Anasayfa
20 Haziran 2021, 19:21
aile
Yönetici

Güzel Huylu Bir Eş…

Güzel Huylu Bir Eş…

Dürri-Yektan.
Ailede hanımlara olduğu kadar erkeklere de çok büyük sorumluluklar düşüyor. İşi bir de mizahi yönden ele alarak, kadın iç işleri bakanı, erkek de dış işleri bakanı diyen büyüklerimiz iki tarafa da çok iş düştüğünü anlatmaya çalışmışlardır. Günümüzdeki yaşam şekli kadının evde oturup sadece erkeğin çalışmasıyla olmadığını gösterse de aileye dışardan baktığımızda yine hanımların evin iç işleriyle, erkeklerinde dış işleriyle uğraştığını görürüz. Tabii erkekler de ben dışarıda çalışıp evimin nafakasını kazanmak için uğraşıyorum diyerek ailesiyle ilgili bir takım meseleleri göz ardı etmemelidir. Peygamber efendimiz(sav) bir hadis-i şerifinde
Sizin en hayırlınız kadınına hayırlı davranandır ve ben kadınıma iyi davranırım diye buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Kuzen ilişkileri nasıl olmalı

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Marifetname de erkeklere şöyle seslenmektedir.

1-Erkek, eşine güzel huy ve iyi ahlak ile muamele etmelidir.
2- Erkek eve girince selam verip ailesinin hal ve hatırını sormalıdır.
3- Eşinin yalnız ve üzüntülü olduğunu görürse sevgi ve şefkatle hatırını sormalı, tatlı sözlerle teselli etmelidir.
4- Çocukların terbiyesinde eşine yardımcı olmalıdır. Çocuk eğitiminde eşine yardımcı olan erkeğe Allah da yardım eder.
5- Erkek ne yerse, eşine de onu yedirmelidir. Eğer erkek elinde varsa eşinin ve çoluk çocuğunun ev, giyecek ve yiyecek bakımından hiçbir eksiklerini bırakmamalıdır.
6-Ailesini hiç dövmemeli ve dünya işleri için katiyen sövmemelidir.
7-Erkek eşine dini kusurlardan dolayı bir günden fazla küskün kalmamalıdır.
8- Karısının kötü huylar gösterdiğini, huysuz hareketlerde bulunduğunu gören erkek önce kendi nefsinden şüphe etmeli, kusuru kendinde aramalıdır. Ben kendi kusurlarımı düzeltirsem, eşimde kendi huysuzluklarını bırakır ve düzeltir, inancıyla hareket etmelidir. Allah’ın velilerinden bir zat karısının huysuzluğuna sabredip soranlara, Korkarım ki kadının huysuzluğuna, eziyetine sabretmeyen erkek onun üstüne evlenmeye kalksa ikisi de belaya düşerler cevabını verirmiş.
9- Erkek, karısının öfkesi karşısında susmalıdır. Ta ki kadın pişmanlık duyup kocasından özür dileyinceye kadar.
10- Kadın, eşinin her hizmetini güler yüz ve severek yaparsa, buna karşı erkeğin de kendisine dua ve Allah’a hamd-u sena etmesi lazımdır. Çünkü kocasını üzmeyen ve onu her surette memnun eden kadın, değeri biçilmez bir nimettir. Onun için Allah’a (CC) ne kadar şükredilse azdır.
11- Erkek, eşine karşı öyle davranmalıdır ki kadın, kocam beni herkesten fazla beğeniyor ve seviyor desin.
12- Eşinin itaatsizlikleri dışındaki bazı kusur ve hatalarına göz yummalı, görmemezlikten gelmelidir.
13- Erkek, karısının sırlarını, kabahatlerini, kusurlarını herkesten saklamalıdır.
14- Erkek, karısına Kur’an’ı, farz olan şeyleri ve din adabını öğretmelidir.
15- Erkek, eşinin izni ve rızası olmadan çocuk yapmaktan çekinmelidir.
16- Erkek, karısının iznini almadan seyahate çıkmamalıdır.
17- Erkek, eşine üzüntülerini, kederlerini, düşmanlarını ve borçlarıyla alacaklarını söylemelidir.
18- Eşinin karşısında veya arkasında daima ona hayır dua etmeli, beddua etmemelidir. Çünkü eşi gece gündüz ona hizmet eden, her işinde onun yardımcısı, sevinç ve üzüntü arkadaşıdır.

Okudunuz mu?  Kadın Erkek İlişkileri Arasındaki Sınır Nedir?

Bu öğütlere ve Peygamber Efendimiz’in aile hayatına bakacak olursak erkeklere de çok iş düştüğünü görüyoruz. Yalnız evliliğin sorumluluk ve sabır olduğunu gören erkekler belki evlenmekten korkabilirler, ama çoluk çocuğunun geçimini sağlamak için zahmet çekenin kıyamet günü iyi amellerinin dağlar gibi yüce olduğunu bilseler hallerine ne kadar şükrederlerdi acaba?

Okudunuz mu?  Matematiksel düşünme

Allah yolunda cihat etmekten daha faziletli bir amel de karısı ve çocuklarını iyi bir şekilde koruyup gece uykudan uyanıp üstü açılmış olan çocuklarının üstünü örtmek, onlar için helal kazanç temin etmektir.
İyi bir eş; mutlu bir aile reisi, çevresine ve çocuklarına da iyi bir örnek olur. Huzuru evinde ve yuvasında arayan, işinden yorgun gelip akşam yemeğini ailesiyle sohbet ederek yiyen bir babayı mutlaka kendi çocukları da kendine örnek alacaktır. Çocuklar babalarını, hanımlar da eşlerini muhabbetle karşılamalıdır. Bu sevgi ve muhabbeti de onlara erkek, yani aile reisi verebilir.

Okudunuz mu?  Engelli Aileleri İçin Sabır İmtihanı

Görüldüğü gibi erkeklerin vazifeleri sadece evin dış işlerine bakmakla bitmiyor. Ailesinin geçimini temin etmekle beraber bir de onların her türlü manevi destekçisi ve yardımcısı olabilmek, saygı ve sevgilerini kazanmak hiç de kolay değildir. Tabii karşılığında eşinin ve çocuklarının muhabbetli davranışları, mutlulukları hangi eşi, hangi babayı mutlu etmez?

Okudunuz mu?  Karım ile cennette beraber olmak istiyorum ama sadece BİZ

Cevap: Güzel Huylu Bir Eş…

Hoca
iyi huylu eş, farzlarını yerine getiren, eşine helal konularda itaat eden, namusunu koruyandır.


eşin güzel ahlaklı olması için dua, kocanın iyi huylu olması için dua, eşinin iyi huylu olması için dua

Bu kategoride yer alan Tahyîr Hâdisesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Güzel Huylu Bir Eş… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.