Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:19
aile
Yönetici

Günümüzün gençleri neden evlenmiyor?

Günümüzün gençleri neden evlenmiyor?

fevziay
Günümüz gençleri neden evlen(e)miyorlar?

Hepimiz bir insan olarak çok büyük umutlarla severiz, evlenmek ve mutlu bir yuva kurmak isteriz. Kimi insanlar bunu başarabilir, bazıları da büyük hayal kırıklıklarına uğrar. Bu konuda büyük acılar yaşar.

Son dönemlerde umduğu gibi hayat kuranların sayısı maalesef azalıyor. Sevgilerinde, aşklarında veya evliliklerinde sorun yaşayanların sayısı ise giderek artıyor. Türkiye’nin son on beş-yirmi yıllık döneminde, yanlış evlilikler, boşanmalar, aile içi şiddet olayları başlı başına gündem oluşturacak kadar çok.

Öyle ki, televizyon haberlerinde, gazetelerde gün geçmiyor ki bu konularda felâket haberleri çıkmasın. Hem de üst üste. tekrar tekrar verildiği için, gençler bu tablodan ürker hale geldi.

Toplum nasıl bu hale geldi, neden evliliklerin çoğu sorunlu, neden boşanmalar arttı? Niye bu kadar çok yanlış evlilik var? Gençlerimiz niçin evlilik gibi kutsal bir müesseseye endişe ve korkuyla bakıyorlar? Onca güzel, bakımlı, okumuş kızlar neden yaşları 30’lara dayandığı halde evlenmiyor ve neden fidan gibi gençler evlilikten kaçıyor?

Çok değil bir kuşak öncesinde mutlu aileler, sorunsuz yuvalar büyük bir çoğunlukta iken, şimdi ne oldu da on beş-yirmi yıl içinde her şey tersine dönmeye başladı?

Okudunuz mu?  Altın Erkeklere Neden Haram..?

Yanlış ilişkiler, yanlış evlilikler, ayrılmalar, boşanmalar, ortada kalan çocuklar ve evlenemeyen gençler…

Bu katmerli yangın her tarafı sarmış durumda. Mutlaka yakınımıza, etrafımıza da geliyor alevler. Diyelim ki bizim ailemiz sorunsuz ama etrafımızda, akrabalarımızda veya komşularımızda olabiliyor.

Sözgelimi kardeşiniz, ağabeyiniz, ablanız, dayınız, halanız bu dertle mustarip olunca, onların dertleriyle meşgul olmak durumunda kalıyorsunuz. Ya da çok sevdiğiniz bir dostunuz, arkadaşınız böyle bir olayı yaşıyorsa, haliyle siz de huzursuz oluyorsunuz.

Daha da kötüsü, "Benim oğlum, benim kızım da böyle kötü bir evlilik yapar mı?" diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Hatta belki, "Ya kızım evlenemezse, oğlum hep ömür boyu bekâr kalırsa?" diye endişe edip korku-yorsunuz.

Belki de, başınızda böyle bir olay var, uykularınız kaçıyor çocuklarınızın geleceğini düşündükçer30;Bu endişeler, korkular salgın bir hastalık gibi yaygın toplumumuzda. Bu yaşananlar gerçekten ülkemizde şiddeti daha da artan ve günden güne de yayılan sosyal bir olay. Bu konuda, birey ve toplum olarak etkilendiğimize göre, mutlaka bizlere ve devlete büyük görevler düşüyor.

Bu yangın daha fazla büyümeden mutlaka söndürülmeli, mutlaka herkes elinden gelen çabayı göstermeli. Yoksa bu dehşetli ateş hepimizi yakıp kavurmak üzere. Daha da önemlisi, yarınlarımızı, çocuklarımızı yok etmek üzere.

Okudunuz mu?  Erkek ve kız çocuğun kulağının delinmesi

Evlenme yaşı değişti

Günümüzde evliliğe hazır olmanın yaşı ve şartları değişti. Geçmişte 17-18 yaşını bulan kızlarla, askerliğini bitiren erkekler fazla zaman kaybetmeden evlendirilirdi. Ancak gerek ekonomik şartlardan, gerekse eğitim sürecinin uzunluğundan evlenme yaşının erkeklerde 30’a, kadınlarda 25’e kadar çıktığını görmekteyiz. Genel ortalama aşağı yukarı budur ama kimi yerlerde, özellikle büyük şehirlerde bu oranın da üstüne çıkıldığı görülür.

Bir erkeğin evlenmesi için gerekli olan şartların başında ‘ekmeğini eline almak’ gelir. Yani bir meslek sahibi olması, evini geçindirmek için işe girip düzenli bir gelir getirmesi gereklidir. Günümüzde eğitim daha önem kazandığı için, bir gencin okuması, üniversiteyi bitirmesi öncelik kazanmıştır. Bu süreçte, normal bir okul dönemi yaşayan kişilerin, hiç sınıf kaybı yaşamadan, üniversite sınavlarını hemen kazanıp yüksek öğrenimini bitirmesi, doktora yapması vs. derken yaşı 25-26’ya çıkarıyor. Ardından eğitim nedeniyle tecil edilen askerlik görevinin yapılması, iş bulunması gibi süreçler eklenince, bir erkeğin evlenmesinin önündeki engeller ancak 28-30 yaşlarında kalkmış oluyor.

Kızlarda ise bu süreç sadece birkaç yıl eksikle tamamla-nabiliyor. Onların da yaşları üniversiteyi bitirdiklerinde ortalama 25-26’yı buluyor. Bu nedenle Türkiye’de son yıllarda evlenme yaşı erkeklerde 30, kızlarda 25 oluyor.

Okudunuz mu?  Saliha bir Hanımın eşine karşı davranışları nasıl olmalıdır?

Bu gerçeklerden yola çıkarak aslında gençlerin evlenmesinin önündeki en büyük engeller, başta eğitim, askerlik ve iş bulma şeklinde sıralayabiliriz.

Evlenmemek çözüm değil

Önceden evlilik problemleri bu kadar âlenî değildi. Aile arasında "kol kırılır yen içinde kalır" anlayışıyla kalan mahrem bir olaydı. Şimdi bir ailenin sadece problemi değil, her sırrı günümüzde açıkça bilini-yor. Medya, dizi film gibi etkenler evliliği şeffaf-laştırdı. Bu yüzden günü-müzün erkekleri evliliğin ne olduğunu, olası problemlerini ve bu problemlerin olma ihti-malinin yüksek oldu-ğunu bildiği için evlen-meye yanaşmıyor.

Erkekler evlenmeye niyetli olsa bile çoğu zaman söz veya nişan döneminde evlilikten vazgeçiyor. Gerek tanıdığı kızlarda gördüğü bazı huylar, hoşlanmadığı karakter biçimi, gerekse nişanlılık döneminde kızın ve ailesinin ekonomik baskılar uygulaması ve kaprisler yapması erkeği evliliğe karşı soğutuyor.

Günümüzde kimi kızlar da, ailelerde yaşanan problemler yüzünden evlilikte kötü günler yaşayacağı korkusu duymakta, bazıları bu yüzden evlenmemeyi bile düşünmektedir.

Çoğunluğu erkeklerde, azınlığı kızlarda olmak üzere evlenmemek fikri gelişmekte, bu anlayış medyanın da etkisiyle yaygınlaşmaya yüz tutmaktadır.

Gelecek kaygısı, "acaba geçinebilir miyim", "kötü bir evlilik yapar mıyım", "boşanır mıyım", "iyi bir eşe sahip olabilir miyim" soruları en çok günümüzde sorulmakta ve gençler bu endişelerle yaşamaktadır.

Okudunuz mu?  Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ?

Evlilikten ürkmenin en yaygın olduğu dönemde yaşıyoruz. Bu yüzden gerek gençlerin, gerek ailelerin durumu gerçekten zor.

Kadın ve erkek birbirini tamamlar

Kadın, erkeğin yarısıdır. Birbirini tamamlayan bir bütündür. Her ikisi de, diğeri olmadan tamamlanamaz. Biri olmazsa diğeri eksıktır.

Allah kadın ve erkeği bu fıtrat üzere yaratmıştır. İki parçanın birleşmesi, bütünleşmesi ancak evlilikle mümkündür. Evlilik kadın ve erkeği birbiriyle tamamlar.

Her iki cinsten birinin, evlenmeden hayat sürdürmesi, hem kendi açısından, hem de toplum açısından zararlıdır.

Psikolojik ve fiziksel bütünlük sağlamanın yolu evliliktir. Böyle olunca insanlar rahata erer, huzurlu bir hayatı yaşar. İnsanlığa ve topluma hayırlı olur. Dinimiz bu yüzden evliliğe önem vermiş, tavsiye etmiştir. Evliliğe aracı olanlara da, ibadet sevabı verilmiştir.

Evlilik olayında kadının rolü çok önemlidir. Erkeğin eksikliğini tamamladığı gibi, onun hayatını yönlendirir, yuvayı kurar ve sağlıklı neslin yetişmesinde mimarlık eder.

Evlilikte kadın, erkeğin refika-i hayatıdır. Yani hayat arkadaşı. Bu arkadaşlığın sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde devam etmesi ise kocasının kendisine bakış tarzına bağlıdır.

Bu bakış tarzı, evlilik öncesinde de önemlidir. Erkek evlenmek istediği kıza ve evlendikten sonra eşi olan kadına aynı doğrultuda bakmalıdır.

Okudunuz mu?  Müslüman Kadının, Kocasına Karşı İtaatı Nasıl Olmalıdır ?

Erkek, kadının sadece fiziksel güzelliğine, dış görüntüsüne mi bakacak, yoksa bununla birlikte insani özelliklerini de değerlendirerek, kadının nezaketi, letafeti ve en önemlisi şefkati manasında iç yapısına mı bakacak?

SIZCE NEDEN?


Cevap: günümüzün gencleri neden evlenmiyor?

Mehmet
Evlilik dipsiz bir kuyu,atlarsın iyi çıkar bahtına kötü çıkar şansına.
Kim istemez mutluluğu doyasıya yaşamayı ama mutlu edeceğini bulabilirse.Mutlu edecek olanı bulabilirse.Öyle bir para ve hırs bürümüş ki günümüz genç neslini sevgi dediğimiz değer ayarı 1024 ayar olsa parasız isen değeri yok.Halbuki sevgi para ile satın alınamayan birşeydi.Kibir,sabırsızlık,acılara ve kedere sabırsızlık,gibi olguların varlığı ile evliler bile boşanır oldu bırakın evlenmeyi.Eskilerimiz ne imiş derler bir gaz lambası bir kuru ekmek 50 sene aynı yastığa baş koymuşlar derler vaybe.Ama diyenler 5 ay sabredemez şiddetli geçimsizlik ile tek celsede boşanırlar.Herkez böylemi asla değerleri bilenlerde var elbet onlar istisna.Zaman denen olgu dünya ile birleşip teknolojiyi oluştururken.Elde ettiğimiz rahatlık bir tarafımıza batar oldu da gidişatın yönü değişti,fikirler değişti,talepler değişti,beklentiler değişti aslında değişen ve biten bizleriz farkındayız da elden ne gelir.Bir değil bin değil milyonlar artık yön değiştirmiş.İnsani değer dediğimiz şeylerin bile varlığından bile şüpheye düşer olmuş gençlik.Eskide kaldı artık ferhat ile şirin,leyla ile mecnun.Şimdikiler zamane gençliği repçi,hevy metalci,daha bilmem neci.Kadında küpeye ziyniyete helal olsun da erkekteki küpe ne için.Peki kimin için takmış garibim şimdi moda imiş güya.Ben yapsaydım babam beni keserdi inanın.Modaya bak suç kimde her iki cinstede bence bu gidişatın vahimliğinde kadın kişinin de erkek kişinin de büyük payı vardır.Bende bekarım ve öylede kalmayı düşünüyorum.Neden cesaret dediğiniz olguyu duşmana karşı kullanırsınız.Ben karşımda düşman göremiyorum.Görürsem 6 milyar insanı karşıma almam lazım gelir.Zira moda adı altında bitmişiz biz.

Okudunuz mu?  Aileden gizli imam nikahı kabul olur mu?

Yanıt: günümüzün gencleri neden evlenmiyor?

@hmet
Kişi sevdiğini Allah için seviyor ve Allah için istiyorsa, niyetinde Allah için yaşama varsa bu kula ne para engeldir ne de korku.
Sanıyorum bir sürü sebep öne süren kardeşlerimiz henüz evlenme çağlarında değillerdir.
Evlenme yaşına gelipte para ve korkuyu bahane edene hiç rastlamadım.
Siz niyetinizi âlî tutun O size parayı da gönderir, korkunuzu da alır.

(affedersiniz)
"bekarlık sultanlıktır" derler nerde görülmüş "sultanın don yıkadığını"


Soru: günümüzün gencleri neden evlenmiyor?

ebra
"Çalışan hanımlar, kapalı veya açık bir defa kendilerine çok daha iyi bakıyorlar. Çok daha planlı yaşıyorlar. Çok daha beylerine karşı saygılı oluyorlar. Oysa çalışmayanların bir çoğu evde kendilerine bakmadıkları gibi geç saatlere kadar uyuyorlar. İş yerinde pek çok arkadaşımız sabahları ya kahvaltı yapmadan veya eşleri kalkmadığı için kendileri bir şeyler atıştırıp geliyorlar. Çevremdeki dindarlar arasında sabah kalkıp beyine kahvaltılar hazırlayarak gönderen hanım hemen hemen tanımıyorum. Ama çalışan hanımlar öyle değil. Zorunluluktan veya başka sebeple, çok daha programlı yaşıyorlar.”
Şimdi ben bu yazının odak noktasına kadın düşmanlığını oturtmak istemiyorum. Veya genelleme yaparak tüm dindar kadınları aynı kategori içine de almak istemiyorum bu düşünce çok yanlış hepsi değil benim çevremdeki ev hanımları kendilerini bırakmıyorlar zaten görürsekde acizane uyarıyoruz dindar kesim diye ayırt etmeye gerek yok zaten bilgisi varsa bu konuda görevlerini yerine getiren biridir


İnşirah
< Evlenme yaşına gelipte para ve korkuyu bahane edene hiç rastlamadım.
Siz niyetinizi âlî tutun O size parayı da gönderir, korkunuzu da alır.

Okudunuz mu?  Ana-baba, gelin-kaynana

(affedersiniz)
"bekarlık sultanlıktır" derler nerde görülmüş "sultanın don yıkadığını" >

🙂 🙂 🙂 çok doğruu


ebra
< Kişi sevdiğini Allah için seviyor ve Allah için istiyorsa, niyetinde Allah için yaşama varsa bu kula ne para engeldir ne de korku.
Sanıyorum bir sürü sebep öne süren kardeşlerimiz henüz evlenme çağlarında değillerdir.
Evlenme yaşına gelipte para ve korkuyu bahane edene hiç rastlamadım.
Siz niyetinizi âlî tutun O size parayı da gönderir, korkunuzu da alır.

Okudunuz mu?  Kocanın Karısını Dövmesi Zalimce Bir Davranıştır

(affedersiniz)
"bekarlık sultanlıktır" derler nerde görülmüş "sultanın don yıkadığını" >
doğru ama herşey nasip kısmetten öteye gitmez Allahu teala cümlemize dünya ve Ahiret mutluluğu verecek kişiyle mutlu yuva kurmayı nasip eylesin


Desert Rose
Artık insanları gelecek korkusu sardı herhalde
Birde kariyer yapma hevesi:)


rönesans
Hani varya çocukta yaparım kariyerde günümüz, gençleri sorumluluk almak istemiyolar. baba ocağında ekmek elden su gölden oh ne ala memleket yangel yat fatura derdi yok ekmek isteyen yok kim uğraşır evlilikle zor geliyor gençlere…


musab.b.umeyr
< Hani varya çocukta yaparım kariyerde günümüz, gençleri sorumluluk almak istemiyolar. baba ocağında ekmek elden su gölden oh ne ala memleket yangel yat fatura derdi yok ekmek isteyen yok kim uğraşır evlilikle zor geliyor gençlere >
Günümüz gençlerinin çogu öyledir.Bende de bir nebze de olsa vardır.
Ama evlenmek eskisi kadar rahat değil artık.Herşey zorlaştı.Askere gitmeyene kız vermiyorlar.Kişi üniversite okuyosa nasıl evlensin.Hem eğitim hem evlilik bir arada sıkıntılar doğurur.Aslında hani geçim derdi olmasa doğurmaz ama geçim derdi var.Kişi evine bakarak çalışsınmı yoksa derslerinemi çalışsın.Gencin evlenecek yaşı geldi diye o eğitiminden de alıkoyulamaz.Eğer alıkoyulursa ülkede ne doktor kalır ne mühendis ne öğretmen.Sonra yakınırız yine şu egemen düşünürler başa geçtiler diye.Onlar bunlardan feragat edipte zamanında başa hep adamlarını koydular.Bizim millette onlardan gördü aynısını yapmaya başladılar.Onun için kişi imkanı varsa hem okusun hem evlensin ama imkanı yoksa ilim evlilikten önce gelir diyorum.
Ama boş boş dolaşıp hiç bir amaç ugrunda olmayan gençlerin sadece evlilik değil önce iş bulup kendilerine bir amaç edinmesi sonra da evlenmesi uygundur.Baba parası yemektense(Ki genelde bu para babanın istemeyeceği yerlere harcanır) boş boş gezmektense, onun bunun eline bakmaktansa iş bulsunlar ve evlensinler derim.

Okudunuz mu?  Ailenin izni olmadan imam nikahı kıyılır mı ?

< Hani varya çocukta yaparım kariyerde günümüz >
Ayrıca sizin sözünüze pek fazla katılamıyorum.Eğer o günün gençleri geleceğini düşünüp kariyer yapmasalar bir ömür boyu babalarının ellerine bakacaklar.O şekil daha zor.Onun için bir dönem genç kişi baba eline baksın gerekirse evlenmesin okusun veya başka şekilde kariyer yapsın, kendini kurtarsın, sonra evlensinde karısına çoluğuna çocuguna mahcup olmasın.En zor durumlardan biridir heralde çocuguna istediği küçük bir şekeri dahi alamamak.Karısına istediği küçük bir takıyı alamamak biraz acıdır heralde.

Okudunuz mu?  Mezheplere göre Hürmet-i musahere nedir?

Ama sözünüz için geçerli olanlarda vardır mutlaka orası ayrı mesele.

Selametle…


znngrr
işte bunda haklı olabilrsin..


@hmet
Gençlerin evlenmeme nedeni, kendine güvenememe, maddi imkansızlıklar, kız ailesinin ağır şartları vs.. gibi sebeplerdir.


Kayıtsız Üye
sıkıysa asgari ücretle evlen bu devirde ev al geleceğini kur arabanı al evlen asgari ücretli için imkansız şeyler namusunla çalışırsan bu sadece aç karnın doyar en azından haram ile saltanat kurup çoluk çocuğa karışıp yaşayanlardan deiliz bunada şükür


Kayıtsız Üye
Yapmayın böyle insan istediği gibi Yaşar istediği gibi hayatına devam eder. Evliliği iyi gibi anlatmayın. Hep dini sebeplerin kılıfı altında evliliği iyi gibi göstermeye çalışmayın. Nafaka terörü kalkmadıkça o iş olmaz

Yazıyı yazan arkadaşın sosyo – kültürel anlamda habersiz olduğu kesin. Biraz kafasını kumdan kaldırsın piyasaya çıkıp baksın derim.


gencler evlenmiyor, erkekler artık evlenmiyor, Evlene

Bu kategoride yer alan Karı-Kocanın Birbirine Karşı Görevleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Günümüzün gençleri neden evlenmiyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.