Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÜCADELE SURESİ Hakkında Bilgi

MÜCADELE SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜCADELE SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, 1. ayetindeki bir fiilden almıştır. Surenin 1. ayetinde, bir kadının, kocasının zihar (cahiliyede bir boşama çeşidi) yaparak kendisini boşayan kocasının davranışlarının yanlış olduğu hususunda, peygamberimizle tartışmasından bahsedilmektedir. "Tartışma", "mücadele etme" anlamlarına gelen "tücâdilu" fiilinin mastarı olan "mücadele" kelimesi, bu surenin adı olmuştur. 22 ayetten oluşan Mücadele suresi, Medine’de inmiştir. 7. ayetinin Mekke’de indiğine dair bir rivayet vardır. Mushaftaki sıralamada 58., iniş sırasına göre 104. suredir.

Okudunuz mu?  NECM SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel konuları

Cahiliye döneminden kalma adetler,
Gizli kapaklı işler çevirmek,
Topluluğa katılma ve ayrılma adabı,
Dostluk ilkeleri.

Surenin temel mesajları

Allah her şeyi işitendir. Hiçbir konuşma ona gizli kalmaz.

Kadınlar dini veya farklı konularda bilgi sahibi olmak, hukuki meselelerde haklarını aramak gibi bir takım nedenlerle topluluğa katılabilirler, buna bir engel yoktur.

Okudunuz mu?  Yıldızlar ile ilgili ayetler

Kişi aklına yatmayan hususlarda gerçeği araştırmalı, tatminkar bir cevap alana kadar bu araştırmasını sürdürmelidir.

Mantıksal veya geleneğe dayalı olarak verilen hüküm veya kararların her zaman doğru olduğu söylenemez. Kişiler, geleneksel uygulamaların doğru veya yanlış olabileceği ihtimalinden hareketle, doğruyu araştırmalıdırlar.

Zihar yapmak, erkeğin karısını, "sen bana annemin sırtı gibisin" diyerek, yani hanımı annesine benzeterek boşamasıdır. Bu, cahiliye döneminde kullanılan çirkin bir boşama yöntemidir. Ayetlerin açık ifadelerine göre, bu tip boşamalar doğru ve geçerli değildir. Hatta, bu gibi zulme yol açan uygulamalarda, uygulamayı yapan erkek için, köle azad etmek, iki ay oruç tutmak, altmış fakiri doyurmak gibi cezalara söz konusudur.

Okudunuz mu?  ZÂRİYAT SURESİ Hakkında Bilgi

İnsanlar gizli konuşmalara, örtülü bir takım davranışlara meyillidirler. Gizli konuşmak, fısıldaşmak, birileri hakkında gizli kapaklı planlar yapmak dinimizce ahlaksızlık olarak görülmüştür. Hatta, gizli konuşmalar şeytandan bilinmiştir. Bu gibi gizli konuşmalar eğer hayırlı olmayacaksa, bunlardan şiddetle kaçınmak gerekmektedir.

İman edenler baş başa gizlice konuştukları zaman, günah, düşmanlık ve peygambere isyanı değil; iyilik ve takvayı konuşmalı ve huzuruna toplanacakları Allah’a karşı gelmekten sakınmalıdırlar.
Bir topluma girerken selam verilmesi gerekir. Selamlaşma Allah’ın emrettiği, şeklini Peygamberimizin belirlediği selamlaşmadır. Münafıklar ise Peygamberimizin yanına geldiklerinde farklı şekilde selam vermekteydiler. Topluluğa girerken veya bir kimseyle karşılaşıldığında, sünnete uygun selam vermek daha doğrudur.

Okudunuz mu?  Mescidleri imar edenler ile ilgili ayetler

Bir topluluğa girildiğinde topluluk adabına uygun davranılmalı, yeni gelenlere yer açılmalı, yeri ve zamanı geldiğinde kalkılmalıdır.

Gizli bir şey konuşma durumunda kalan bir kimse, konuşmadan önce sadaka vermelidir. Çünkü sadaka kötülükleri giderici ve affa sebeptir.

Allah’a inanmayan kötü yaradılışlı insanları dost edinmemek gerekir.

Okudunuz mu?  Nahl suresi 90. ayet: Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder

Mal ve evlat insana ahirette fayda vermez; fayda verecek olan iman ve salih ameldir.

Allah’a inanmayanlar şeytanın etkisi altındadırlar; onlar şeytanın yoldaşıdırlar.

Hasenat Programından alınmıştır.


Yorum: MÜCADELE SURESİ Hakkında Bilgi

Hoca
mücadele suresi ne anlatıyor kısaca özet

Sahih rivayete göre bu sure Medine’de inmiştir. Kelbi’den rivayet olunduğuna göre "…her hangi bir üç kişiden bir fısıltı sadır olmaya dursun o, bunların dördüncüsüdür…" kısmı hariç tamamı Medine’de nazil olmuştur, burası ise Mekke’de nazil olmuştur. Ata’dan gelen rivayete göre ise surenin ilk on ayeti Medine’de kalanı ise Mekke’de inmiştir.
Bu sure "Muhakkak Allah, kocası hakkında sana müracaat eden (mücadele eden) kadının sözünü işitti." ayeti ile başladığı için "Mücadile Suresi" ismini almıştır. Bu kadın Evs b. Samit’in hanımı Havle’dir.


mücadele suresi hakkında bilgi, mücadele suresi ne anlatıyor, mücadele suresi

Bu kategoride yer alan Nur Suresi 31. ayet (tefsir) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜCADELE SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.