Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:02
missa93
Abone

Ölümün ardından yemin kefareti

Ölümün ardından yemin kefareti

Kayıtsız Üye
merhaba babamı kaybedli onbeş gün oldu babamın hiç bir sağlık ve sigorta güvencesi yoktu malıda yok sadece bir yıl önce yaşlılık aylığına bağlatmıştım babamı alzaymır hastalığından kaybettik Allah rahmetini bol etsin mekanı inşAllah cennet olur hiçbir güvencesi olmayan bir kişinin yemin kefareti ne kadardan verilir yada ona farzmıdır bunu merak ediyorum üstümüzde yük olarak ve hak olarak kalmasınıda istemiyoruz bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum teşekkür ediyorum

Okudunuz mu?  Allah inancının insan davranışlarına etkileri nelerdir

Cevap: ölümün ardından yemin kefareti

mumsema
Allah Babana rahmet etsin.
Kardeş, Babanın Vasiyeti var mı yok mu? bu önemliydi ama yazmamışsın.
Vasiyet var sayalım. bir kaç defa Allah adına yemin ettiğini ve yeminini bozduğunu söylemiş ise,
Her bir yemin keffareti fakiri giydirmek yada doyurmaktır.
Bir fakiri sabah akşam doyurmak 6 tl dir.
Diyanet bunu ramazan ayında fitre miktarı olarak belirlemişti.
Bir yemin keffareti bu hesaba göre 60 tl dir.

Baba Vasiyet etmemişse ve sizde yeminin bozduğunu bilmiyorsanız yapmanız gereken bir şey yok.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed kaç yılında ve nerde vefat etmiştir?

_____________________

KEFFÂRET – YEMİN KEFFÂRETİ

Yanlışlıkla veya mecburiyet sonucu işlenen günahın bağışlatılması için şer’i olarak verilen sadaka veya tutulan oruç.
Bazı fiilleri işleyen mükelleflerin; günahlarının örtülmesi için İslam’ın koyduğu bazı yükümlülükler. Kâfirler işledikleri günahlardan dolayı keffaret vermezler. "-Zira keffâret bir ibadettir" (Merginâni, Hidâye, II, 75). Aynı zamanda bunun; bazı fiilleri irtikap eden mü’minler için bir ceza olduğu bilinmektedir. Molla Hüsrev: "Keffâret; ukûbat (ceza) ile ibadet arasında cereyan eder" diyerek, her iki unsurun bir arada olduğuna işaret etmiştir. İslâm fıkhında; 1) Orucu kasden ve taammüden bozmanın keffâreti. 2) Hataen bir mü’mini öldürmenin kefâreti. 3) Zıhâr keffâreti. 4) Hacc ibadeti esnasında, ihramlı iken tıraş olmanın keffâreti. 5) Yemini bozmanın keffâreti diye beş çeşit keffaret vardır.

Okudunuz mu?  Kur'an Okurkrn Peltek Harfler Nasıl Okunur?

______________________________
5) Yemini bozmanın keffâreti: Kur’ân-ı Kerim’de: "(Yeminin) Keffâreti ailenize yedirmekte olduğunuzun orta (derece) sinden, on yoksulu doyurmak, ya onları giydirmek, yahud bir köle azad etmektir. Fakat kim (bunları) bulamazsa, üç gün oruç tutması lâzımdır. İşte bu, and (yemin) ettiğiniz vakit (onları bozmanın) keffâretidir. Yeminlerinizi muhafaza ediniz. Allah âyetlerini size böylece açıklıyor. Ta ki şükredesiniz" (el-Mâide, 5/89) buyurulmuştur. Rasûl-i ekrem (s.a.s)’in döneminde, yemin keffareti için yoksula ne kadar verildiğini izah için, İmâmu Buhâri "Kitabu’l Keffâret" adı altında, ayrı bir bölüm ayırmıştır. Keffâretlerde illet kesin olarak belli değildir. Bu yüzden kıyas yoluyla, hükmü benzer olaylara uygulamak imkanı bulunmaz, keffaretler kitap ve sünnetteki sıra gözetilerek yerine getirilir (Buhârî, Sahih, VII, 235-240).
Yusuf KERİMOĞLU

Okudunuz mu?  Akika kurbanını kimler yiyemez ?

Cevap: ölümün ardından yemin kefareti

Hoca
YEMIN KEFFARETI

Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Okudunuz mu?  Cinler insana nasıl musallat olur?

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Okudunuz mu?  Yemekten önce meyve veya tatlı yemek sünnet midir?

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Tüm belalar şanssızlıklar beni buluyor

ölen kişinin yemin kefareti, ölüm kefareti, yemin kefaret vermeden vefat

Bu kategoride yer alan Nikahta mehir istememek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölümün ardından yemin kefareti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.