Anasayfa
6 Temmuz 2023, 3:01
sizden5
Abone

Kehf ve Rakim

Kehf ve Rakim

אור
El kahf9. (Resûlüm)! Yoksa sen, bizim âyetlerimizden (sadece) Kehf ve Rakîm

sahiplerinin ibrete şâyan olduklarını mı sandın?

Ayette bahsedilen rakım sahipleri nedir?


Cevap: Kehf ve Rakim

imamhatipli42
Yoksa zannettin mi ki Ashab-ı Kehf ve Rakîm, -"Kehf", dağda mağara ve özellikle geniş olanıdır ki, küçüğüne "gâr" denilir. Türkçesi "in"dir. "Rakîm", bizim kitabe dediğimiz yazılı taş veya maden veya diğer şeylerden levha demektir.– Yani aşağıdaki şekliyle kıssaları anlatılacak olan Kehf ve Rakîm sahipleri garip mucizelerimizden midirler? Yani kuru topraklardan hayrete değer süsler çıkarıp insanları, onlara düşkün kılarak imtihan eden ve bu şekilde en güzel amelleri düşkünlük içinde ortaya koyan ve nihayet bütün o süsleri mahvettiği halde güzel iş yapanları güzel mükafat ile ebedileştirecek olan ilâhî kudretimizin hepsi çok orijinal ve güzel olan eserleri ve mucizeleri arasında Ashab-ı Kehf ve Rakîm tek hayret verici ve şaşılacak bir mucize mi oldular sandın? Hayır bunda şaşılacak bir şey yoktur. En güzel amelleri, en şaşmaya değer alâmetleri sonu toprak olan dünya zinetine, dünya hayatına aldanmayan, denenmiş kimseler içinden ortaya çıkarmak Allah’ın âdetidir. Allah ona benzemez daha neler yapmış ve yapacaktır. Bunun için başkaları hayret etseler de daha büyük mucizelere mazhar olan ve daha güzel ameller kendisinden istenen sen, o zanda bulunmayarak şunu hatırda tut.

Okudunuz mu?  Koltuk Altı Sürmek Namaza engel midir?

KURAN’I KERİM TEFSİRİ
(ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR)


Yanıt: Kehf ve Rakim

Gülehasret
Sen, yoksa Kehf ve Rakim Ehlini Bizim şaşılacak ayetlerimizden mi sandın? …(Kehf Suresi, 9-10)

Sen, yoksa Kehf ve Rakim Ehlini Bizim şaşılacak ayetlerimizden mi sandın? O gençler, mağaraya sığındıkları zaman, demişlerdi ki: "Rabbimiz, Katından bize bir rahmet ver ve işimizden bize doğruyu kolaylaştır (bizi başarılı kıl)." (Kehf Suresi, 9-10)

Okudunuz mu?  İşe girerken tanıdık vasıtasıyla girmek

Bu ayetlerde Kehf ve Rakim Ehli’nin olağanüstü durumlarına dikkat çekilmektedir. Kehf Ehli’nin yaşadıkları alışılmışın dışında, metafizik olaylardır. Hayatlarının her anı mucizevi gelişmelerle doludur. Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinde Ahir Zamanla bağlantısına dikkat çekilen Kehf Ehli’nin Kuran’da anlatılan bu durumu, Ahir Zamanda da insanların olağan dışı, metafizik olaylarla karşılaşabileceklerine bir işarettir.

Okudunuz mu?  Nasıl kendimi engellerim?

Kehf Suresi’nin 10. ayetinde gençlerin bir yere "sığındıkları" bildirilmektedir. Kıssanın sonraki ayetlerinden anlaşıldığına göre, Kehf Ehli’nin mağaraya sığınmalarının nedeni dönemin baskıcı sisteminin oluşturduğu ortamdır. Kendi fikirlerini rahatça söyleyemeyen, doğruları anlatamayan, din ahlakını gerektiği gibi yaşamaları ve anlatmaları engellenen Kehf Ehli, çözümü bu toplumdan uzaklaşmakta bulmuştur.

Okudunuz mu?  Oruçlu oruçlu rüya gördüm, şu aldığım gusül tekrar gerektirir mi?

Ancak bu durum, uzaklaşıp bekleme manasında değildir. Kehf Ehli mağaraya sığınmış, yaptıkları işleri Allah’ın kolaylaştırması, kendilerine rahmetinden yayması için dua etmişlerdir. Kısacası Kehf Ehli’nin mağaraya sığınmasının nedeni sadece beklemek değil, kendilerini bu süre içinde geliştirmek olmuştur.

Kehf Suresi’nin 10. ayetinde, Kehf Ehli’nin duasından bahsedilmekte ve önemli bir konuya daha dikkat çekilmektedir.

Okudunuz mu?  Boy abdestinde koltuk altı kokusu?

İman edenler her işi yapanın sadece Allah olduğunu hiç unutmamalıdırlar. İnsan her zaman ihtiyaç içindedir, Allah karşısında aciz ve muhtaçtır. Kendi aklı, kendi çabası ve gücü ile bir şey yapması mümkün değildir. Allah dilemediği zaman insanın değil bir işi sonuçlandırması, elini kaldırması, yürümesi, hatta nefes alması dahi mümkün olmaz. İnsanın her an Allah’ın yardımına, desteğine ve rahmetine ihtiyacı vardır. Kuran’da da insanın bu acizliğine ve her işi yapanın Allah olduğuna dair pek çok ayet bulunmaktadır.

Okudunuz mu?  Hacet namazı kılarak mürşid istemek caiz midir?

Cevap: Kehf ve Rakim

Kayıtsız Üye
Tabi Allah’ın bir çok mucizesi vardır ama Kuranda ozellikle dikkat çekilmesi önemli bir konudur, Kehf birçok yerde açıklanmış peki Rakim nedir ?


Kayıtsız Üye
Mutaffifin 9 da denmişki bu Rakim her şeyin en ince detayına rakamlaştırılarak yazıldığı kitap

Okudunuz mu?  Namaz kılarken küçük veya büyük abdestin gelmesi sırasında ne yapmalıyız

ashabı rakim nedir, kehf ve rakim ehli, rakım ne demek

Bu kategoride yer alan Zayıflar Oruç tutabilirmi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kehf ve Rakim Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.