Anasayfa
17 Aralık 2023, 17:22
Kavramlar
Abone

Lanet Ne Demektir?

Lanet Ne Demektir?

Fetva Meclisi
LÂNET NEDİR?
Sözlükte "kovma, hayırdan uzaklaştırma" anlamına gelen lânet, dini bir kavram olarak dünyada Allah’ın rahmet ve yardımını kesmesi, âhirette ise cezalandırması demektir. Allah’ın dışındaki varlıkların lâneti ise, genelde beddua anlamını taşımaktadır. Kur’ân’da beyan edildiği üzere Allah’ın lânetine; kâfirler (Bakara, 2/89, 161) Yahûdîler (Nisâ, 4/46), zâlimler (Â’râf, 7/44), şeytan (Hicr, 15/35),

Allah’ın indirdiklerini gizleyenler (Bakara, 2/159), namuslu kadınlara zina iftirasında bulunanlar (Nisâ, 4/93), münafıklar (Tevbe, 9/68), Âd kavmi (Hûd, 11/60), Firavun ve adamları (Hûd, 11/99), Allah’a ve Rasûlüne eziyet edenler (Ahzâb, 33/57), Allah’a verdikleri sözde durmayanlar ve yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar (Ra’d, 13/25), yalan haber yayanlar (Ahzâb, 33/60-61) uğrayacaklardır. Hadislerde Allah’ın Peygamberinin veya meleklerin lânetine uğradığı ifade olunanlardan bir kısmı şunlardır: Ana-babasına sövenler (Müslim, Edâhi, 44), hırsızlar (Buhârî, Hudûd, 7, 13; Müslim, Hudûd, 7),

Okudunuz mu?  Himmet Ne Demektir?

araziler arasındaki sınırı değiştirenler (Müslim, Edahi, 44), içki içenler (Ebû Dâvûd, Eşribe, 2; Müsned, I/316), livâta yapanlar (Ahmed, I, 309-317). Hz. Peygamber’in lânetlediklerinden bir kısmı şunlardır: Faiz yiyenler (Buhârî, Libas, 86, 96), atışlarda canlıları hedef yapanlar (Müslim, Sayd, 60), hayvanların organlarını kesenler (müsle) (Buhârî, Zebaih, 25), kadına benzemeye çalışan erkeklerle, erkeğe benzemeye çalışan kadınlar (Buhârî, Libas, 61), vücutlarına dövme yapanlarla yaptıranlar (Buhârî, Libas, 82), ölünün arkasından ağıt yakıp üstünü başını yırtanlar, ağıt alameti olarak saçını kazıtanlar veya bağırıp çağıranlar. (M.C.)

Okudunuz mu?  Vicade Ne Demektir?

Cevap: Lanet Ne Demektir?

Hoca
LA’NET (Lânet):
Bedduâ; bir kimsenin kötülüğünü, Allahü teâlânın af ve merhametinden mahrum olmasını, ihânet edenlerin veya kötülüklerin gerektiği cezâya çarptırılmasını istemek.
Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruluyor ki:
Allahü teâlâ ve Resûlüne eziyyet edenlere, dünyâda ve âhirette de lânet olsun. (Ahzâb sûresi: 57)
Ben, lânet etmek için, insanların azab çekmesi için gönderilmedim. Ben, herkese iyilik etmek için, insanların huzûra kavuşması için gönderildim. (Hadîs-i şerîf-Ahmed ibni Hanbel)
Kadın elbisesi giyen erkeğe ve erkek elbisesi giyen kadına lânet olsun. (Hadîs-i şerîf-Zevâcir)
Bir kul, herhangi bir şeye lânet ederse, o lânet semâya yükselir. Fakat göklerin kapısı bu fenâ söze karşı kapanır; yere iner, onun da kapıları kapanır. Sonra sağa sola başvurur, girecek yer bulamayınca, lânete müstehak olana gider. Eğer lânete lâyık değilse, bu defâ lânet edene rücû eder (döner) . (Hadîs-i şerîf-Riyâz-üs-Sâlihîn)
Ey oğul! Hiç kimseye lânet etme. Zîrâ lânet eylediğin adam, lânete müstehak değil ise, yaptığın lânet sana döner. Hayvanlara dahi lânet etme. Zîrâ, melekler sana lânet ederler. ( Süleymân bin Cezâ)
Her kim bir binek ve yük hayvanına, lânet olsun derse, o hayvan (hal diliyle) der ki: "Âmin, lâkin yüce Allah’a hangimiz daha fazla âsî ise, lânet onun üzerine olsun." (Fudayl bin Iyâd)

Okudunuz mu?  Nefs-İ Mutmainne Nedir?

Cevap: Lanet Ne Demektir?

imam
Kısaca lanet ne demek?

Lanet, birinin Allahın rahmetinden uzak kalmasını dilemektir.
Lanet etmek müslümanlara yakışmayan bir davranıştır.
Lanet sadece bazı özel durumlarda hak edene yapılır.
Şeytana, islamı yıkmaya çalışana gibi..


Cevap: Lanet Ne Demektir?

Darusselam
Lanet Ne Demektir?kısaca

Okudunuz mu?  Nefs-i Mardiyye ne demektir

Ebu’d-Derda radıyallâhu anh anlatıyor:
"Rasülullâh aleyhissalâtu v’esSelâm buyurdular ki:

"Lâneti çok yapanlar Kiyamet günü sefaatçi olamazlar,
sehid de olamazlar."
Müslim, Birr 85, (2598) Ebu Dâvud, Edeb 53, (4907).


yasemin
Beddua veya lanet, kişinin hem dünya hem de ahirette Allah’ın rahmetinden uzak kalmasını dilemek demektir. Lanet olsun, Allah’ın laneti sana olsun, lanet olası, kahrolasıca… gibi sözler -ister bilinçle söylensin isterse ağız alışkanlığı sebebiyle söylensin fark etmez- kişinin ilahi rahmetten mahrum kalmasını dilemektir.
Rasulullah (s.a.v) bu hususta şöyle buyurmaktadır: Kul, herhangi bir şeye lanet ettiğinde o lanet gökyüzüne çıkar. Semanın kapıları ona kapanır. Sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır. Sonra sağa sola bakınır, girecek yer bulamaz da lanet edilen kişiye döner. Eğer gerçekten lanete layık ise onda kalır, değilse lanet edene döner. (Ebu Davud) Yani lanetçinin laneti, kendisi hakkında geçerlilik kazanır. Bu da kişinin kendi ağzıyla kendi felaketini hazırlaması, felaketine bizzat kendisinin davetiye çıkarması demektir. Hiç şüphesiz aklı başında olgun bir mümin böylesi bir duruma düşmek istemez.

Okudunuz mu?  Galabe Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Cok saolun ödevimi sayenizde yaptım


Kayıtsız Üye
Lanet çok tehlikeli bir duadır.
insanı ölüme kadar da götürür


lanet ne demek, lanet nedir, lanet ne demektir

Bu kategoride yer alan Vakfe Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lanet Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.