeye hakkı yoktur. Şunu unutmayalım ki Hak verilmez, ancak Hak alınır. Tüketici Haklarımıza sahip çıkalım ve Haklarımızı almaya çalışalım. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmediğimiz zaman da çevremizdeki bu olumsuzluklardan şikayet etmeye hakkımızın olmadığını da kabul edelim.

Okudunuz mu?  Hayattaki şanssızlığım kadersizliğim nedendir?

Soru: domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir?

uhutgunesi
ŞER`AN TEMİZ SAYILAN ŞEYLER

Bütün yeryüzü (madenler, sular, otlar, ağaç, çiçek ve meyveler v.s) bütün canlıların dış bedenleri -hafif veya galiz necâset sayılan pis bir şey`e bulaşmadıkça- temiz sayılırlar. Bu hükümden sadece domuz istisnadır. Onun, eti gibi dış bedeni de, yani, kıl ve derisi de pistir. Elbise veya el sürülürse, sürülen kısım pislenmiş olur. Yıkanıp temizlenmesi gerekir. Bâzı âlimler, domuzun sadece kılları için, bir zarurete mebni, badana yapmakta ve ayakkabı dikmekte kullanılmasına cevaz vermişlerdir. Yani domuz kılından yapılmış fırça ile sürülen badana ve domuz kılı iplikle dikilen ayakkabı, pis sayılmaz. Şâfiîler, domuz gibi köpeğin dışını da pis kabûl ederler.

Okudunuz mu?  Kadın erkek karışık havuz

Bit, pire, tahtakurusunun kanları da temizdir.

Su içinde yaşayıp, su içinde ölen balıklar ve diğer hayvanlar temizdirler. Bunların kanı da temizdir. Elbiseye bulaşsa da pis etmez.

Eti yenen hayvanların idrar ve tersleri hafif necâset sayılmakla birlikte, salyaları temizdir.

Boğazlanan hayvanların derileri; ciğer, yürek, dalak kanları temizdir. Damarlarda ve etlerde kalıp akmayan diğer kanları da temiz sayılır.

Domuz dışında boğazlanmadan ölen bütün hayvanların etleri murdar olmakla beraber, içine kan girmeyen uzuvları temizdir. Binaenaleyh bunların boynuzları, tırnak ve kemikleri, kırpılmış kıl ve tüyleri de dibağatlanmış derileri temiz sayılır.

Ekşimiş yemek, acımış yağ, kokup kurtlanmış et veya peynir, temizliğini kaybetmiş sayılmazlar. Ancak, sağlığa zararlı oldukları için, bunların yenmesi sıhhî yönden mahzurludur.

Okudunuz mu?  Göz zinasının dinen hükmü nedir ve normal zina gibi midir? Düşünmek / akıldan geçirmek eyleme dökülmedikçe sorumlumuyum

Ev kedilerinin idrarı, bulaştığı kap ve içindeki suyu pisler. Ancak bu idrar, giyilecek şeylere bulaşması halinde, elbise pis sayılmaz; temiz kabûl edilir. Kedinin salya ve artığının ise, temiz olduğunu daha önce belirtmiştik.

İğne ucu veya iğnenin pislik geçirilecek deliği kadar ufak olan sidik serpintileri de, beden veya elbisede pislik meydana getirmezler. Bu şekilde idrar bulaşmış elbise ile namaz kılınabilir. Ancak bu serpintilerin az miktardaki bir suyun içine damlaması halinde, o su pis olmuş olur.

Necaset dumanı, elbiseye değmekle elbiseyi pislemez.

Cadde ve sokakların sert veya gevşek olan çamurları, gübreli bile olsa temizdir. Buna binaen, bu çamurların elbiseye bulaşmasıyla elbise pislenmez.

Abdest veya gusülde kullanılmış su -ki bu sulara fıkıhta mâ-i müsta`mel (kullanılmış su) denir- temizdir. Bu su ile pislik temizlenir. Ancak tekrar abdest alınmaz ve gusül yapılamaz.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken bir sureyi yada duayı okurken vesvese yapıyorum yanlış okumuşum gibi geliyor

Bir kimse pis olan bir yatak veya yer üzerinde yatıp uyumakla üzeri pislenmiş olmaz.

Pis, fakat kuru bir yer üzerine serilmiş olan yaş bir çamaşır veya eşya, üzerinde pislik eseri görülmedikçe, pis sayılmaz.

Mehmet Dikmen


Kayıtsız Üye
abi çok teşekür ederim. ALLAH RAZI OLSUN. Birde yazdığın yazıların kaynağını yazabilirsen çok makbule geçer, arkadaşlara paylaşmayı düşünüyorum da .


Kayıtsız Üye
Kuran’da yasaklanan şey domuz etinin yenmesidir. – Üstelik zorunlu hallere yenebilir deniyor. Nahl ( 115 ) – Kılından kirleneceğini düşünenler Kuran’da yazılanları çarpıtmış olmuyorlar mı?


Şem’a
< Kılından kirleneceğini düşünenler Kuran’da yazılanları çarpıtmış olmuyorlar mı? >
Kuranı Çarpıtan Zamane Müfessirleridir 🙂
Domuz eti ve tüm organları haramdır.

Domuz Eti Yağı Derisi ve Kılları
Bu yasak yağ ve deri dahil olmak üzere domuzun bütün cüzlerini kapsar. Özellikle etin anılmasının sebebi ise ondan gözetilen en önemli maksadın et oluşudur. Şeriat, Yüce Allah’ın şu buyruğunda domuzun bütün cüzlerinden yararlanmayı yasaklamıştır: "Yahut domuz eti, çünkü o bir pisliktir." (En’âm, 6/145) Resulullah (s.a.)’ın da Müslim’in Sahîh’inde Büreyde b. el-Husayb el-Es-lemî’den rivayetine göre şöyle buyurduğu sabittir: "Her kim zar ile oynayacak olursa o elini domuz etine ve kanına bandırmış gibidir." Bu, sırf ona dokunmaktan bizi bir uzaklaşmadır. Dolayısıyla onun yenilmesi ve onunla beslenmek tehdidi daha ağır olur. Buharî ile Müslim’de Resulullah (s.a.)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Şüphe yok ki, Allah şarabın, ölünün, domuzun ve putların alınıp satılmasını haram kılmıştır." "Ey Allah’ın rasulü! Ölünün yağları hakkında ne dersin? Çünkü bu yağlarla gemiler yağlanır, deriler yağlanır ve insanlar bunu kandillerde aydınlanmak için kullanırlar", denilince, Hz. Peygamber: "Hayır, o da haramdır." diye buyurmuştur.
Bazıları zaruret dolayısıyla ayakkabı dikiminde domuz kılının kullanılmasını caiz görmüşlerdir. Zaruret ise mikdarınca takdir olunur. Günümüzde sanayinin ilerlemesi sebebiyle bu ihtiyaç kalmamıştır.

Okudunuz mu?  Okul nedeniyle Cuma namazına gidemiyorum ne yapmam lazım

domuz kılı nerelerde kullanılır, traş fırçası domuz kılı, domuz kılı

Bu kategoride yer alan Abdest alırken çoğu şeyi unutuyorum. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Domuz kılı kullanılan eşyalar hangileridir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.