Anasayfa
28 Ağustos 2023, 15:41
Kavramlar
Abone

Musahhaf Ve Muharref Hadis Ne Demektir?

Musahhaf Ve Muharref Hadis Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUSAHHAF VE MUHARREF HADİS NEDİR?

Yazının şekli değişmeksizin, kelimelerindeki harflerin noktaları değiştirilen hadise musahhaf hadis, bu şekildeki değişikliğe tashif denir. "Halil" yerine "Celil" getirilmesi, bunun bir örneğidir. Yazının şeklinde ve noktalarında hiçbir değişiklik olmaksızın, kelimelerindeki harekeleri değiştirilen hadise muharref hadis, bu şekildeki değişikliğe de tahrif denir. "Kilâb" yerine "Külâb" getirilmesi bunun bir örneğidir. İlk devirlerdeki muhaddislerin çoğunluğu, musahhafla muharrefi aynı anlamda kabul etmişlerdir. Tahrif ve tashif senet ya da metinde yer alabilir. Hadislerdeki bu tür değişikliklerin sebebi, işitirken lafzı ya da manayı hata sonucu olarak karıştırmaktır. Hadis ilminin mübhemleri arasında yer alan musahhaf ve muharref konusunda büyük muhaddislerce eserler kaleme alınmıştır. Musahhaf ya da muharref durumda olan hadisi düzeltmeden okumak veya aktarmak caiz değildir. Bunların düzeltilmesi zorunludur. (A.G.)

Okudunuz mu?  Burhan Ne Demektir?

Cevap: Musahhaf Ve Muharref Hadis Ne Demektir?

Muhammed
Musahhaf Ve Muharref kısa anlamları nedir

MUSAHHAF HADÎS

Metin veya isnadında bir kelime veya ravilerden birinin ismi hatalı olarak söylenmiş ve bu hata ile rivayet edilmiş hadis.

Musahhaf, kelimeyi yanlış okumak manasına tashiften ism-i mef’ûl bir kelimedir. Tashif hadisin gerek metnindeki bir kelimenin veya gerekse isnadındaki bir ravi isminin telaffuzunda meydana gelen hatâ, ya kelime veya ismin şekil ve hat yönünden değişmeden yalnız bazı harflerdeki noktaların değişmesiyle yani noktalı bir harften noktanın düşmesiyle, yahut noktasız bir harfin noktalı olarak okunmasıyla kasdedilen husustur (Talat Koçyiğit, Hadis Istılahları, Ankara 1980, s. 301).

Okudunuz mu?  Zelletü'l-Kârî Nedir?

Muharref
Sözlükte değiştirmek bir şeyin yerine başkasını getirmek, bir nesnenin yerine diğerim koymak, bir nesneyi bir tarafa eğmek manalarını veren 813 "tahrif, babından ism-i mef’uldür. Kelime olarak verdiği tahrif edilmiş manası ile ilgili olarak hadis ilminde umumiyetle ibareleri değiştirilerek rivayet edilmiş hadislere denir.


muharref hadis nedir, musahhaf hadis, muharref hadis

Bu kategoride yer alan Muhsan Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Musahhaf Ve Muharref Hadis Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.