Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:07
ibadetler
Yönetici

Besmele: Açıklaması, Esrarı, Faziletleri

Besmele: Açıklaması, Esrarı, Faziletleri

Hüsran
Salih GÖNÜL

اَعُوذُ بِالله مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

BESMELE: AÇIKLAMASI, ESRARI, FAZİLETLERİ

( بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمَْ) (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile…)
Hanefi mezhebinin sonraki alimlerine göre, makbul ve esahh olan, besmelenin başlı başına bir ayet olup bir sürenin parçası olmadığıdır. Süre aralarını ayırmak için ve her hayırlı işe onun zikriyle başlandığı gibi, Kur’ana da bununla başlamakla teberrük için indirilmiştir.

Besmele, Kur’anın anahtarı, Levh-i mahfuzda kalemin yazdığı ve Adem (a.s.)’e nazil olan ilk şeydir. İstiazeden sonra gelmesinin hikmeti, özü kötülüklerden temizlemenin süslemeden önce, ve Allah’tan başkasından yüz döndürmek, Allah’a yönelmekten önce olduğu içindir.

Okudunuz mu?  Allaha kavuşmayı isteyene Allah ta kavuşmak ister

( بِسْمِ اللّهِ) Kafirler, işlerine ilahlarının isimleriyle başlayıp, ‘Lat ve Uzza’nın adıyla’ derlerdi. Bundan dolayı muvahhit (Allah’ın birliğini kabul eden kimsen)in bir şeye başlarken Allah isminin özel manasını kastetmesi vaciptir. Buda besmelenin önce zikredilip, fiilin sonra gelmesiyle olur. Bunun için sonuna mahzuf bir fiil takdir edilir ki; ‘Bismillahi akrau’ veya ‘etlu’ demek olur. Veya başlanılan işe bağlı başka fiiller takdir edilebilir.
Dediler ki; ilimlerin hepsi ‘Be’ harfindedir. Yani olan benim ismimle var oldu, olacakta yine benimle olur. Öyleyse alemlerin varlığı benim varlığımla kaimdir. Benden başkasının hakiki varlığı yoktur. Ancak ismi ve mecaz varlığı vardır demektir. Tasavvuf ehlinin ‘Baktığım her şeyde ancak Allah’ı gördüm’ sözünün manası budur. Peygamberimiz (s.a.v.)’in ‘Zamana sövmeyin. Zira zaman, Allah’ın kendisidir’ hadis-i şerifinin manası da bu kabildendir.

Okudunuz mu?  Hediyeleşmenin önemi ve Fazileti

KUR’ANIN ‘BE’ İLE BAŞLAMASININ HİKMETİ

Eğer, ‘Allah Teala’nın kitabına ‘BE’ harfi ile başlamasının ve bu harfi diğer harflere, özelliklede ‘Elif’e tercih etmesinin –zira ‘isim’den ‘elif’ harfi düşmüş, yerine ‘Be’ getirilerek ( ِبِسْمِ ) olmuştur- sırrı ve hikmeti nedir?’ dersen, bunun cevabı şudur :

Okudunuz mu?  Sadaka Vermenin Fazileti

Allah’ın Kur’ana ‘Be’ harfi ile başlamasının on manası vardır:
Birincisi: ‘Elif’ de yükseklik, kibirlilik ve uzunluk vardır. ‘Be’ de ise, kırıklık, tevazu ve düşüklük vardır. ‘Kim Allah için tevazu gösterirse Allah onu yükseltir’.

İkincisi : ‘Be’ de ilsak –ulaştırma, kavuşturma- manası vardır. Diğer harfler, özellikle de kati harflerinden ‘Elif’ böyle değildir.

Üçüncüsü : ‘Be’ harfi hep meksür (esreli) dür. ‘Be’ de kesre ile suret ve manada inkisar olunca, Allah Teala’nın huzurunda olma şerefini bulur. Hadis-i Kudside Allah Teala ; ‘Ben, kalpleri benim için kırık olanların yanında olurum’ buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Müminlere Selam Vermenin Sevabı

Dördüncüsü : Zahirde ‘Be’ de düşüklük ve kırıklık vardır. Hakikatte ise, himmetin yüceliği ve derece yüksekliği vardır. Bu da sıddıkların sıfatlarındandır. ‘Elif’ de ise bunun tersi vardır. ‘Be’ nin derecesinin yüksekliği ona nokta verilmesiyledir. ‘Elif’ in bu derecesi yoktur. Himmetinin yüceliği de ona noktalar arz edilince sadece bir noktayı kabul etmiştir ki; hali ancak bir sevgiliyi kabul edip sevenin hali gibi olsun.
Beşincisi : ‘Be’ de Hakkın yakınlığını isteme hususunda sadakat vardır. Zira noktalı olma derecesini elde ettiğinde, noktayı ayağının altına almış, onunla iftihar etmemiş, öğünmemiştir. ‘Cim’ ile ‘Ye’ nin noktalarının altta olması bu kaideyi bozmaz. Çünkü onların noktaları harflerin ilk yapısında altta değil ortadadır. Ancak başka bir harfe bitişik olduklarında noktaları altta olur ki; ‘Hı’ ve ‘Te’ harfleriyle karıştırılmasın. ‘Be’ harfi ise tek başına da olsa, başka bir harfe bitişik de olsa noktası hep alttadır.

Okudunuz mu?  İhlas suresinin fazileti

Altıncısı : ‘Elif’ illet harfidir, ‘Be’ değildir.

Yedincisi : ‘Be’ manada metbu (kendisine uyulan) olan tam bir harftir. Her ne kadar harflerin sıralanışında ‘Elif’ ten sonra olması itibariyle görünüşte tabi olsa bile. Zira ‘Elif’, ‘Be’ nin lafzına göre ‘Be’ ye tabi olur. ‘Be’ ise ‘Elif’e tabi olmaz. Metbu mana itibariyle daha kuvvetlidir.

Okudunuz mu?  Şu beş şeyi yapmadan yatma

Sekizincisi : ‘Be’ başkasında tasarruf sahibi amil bir harftir. Böylece kendisiyle başlamanın uygun olduğunun kadri ve kudreti açıktır. ‘Elif’ amil olmadığından böyle değildir.

Dokuzuncusu : ‘Be’ kendi sıfatlarında kamil bir harftir. Çünkü, ilsak, istiane ve izafe için olup kendine tabi olan ismi cer ederek meksur kılması, kendi sıfatı ile mevsuf olması itibariyle başkasını tamamlayan, kemale erdiren bir harftir. ‘Be’ nin tevhit ve irşatla başkasını kemale erdirmede kudret ve yüceliği vardır. Hz. Ali (k.v.) efendimiz bu hususa : ‘Ben, ‘Be’ harfinin altındaki noktayım’ buyurarak işaret etmiştir. Demek ki ‘Be’ nin irşat mertebesi ve tevhide delaletide vardır.

Okudunuz mu?  Fıkıh ilmi dört büyük kısımdır: 1) İbâdât, 2) Münâkehât 3) Muâmelât 4) Ukûbât

Onuncusu : ‘Be’ bir dudak harfidir. Dudak, bunu söylerken, diğer dudak harflerinden farklı bir şekilde açılır. Bunun içindir ki, ‘Elestü birabbiküm..’ hitabı sırasında, insanın zerresinin ağzı da ilk defa ‘Bela..’ cevabında, ‘Be’ ile açılmıştır. İnsanın konuştuğu ve ağzını açtığı ilk harf ‘Be’ olup, bu manalara gelince, ilahi hikmet, diğer harfler arasından onu tercih etmeyi gerektirdiğinden ‘Be’ yi tercih etmiş, onun kadrini yükseltmiş, delilini açıklayıp onu kitabının anahtarı, kelamının ve hitabının başlangıcı kılmıştır. (Tevilat-ı Necmiyye)

Okudunuz mu?  Allah Resûlüne salavat getirmenin belirli ve özel vakitleri

– Ruh’ul-Beyan Tefsiri – cilt: 1, sayfa: 6-7 –


Cevap: Besmele: Açıklaması, Esrarı, Faziletleri

meryemgül1
< ( بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمَْ) (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile…)
Hanefi mezhebinin sonraki alimlerine göre, makbul ve esahh olan, besmelenin başlı başına bir ayet olup bir sürenin parçası olmadığıdır. Süre aralarını ayırmak için ve her hayırlı işe onun zikriyle başlandığı gibi, Kur’ana da bununla başlamakla teberrük için indirilmiştir.

Okudunuz mu?  Günaydın ve selamun aleykum arasındaki fark...

Besmele, Kur’anın anahtarı, Levh-i mahfuzda kalemin yazdığı ve Adem (a.s.)’e nazil olan ilk şeydir. İstiazeden sonra gelmesinin hikmeti, özü kötülüklerden temizlemenin süslemeden önce, ve Allah’tan başkasından yüz döndürmek, Allah’a yönelmekten önce olduğu içindir. >
Allah c.c.razı olsun yararlı paylaşım için

Okudunuz mu?  Ali İmran Süresini Okumanın Fazileti/sevabı (Ali İmran süresi ile ilgili hadisler )

besmelenin havas ve esrarı, ihlas suresinin faziletleri havas ve esrarı

Bu kategoride yer alan Gençken yapılan tevbenin fazileti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Besmele: Açıklaması, Esrarı, Faziletleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.