Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:16
missa06
Abone

Evlenirken hanıma verilen mehir nedir

Evlenirken hanıma verilen mehir nedir

Kayıtsız Üye
Evlenirken hanıma verilen Mehir ne zaman hanıma ödenecek ? Dini nikahtaki Mehir kadına ne zaman verilmesi gerekmektedir ?


Cevap: evlenirken hanıma verilen mehir nedir

mumsema
< evlenirken hanıma verilen mehir nezaman hanıma ödenecek >
Nikah kıyılırken mehir zamanı belirtilmişse, zamanı geldiğinde verilmesi gerekir.


Yanıt: evlenirken hanıma verilen mehir nedir

İsrâ
mehiri helal etmek diye bisi var oldugunu duydum, evlilik sonrasi mehiri helal etmek gibi bir şey var mi hocam?


Soru: evlenirken hanıma verilen mehir nedir

mumsema
< mehiri helal etmek diye bisi var oldugunu duydum, evlilik sonrasi mehiri helal etmek gibi bir şey var mi hocam? >
borç verdiniz birinden nasıl vaz geçme/hibe etme/helal etme hakkınız varsa, mehirde borç gibidir.
Gelin dilerse alır dilerse vaz geçer.

Okudunuz mu?  Kuranda aklımızı kullanmaya teşvik eden 10 meali

imam
MEHİR
Mehir, nikahta evlenme teklifine rıza gösteren kadına verilmesi gereken mal veya paraya denir. Mehir, bir hediye türüdür. Az veya çok verilmesi farzdır. Miktarından çok, belirlenmesi ve verilmesi önemlidir.
Mehir, nikâhın şart veya rükünlerinden değil, nafaka gibi nikâhın gereklerindendir.[1] Bu yüzden mehir belirlenmeden kıyılan nikâh geçerli olur ve kadın, kendi aile çevresindeki kadınların aldığı mehri almaya hak kazanır.
Mehrin ne kadar olacağını nikâh esnasında belirlemek sünnettir.
Maliki mezhebine göre ise mehir nikahın temel farzlarından birisidir; onsuz nikah akdi geçerli değildir. Böyle olunca, mehri çok ciddiye almalı, nikah esnasında belirlemeli ve söz verilen miktar zamanında ödenmelidir.
Mehir görevi bilinmiyor veya unutulmuşa, kocanın üzerinde kadının bir hakkı olarak durmaktadır. Koca daha sonra bu hakkı ödemeli, mehir olmaya uygun bir şeyi hanımına vermelidir.
Günümüzde pek çok aile veya yeni yetişen gençler mehrin ne olduğunu bilmediklerinden nikah esnasında hiç mehir konuşulmadan nikah akdi yapılmaktadır. Özellikle resmi nikahla yetinen aileler bu vazifeyi ihmal etmektedir.
Belediye memuru mevcut kanunlara göre nikah merasimini icra etmektedir. Bazı noksanları ile birlikte bu nikah geçerlidir. Karı koca olmak için yeterlidir; ancak mehir gibi noksanları sonradan giderilmelidir.
Mehrin hükmü nedir?
Mehir farzdır, farziyyeti Kur’anla sabittir. Ayette, "Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile verin”[2] buyrulmuştur.

Okudunuz mu?  Muaviye ve Yezid'e lanet etmek caiz midir ?

Mehir Olabilen Şeyler
İslâm’da satışı veya kullanışı yasak olmayan her çeşit mal mehir olabilir.[3] Mehir, günün şartlarına göre değerli olan, kadının ihtiyacını gören bir mal, para veya eşya olmalıdır. Ev, arazi, araba gibi şeyler de mehir olarak verilebilir.
Mehrin Miktarı
Mehrin en çok miktarı için bir sınır getirilmemiştir. Mehrin en az miktarı ise on dirhem gümüş veya bunun karşılığıdır.[4]
Bu miktardan daha az mehir belirlenemez. Belirlenmişse on dirheme tamamlamak gerekir.[5] Mehir, göstermelik olmaz. Koca veremeyeceği veya vermeyeceği şeyi mehir olarak söylememelidir. Bazı yörelerde çok yüksek mehir söylenir, halka öyle ilan edilir, fakat söylenen şeyin çok azı verilir. Buna gerek yoktur.
Mehirle, kadının şerefi ölçülmez. Mehir kadına hürmetin ifadesidir, fakat asla değerinin karşılığı değildir. Cennet kadınları içinde övülen Hz. Fatıma (r.ah) annemiz evlenirken kocası Hz. Ali (r.a) kendisine ancak bir zırhı mehir olarak verebilmişti.[6]

Okudunuz mu?  Cesaretli nasıl olunur?

Mehrin Çeşitleri
Mehir, iki çeşittir.
1-Miktar ve Ödeme Şekli Belirlenen Mehir
Nikah esnasında miktarı ve verilme şekli belirlenen mehir. Bu mehrin miktar ve şekilde kadın ile erkek karşılıklı rıza ile anlaşmış olurlar.[7] Bu mehir ödenmesi yönüyle iki kısma ayrılır:
a) Nikah akdi kıyılırken peşinen ödenen mehir. Buna fıkıh kitaplarımızda mehr-i muaccel denir
b) Daha sonra verilmek üzere belirlenin mehirdir. Bu tür mehire de mehr-i müeccel denir.
Böyle bir mehir için tarih belirlenmiş ise, vaktin girmesiyle kadın mehri almaya hak kazanır ve hemen verilmesi gerekir. Tarih belirlenmemiş ise boşama veya vefat halinde ödenmesi gerekir.[8]

Okudunuz mu?  Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri kısaca

2) Örfe Göre Belirlenen Mehir (Mehr-i Misil)
Nikah akdi yapılırken mehir hiç konuşulmaz veya usulüne uygun bir şekilde belirlenmezse kadının emsaline bakılarak bir mehir takdir edilir. Buna emsal mehir ve mehr-i misil denir. Bunda evlenen kadının örfü ve çevresi belirleyici olur.
Bunun için evlenecek olan kadının babası tarafından en yakın hısmı olan kız kardeş, yeğen veya hala gibi kadınlardan, yaş, ahlâk, bilgi, güzellik, dindarlık, bekârlık gibi niteliklerde benzeri olan kadınların daha önce evlenirken aldıkları mehir miktarı ölçü alınarak emsal mehir belirlenir.
Kadının bu niteliklerde dengi olan bir hısmı bulunmazsa yabancılardan emsal alınır.[9] Kadın Ne Zaman Mehrin Tamamına Hak Kazanır?
Kadın şu hallerde mehrin tamamına hak kazanır:
1) Cinsî ilişki vuku bulunca
2) Bundan önce koca vefat edince
3) Sahih halvet meydana gelince[10]

Okudunuz mu?  Büyü ile ilgili sorular

Kadının Ne Zaman Mehrin Yarısına
Hak Kazanır?
Kadın, cinsî ilişki ve sahih halvetten önce boşanırsa belirlenen mehrin yarısına hak kazanır. Konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:
"Evlendiğiniz kadınları mehir tayin ettiğiniz halde temas etmeden boşarsanız tayin ettiğiniz mehrin yarısı onundur.”[11]

Okudunuz mu?  Tüp bebekte erkeğin spermi nasıl alınıyor? Tüp bebek caiz mi?

Mehrin Düşmesi
Cinsî ilişki ve sahih halvetten önce boşama dışında bir ayrılık vaki olursa mehir düşer. Örneğin, kadın dengi olmayan biriyle evlendiğinde velisinin itirazı üzerine hakimin evlenmeyi feshetmesi durumunda mehir düşer, kadına hiçbir şey ödenmez.[12]

Başlık parasını almak caiz midir?
Kadın için mehrin dışında babasının başlık parası olarak herhangi bir şey alması caiz değildir. Bu aynı zamanda Allah’ın en şerefli yaratığı olan insanı para karşılığında satmak anlamında olduğundan çirkin bir davranıştır.
Ancak damat adayı, kız evine düğün hazırlıkları yapmaları veya normal ihtiyaçlarını görmeleri için hediye, bağış türü yardımlarda bulunabilir.

Okudunuz mu?  Online Kürtçe mevlüt okumak istiyorum

——————————————————————————–

[1] Aynı eser, 7/253; el-İhtiyar, 3/101.
[2] Nisa, 4.
[3] el-Fıkhu ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, 4/90.
[4] Hz. Peygamber devrinde on dirhem yaklaşık iki kurbanlık koyun bedeli idi. Şafiîlere göre mehrin azı için de bir sınır yoktur. Her mal olan şey az olsun çok olsun mehir olabilir.
[5] el-Fıkhu ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, 4/90.
[6] Ebu Davud, Nikah, 24, 25; Nesai, Nikah, 76.
[7] el-Fıkhu’l-İslâmhi, 7/365.
[8] Aynı eser, 7/377.
[9] Reddu’l-Muhtar, 3/137.
[10] Dürer, 1/341. Şafiîlere göre sahih halvetin hiç bir etkisi yoktur.
[11] Bakara, 237.
[12] Beda’i, 2/295.

Okudunuz mu?  Ben ilk maaşımla kurban keseceğim diye adak adadım fakat şuan durumumuz biraz kötü olduğundan kesemiyoruz

Kayıtsız Üye
Evlendikten sonra erkek mehiri vaat ettiğinin yarısını mı verir hanimina cevaplarsanız sevinirim


arifselim
Vaat edilen mihirin tamamı kadının hakkıdır ve erkeğin hepsini vermesi gerekir. Eğer vermeyecek olursa günah ve kul hakkına girmiş olur.


Kayıtsız Üye
Bir kadına kocası 2 Bilezik mehir borcunu öderse Kadında ona hediye ederse sonra mehiri 10 sene sonra isterse hükmü nedir.

Okudunuz mu?  Eşim, alkol ve arkadaşları..

imam
Kadın kendi rızasıyla mehrini kocasına verdiğinde artık geri isteme hakkı yoktur


mum
< 10 sene sonra isterse hükmü nedir. >
Verilen mehir borç olarak verilmemiş ise artık istenemez buna hakkı yok


Kayıtsız Üye
Bazı örflerde kız istemeye gidilince işte 7 dal bilezik 22gramlık+ saat+yüzük+kolye + küpe bunların tamamını kız tarafı şart koyuyor. Bunlarda mehir olarakmı sayılır?

Okudunuz mu?  Ölenin ıskat ve devir işlemleri nasıl yapılır hükmü nedir?

mum
Mehir Nikah kıyıldığı sırada şart koşulan altındır Diğerleri ona hediye istemişler yani bir nevi hibedır bu mehir sayılmıyor ama yinede kadınındır


mehir nedir, geline verilen mehir, mehir ne zaman verilir

Bu kategoride yer alan Kara Kedi ve Kara göpek hakkında hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlenirken hanıma verilen mehir nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.