Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

İstiva Ne Demektir?

İstiva Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İSTİVÂ NEDİR?

Düzgün olmak anlamındaki "s-v-y" kökünden türeyen istivâ sözlükte, iki şey birbirine eşit olmak, düzgün olmak; "ala" edatıyla kullanıldığında yükselmek, tahta çıkmak; "ilâ" edatı ile kullanıldığında yönelmek, kastetmek; "be" edatıyla kullanıldığında helâk olmak anlamlarına gelir. İstivânın asıl anlamı, bir şeyin eşit ve düzgün olmasını istemektir.

İstiva kelimesi Kur’ân’da fiil kalıbıyla "istevâ-yestevî" şeklinde 35 âyette geçmiştir. Bunlardan dokuzu Allah ile, diğerleri insan, canlı ve cansız varlıklarla ilgili olup şu anlamlarda kullanılmıştır;

Okudunuz mu?  Hilm Ne Demektir?

1- İki şey eşit olmak, yirmi âyette geçen yestevi-testevi, yesteviyani ve testeviyâni fiillerinin tamamı bu anlamdadır. "De ki: Temizle pis eşit olmaz…’ (Mâide, 5/100), "De ki, gören ile görmeyen eşit olur mu?…" (Ra’d, 13/16), "Ölüler ile diriler eşit olmaz…" (Fâtır, 35/22), "De ki: Bilenlerle bilmeyenler eşit olur mu?…" (Zümer, 39/9).

Okudunuz mu?  Habibullah Ne Demektir?

2- Bir şey doğru düzgün ve mutedil olmak, dikilmek ve doğrulmak; "Üstün akıl/kuvvet sahibi olan melek, yüksek ufukta iken doğruldu (Festevâ)…"(Necm, 53/6) Cibril’in doğrulması, kendi suretinde ortaya çıkıp görünmesi anlamındadır.

"….Onların (mü’minlerin) Tevrat’taki vasıfları ve İncil’deki vasıfları şöyledir. Bir ekin gibidirler ki o ekin filizini çıkardı, onu güçlendirdi, kalınlaştı ve gövdesinin üstüne dikildi.(Festeva)…" (Fetih, 48/29). Ekinin doğrulması, dikilmesi; düzgün olması, eğilmeden dimdik sapı üzerinde durmasıdır.

Okudunuz mu?  Mukayyet Su Ne Demektir?

3- Yerleşmek binmek, oturmak ve karar kılmak; "(Ey Nuh!) Sen ve yanında bulunanlar gemiye yerleştiğiniz zaman (feize’steveyte) bizi o zâlim kavimden kurtaran Allah’a hamd olsun de." (Mü’minûn, 23/28), "O Allah ki bütün çiftleri yarattı ve size bineceğiniz gemiler ve hayvanlar var etti ki onların sırtına binesiniz (li testevfu ala zuhurihi)…" (Zuhruf, 43/12-13), "Ey arz! Suyunu yut ve ey gök! suyunu tut denildi. Gemi Cûdi dağına oturdu.(ve’stevet ale’l-cudiyyi)…" (Hûd, 11/44).
10 âyetteki "istivâ" kelimesi Allah ile ilgili olup şu anlamlarda kullanılmıştır:

Okudunuz mu?  İn'am Ne Demektir?

a) Yönelmek, şu âyetlerde bu anlamdadır: "O Allah ki yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı, sonra göğe yöneldi(istiva ile’s-semai) onları yedi gök olarak düzenledi. O her şeyi bilir." (Bakara, 2/29), "Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi (isteva ile’s-semai) arza ve göğe; isteyerek ve istemeyerek (varlığa) gelin dedi, isteyerek geldik dediler." (Fussilet, 41/11). Bu iki âyette Allah’ın önce yeryüzünü yarattığı, sonra yaratmak, düzene koymak üzere duman halindeki göğe yöneldiği "istivâ" kelimesiyle ifade edilmiş ve bu kelime "ilâ" edatı ile kullanılmıştır.

Okudunuz mu?  Haberi Sıfatları Ne Demektir?

b) İstila etmek, kuşatmak: "O Allah ki gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları 6 günde (evrede) yarattı, sonra arşı istiva etti. (isteva ale’l-arş)" (Secde, 32/4); "Rabb’iniz o Allah ki gökleri ve yeri 6 günde yarattı sonra arşı kuşattı. (isteva ale’l arş)" (Yûnus, 10/3); "O Allah ki gökleri görebileceğiniz bir direk olmadan yükseltti, sonra arşı kuşattı, güneşi ve ayı iradesine boyun eğdirdi…." (Ra’d, 13/2) Âyetlerde Allah’ın yeri ve gökleri yarattıktan sonra arşı istiva ettiği bildirilmiştir.

Okudunuz mu?  Halvet nedir? Halvet olma ya da halvet durumu nedir? Hangi durumlarda meydana gelir?

İstivâ fiili "alâ" edatı ile kullanılmıştır. İstiva kavramı Allah’ın bir makama kurulup oturmasını değil, mekân ve cihet olmaksızın O’nun yücelik ve üstünlüğünü, âlemi yönettiğini, her şeyi hâkimiyeti altına aldığını ifade eder. "İstevâ alâ arşihî" tabiri Allah’ın bütün yaratıkların Rabb’i, yöneticisi ve koruyucusu olmasından gücü, kudreti ve iradesinin mutlak yerine gelmesinden kinayedir. Arşı istiva ettiğini beyandan sonra yüdebbirü’l-emre (işleri idare eder), "O geceyi durmadan onu kovalayan gündüze bürüyüp örten, güneşi, ayı ve yıldızları buyruğuna boyun eğmiş vaziyette yaratandır." (A’râf, 7/54) âyetleri buna karinedir. Arşı da mekânı da yaratan Allah’ tır. Allah’ın arşa istivasının gerçek mahiyetini insan bilip idrak edemez. Çünkü bu konuda Kur’ân’da bilgi verilmemiş sadece Rahmân’ın arşı istiva ettiği bildirilmiştir (Tâ-hâ, 20/5). (bk. Zü’l-arş) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Hamele-i Arş Ne Demektir?

Cevap: İstiva Ne Demektir?

@hmet
İstiva nedir, İstiva ne demek? Kısaca bilgi.

Birden çok şeyin birbirine eşit ve denk olması.


istiva ne demek, istiva ne demektir, istiva etmek ne demek

Bu kategoride yer alan İstiğrak Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstiva Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.