Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:37
sizden1
Abone

Oyun indirmek günah mı?

Oyun indirmek günah mı?

islam1234
arkadaşlar ben internetten oyun indiriyorum dinen oyun indirmemin bir sakıncası varmıdır.cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar


Cevap: Oyun indirmek günah mı?

Ercan
Ticaret maksadı olmadan oyun indirmenin sakıncası yoktur. Ancak patent, telif vb. hakları varsa bunları yasadışı indirmek caiz olmaz.
Ayrıca oyun bizleri ibadetten alıkoymamalı. Allah’tan uzaklaştırmamalı. Bunlara da dikkat etmek gerekir.


Cevap: Oyun indirmek günah mı?

qwert12380
< Ticaret maksadı olmadan oyun indirmenin sakıncası yoktur. Ancak patent, telif vb. hakları varsa bunları yasadışı indirmek caiz olmaz.
Ayrıca oyun bizleri ibadetten alıkoymamalı. Allah’tan uzaklaştırmamalı. Bunlara da dikkat etmek gerekir.
>

Oyun satın almak da israf olur.10 saat oynayabileceğin bir oyun 100-150 TL arasında.


Cevap: Oyun indirmek günah mı?

bayramherdem
Ticari amacı olmasa bile adamlar yıllarca uğraşıp o oyunu yapıyorlar. Onların tek işi de bu. Oyunu yapım satışa çıkarıyorlar ve bu oyundan para kazanıyorlar. Fakat biz o oyunu adamlara para ödemeden internet üzerinden korsan olarak indiriyoruz ve oynuyoruz. Farklı bir açı ile düşünürsek; Bakkala gidip para vermeden bir ürünü alıyorsun/çalıyorsun ve bu yaptığından dolayı hem bakkalcı hem de çaldığın ürünün üreticisi zarara uğruyor ve ikisinin de hakkına girmiş oluyorsun. Böyle düşünürsek caiz değildir diyebiliriz! Ben korsan film ya da oyun izlemiyor/oynamıyor muyum? Evet korsan olarak ben de indiriyorum. Ama sırf ben o işi yapıyorum diye haram değil demek büyük günah olur 🙂 En iyisi bir de diyanete soralım!(ama o da yasal merci olduğundan aklımızı karıştırcak 😀 )

Okudunuz mu?  Ateistlere cevap vermek , yazışmak

Kayıtsız Üye
Aldigim korsan diskleri imha mi etmeliyim yoksa onlari oynayip yenisini almamam caizmi?


duzgunomer
Şimdi bir adam, emek harcayarak program yazıyor. Bu adam hiçbir emek harcamadan o ürettiği şeyi istediği kadar kopyalayabilir ve satabilir.

Emeksiz kazanç olmaz mı? 1 tl lik bir sanal ürün icat ettin, o ürünün değer 1 tl lik. Ama sen onu, 4 milyar kişiye satsan 4 milyar kazanacaksın. Emeksiz kazanç olmaz mı? O 1 tl lik ürünü 1 saatte elde edebilirsin ve 1 saatte dünyanın en zengin insanı olabilirsin. Ne kadar doğru?

Okudunuz mu?  Aşık olduğum kıza kavuşmak için dua edebilir miyim?

Ama mesela gerçek hayatta bir kitap yazdın, o kitabın bir mürekkebi, kağıdı var. Çalarsan elbette kul hakkı olur, çünkü satıcı da zarara uğrar.

Satın alınan bir kitabı bir topluluğa okusan bunda bir kul hakkı olmaz görüşü söz konusu. Burada satıcı zarara uğramadı ama dinleyenler emeksiz kazanç sağladı. Biri bir program satın alıp, kopyasını ücretsiz olarak internete koysa, aynı kitap okumada olduğu gibi, satıcı zarara uğramayacak ama kullanan emeksiz kazanç sağlayacak, bu yine mi kul hakkı olur? Bir de programı kırmak var tabi.

Kafam çok karışık 🙂

Mesela dini kitap, birisi yazdığı dini kitap için kağıt ve mürekkep masrafını isteyebilir fakat o içinde anlattıklarından dolayı bir ücret isteyebilir mi? Bu kitap internete taşınsa mürekkep ve kağıt masrafı olmayacak, direk ücretsiz olarak indirebilir mi?


Habib
Oyun kafirden çalınıyorsa caizdir. Yalnız Allah’tan uzaklaştırıyorsa caiz değildir. Lütfen daha dikkatli olalım!


duzgunomer
Kafirden çalınıyorsa derken?? Kafir, müslüman farketmez ki. İslamda kafir birisinin malına zarar verebilirsin, eşyasını çalabilirsin, canına kıyabilirsin diye bir şey yok.

Okudunuz mu?  12 Rekatlık Hacet Namazı Nasıl Kılınır

kastamonu37
Okadar büyük günahlar dönerken ortalıkta Allah’ın kulum oyun kaçak indirmişsin haydi cehenneme demesi geldi aklıma şimdi 🙂

Kaçak oyun indirmek doğru olmaz. Ama oyunu yapan firmanın da 100de 100 hatta 100de 1000 kâr koyması da doğru olmaz zaten ticarette 100de 100 kar haramdır diye biliyorum ama bugün hangi tüccardan mal alırsanız alın hepsi 1 liraya aldığı şeyi 5 liraya satar 2 liraya bile değil 5 lira hatta 10 lira 🙂

Birde oyun program vs indirmenin şöyle bir yönü var oyun var korumalı crackli ve o oyunu uğraşıp didinip kıranlar ve internete yayanlar var. İnternet serbest bir ortam olduğu için herkes buna ulaşıp indirebiliyor. Burada oyunun haklarını çiğneyip oyunu kırarak internette yayanlar aslında suç işliyor. İnsanlar ise bunu ister istemez indiriyorlar.


duzgunomer
Kul hakkı kadar büyük bir günah mı var 🙂

Kaçak program kullanmış bir kişi yıllar sonra hak yediğini anladı, programı satın aldı ve tövbe etti diyelim. Buraya kadar yapacaklarını yapmış oldu. O satın aldığı programı aynı fiyattan bir kişiye satarak hiç zarara uğramadan, kul hakkını(azda olsa) ödemiş olur mu?

Okudunuz mu?  Yetenek diye bir şey?

Yani bir arkadaşın program satın alacak, sende eskiden korsan kullandığın programı satın almışsın, gel ben sana satayım diyorsun arkadaşına. 100 Tl verdiğin programı 100 tl ye satarak zarara uğramıyorsun. Bunu baza alarak, o programı her an birileri almakta, eğer ben o alacak olan kişiyle irtibata geçip, gel benden satın al deseydim, 0 zararla kul hakkını(azda olsa, yani gerekeni yapmış oluyorum) ödemiş olurdum. Her an o programı birileri aldığı için onların satın alması bize kefaret olur mu? Biz eskiden kullanmıştık programı artık kullanmıyoruz. Yada illaki program sahibine mi parayı ödememiz gerekiyor, çünkü program sahibi zarara uğramıyor sadece biz emeksiz kazanç sağlıyoruz, program sahibi yerine sadaka olarak versek falan olur mu? Yada sadaka yerine direk bizdeki parayı yaksak, çöpe atsak, kendi malımızdan azaltsak.

Okudunuz mu?  Ahrette Anne ve baba hakkı...

İnce bir fıkıh sorusu sormuşum 🙂

Önceden kullanılmış kopya yazılımlar için ne yapmalı? Şirketin para ile sattığı ama bizim bir şekilde ücretsiz bulup, eskiden kullandığımız program için ne yapmalı?


kastamonu37
Ömer beynimden duman çıkardın 😀

Yalnız işin birde şu boyutu var firmalar bazı oyun veya programların satışını durduruyor yenileri çıktığı için zaten parayla satın alacak durumda olmayanlar bunları çalıştıracak bilgisayar ve cihazlara sahip olamayınca eski sürümleri yani satışı bitmiş ürünleri indiriyoruz genelde 😛


duzgunomer
Al tam metin, biraz daha duman çıkartayım 🙂

Birisi bir program üretti, o üretilen şeyin alıcısının bir kişi olması gerekmez mi? Bir kişi aldıktan sonra diğer kişilerin programı çalıp kullanması veya kopyasını kullanması sahibini alakadar eder mi, kul hakkına girer mi? Bir programı kopyalamak için illaki en az bir kişinin o programı satın alması gerekiyor. Yani kopyalanmış bir programı kullandığımızda o programı en az bir kişinin aldığını biliyoruz. Birisi sitesini yapıyor, programı siteye upload ediyor, ödeme yerini de koyuyor. Oradan habire kendisine para geliyor. Artık hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor.

Okudunuz mu?  Ölen kişi ailesini özler mi

Şimdi bir adam, emek harcayarak program yazıyor. Bu adam hiçbir emek harcamadan o ürettiği şeyi istediği kadar kopyalayabilir ve satabilir. Emeksiz kazanç olmaz mı? 1 tl lik bir sanal ürün icat ettin, o ürünün değeri 1 tl lik. Ama sen onu, 4 milyar kişiye satsan 4 milyar kazanacaksın. Emeksiz kazanç olmaz mı? O 1 tl lik ürünü 1 saatte elde edebilirsin ve 1 saatte dünyanın en zengin insanı olabilirsin. Ne kadar doğru? Ama mesela gerçek hayatta bir kitap yazdın, o kitabın bir mürekkebi, kağıdı var. Çalarsan elbette kul hakkı olur, çünkü satıcı da zarara uğrar.

Ticaretin sanal dünyaya taşınması doğru mu? Sonuçta kopyalama işlemi yoktan var etmek gibi bir şey. X emek ile Xsonsuz kazanç sağlayabilir. Bu düşünceden şuraya da gelebiliriz: Herhangi bir sanatlı bir şey yapıldı, misal tablo. Bir dükkan açtım ve her x ücret veren kişiye tabloyu gösteriyorum. Bunu yapmak caiz mi? Caiz ise ücret ödemeyip tabloya bakan kişi günaha yada kul hakkına girer mi? Bu örnekle üstteki düşünce çürütülebilir heralde. Ama kopyalama işini göz ardı etmemek gerekir.

Okudunuz mu?  Deccal ile şeytan arasındaki fark nedir bunlar dost mu?

Satın alınan bir kitabı bir topluluğa okusan bunda bir kul hakkı olmaz görüşü söz konusu. Burada satıcı zarara uğramadı ama dinleyenler emeksiz kazanç sağladı. Biri bir program satın alıp, kopyasını ücretsiz olarak internete koysa, aynı kitap okumada olduğu gibi, satıcı zarara uğramayacak ama kullanan emeksiz kazanç sağlayacak, bu yine mi kul hakkı olur? Bir de programı kırmak var tabi. Mesela dini kitap, birisi yazdığı dini kitap için kağıt ve mürekkep masrafını isteyebilir fakat o içinde anlattıklarından dolayı bir ücret isteyebilir mi? Bu kitap internete taşınsa mürekkep ve kağıt masrafı olmayacak, direk ücretsiz olarak indirebilir mi? Dini kitabı ayırmam, dini ticarete dönüştürmek konusuna da girebilir.

Kaçak program kullanmış bir kişi yıllar sonra hak yediğini anladı, programı satın aldı ve tövbe etti diyelim. Buraya kadar yapacaklarını yapmış oldu. O satın aldığı programı aynı fiyattan bir kişiye satarak hiç zarara uğramadan, kul hakkını(azda olsa) ödemiş olur mu? Yani bir arkadaşın program satın alacak, sende eskiden korsan kullandığın programı satın almışsın, gel ben sana satayım diyorsun arkadaşına. 100 Tl verdiğin programı 100 tl ye satarak zarara uğramıyorsun. Bunu baza alarak, o programı her an birileri almakta, eğer ben o alacak olan kişiyle irtibata geçip, gel benden satın al deseydim, 0 zararla kul hakkını(azda olsa, yani gerekeni yapmış oluyorum) ödemiş olurdum. Her an o programı birileri aldığı için onların satın alması bize kefaret olur mu? (Biz eskiden kullanmıştık programı artık kullanmıyoruz).

Okudunuz mu?  Acaba bu Vahhabiler cenaze namazını kılıyorlar mı?

Yada illaki program sahibine mi parayı ödememiz gerekiyor, çünkü program sahibi zarara uğramıyor sadece biz emeksiz kazanç sağlıyoruz, program sahibi yerine sadaka olarak versek falan olur mu? Yada sadaka yerine direk bizdeki parayı yaksak, çöpe atsak, kendi malımızdan azaltsak.

Şimdi işin aslı şu: Eskiden bir çok ücretli programın ücretsizi bir yerden bulunarak kullanıldı. Şuanda o kullanılan şeylerin sağladığı yada onlar ile geliştirilen bir şey yok ortada. Yani boşuna almış oldum, onlardan geriye kalan bir şey yok bende. Bu programların(artık kullanmadığım) orjinalini alarak şirkete o parayı ödemeli miyim? Yada onlar bir şey kaybetmediği ve sadece ben emeksiz kazandığım için sadaka olarak versem olur mu? Veya o malın değeri kadar bendeki malı azaltsam yani o malın değeri olan parayı çöpe atsam, yaksam olur mu?

Okudunuz mu?  Hangi Cemaate Girmeliyim ?

kastamonu37
Bence indirsin beyin yandı zaten sınav akıl sahipleri içindir beyin yanınca zaten günah olmayacak indirmesi 😀


duzgunomer
Bazı kişiler ticaret kastı olmadan kullanılabilir diyor. O kullandığımız programla bir şey tasarlayıp o tasarıyı satışa sunsak ne olur?


kastamonu37
Ticaret olur basit usulde vergilendirilmen gerekir


duzgunomer
O konudaki ticaret, programı kopyalayıp kendininmiş gibi satmak değil mi?


kastamonu37
Hayatta herşey kopya. Ona bakarsan elektriği Edison buldu ozaman kullanmak günah kopyasını satmak da günah 😅


Kayıtsız Üye
haramdır nedeni

Çünkü kul hakkına girer atıyorum ben oyun yapıyorum 2 3 yıl hergün sıkıcı bir iş yapıyorum kod yazıyorum o 2 3 yılın sonunda
Oyunu satışa sunuyorum 2 kişi alıyor oyunu 20 tlden satışa sunmuşsam 40 tl kazanıyorum ama aslında oyunum çok popüler fakat alan yok 2 3 yıl boyunca yapmak için uğraştığım oyunu 2 kişi alıyor diğer herkes korsan indiriyor yani anlıyacağınız kul hakkı başka bir şey denilemez şimdi bir de başka türlü söyleyeyim sen araba alıyorsun parasını vermiyorsun yani çalıyorsun bu kadar basit buna ben hırsızlık derim eğer oyunu oynamak istiyorsan para vericeksin yoksa oynama

Okudunuz mu?  Akıntı hissi abdest bozar mı

oyun indirmek günah mı, internetten oyun indirmek günah mı, oyun indirmek haram mı

Bu kategoride yer alan Bakara Suresi Son Ayet Tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oyun indirmek günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.