Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Medd-i Lin Ne Demektir?

Medd-i Lin Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MEDD-İ LÎN NEDİR?
Yumuşak uzatma demektir. Harf-i lînden sonra sebeb-i medden sükûn gelse medd-i lîn olur. Vav ve yâ harfleri sakin olur, kendilerinden önce gelen harfin harekesi de üstün olursa, bu takdirde vâv ve yâ harf-i lîn olur. Medd-i lîn olabilmesi için sebeb-i meddin, kelime sonuna gelmesi ve harf-i lîn ile aynı kelimede bulunması gerekir. "Nevm", "aleyk", "havf" gibi. Medd-i lîn’in uzatılması caizdir. Medd-i lîn olan kelimenin son harfinin harekesi üstün ise üç vecih caiz olur: Tûl (dört elif miktarı), tavassut (2-3 elif miktarı), kasr (bir elif miktarı), esre ise dört vecih caiz olur. Tul, tavassut, kasr ve revm; ötre ise yedi vecih caiz olur: Tûl, tavassut, kasr, revm, tûl ile işmâm, tavassut ile işmâm, kasr ile işmâm. (Revm ve işmam kelimelerinin anlamları için bk. Medd-i Arız) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Fetanet Ne Demektir?

Cevap: Medd-İ Lin Ne Demektir?

@hmet
Medd-İ Lin nedir, Medd-İ Lin ne demek? Kısaca bilgi.
Lin harfinden sonra sebebi medden SÜKUN gelirse ,Meddi lin olur. Lin harfleri iki tane olup VAV ve YE Harfleridir.


Cevap: Medd-i Lin Ne Demektir?

@hmet
meddi lin nedir kısaca

Okudunuz mu?  Had Cezaları Ne Demektir?

MEDD-İ LİN

Lîn kelimesi, mülâyemet ve yumuşaklık anlamlarına gelir. Harf-i Lîn , kendilerinden önceki harfin harekesi üstün (ـَـ) olan ve kendileri de sâkin durumda olan vav (و) ve yâ (ي) harflerine denir.
Bir kelimede kendilerinden önceki harfin harekesi üstün olan ve kendileri sâkin halde bulunan vav ve yâ harflerinden (harf-i lînden) sonra sebeb-i medden sükûn geldiği zaman Medd-i Lîn meydana gelir. Medd-i Lîn’deki sükûnun lâzimî veya ârizî olması arasında fark yoktur.

Okudunuz mu?  Reddiye Ne Demektir?

لإِيلآفِ قُرَيْشٍ ، إيلآفِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَ الصَّيْفِ ، فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ ، مِنْ خَوْفٍ ، وَ لاَ نَوْمٌ ، أَلَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ ، إِصْلَوْهَا الْيَوْمَ
( قُرَيْشٍ ) kelimede kendisinden önceki harfin harekesi üstün olan ve kendisi de sâkin bir halde olan yâ (ي) harfi vardır. Bu tür yâ (ي) harfleri harf-i med değil, harf-i lîn olmaktadır. Kelimenin sonunda vakfedecek (duracak) olursak şin ( ش) harfi de sâkin olacağı için sebeb-i medden sükûn-ı ârız ortaya çıkacak ve böylece Medd-i Lîn gerçekleşecektir. Ancak bu kelimede durulmadan geçilecekse Medd-i Lîn yapılmaz.
MEDD-İ LİNİN HÜKMÜ

Okudunuz mu?  Nebevi Hadis Ne Demektir?

Harfi lîn’den sonra gelen sükün, eğer sükûn-i lazım ise; bu durumda iki vech caizdir. Tûl, Tevassut. Ancak tûl ile okumak daha faziletli görülmüştür. Ku’an-ı Kerim’de bu tip sûkün iki yerde bulunmaktadır. Meryem sûresi başında bulunanكهيعص ikincisi şura suresinin başında عسق da bulunan ع dir.
Harf-i lîn’den sonra gelen sükün, sükû-iü ârız ise; bu durumda medd-i ârızda olduğu gibi, ârız sükünun bulunduğu harfin aslî harekesine (Üstün 3, esre 4, ötre 7 vecih) bağlıdır. اليوم عينين Medd-i lîn’de med ölçüleri diğer medlere nazaran biraz daha eksik olarak kabul edilmiştir. Lîn harflerinin medlerinin az oluşu dolayısıyla tûl üç, tevassut iki, kasr bir elifi ifade eder.

Okudunuz mu?  Mücrim Ne Demektir?

Cevap: Medd-i Lin Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Birde türkçe olsaydı anlama imkanımız olurdu.


Kayıtsız Üye
şuraya arapça klavyesi olan bir pano yapın biz kelimeyi yazalım siz hangi med olduğunu yazın


Kayıtsız Üye
"Birde Türkçe olsaydı anlama imkanımız olurdu." 🙂 Türkçe olsaydı anlardın, lakin inancından şüphe ederdin …

Okudunuz mu?  Hades Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Harf-i lin:vav ve ye harflerinin (و ى) cezimli gelmesidir.medd-i lin harf-i linden sonra sukun gelmesiyle oluşur yani:
ْ ,ّ+وْ،يْ
(çezimli vav veya ye den sonrasında şedde veya cezim gelmesidir)
💮💯iyi çalışmalar EBRAR…


İbrahim Münir
Cezimli VAV ve YA harflerine sâkin VAV, sâkin YA denir. Ayni kelime içindeki Fethalı (Üstünlü) bir harften sonra sâkin VAV veya sâkin YA gelirse artık bu harflere sâkin VAV, sâkin YA denmez, bu durumu anlatmak için bu harflere Harf-i Lin denir. Yine ayni kelimenin son harfi sükûnlu olup harf-i lin’den sonra gelir ve sukûn-u Ârız ise durak yapılırsa Medd-i Lin oluşur. Yani Harf-i Meddin kendisi yumuşak olarak sükûnun harekesine uyan uzunlukta uzun okunur.

Okudunuz mu?  Şer'u men Kablena Ne Demektir?

meddi lin nedir, meddi lin, meddi arız nedir

Bu kategoride yer alan Ya Allah ya Vedud ya Cami nasıl okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medd-i Lin Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.