Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:18
Namaz
Abone

Şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim

Şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim

Kayıtsız Üye
Şükür kılam namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim Şükür namazının nasıl kılınması gerekmektedir ?


Cevap: şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim

İsrâ
Şükür secdesine kapanmak ve şükür namazı kılmak. Bu sünnettir.

Bir nimete kavuşan veya bir sıkıntıdan kurtulan Müslüman, Allah’a şükrünü ifa maksadıyla, "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için şükür namazı kılmaya” der, tekbir alır, ellerini bağlar ve iki rekât namaz kılar. Şükür maksadıyla secde de edebileceği gibi, her ikisini birden de yapabilir.
Şükür maksadıyla yapılan başka ibadetler de vardır: Meselâ fakire sadaka vermek veya bir ihtiyaç merkezine tasadduk etmek, bir miktar para bağışlamak, birisine sıra dışı iyilik yapmak, birisini sevindirmek, nafile oruç tutmak, fakiri doyurmak, adak niyetiyle kurban kesip fakire fukaraya dağıtmak gibi.

Okudunuz mu?  Hacet namazı gündüz kılınabilir mi?

Yanıt: şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim

EvF
Paylaşım için Allah razı olsun.


Soru: şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim

Hoca
Şükür Namazı

Allâh Teâlâ’nın ihsân etmiş olduğu sayısız nimetlere şükretmek bütün insanların yerine getirmesi gereken bir borçtur. Şükür, verilen nimeti artırdığı gibi, şükürsüzlük de onun zevâline ve hatta sâhibinin şiddetli bir azâba mâruz kalmasına sebeb olur. Peygamber Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve selem- sevindiğinde veya sevindirici bir haber aldığı zaman Allâh’a şükretmek için secdeye kapanır ve namaz kılardı. Nitekim İslam’ın azılı düşmanı Ebû Cehil’in başının kesildiği kendisine müjdelendiği zaman iki rek’at şükür namazı kılmıştı (İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 192) Enes bin Mâlik -radıyallâhu anh- de şöyle anlatmaktadır: "Nebiyy-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve selem-, bir ihtiyacının görüldüğü hususunda müjdelenmişti, bunun üzerine hemen secdeye kapandı." (İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 192)

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre gıyabi cenaze namazı var mıdır ?

meryemgül1
Paylaşım için Allah razı olsun hocam


reyna89
hangi dua veya sureler okunur mesela sabah veya öğle namazının 2 rekatlık sünneti gibi mi nasıl niyet edilir neler okunur?


Fetva Meclisi
< hangi dua veya sureler okunur mesela sabah veya öğle namazının 2 rekatlık sünneti gibi mi nasıl niyet edilir neler okunur? >
Şükür namazına ait özel süre yoktur aynen iki rekat namaz gibidir.
Niyeti "Niyet ettim iki rekat namaz kılmaya" diye niyet edilir.

Okudunuz mu?  Namazda son oturuşta rabbena duasından sonra birahmetike ya erhamer rahimin denmesi gerekmiyor mu?

reyna89
iyi de ne okumak gerekir kılan arkadaşlar siz ne okuyorsunuz


Fetva Meclisi
< iyi de ne okumak gerekir kılan arkadaşlar siz ne okuyorsunuz
>

Değerli Kardeşim. Bir nimete kavuşan veya bir sıkıntıdan kurtulan Müslüman, Allah’a şükrünü ifa maksadıyla, "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için şükür namazı kılmaya” der, tekbir alır, ellerini bağlar ve iki rekat namaz kılar. Şükür maksadıyla secde de edebileceği gibi, her ikisini birden de yapabilir.
Kendisine nimet gelen veya bir dertten kurtulan kimsenin, Allahü teala için şükür secdesi yapması müstehaptır. Şükür secdesi, tilavet secdesi gibidir. Şükür secdesi yapacak olan, niyet edip, secdeye gidince, önce Elhamdülillah der. Sonra secde tesbihini okur. Sonra Allahü ekber der ve ayağa kalkar. Şükür namazı iki rekattır, sabah namazının sünneti veya farzı gibi kılınır.

Şükür duası
Allahümme ma esbaha bir min nimetin ev bir ehadin min halkıke, fe minke vahdeke la şerike leke, felekel hamdü ve lekeşşükür" duasını, gündüz okuyan o günün, akşam okuyan o gecenin şükrünü ifa etmiş olur.) [Akşam okurken esbaha yerine emsâ denir.]
[Bu dua çok kıymetlidir, ezberleyip gündüz ve akşam okumayı ihmal etmemeli.]
Şükür maksadıyla yapılan başka ibadetler de vardır: Mesela fakire sadaka vermek veya bir ihtiyaç merkezine tasadduk etmek, bir miktar para bağışlamak, birisine sıra dışı iyilik yapmak, birisini sevindirmek, nafile oruç tutmak, fakiri doyurmak, adak niyetiyle kurban kesip fakire fukaraya dağıtmak gibi. Selametle Kalın……


Misafir
nasıl kılınıyor kaç rekat nasıl niyet ediyoruz???

Okudunuz mu?  Zuhri ahir namazı ilk olarak ne zaman ve kim tarafından kılındı?

imam
Şükür namazı, nafile bir namazdır. Bu namaz bir felaketten, bir belâ ve musibetten kurtulunca, Allah’a olan şükrümüzü ifade etmek için kılınabilir. Peygamberimiz (asv)’in de bazı zamanlar bu şekilde namaz kıldığı bildirilmektedir.

Peygamberimiz (asv) Allah’ın daveti üzerine Miraca yükseldi. Miracın ilk basamağı olan Kudüs’e, Mescid-i Aksâ’ya uğradı. Orada iki rekat şükür namazı kıldıktan sonra göklere yükseldi. Bedir Savaşı bütün dehşetiyle devam ediyordu. Yıllarca Peygamberimize ve Müslümanlara her türlü eziyeti ve işkenceyi yapan, İslam’ı yok etmek için her türlü yolu deneyen
Ebu Cehil’in öldürüldüğü haberini alır almaz, Peygamberimiz (asv) hemen iki rekât şükür namazı kıldı.

Okudunuz mu?  Namaz kılmak istıyorum ama bilmiyorum bana nasıl namaz kılınır okunacak dualar nelerdir?

Hendek Savaşı günlerinde Müslümanlar çok büyük sıkıntılar yaşadı. 10 bin kişilik bir ordu ile Mekke müşrikleri İslâm’ı Medine’den silmek için yola çıkmışlardı. Savaşın en ateşli günleri idi. Cenâb-ı Hak bir fırtına çıkararak düşmanı büyük bir bozguna uğrattı ve müşrikler Medine’yi terk etmek zorunda kaldılar. Peygamberimiz (asv) bu haberi alır almaz hemen iki rekat şükür namazı kıldı. (İbni Kesir, el-Bidaye 4/130-132)

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde Ramazan Bayram namazı nasıl kılınır?

Şükür namazı istendiği zaman kılınabilir. Bunun belli bir zamanı yoktur. İki rekat ve daha fazla da kılınabilir. Fakat kılma mecburiyeti yoktur. Çünkü nafile bir ibadettir.


Kayıtsız Üye
Ben gece tehcüte kakdığımda rabime binlerce şükür ederim veşükür namazı kılarım Allah rızası için niyet etim şükür namazına

Okudunuz mu?  Duha namazı oturarak mı kılınır?

Kayıtsız Üye
Ben şükür namazı kılıcam 10 rekat ama hep iki rekat var


abdullahbiri
Çünkü namazlar ikişer ikişer kılınıyor. Yani 5 defa 2 rekat kılacaksın. Buda 10 rekat eder.


şükür namazı nasıl kılınır, şükür namazı, şükür namazına nasıl niyet edilir

Bu kategoride yer alan Namaz kılmayan insana ne olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şükür namazı nasıl kılınır detaylı bilgi verirseniz sevinirim Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.