Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:46
missa7-2
Abone

İsm-i azam duası

İsm-i azam duası

NURHAN SAKIZ
İsm-i Azam duası hangi surededir.Dünyevi işler için okunması doğru değildir diye söylentiler beni huzursuz etti.Çocuğum ve ben çok dua eder, sınavlarının iyi geçmesi için değişik dualar okuruz.İsm-i Azam duasını Muhammet’den (SAV) başka hiç kimsenin bilmediği söylendi.Bizde bu duayı okumak istiyoruz.Fakat hamgisi olduğunu hakkında bilgi verirseniz Allah razı olsun selamlar

Okudunuz mu?  Azimüşşan ne demektir

Cevap: ism-i azam duası

Hoca
Hz. Ayşe (r. Anha) anlatıyor:

Ben, Allah’ın Elçisinin aleyhissaaltü veseelam, Allahım ben senin pak, güzel, mübarek ve zatına en sevimli ismin ile şüphesiz senden (hayır) dilerim, o ismin ki onunla çağrıldığın zaman icabet edersin, onunla senden (hayır) istendiği zaman verirsin, onunla senden rahmet istenildiğinde rahmet eylersin ve sıkıntıdan kurtulmak için onunla senden yardım dilendiği zaman sıkıntıdan kurtarırsın diye dua ederken sesini işittim.

Okudunuz mu?  Dinimizde tembellik etmek çalışmamak

Yine Hz. Ayşe validemizin bildirdiğine göre, Resûl-İ Ekrem aleyhissalatü vesselam bir gün, Ey Ayşe, Allah’ın hangi isimle çağırıldığı zaman duayı kabul buyuracağını bana gösterip bildirdiğini bilir misin? buyurdu. Ben, Ey Allah’ın Elçisi! Babam anam sana feda olsun O İsmi bana öğret dedim. O (asm): Ey Ayşe, o İsmin öğrenilmesi sana uygun değildir buyurdu. Bunun üzerine ben uzaklaşıp biraz oturdum. Sonra kalktım ve O’nun (mübarek) başını öptüm. Daha sonra Ey Allah’ın Elçisi, o ismi bana öğret diye ricada bulundum. O yine Ey Ayşe, o ismi sana öğretmem uygun değildir. Çünkü şüphesiz senin o isimle dünyalık bir şey istemen senin için uygun olmaz buyurdu.

Okudunuz mu?  Gece odada siyah varlık gördüm çok korkuyorum

Bunun üzerine ben de kalkıp abdest aldım ve iki rekat namaz kıldıktan sonra: Allahümme innî edûkellah ve edûkerrahmân ve edûke’l-berrerrahîm ve edûke biesmâike’l-husnâ küllehâ mâ alimtü minha ve mâ lem a’lem entağfiralî ve terhamenî -Allahım! Şüphesiz ben seni Allah, diye çağırırım, er-Rahmân diye çağırırım, el-Berr, er-Rahîm, diye çağırırım ve seni bildiğim ve bilemediğim Esmâ-i Husnâ’nın hepsiyle çağırırım ki beni mağfiret edesin ve bana rahmet edesin diyerek dua ve dilekte bulundum. Bunun üzerine Allah’ın Elçisi güldü. Sonra buyurdu ki, Şüphesiz o isim senin duada andığın isimler içindedir. (bk. Müsned, 3/120, 158, 245, 265; 4/ 350, 360; İbn Mace, Dua 9)

Okudunuz mu?  Şeriatta Zinanın Cezası

İsm-i Azam, Allah’ın en büyük ismi anlamında bir tabirdir.

Bu rivayet, Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın bir duasını bildirmekte, Allah’ın bir İsm-i Azam’ının bulunduğuna ve o isimle Allah’a edilen dua ve dileklerin kabul olduğuna ve bu mübarek isim ile dünyanın zevk ve sefasına değil, ebedî mutluluğa yönelik dileklerde bulunmanın uygunluğuna dikkat çekmektedir.

Okudunuz mu?  Tevekkül nedir tevekkül ve irade arasında nasıl bir ilişki vardır

Allah’ın ism-i Azam’ının hangi isim veya isimler ya da hangi ayet ol¬duğu konusunda rivayet edilen hadislere göre, âlimlerin değişik görüşleri olmuştur. Bunlardan bazıları özetle şöyledir:

– Lafza-ı Celâl olan; "Allah" ismi

– Tevhîd kelimesi olan; "La ilahe illAllah" cümlesi

– "Er-Rahmân er-Rahîm" isimleri

Okudunuz mu?  Konfüçyanizm nedir?

– "Allah er-Rahmân er-Rahîm" isimleri

– "eI-Hayy el-Kayyûm" isimleri

– "Allahu lâ ilâhe illâ huvel-Hayyü’l-Kayyûm"

– "Lâ ilâhe illâ hüvel-Hayyü’l-Kayyûm"

– "Rabb"

– "Allahu lâ ilâhe illâ huve’l-Ahedü’s-Samed ellezî lem yelid ve lem yûled ve lem yekûn lehû küfüven ehad."

Okudunuz mu?  İslamın ilk şehit isimleri

– "el-Hannânü’l-Mennân Bediü’s Semâvati ve’l-Ard zü’l-Celâli ve’l-ikram el-Hayyü’l-Kayyûm" (bk. Fethu’l-bârî, XII, 526-527)

Bu konudaki farklı rivayetleri ve açıklamaları dikkate alarak, en güzeli ve ideali, ism-i azam konusundaki bütün rivayetlerde geçen isimleri ve cümleleri okuyarak Allah’a dua ve dilekte bulunmak olduğu söylenebilir. (bk. Sünen-i İbni Mâce Tercemesi ve Şerhi, Kahraman Yayınları: 10/41-45)

Okudunuz mu?  Erken uyumak için dualar

kimsenin bilmediği dualar

Bu kategoride yer alan Dini Gazete ve Dergiler hangileridir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsm-i azam duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.