Anasayfa
9 Ağustos 2022, 9:58
saglik
Yönetici

Hangi tarafa yatmalı?

Hangi tarafa yatmalı?

Şema
Hz. Resulullahın sünneti üzere yatmanın faydaları, bilimsel olarakta ispatlandı.Yatış şeklinizin sağlığınız üzerinde ne gibi faydalar sağlayıp, hangi riskleri oluşturabileceğinden haberdar mısınız?

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Okudunuz mu?  Miraçla ilgili bazı hadisler

Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir.

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar.

Okudunuz mu?  Mehmet Paksu Kimdir?

Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına neden olur… Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatımızın daha iyi olmasına imkân sağlar.

Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?

Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha da yorulur. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır.

Okudunuz mu?  Zilkade Ayı ve Önemi

Çünkü kalp atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olacaktır?

Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalp, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabilir. Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabilir. Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır. Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçekleştirmesi biraz daha zorlaşacaktır.

Okudunuz mu?  Abdurrahman El-Hazini Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonun:

"Yüzünü kıbleye dönerek,sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma" resulullahın yatış şekli olduğu bilinmekteydi ,yapılan bilimsel araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir.

Bu yatış seklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün olmaktadır.

Okudunuz mu?  Hicret ile ilgili ayetler

Cevap: Hangi tarafa yatmalı?

EHLİMAN
Genellikle sağ tarafa yatmak gerektiği söylenmektedir.Sağ tarafa yatıp kolları da başın üzerinde birleştirerek yatmak en doğru pozisyon olarak değerlendirilmektedir.


Sol tarafa yatmak günahmıdır?

Kayıtsız Üye
Sol tarafım kıble yönğne bakıyor. Şimdi ben sağ tarafıma mı yatayım yoksa sol tarafımamı? Birde sol tarafa yatmakta bir sakınca varmıdır? Günahmıdır?

Okudunuz mu?  Şeytanın Yemesi ve İçmesi

Yorum: Hangi tarafa yatmalı?

arifselim
Sağ tarafa doğru yatılması bir peygamber sünnetidir. Bu aynı zamanda sağlık açısından da hayırlıdır. Sol tarafa da dönebilirsin, asıl mekruh olan ise yüz üstü yatılmasıdır.


Semayadogru
Sağ tarafa yatılması daha uygun görünüyor. Kalp olduğu için sıkıntı olabilir öbür taraf.

Okudunuz mu?  Ömer Nasuhi Bilmen (hayatı ve eserleri)

duaeli
bende sağ tarafıma yatıyorum.


ilişkiden sonra sağ tarafa yatmak, ilişkiden sonra hangi tarafa yatarsan erkek olur, ilişkiden sonra sol tarafa yatmak

Bu kategoride yer alan Nasıl sigara bırakabilirim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hangi tarafa yatmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.