Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:24
Namazlar
Yönetici

Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır?

Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır?

Fetva Meclisi
Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır?
namazda tilavet secdesi nasıl yapılır

Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vacibtir. Secde ayeti okuyan kişi namazda değilse, ister ayeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 27). Namaz kılan kişinin namazda secde ayeti okuması halinde, secde ayetinden sonra üç ayetten daha fazla okumayıp, rükû’a eğilecekse, tilâvet secdesine niyet ederek rükû’a gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilâvet secdesi yerine de geçer. Şayet üç ayetten daha fazla okuyacaksa, tilâvet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (Hey’et, el-Fetava’l-Hindiyye, I, 133). Tilavet secdesi bir namaz olmasa da; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir. Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu Ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa Sübhane Rabbiye’l-alâ dedikten sonra yine ‘Allah’u Ekber’ diyerek başını secdeden kaldırır. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt (et-Tahiyyatü) ve selam yoktur. Tilavet secdesini gerektiren ayetleri işiten kişi, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâku’l-Felâh, s. 203).


Cevap: Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır?

İZGEN
kuranı kerim okurken yada dinlerken secde ayetlerini duyan kişilerin tilavet secdesi yapmaları gerekir bu dinde vaciptir tilavet secdesini ister hemen isterse sonradan da yapılabilir

Okudunuz mu?  Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi?

tilavet secdesinin yapılışı, namazda tilavet secdesi, tilavet secdesi nasıl yapılır fetva meclisi

Bu kategoride yer alan Parfümlü kıyafetle namaz kılınır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.