Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Medd-İ Lazım Ne Demektir?

Medd-İ Lazım Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MEDD-İ LAZIM NEDİR?
Zorunlu uzatma demektir. Harf-i medden sonra sükûn-u lazım gelirse medd-i lazım olur. Dört elif miktarı uzatılması zorunludur. Medd-i lazım, kelime veya harf üzerinde olur ve dört kısma ayrılır. Kelime-i müsakkale, (ağır kelime, şeddeli) hâkka, hâssa gibi. Kelime-i muhaffefe (hafif kelime, cezimli) âl’âne gibi. Harf-i müsakkale (ağır harf, şeddeli) elif lâmmîm’in lâmm’ı gibi. Harf-i muhaffefe (hafif harf, cezimli). Nûn gibi. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Nikah Nedir?

Cevap: Medd-İ Lazım Ne Demektir?

imam
Meddi lazım 4 çeşittir:

1-Ağır kelime
2- Hafif kelime
3- Ağır harf
4- Hafif harf


Cevap: Medd-İ Lazım Ne Demektir?

@hmet
meddi lazım nedir kısaca örneklerle

MEDD-İ LAZIM
Sözlükte: "Lüzumlu, gerekli" manasına gelir.

Bir kelimede, harf-i medden sonra sebeb-i medden sükûn-i lazım gelirse "medd-i lazım" olur.

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebi Ne Demektir?

meddilazim

Bu örnekte dat ( ض ) harfini çeken harf-i medden elif ( ا ), sebeb-i medden ise lâm ( ل ) harfinin üzerindeki şeddenin (ـّـ) sükûn-ı lâzımı vardır. Bu sükûn ister geçelim ister duralım kesinlikle var olan ve asla değişmeyen, kelimenin aslından olan bir sükûndur. Yani bu ibarenin aslı (وَلاَالضَّالْلِينَ ) şeklindedir.

Okudunuz mu?  Şefi' Ne Demektir?

Medd-i lazım dört bölümde incelenir.

Kelime-i Müsekkale / Muhaffefe /Harf-i Müsekkale / Muhaffefe

1. Medd-i lazım kelime-i müsakkale :

Harfi medden sonra, sebeb-i med olan sükun-i lazım, şeddeli yani idğamlı ise buna Medd-i lazım kelime-i müsakkale denir.

وَلاَالضَّالِّينَ ، لاَ تُضَارُّ ، قَالَ أ َتُحَاجُّونَنَا ، وَ مَنْ يُشَاقِّ اللَّهَ

Okudunuz mu?  Şafi Ne Demektir?

2. Medd-i lazım kelime-i muhaffefe:

Harf-i medden sonra, sebeb-i med olan sükun-i lazım, cezim ise buna Medd-i lazım kelime-i muhaffefe denir. Sadece yunus suresi 51 ve 91. ayetlerde vardır.

آلْئنَ

Not: bu kelime teshil ile de okunabilir.

3. Medd-i lazım harf-i müsakkale:

Okudunuz mu?  Müennen Hadis (Müen'en Hadis) Ne Demektir?

Harf-i medden sonra, sebeb-i med olan sükun-i lazım, şedde ise buna Medd-i lazım harf-i müsakkale denir. Sadece huruf-i mukataalarda olur. Sin ve lam harfleri.

الم (أَلِفْ لآمِّيمْ ) , (مِيمْ طسِينْ ) طسم

4. Medd-i lazım harf-i muhaffefe:

Harf-i medden sonra, sebeb-i med olan sükun-i lazım, cezim ise buna Medd-i lazım harf-i muhaffefe denir. Sadece huruf-i mukataalarda olur.

Okudunuz mu?  İftira Ne Demektir?

ق( قَافْ ) ، ص ( صَادْ ) ، يس ( يَاسِينْ ) ، ن ( نُونْ ) ( مِيمْ ) الم

MEDD-İ LAZIMIN HÜKMÜ

Bütün imamlar aslî med üzerine ilave etmede ve bu ilavenin miktarında (4 elif miktarı uzatılır) ittifak ettikleri için vacip tir. En kuvvetli med de budur.

Okudunuz mu?  Mahrec Ne Demektir?

Yorum: Medd-İ Lazım Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Fatiha süresinin sonunu veladdallin okurken bunu tek a harfli okusam veya uzatınca kaç elif uzattığımı bilmediğim için 4 yerine 5 veya 6 olursa sorun olur mu yinede geçerli midir namaz? Bu konuyu öğrenmeden önce düz tek a ile okuyordum da. Namazlara zarar vermiş midir?

Okudunuz mu?  Mufassal Ne Demektir?

Ensar
Ve aleyküm selam, önemli olan fazla uzatıp manayı değiştirecek şekilde olmamasıdır. Usulünce uzatmak en efdaldir. Veleddallin de maddi lazım dediğimiz tecvid kuralı vardır. fazla uzatılması manayı bozar 4 hareke miktarı okunabilir. Bundan sonra 4 elif miktarı olarak uzatın ve öylece okuyun.
Tek a olarak maksat tam anlaşılmamakla beraber zaten o kelimde tek a mevcuttur. (Veled dallin) bununla ilgili yüklü videolar izleyerek yada bilen biriyle beraber kontrol edip en doğrusunu öğrenin
Namazınız geçerlidir.Allah kabul etsin.

Okudunuz mu?  İare Ne Demektir?

meddi lazım, meddi lazım nedir, meddi lazim

Bu kategoride yer alan Ya Allah ya Vedud ya Cami nasıl okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medd-İ Lazım Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.