Anasayfa
16 Eylül 2022, 19:59
Sizden
Yönetici

Bozulan Yeminler Ne Şekilde Telafi Edilir?

Bozulan Yeminler Ne Şekilde Telafi Edilir?

AlienOne
Merhaba arkadaşlar,
Ben,bir konuda,şuurlu olarak elimi Allah’a açıp 2 yemin ettim.Fakat nefsime uyup yeminimi bozdum.Yemin bozmanın kefareti 3 gün oruç diye biliyorum.Bunun dışında gereken bir şey var mı? Ve bu 3 gün oruç hakkında birkaç sorum var;
Bu 3 gün orucu istediğim zaman tutabilir miyim?
Bu 3 gün oruç,bozduğum bütün yeminlerin tümü için mi geçerli yoksa her bozduğum yemin için mi 3 gün oruç tutacağım?
Bir de bu orucun niyeti ne şekilde alınır?

Selam ve Dua ile…

Okudunuz mu?  Vücudumuzdaki bir beni aldırmak günah mı?

Cevap: Bozulan Yeminler Ne Şekilde Telafi Edilir?

mumsema
Bilerek yapılan yeminlerin bozulmasında, keffâret olarak on fakir sabah akşam doyurulur veya giydirilir.
Buna gücü yetmeyen ise, üç gün peşpeşe oruç tutar.
Her yemin için ayrı ayrı keffaret gerekir.
Kefaret dilenildiği zaman yerine getirilir ama en hayırlısı hiç vakit kaybetmeden hemen yerine getirilendir.

<
YEMİN Sözlükte "kuvvet, sağ taraf, sağ el, and içmek, kasem" gibi anlamlara gelen yemîn, dinî bir kavram olarak, bir kimsenin Allah’ın adını veya sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Yemîn, sözü kuvvetlendirmesi ve yalan yere yemînin büyük günah olması sebebiyle mahkemelerde başka bir delil bulunmadığında delil olarak kabul edilmiştir. (bk. Nükûl) Bunun dışında köle azât etme ve boşamaya bağlı olarak yapılan ve bazı fıkhî sonuçlar doğuran sözlere de yemîn denilmiştir.
Sözün kuvvetlendirilmesi için Allah’ın adı veya sıfatı anılarak yapılan yemin üç çeşittir: Yemîn-i lağv, yemîn-i gamûs ve yemîn-i mün’akide.
Yemîn-i lağv; bir şeyin öyle olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemîndir. Kişinin birini görmediği halde gördüğünü zannederek "vAllahi gördüm" demesi böyledir. Ayrıca sözünü kuvvetlendirme niyeti bulunmaksızın, yemîn kastı olmaksızın yemîn sözlerini söylemek de yemîn-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı keffaret gerekmez. Kur’ân-ı Kerîm’de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (Bakara, 2/225; Mâide, 5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken ikide bir yemîn edenlerin bu alışkanlıklarından vaz geçmek için çalışmaları gerekir.
Yemîn-i gamûs; geçmiş zamanda meydana gelmeyen bir işin olduğuna veya yapılan bir şeyin olmadığına bilerek yalan yere yemîn etmektir. Bu yemîn büyük günah olup, sahibini günaha daldırdığı için bu isim verilmiştir. Bilerek ve Allah’ın adını anarak yalan yere yapılan yemînin bağışlanması için keffaret yeterli olmadığından; keffâret vacip kılınmamıştır. Gamûs yemîni yapan kimsenin gerçekten pişman olarak ve bir daha böyle bir hataya düşmemek üzere Allah’tan af dilemesi gerekir. Yalan yere yaptığı yemîn sebebiyle başkasının hakkının zayi olmasına sebep oldu ise, bu zararı tazmîn edip onlardan helâllik istemelidir.
Yemîn-i mün’akide; mümkün olan ve geleceğe ait bir şeyi yapmak veya yapmamak üzere yapılan yemîndir. Bir kimsenin şu işi yapacağım veya "yapmayacağım" diye yemîn etmesi böyledir. Yemînin sahih olması için yemîn edenin akıllı, buluğ çağına erişmiş ve Müslüman olması gerekir. Ayrıca bu sözüyle yemîni kastetmiş olmalıdır. Bunun yanında yemînin Allah’ın isimlerinden biriyle veya O’nun sıfatlarıyla yapılmış olması gerekir. Allah ve sıfatları dışında başka şeylere yapılan yemîn, bu yemîn kapsamına girmez.
Bu yemîn ileride yapılacak bir işe Allah’ın şahit tutulması olduğundan, yerine getirilmelidir. Yerine getirilmemesi halinde yemîn bozulmuş olur; keffâret ödenmesi gerekir. Yemînin keffâreti ise, on fakiri doyurmak veya giydirmek ya da köle azât etmektir. Buna gücü yetmeyen kimse üç gün peşpeşe oruç tutar. Yüce Allah, "Allah sizi kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yemînlerinizden dolayı değil, fakat kalplerinizin kastettiği yemînlerden dolayı sorumlu tutar. Yemînin keffâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azât etmektir. Bulamayan üç gün oruç tutmalıdır; yemîninizin keffâreti budur. Yemîn ettiğinizde yemînlerinizi tutun. Şükredesiniz diye Allah size böylece âyetlerini açıklıyor." buyurmaktadır (Mâide, 5/89). Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya; haram ve günah olan bir şeyi yapmaya edilen yemînin yerine getirilmeyip keffâret verilmesi gerekir. Mendûb olan bir şeyi yapmamaya veya mekrûh olan bir şeyi yapmaya yemîn eden kimsenin yemînini bozup keffâret vermesi daha uygundur. Mubah konularda yapılan yemînlerde ise, yemînin bozulmaması gerekir. Şayet yemînini bozar ise keffâret vermesi gerekir. Yeminin bilerek veya unutarak ya da baskı altında bozulması arasında fark yoktur; keffâret verilmesi gerekir. (İ.P.) >


AlienOne
Peki bu orucun niyeti nasıl alınır?

Okudunuz mu?  Evlendikten sonra anne ve kardeşlere bakmak

Yukarı,yukarı!!!!!

Kefaret orucunun niyeti nasıl alınır ?


Soru: Bozulan Yeminler Ne Şekilde Telafi Edilir?

AlienOne
Allah aşkına,bu orucun niyeti nasıl alınır,kimse bir şey bilmiyor mu?


bafralıemre
< Allah aşkına,bu orucun niyeti nasıl alınır,kimse bir şey bilmiyor mu? >
tutturmışsun orucun niyeti nasıl olur diye eğer senin 10 fakiri sabah akşam doyuracak kadar paran varsa keffaretin kabul olmaz o kadar paran yoksa 10 fakiri altlı üstlü giydirmen gerekir ona da gücün yetmiyorsa ancak o bahsettiğin 3 gün orucu tutabilirsin niyete gelince içinden nasıl geliyorsan o şekilde niyet et

Okudunuz mu?  Eşi ölen kadın evinden ne zaman çıkar

VanLi
Niyet Ettim Allah rızası için Kefaret orucunu tutmaya.

mesela böyle niyet edebilirsin


AlienOne
forumduasi.com/uye/74830-vanli_brusly-.htmlVanLi_bRuSly teşekkürler kardeşim.

Ayrıca forumduasi.com/uye/73031-bafraliemre.htmlbafralıemre : Eğer benim on fakiri doyurmak ya da giydirmek gibi bir gücüm olsaydı onu yapardım ve oruç niyetini nasıl alacağımı sormazdım.

Okudunuz mu?  Evde İncil Bulundurmak/Okumak

bafralıemre
10 fakiri doyurma fitre miktarınca para vermek yeterli olacaktır bunu yapamayacak kadar fakir olacağını tahmin etmemiştim kusura bakma hakkını helal et kardeşim


AlienOne
Yok estağfurrulah,üzerimde hakkın yok.Ama ben öğrenciyim ve tahmin edeceğin gibi kendimi bile zor doyuruyorum 😉


bozulan yeminin telafisi

Bu kategoride yer alan Namaz kılmayanın yemeğı yenirmi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bozulan Yeminler Ne Şekilde Telafi Edilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.