Anasayfa
3 Haziran 2021, 15:56
Namazlar
Yönetici

Bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız?

Bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız?

menzil_guller
Secdenin İki Kez Yapılması

Namazda her rekâtta bir defa rükû ettiğimiz halde niçin iki defa peş peşe secdeye kapanırız? Bu konuda bazı yorumlar yapılmıştır.

Birinci secde topraktan yaratıldığımıza; ikinci secde ise yine toprağa döneceğimize işarettir. Böylece secde ile toprak arasındaki bağ karşımıza çıkar. Başka bir yorum da şöyledir: Şeytan bir secde ile emrolundu ve o bunu yapmadı. Biz ise şeytanın bu davranışına karşı iki kez secde ederek şeytana tepkimizi belirtirken Rabb’imize daha çok yaklaşmış oluruz. (2)

Okudunuz mu?  Secde ile ilgili şiirler

Secde hali Rabb’imizin en çok hoşuna giden bir ibadet olmasına karşın; şeytanın ve onun temsilcilerinin de en fazla nefret ettikleri bir eylemdir. Çünkü secde kulun yalnızca Rabb’ine tahsis ettiği bir davranış biçimi olmakla kalmaz aynı zamanda şeytana ve taraftarlarına karşı da bir başkaldırı niteliği taşır. Azgın bir saptırıcı olan şeytanın Allah’ın kullarına yaklaşıp sokulma fırsatı bulamadığı iki cihetten biri de secdedir. A’raf suresinin 16 ve 17. âyetlerini tefsir ederken Fahreddin Râzi şu açıklamayı yapar: İblis şöyle yemin etmişti: “Öyle ise dedi; ‘beni azdırmana karşılık and içerim ki ben de onları saptırmak için Senin doğru yolunun üstüne oturacağım. Sonra onların önlerinden arkalarından sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve çoklarını şükredenlerden bulamayacaksın.” (7/A’râf 16-17)

Okudunuz mu?  Meleklerin seyrettiği namaz: Sabah Namazı. kalbinizi "sabah namazı"na ayarlayın

Bunu işiten melekler şu âciz insanların hallerine acıyarak Allah’a şöyle niyazda bulundular: “İlâhımız! İnsan şeytanın bu dört yönden saldırısı ve kuşatması karşısında nasıl kurtulabilir? O zaman Allah Teâlâ onlara şunu vahyetti: “Şüphesiz insanlar için biri yukarı biri de alt taraf olmak üzere iki cihet açık kalmıştır. Kul hudû (tevâzu) ile duada ellerini yukarı kaldırdığı ve huşû (korku ve saygı) ile alnını yere koyduğu zaman Ben onun yetmiş senelik günahını mağfiret ederim.” (Fahreddin Râzi Tefsir-i Kebir IV/196)

Okudunuz mu?  Cumanın özelliği / önemi

Şu halde şeytan ve taraftarlarının amansız saldırılarına karşı bizi koruyacak iki kalkanımız var: Dua ve secde. Bu yüzden Rasülullah (s.a.s.)’ın uyguladığı ve tavsiye buyurduğu gibi secdeyi ve secde esnasındaki duayı çoğaltmak gerekir. (3)

“Ümmetimden hiç kimse yoktur ki Kıyamet gününde ben onu tanımış olmayayım…Kıyamet gününde benim ümmetim secde ettiklerinden dolayı alınları; abdest aldıklarından dolayı da abdest âzâları parlak olacaktır.” (Ahmed bin Hanbel; Tirmizî: Naklen M. Nâsıruddin el-Bânî Peygamberimiz’in Namaz Kılma Şekli s. 111)

Okudunuz mu?  Namazdan Sonra Estağfirullah Demenin Hükmü Nedir?

“Allah cehennemliklerden olan kimseler için rahmet murad edince kendisine ibadet edenleri cehennemden çıkarmaları için meleklerine emredecektir. Onlar da secde izlerinden mü’minleri tanıyarak cehennemden çıkaracaklardır. Allah secde izi bulunan yeri yakmayı cehennem ateşine yasaklamıştır; Ve böylece cehennemden çıkarılacaklardır. Cehennem insanoğlunun bütün âzâlarını yakacak yalnız secde izlerinin bulunduğu yerleri yakmayacaktır.” (Buhârî; Müslim: Naklen a.g.e. s. 112)

Okudunuz mu?  Tesbih Namazı, Fazileti ve Kılınış Usûlü

Cevap: bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız?

Ecrinim

Rabbim bütün kulluk vazilerimizi layıkıyla yerine getirmeyi nasip eylesin,Cehennem ateşinden korusun cümlemizi

Allah c.c. razı olsun kardeşim


Yanıt: bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız?

menzil_guller
Aminn kardeşim..
Rabbimde senden razı olsun Ecrinimm yorum için teşekkürler..

Okudunuz mu?  Secde etmenin tıbbi faydaları

Soru: bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız?

DZALBAY
Paylaşım çok güzel…Allah cc razı olsun.


namazda neden iki defa secde ederiz, neden iki defa secde ederiz, namazda neden iki secde vardır

Bu kategoride yer alan Secde ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir defa rüku ettiğimiz halde niçin iki kez secdeye kapanırız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.