Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Müminlere Selam Vermenin Sevabı

Müminlere Selam Vermenin Sevabı

mumsema
Selam Vermenin ve Almanın Ecri:

Nesâî’de İmran b. Husayn’dan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Peygamber (sav)’ın yanında bulunuyordum. Bir adam geldi ve selâm vererek; es-selâmû aleykum dedi. Rasûlullah (sav) onun selâmını aldı ve: "On" diye buyurdu. Sonra adam oturdu. Daha sonra bir başka kişi geldi, o da: Esselâmu aleykum ve- rahmetullah dedi. Rasûlullah (sav) onun da selâmını aldı ve: ‘Yirmi" dedikten sonra adam oturdu. Bir diğeri daha geldi ve: Esseîâmu aleykum ve ralımetullahi ve berhakâtuhû dedi. Rasûlullah (sav.) onun da selâmını aldı ve: "Otuz" dedi.

Okudunuz mu?  Gençken yapılan tevbenin fazileti

Cevap: Müminlere Selam Vermenin Sevabı

Hoca
Bir kimse ayrılırken, selam verirse, onların hayırlı işlerine ortak olur. [Rüzeyn] İnsanlara güler yüzle selam vermek sadakadır. [Beyheki]


Yanıt: Müminlere Selam Vermenin Sevabı

Ecrinim
Selamlaşırken eğilmek günahtır. Hadis-i şerifte, (Karşılaştığınız zaman birbirinize eğilmeyin, kucaklaşmayın) buyuruldu. (Berika)

Verilen selamı daha güzeli ile almak da farz değil ise de, çok sevaptır. Peygamber efendimiz, (Selamün aleyküm) diyen için, (On sevap kazandı) buyurdu. Başka biri, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi) dedi. (Yirmi sevap kazandı) buyurdu. Bir başkası da, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü) dedi. Bu kimse için de, (Otuz sevap kazandı) buyurdu. Bu sırada orada oturanlardan biri selam vermeden çıkıp gitti. Resulullah efendimiz, (Arkadaşınız [selamın faziletini] ne tez unuttu) buyurdu. Daha sonra, (Bir topluluğa gelince de, ayrılırken de selam verin! Birinci selam, ikincisinden daha mühim değildir) buyurdu. (Taberani)

Okudunuz mu?  Sadaka Vermenin Fazileti

Soru: Müminlere Selam Vermenin Sevabı

SİYAH SANCAK
Selam ve selamın önemi üzerine
Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda Selamı yayınız!

Selam bir anahtardır, mü’min yüreklerin kapılarını açan…
Karşılaştığımız insanlara Selam verdiğimizde Allah’ın Selamı Sizin Üzerinize Olsun!.. diyerek onlara emniyet, itimat, barış ve esenlik telkin etmekle birlikte kardeşlerimize hem dünya refahı, hemde ahiret mutluluğu için duada bulunuruz.
Selam, Rabb’i zikirdir. Selam, Allah’ın 99 isminden bir tanesidir ve ayıptan, kusurdan, eksiklikten, fani olmaktan ve zevalden salim olan; kurtuluş ve esenlik kaynağı olan ve isteyenleri selamete ulaştıran anlamına gelir.
Selam kelimesi sözlükte, İnsanların birbirleriyle karşılaştıklarında kullandıkları yakınlık dostluk, saygı ifade eden söz, yaptıkları işaret veya hareket diye geçer. Selamın İslam toplumunda yeri, anlamı ve önemi çok daha büyüktür. Selam vermek, her şeyden önce Peygamberimiz (sav)’den bizlere kalan en güzel sünnetlerinden biridir. Selamın alınması ise farzdır.
Sünnet olmakla birlikte, ilk insan olan Hz.Adem (as)’den bizlere bir yâdigardır da. Ebu Hureyre

Okudunuz mu?  Ashâb-ı Bedir okumanın faziletleri

Berât1
Bir kimse ayrılırken, selam verirse, onların hayırlı işlerine ortak olur. [Rüzeyn] İnsanlara güler yüzle selam vermek sadakadır. [Beyheki]

Allah c.c. bizlerden selsmı eksik etmesin


imam
selam 2 şekilde verilir

1- esselamu aleykum
2- selamun aleykum

selama 1 şekilde cevap verilir.

1-ve aleykumusselam

not: selam verme ve alma şekline "ve rahmetullah" veya "ve rahmetullahi ve berekatuhu" eklenebilir.

Okudunuz mu?  İyilik Yapmanın Fazileti

السﻻم عليكم
Selâm aleykum arkadaşlar

السﻻم عليكم

Bakınız arapça da un diye bir ek yok. Selâmun selâmün aleyküm bunlar yanlış.
Türkiye’de çoğunluk böyle selam vermeye alışmış. Arapçada ü yok zaten bunu bildikleri halde aleyküm selâmün diyorlar


Efdal
Arapçada, Selam iki türlü verilir:

Okudunuz mu?  Duhan süresinin fazileti

1- Esselamu Aleykum
2- Selamun aleykum


السﻻم عليكم
🙂 Selamun nerden geliyor Neden peki Esselamun denmiyor madem selamun


Efdal
Zümer süresi son sayfasında SELAMUN ALEYKUM olarak geçer.
Arapçada el takısı varken kelime sonu tenvinli okunmaz.


السﻻم عليكم
Tamam Kur’an Kerîm den ayet buldum doğru lisanla alakalı yanılmışım sayenizde öğrendim 🙂 Enam 54.Ayet: Ve izâ câekellezîne yu’minûne bir âyâtinâ fe kul selâmun aleykum ketebe rabbukum alâ nefsihir rahmete ennehu men amile minkum sûen bir cehâletin summe tâbe min ba’dihî ve asleha fe ennehu gafûrun rahîm(rahîmun).

Okudunuz mu?  Fıkıh Ilminin Amacı Ve önemi

Kayıtsız Üye
Hocam ben birine selam verdiğimde esselamu aleykum ve rehmetullah diyince karşımdaki insanlar sadece aleykum selam diyor peki bu durumda hiç sevap kazanamıyormuyum yoksa boşunamı selam veriyorum ama camidekilerle çok güzel selamlaşıyoruz


mum
< insanlar sadece aleykum selam diyor peki bu durumda hiç sevap kazanamıyormuyum >
Siz selam vererek 10 sevap kazanıyorsunuz, cevap verenler de 10 sevap kazanıyor ama selamı alanlar "aleykum selam" şeklinde alıyorlarsa hata yapıyorlar. "Ve aleykumusselam" şeklinde almalıdırlar.

Okudunuz mu?  Cuma Günü Gusül Yapmak İle İlgili Hadisler

Kayıtsız Üye
İşte bende buna sinir oluyorum hocam es selamun aleyküm diyorum sadece aleyküm selam diyorlar yada aleyküme selam diyorlar bu durumda ben hiç sevap kazanamıyormuyum hocam yoksa ben esselamun aleykum dedim diye sevab kazanıyormuyum ama onlar doğru cevap vermedi için selam sevabı kazanamıyormuyum hocam bilmiyorlar çünkü köy gibi yerde kaldımız için çoğumuz cahil insanlarız hocam

Okudunuz mu?  32 farz fazileti

selam vermenin fazileti, selam vermenin sevabı, selam vermek sevap mı

Bu kategoride yer alan Etteheyatu Duası ve Anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müminlere Selam Vermenin Sevabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.