Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:19
aile
Yönetici

Ana-baba, gelin-kaynana

Ana-baba, gelin-kaynana

ßaran
Ana-baba, gelin-kaynana

Sual: Bir çocuklu evli bir erkeğim Hanımım kapalı ve namazını kılıyor. Fakat annem babam hanımımı istemiyorlar, hep ona hakaret ediyorlar. Ben de, hanıma annem babamla iyi geçin diyorum, annemi babamı üzgün görünce hanımıma kızıyor, vuruyorum Baktım bu iş böyle gitmeyecek nihayet hanımı götürüp çocuğumla birlikte ana babasının evine bıraktım Ne tavsiye edersiniz?
CEVAP
Kapalı ve namazını kılan bir hanım büyük nimettir Nimetin kıymetini bilmezseniz elinizden çıkar
Gelin kaynana meselesi yeni değildir. Bunun çözümü evler ayrı olmalıdır. Eğer gelin kaynana kavga ediyorlarsa hiç görüştürmemek daha uygun olur

Ana babanın isteği ile hanım dövülmez, hanım bırakılmaz Yaptığınız çok çirkin ve çok yanlış Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahü teâlânın sizlere emanetidir Onlara yumuşak olun, iyilik edin!) [Müslim]
(Haksız olarak hanımını dövenin, Kıyamette hasmı ben olurum Hanımını döven, Allah ve Resulüne asi olur)
[R.Nasıhin]
(Bir mümin, hanımına kızmasın! Kötü huyu varsa, iyi huyu da olur)
[Müslim]
(Kadın, zayıf yaratılışlıdır Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını görmemeye çalışın!)
[İbni Lal]
(Müslümanların iman yönünden en üstünü, ahlakı en güzel olanı, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranandır)
[Tirmizi]
(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır Sizin aranızda hanımına karşı en iyi, en hayırlı, en faydalı olan benim)
[Nesai]
(Hanımına güler yüzle bakan erkeğin defterine bir köle azat etmiş sevabı yazılır)
[R. Nasıhin]
(Hanımının ve çocuklarının haklarını ifa etmeyenin namazları, oruçları kabul olmaz)
[Mürşid-ün-nisa]

Okudunuz mu?  Kaynanalar ve Gelinleri...

Eve gelince hanımına selam verip hatırını sormalı, üzüntü ve sevincine ortak olmalıdır Çünkü, o başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışmış bulunan dostu, dert ortağı, kendini neşelendiricisi, çocuklarının yetiştiricisi ve çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir
Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:

(İyi kadınlar, Allah’a itaat eder ve kocalarının haklarını gözetir. Kocaları yokken, onların namuslarını ve mallarını, Allah’ın yardımı ile korurlar.) [Nisa 34]

Erkek, hep kendini kusurlu görmeli, (Ben iyi olsaydım, o böyle olmazdı) diye düşünmelidir. Hanımının iyiliğini, iffetini Allahü teâlânın büyük nimeti bilmelidir. Onun huysuzluklarına iyilikle muamele etmeli, iyiliği çoğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli ve Allahü teâlâya şükretmelidir. Çünkü, uygun bir kadın büyük bir nimettir. İyi davranmak, sadece hanımı üzmemek değildir. Onun verdiği sıkıntılara da katlanmak demektir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Hanımının kötü huylarına katlanan erkek, belalara sabreden Hazret-i Eyyüb gibi mükafatlara kavuşur.) [İ.Gazali]

İyi müslüman olmak için hanım ile iyi geçinmek şarttır. Kur’an-ı kerimde de mealen, (Onlarla iyi, güzel geçinin!) buyuruluyor. (Nisa 19)

Sual: Ana-babanın seksen hakkı ile ilgili yazıdan sonra, işlerimiz iyice karıştı Beyim, annesini yanımıza almak istiyor. Evimiz ayrı iken anlaşamıyorduk Şimdi yuvamız iyice bozulacaktır Münakaşamızdan liseye giden oğlumun sinirleri bozuldu, bunalıma girdi Beyimin ve annesinin sağlığı ve maddi durumu iyidir Kaldığı evde durabilir Gelip de huzurumuzu kaçırmaya hakkı var mıdır?
CEVAP
Beyinizin durumu iyi olduğuna göre, annesini kendi yanına alması gerekmez Defalarca yazdığımız gibi, gelin, kayınvalidesi ile aynı evde yaşamaya mecbur edilemez Mecbur edilince evde huzur kalmaz. Akıllı erkek, evinde huzursuzluk çıkarmaz Dine aykırı olmayan bir çare bulur

Okudunuz mu?  Mutlu Bir Aile Nasıl Olur ?

Sual: Toplumda gelin, kocasının ana-babasını ve diğer akrabalarını istemiyor Damadın yanında oğlan tarafından bir kişi, iki gün kalabilirse, kız tarafından aylarca kalıyor Bu adaletsizlik değil mi? Ceviz kabuğunu doldurmayan küçük bir şey, üzücü olaylara sebep oluyor Daima gelin tarafına haklı gözü ile bakılıyor Ortada damat kalıyor Bu durum, damadı bunalıma sokuyor. Gelin, haklı bir sebep yokken, kocasının ana-babasını veya diğer akrabalarını eve sokmuyor Gelseler bile, gelip gittikleri bir oluyor Gelin, (Ben onlara bakmaya mecbur değilim) diyor. Dini yönden gelin, kocasının akrabasını eve sokmayabilir mi? Onun hakkı, erkek tarafın hakkından üstün mü? Kocasının ana-babasından birisi ihtiyarlayınca veya bakıma ihtiyacı olunca, bunlara kim bakacaktır? Peygamberimiz, (Ana-babanız sizin yanınızda ihtiyarladığı zaman onlara iyi muamele edin) buyurmadı mı? Toplumun kanayan yaralarından biri olan bu olaya kim neşter vuracaktır?
CEVAP
Dinimizde, erkek, hanım tarafının akrabalarını, gelin de, kocasının akrabalarını, eve almaya mecbur değildir Fakat ben mecbur değilim diyerek eşinin akrabalarını, dolayısıyla eşini üzerse, o evde saadet olmaz Bu bakımdan hanımını seven, onunla iyi geçinmek isteyen erkek, hanımın mahrem akrabalarının eve gelmesine mani olmaz. Gülü seven dikenine katlanır Katlanması gerekir. Dostun dostlarını sevmek, düşmanlarına da düşman olmak gerekir

Okudunuz mu?  Evlilik ve Aile Terapisi

Erkek, hanımının mahrem akrabalarını evine sokmazsa, hanımının bunları görmelerine ve konuşmalarına mani olamaz Bunlardan salih olanlarına, haftada bir kere, gelip oturmaları için mani olmaması iyi olur
Hanımın salih olan akrabasını, misafir etmeli, onları iyi karşılamalıdır Hanımının ana-babasının ellerini öpmeli, onlara yiyecek, içecek ikram etmelidir. Onlarla güzel güzel sohbet etmeli, emr-i maruf ve nehy-i münkerde bulunmalıdır Uzak yerden gelmişlerse, istediğiniz kadar kalın demelidir Onların kalblerini kazanmaya, hayırlı dualarını almaya çalışmalıdır Kendisinin ve hanımının akrabasından fasık olanlar, hanımının dinini, ahlakını bozmak isteyenler varsa, onları evine almamalı ve onların evlerine gitmemelidir Onlarla görüşmemeli ve hanımını da görüştürmemelidir Fakat, onlara da ve hiç kimseye sert davranmamalı, münakaşa etmemeli, fitne çıkmasına sebep olmamalıdır. Din ve dünyalarına zarar gelecek şeylerden sakınmalıdır. Herkese karşı, güler yüzlü, tatlı dilli olmalıdır

Kadınların kalbleri ince ve nazik olduğundan, birbirine haset edenleri çoktur Bu bakımdan, bilhassa yeni evliler, uyanık olmalı, kadınların, hanımını çekiştirmesine aldanmamalı, böyle şeyler söylenmesine fırsat vermemeli, böyle sözlere kanıp hanımını incitmekten sakınmalıdır!

Okudunuz mu?  Makyaj ve Sınırları

Annesi ve kız kardeşleri için hanımının söylediklerine karşı da uyanık olmalı, anaya yapılan eziyete hiçbir suretle göz yummamalıdır! Anasına, kendisi, hanımı ve çocukları, muhakkak saygı göstermelidir Ana-babaya, kayınvalide ve kayınpedere hürmet, hizmet edilmesi birinci vazife olmalıdır! Büyüklerin rızasını, duasını almaya çalışmalı, hayır dualarını, büyük kazanç bilmelidir Bunlara riayet eden, dünyada da, ahirette de mutlu olur
Erkek, hep kendini kusurlu görmeli, (Ben iyi olsaydım, o böyle olmazdı) diye düşünmelidir Hanımının iyiliğini, iffetini Allahü teâlânın büyük nimeti bilmelidir Onun huysuzluklarına iyilikle muamele etmeli, iyiliği çoğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli ve Allahü teâlâya şükretmelidir Çünkü, uygun bir kadın büyük bir nimettir İyi davranmak, sadece hanımı üzmemek değil, onun verdiği sıkıntılara da katlanmaktır İyi müslüman olmak için hanımla iyi geçinmek şarttır Kur’an-ı kerimde de mealen, (Onlarla iyi, güzel geçinin) buyuruldu (Nisa 19)

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:

(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır) [Nesai]
(Kadınlarınızı üzmeyin! Onlar, Allahü teâlânın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak davranın, iyilik edin!)
[Müslim]
(Hanımına güler yüzle bakan, bir köle azat etmiş gibi sevap kazanır.)
[R.Nasıhin]

Aklı olan karı-koca, birbirini üzmez. Hayat arkadaşını üzmek, incitmek, ahmaklık alametidir. Zalim, huysuz kimsenin hayat arkadaşı devamlı üzülerek sinirleri bozulur. Sinir hastası olur. Sinirler bozulunca, çeşitli hastalıklar hasıl olur. Hayat arkadaşı hasta olan bir eş, mahvolmuş, saadeti sona ermiş demektir. Eşinin hizmetinden, yardımlarından mahrum kalmıştır. Ömrü, onun dertlerini dinlemekle, ona doktor aramakla, ona, alışmamış olduğu hizmetleri yapmakla geçer. Bütün bu felaketlere, bitmeyen sıkıntılara kendi huysuzluğu sebep olmuştur. Dizlerini dövse de, ne yazık ki, bu pişmanlığının faydası olmaz. O halde, hayat arkadaşına yapılacak huysuzluğun, işkencenin zararı kendine olur. Ona karşı, hep güler yüzlü, tatlı dilli olmaya çalışmalıdır! Bunu yapabilen, rahat ve huzur içinde yaşar, Rabbinin rızasını da kazanır!
Yukarıdaki yazımız üzerine, bazı erkekler, (Hep hanımların hakkından bahsediyorsun, biraz da erkeklerin hakkından bahset! Hanım kendi akrabalarını eve alır, bizimkileri almaz. Koca hakkı mühim diye yaz) dediler.

Okudunuz mu?  Hülle Nedir?

Ben, her zaman erkeği hükümet, kadını da muhalefet olarak kabul ederim. Erkeğin, (Hanım, kendi akrabasını eve alıyor da, benimkileri koymuyor) demesi, hükümetin, (Muhalefet bize iş yaptırmıyor) demesine benzer. Hükümet icra kuvvetidir. Muhalefete danışmadan, hatta onun engellemesine rağmen, istediğini yapabilir. Hanımına (Sen benim akrabalarımı kabul etmiyorsun, ben de senin akrabalarının gelmesine razı olmam) diyemeyen erkeğin, suçu hanımına yüklemesi, affedilmez bir hatadır. Sevgi, saygı karşılıklı olur. Kadın, mecbur olmadığı şeyleri bir ihsan olarak yaparsa, erkek de ona elinden gelen iyiliği, fedakârlığı elbette yapar.
Annem, on yılı yatalak olmak üzere yirmi yıl hasta yattı. Hanım, mecbur olmadığı halde, gece gündüz yatalak anneme baktı. Hanım, bakmasaydı elbette annemi sokağa atamazdım. (Hanımını anasından üstün tutana Allah lanet etsin) hadis-i şerifini biliyordum. Hanım bakmasaydı, anneme kendim bakar, hanım da, istirahat etmek üzere babasının evine giderdi. Hanım da bunu bildiği için istirahat etmeyi düşünmedi, hizmeti tercih etti. Çünkü hanım, şu hadis-i şerifleri biliyordu:

Okudunuz mu?  Anne Sevgisi. Allah, dünyadaki sevgilerin en yücesi olan evlat sevgisini anneye verdi

(Kadın için en büyük hak sahibi kocası, erkeğin de anasıdır.) [Hakim]

(Koca hakkına riayet, Allah yolunda cihad etmek gibi sevaptır.) [Bezzar]
(Kadın, kocasının hakkını ödemedikçe, Allahü teâlânın hakkını ödemiş olmaz.)
[İ.Mace]

(Kocasına nankörlük etmeyen ve namaz kılan kadın Cennete girer.) [Şir’a]

Evet hanımı üzmek doğru değildir. Fakat onun yerli yersiz her dediğini yapmak da doğru değildir. Şu hadis-i şerifleri bilmek gerekir:

(Hanıma kul olan helak olur.) [İ.Gazali]

(Hanıma itaat pişmanlıktır.) [Kudai] Kadınların kötü yola düşmemesi için erkek, gerekli tedbirleri almalıdır! Yani kadın, (Eğer ben hainlik edersem, kocam beni belki bırakır) düşüncesinde olmalıdır! İyi kadın, yaptığı iyiliği kocasının başına kakmaz. Yiyip içme ve giyinme gibi hususlarda kocasını üzmez, yapamayacağı şeyi ondan istemez. Kocasının şerefini korur, her işte onun rızasını kazanıp gönlünü hoş etmeye çalışır ve onu üzmez.Peygamber efendimiz kızının ağladığını görüp sordu:
– Ya Fatıma, niçin ağlıyorsun?
– Kasıtsız söylediğim bir sözden dolayı beyimi üzdüğüm için ağlıyorum.
– Kızım, bilmez misin, Allahü teâlânın rızası kocanın rızasına bağlıdır. Ne mutlu o kadına ki hep kocasının rızasını arar. Kadınlar için en üstün ibadet, kocasına itaattir. Kocasını razı eden kadın, istediği kapıdan Cennete girer. Kocasını üzen kadına, kocası razı oluncaya kadar, Allah lanet eder.) [R.Nasıhin]

Okudunuz mu?  Aileden gizli imam nikahı kabul olur mu?

Bunları bilen erkek ve kadın, birbirini niçin üzsün?

Bir arkadaş anlattı:
(Gelin, komşu kadınlarla rahat dedikodu yapabilmek için, bizim hanımı evine almak istemiyor. Oğluma Anneni niçin evinize almıyorsunuz? dedim. O da Hanım, annemi istemiyor, annem gelince, evimizin huzuru kaçıyor dedi. Gelinin annesi gelince, eve huzur geliyor, kocasının annesi gelince, huzur kaçıyor. Şimdi kabahat gelinde değil mi?) Bu arkadaşa, Kabahat, gelinde değil sizin çocukta dedim. Bütün okuyucularımıza söylüyorum. Hükümetin kusurunu muhalefete yüklemeyelim.


Cevap: Ana-baba, gelin-kaynana

m mahmut
kadınların kalbleri ince ve nazik olduğundan, birbirine haset edenleri çoktur Bu bakımdan, bilhassa yeni evliler, uyanık olmalı, kadınların, hanımını çekiştirmesine aldanmamalı, böyle şeyler söylenmesine fırsat vermemeli, böyle sözlere kanıp hanımını incitmekten sakınmalıdır!
Allah razı olsun bu sorunları bende yaşadım.inanın ki insanoglu çok hasetkar oluyor .çok akıllı olmak lazım.her söze inanıp saadetini bozmamalı.


Yanıt: Ana-baba, gelin-kaynana

Berât1
< Hanımının kötü huylarına katlanan erkek, belalara sabreden Hazret-i Eyyüb gibi mükafatlara kavuşur.) [İ.Gazali] >
gerçekten çok zor hele şu zamanda
Allah (c.c.) sadredenlerden eylesin

Okudunuz mu?  Bir annenin en önemli görevi Nedir?

Cevap: Ana-baba, gelin-kaynana

Kayıtsız Üye
bizde kayinvalidemle çok sorun yasiyoruz ayni binadayiz ve inanin evimizde yedigimiz ictigimize esimin bana ihtiyactan oturu aldigi kiyafet bile sorun oluyor anneme gidip 1 gece kalmamiz bile buyuk sorunlara yol aci yor kesinlikle evlendikten sonraailem olmadigini ve koce tarafina ait oldugumu soluyor inanin 2 sene biticek omrum bitmis gibi hissdiiyorum kendimize ev aldik yapimi bitince oturmayi dusnuyoruz ve bunun için de beni suclu goruyor ana baba hakkini one suruyor artik çok yorulduk ve esimle birbirmizi uzuyoruz cunku oda hiç bisey demiyor ve faturamiza kadar sorun yasiyorz ben onun için oglunun parasini haricyan bir kadindan abaska bisey degilim 11 aylik kizim var ama ondada hakkim olmadigini soluyor ben sadece dogurmusum kucucuk kizimdan bile medet umuyor bagir kizim annene sole oh canima degsin diyor yemin ediyorum kotu davranmiyorm eziyet etmiyorm çok zrolamadikca lafda sollemiyorum ama o bole yaptikca kendimi geri cekiyorum simdi ben evimiz bitince tasinsam çok buyuk gunaha grmis olurmuyom tasinmazsamda evliligimiz biticek cunku hastalik sahibi olmaya basladim ne olur bir yol gosterin


Kayıtsız Üye
Allahim bu ramazan ayinda o kadar caresizim ki bütün umidimi yitirdim 3 aydir babamlardayim ve bir oğlum bir kizim var. Daha çok küçükler kizim 15 aylik oğlum ise 3 yasina girecek ve eşimin beni ve cocuklarimi almasina babasi izin vermiyor kiziyor. Kesimde babam hakli ben seni gelip al.am cocuklarimi yolla dedi ben şuanda o kadar dipteyim ki ne yapacagimi bilemiyorum bir insan bu kadar zalim olabilir mi? Heleki kayinbabamla kaynanam

Okudunuz mu?  Kıskanmak sünnettir

ilimlikadın
Kaynanayla yaşamaktan farz,vap, sünnet ve mustehab değildir. Aile huzuru için ayrı oturulmalıdır. Annesinden ayrı oturamayan erkekler evlenmesin lütfen gencecik kızların hayatlarını mahvediyorlar.İslamdabir koca ancak zina ve hirsizlik eden karısına (kaba yerine üç kere vurmak suretiyle) vurabilir. Sonra mahkemeye verirse recm veya başka ceza uygulanır.Bunu kafasına göre yorumlayıp kaynana hizmetçilik etmeyen geline kocası ve kaynanası boks torbasına girişir gibi dayak atamaz. Kaynana kim oluyor da gelini dövüyor. Böyle şeyler İslam’da yoktur.Akıllı olan kadın kaynanası ile yaşamaz.Bu saygısızlık diyenler cahillikleriyle kalsın.Gelin kaynanayla yaşayıp sürekli didişince saygılı mı olmuş oluyo?Kendine göre bir düzen kurmak gelinin hakkıdır.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Ben 1 aylık evliyim. Kayınvalidemle evlerimiz yakın. Eşim hergün oraya gitmemi istiyor fakat kayınvalidemin nişanlı iken bana söylediği bazı sözler beni incitti ve ondan soğudum. Bu nedenden dolayı hergün oraya gitmek istemiyorum. Ama bir kaç günde birde mutlaka gidiyorum. Ayrıca kayınvalidem kendi anneme gitmemden de rahatsız oluyor. Haftada bir oraya git diyor kısıtlamalar koyuyor. Üzerimde psikolojik baskı hissediyorum. Sizce ne yapmalı yım kafam çok karışık. Bu durumda dinimizce doğru olan nedir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler. .😊

Okudunuz mu?  Çocukların Yatakları Kaç Yaşında Ayrılmalı?

Hoca
Kocanıza itaat edin ama gönlünü alarak haftada bir veya ikiye düşürmeye çalışın. Taa nişanlılıkta söylenen bir sözden dolayı kin tutmak doğru değil
Annenize de haftada bir gitmeniz yeterli şayet bakıma muhtaç değillerse


Kayıtsız Üye
Neden koca evine haftada iki kerede kendi baba evine sadece haftada bir kere yetiyor? Nasıl bir mantık bu?? Ciddi şu mantığı hiç anlayamıyorum. Ne munasebet!! Haftada bir anneme gidiyorsam haftada birde kayinvalideme giderim bu kadar net. Onların üstünlükleri nedir bı açıklar mısınız??

Ne kadar güzel yazmissiniz. Senelerce kadınlar sabret denip dayak yiyor, aldatıyor, ailesine gidilmesine izin verilmiyor, kayinvalideyle yaşanmaya zorlanıyor. Sabır bu değildir. Sabır problemi çözmek için uğraşmaktır. Sabredin deniliyorda bu kadın neler çekiyor hayatından neler gidiyor bu düşünülmüyor. Aldatan kocaya sabretmek nedir ya? Ya da gelinini döven kayinvalideyle sabretmek nedir. Bu cahilliktir. Bencilliktir. Merhametsizliktir.


islamda gelin kaynana, peygamber efendimizin gelin kaynana ile ilgili hadisleri, kaynana ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Çok evliliğin şartları nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ana-baba, gelin-kaynana Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.